Mecanismul de subvenționare a riscurilor de producție în agricultură a fost elaborat pentru a diminua impactul calamităților naturale asupra recoltelor, inclusiv pentru a proteja investițiile pe care le fac fermierii în agricultură. Totuși, unii fermieri menționează că acesta este ineficient și necesită modificări.
Primul motiv invocat a fost că, acest proces presupune costuri suplimentare destul de mari, urmate de experiențele negative pe care le-au avut anterior cu unele companii de asigurare cât și ineficiența mecanismului de subvenționare a riscurilor.
‹ adv ›
În comentariile primite, aceștia au menționat că unele companii de asigurare evită să asigure fermierii din regiune de sud a țării.
Constantin Descalui, fermier din satul Colibaș, raionul Cahul:
Dinu Todos, fermier din satul Andrușul de Sus, raionul Cahul:
Potrivit Legii nr. 183/2020 privind asigurările, suma asigurată în cazul asigurării recoltei culturii agricole reprezintă produsul dintre volumul recoltei medii prognozate la hectar și prețul anticipat de comercializare a recoltei, dacă părțile nu convin asupra unui nivel mai mic al sumei asigurate.
‹ adv ›
Aici, recolta medie prognozată la hectar se calculează ca producția medie a culturii agricole ce urmează a fi asigurată, obținută de către producătorul agricol în 3 din ultimii 5 ani, cu excluderea anului în care s-a obținut cea mai mare recoltă și a anului în care s-a obținut cea mai mică recoltă.
Atât fermierii, cât și asiguratorii menționează că această metodă nu mai este adaptată realităților.
Fermierii din zona de sud solicită suportul autorităților
Gheorghe Jurcanu, fermier din Cahul, povestește că de mai multe ori s-au adresat la Ministerul Agriculturii ca să fie susținuți agricultorii din zona de sud, unde seceta este una devastatoare.
Contactat de Agrobiznes, Oleg Galbură, șeful secției asigurări agricole, Compania General Asigurări, a explicat că unele prevederi ale legislației actuale necesită modificări, deoarece pe parcurs s-au schimbat mult și condițiile climaterice.
Specialistul menționează că, riscul asigurat, conform legii, este un eveniment posibil, viitor, dar incert.
Oleg Galbură a mai spus că, în prima jumătate a lunii aprilie compania pe care o reprezintă a asigurat cca. 1020 de ha de porumb și 2730 de ha de floarea-soarelui, de riscul secetă și de grindină.
Cultura asigurărilor este în a te asigura permanent, pentru a-ți proteja bunurile și nu doar atunci când îți este convenabil, cum o cred majoritatea agricultorilor, cu părere de rău, a mai explicat Oleg Galbură.
Ce modificări sunt necesare?
Specialistul a mai adăugat că, în anul curent, compania are încheiate cca. 80 de contracte cu fermieri din zona de sud a țării, dintre care cca. 15 contracte de asigurare a recoltei culturilor, restul fiind contracte de asigurare a animalelor domestice.
Comentarii