‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 14 noiembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAsociația Agrocereale: Exportatorii întâmpină dificultăți majore, livrările sunt sistate fără motiv

Asociația Agrocereale: Exportatorii întâmpină dificultăți majore, livrările sunt sistate fără motiv

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Agenții economici care realizează exportul de cereale și oleaginoase întâmpină dificultăți majore, acesta fiind periodic sistat fără motiv.

Acest lucru ne-a fost comunicat de către directorul executiv al Asociației Exportatorilor şi Importatorilor de Produse Agricole şi Cerealiere „Agrocereale”, Igor Grigoriev.

Potrivit datelor prezentate de către asociație, cele mai mari dificultăți apar în cazul exporturilor de grâu şi floarea soarelui, care cu regularitate sunt sistate fără vreo explicaţie juridică.

‹ adv ›

Motivul acestor dificultăți ar fi Ordinul ANSA nr. 166 din 31.03.2020 prin care solicită documente suplimentare și a schimbat procedura de eliberare a certificatului fitosanitar la export.

„Avem motive să credem că ordinul respectiv a fost emis pentru a stopa sau a pune impedimente la exportul de cereale şi oleaginoase. Ordinul dat și impedimentele cu care se confruntă și în prezent exportatorii, arată că acesta a fost emis cu grave încălcări, care au impact major social şi economic”, explică Igor Grigoriev.

Încălcările prezentate de asociație sunt următoarele:

  • Ordinul ANSA nr. 166 din 31 martie 2020 a fost remis în zi de odihnă, anunțată de CSE RM prin dispoziția nr. 6 din 25.03.2020.
  • Dat fiind impactul social major, Ordinul nr. 166 din 31 martie 2020 trebuia să treacă expertiza anticorupție, deoarece unele puncte din el trezesc mari suspiciuni.
  • Este obligatoriu ca ordinul dat să fi fost publicat în Monitorul Oficial, căci este un act de reglementare a acțiunilor de export, pentru a da posibilitate agenților economici să se conformeze noilor reguli.

În toată această perioadă, membrii Asociaţiei şi alți agenți economici au avut mai multe întrevederi cu reprezentanţii MADRM și ANSA, dar susțin că nu au primit nicio explicație la întrebările pe care le au.

„La 17 mai 2021 la Kiev în cadrul reuniunii trilaterale dedicate cooperării între Republica Moldova, Georgia și Ucraina în domeniul integrării europene și Parteneriatului Estic a fost semnat Memorandumul privind cooperarea în domeniul integrării europene, astfel, în baza acestui Memorandum, asociația solicită anularea autorizațiilor pentru transportarea mărfurilor sau permiterea exportului către portul Reni a produselor cerealiere și oleaginoase (tronsonul de 10 km) în baza actelor interne ale Republicii Moldova, dar și pentru celelalte porturi”.

‹ adv ›

Exportul cerealelor și oleaginoaselor din Moldova în proporție de 90% se realizează prin porturile Reni, Odesa, Cernomorsk – Ucraina, cea mai dificilă situație creându-se la punctul de frontieră Giurgiulești spre portul Reni.

„Luând în calcul prognozele recoltei producției globale de cereale ce se așteaptă în acest an – de peste 1,3 milioane de tone, zilnic către acest port vor fi direcționate peste 150 autocamioane la export de cereale și oleaginoase, ceea ce va crea diferite impedimente pentru toate structurile de la frontieră, atât a Republicii Moldova cât și a Ucrainei”.

Din practica anilor precedenți când fluxul de autocamioane era mare, apăreau probleme cu administrația publică locală și locuitorii satului Girgiulești, deoarece se bloca drumul prin sat unde erau nevoite să staționeze autocamioanele în cozile imense, pentru a aștepta procesarea documentelor și trecerea frontierei.

Fix acest lucru se întâmplă și la întoarcere, doar că în partea ucraineană.

‹ adv ›

Astfel, asociația solicită implicarea autorităților locale și din Ucraina, inclusiv a președintelui țării și a prim-ministrului pentru a soluționa problemele respective.

Asociația deja a înaintat câteva solicitări autorităților și sunt în așteptarea unui răspuns.

Scrisoarea adresată autorităților și toate solicitările sunt disponibile pe acest link.

‹ adv ›
‹ adv ›spot_img
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›