‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
12.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAPEL ÎNCHEIAT! Anunț privind selectarea apicultorilor care vor benefica de 80 de stupi verticali

APEL ÎNCHEIAT! Anunț privind selectarea apicultorilor care vor benefica de 80 de stupi verticali

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM) lansează procedura de selectare a apicultorilor care vor benefica de câte 80 de stupi verticali, pentru a demonstra eficiența celor mai bune practici pentru tranziția apicultorilor „de la hobby la business”.

Această activitate se încadrează în proiectul „Activitatea demonstrativă și de instruire pentru implementarea stupilor apicoli verticali”, implementat de ANARM cu susținerea Proiectului USAID „Agricultura Performantă în Moldova” (APM).  În total vor fi distribuiți circa 2000 de stupi verticali către 25 de apicultori din toate regiunile Republicii Moldova.

Adițional stupilor verticali, apicultorii selectați vor fi instruiți  cum să gestioneze eficient stupii verticali și vor trebui să explice, la rândul lor, altor apicultori despre experiența acumulată.

‹ adv ›

La moment, în Republica Moldova activează în jur de 6100 apicultori de diferite categorii profesionale, care îngrijesc circa 195 de mii de familii de albine. De regulă, apicultorii moldoveni utilizează stupii tradiționali, care nu sunt atât de eficienți comparativ cu stupii verticali. Implementarea stupilor verticali le va permite apicultorilor să colecteze un volum mai mare de miere.

Pentru a participa la concursul de selectare, apicultorii trebuie să prezinte până pe data de 27 martie 2018, orele 17:00, un set de informații și documente confirmative despre experiența apicolă. Mai multe detalii despre condițiile și cerințele concursului sunt disponibile aici.

În ultimii cinci ani, producerea mierii în Republica Moldova este relativ constantă și este de circa 5 000 tone anual. Circa 15% din volumul total de miere produs în Moldova este consumat la nivel local, iar 85%  este exportat. Republica Moldova exportă miere preponderent în Uniunea Europeană, în special în România, Italia, Franța, Germania, Spania.

‹ adv ›
‹ adv ›

15 Comentarii

  1. Despre ce fel de ajutor in dezvoltarea biznesului mic si mijlociu in apicultura este vorba domnilor?Se vor aloca tot la cei stupari care is pusi bine pe picioare cu afacerea si nici decum la cei care vor sa dezvolte afacerea in apicultura si au nevoe de un asemenea ajutor,macar de 15-20 stupi de la inceput pentru un mic start! In acest concurs se primeste;Sa-i mai dam la cel care are!!!!!! In acest concurs nu vad ajutorul dezvoltarii micului biznes si mijlociu!!!!Datii o bucata de piine la cel flamind care sta la usa restaurantului nu la cel care sta dupa masa in restaurant!!!!

  2. Ar fi o idee,ajuta un apicultor incepator cu 10 stupi care are de exemplu 10 familii de albini si vrea cu adevarat sa dezvolte afacere,cu conditia ca peste 1 an el trebue sa aiba in stupina sa deja 20-25 familii si pe an ce trece sa se largeasca obligatoriu! Sa ai pe urma ce inregistra,GT,SRL si altele.Cam asta ar fi ideia.Poate nu am dreptate dar…….

  3. Ar fi o idee,ajuta un apicultor incepator cu 10 stupi care are de exemplu 10 familii de albini si vrea cu adevarat sa dezvolte o afacere,cu conditia ca peste 1 an el trebue sa aiba in stupina sa deja 20-25 familii si pe an ce trece sa se largeasca obligatoriu! Sa ai pe urma ce inregistra,GT,SRL si altele.Cam asta ar fi ideia.Poate nu am dreptate dar…….

  4. Pentru a participa la concursul de selectare, apicultorii trebuie să dețina în proprietate a cel puțin 100 stupi populați cu albine, dintre care cel puțin 30 stupi de tip vertical –

    – ce fel de hobby cu 100 de stupi ……..

  5. deci… se da 10 zile de participare la poiect dar Copia Autorizației sanitar-veterinară de funcționare (de la ANSA) se elibereaza timp de 20 de zile ))))))) unde e logica domnilor– vai de tara asta

    • Autorizația de la ANSA este un document obligatoriu care trebuie sa-l detina orice apicultor care produce miere pentru comert. Nu este necesar sa se perfecteze docuemntul respectiv doar pentru a solicita un grant.

  6. Au dreptate unii din ce-i ce sa-u spus parerile – ”dau celor ce au, la ai noștri”. Acastă metodă de activitate este bine raspandita in R. Moldova. Parerea me-a e de a ne intoarce cu fața spre tineret, care doresc să facă ceva in REPUBLICA Moldova și nu numai să ne face că avem grijă de ei.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›