Aflându-mă într-o vizită în una din plantațiile viticole din Regiunea Viticolă Codru, am observat că după acest val de temperaturi crescute activitatea entomofaunei utile este activată.
Lucru confirmat și în imaginea de mai jos prin numeroasele exemplare de Cocinella sp. (denumite popular și buburuze sau mămăruțe), aflate pe scoarța butucilor de viță de vie în căutarea acarienilor ce au iernat sub scoarța butucilor sau mugurii de la baza corzilor.
Acarieni la vița de vie
Lipsa combaterii acestor acarieni duce la apariția erinozei (bășicarea) viței de vie provocată de acarienii eriofizi Colomerus (Eriophyes) vitis, Tetranychus urticae – acarianul roșu comun, Eriophyes (Colomerus) vitis – păianjenul galicol al viței de vie.
Citiți mai multe despre Erinoza (bășicarea) viței de vie – când se fac tratamente pentru combaterea acarienilor eriofizi.
Gărgărița mugurilor
Dar, așa cum bine știm, viața este o balanță și după veștile bune cu activitatea benefică voluntară din partea buburuzelor și a altor insecte benefice din plantațiile viticole, am întâlnit gărgărița mugurilor – Sciaphobus squalidus inspectând umflarea mugurilor de pe coardele din plantație.
Atrag atenția asupra acestui dăunător, deoarece Sciaphobus squalidus atacă mugurii vegetativi și cei de rod din plantațiile de viță de vie, dar și ai pomilor fructiferi, apoi florile și frunzele tinere, dacă atacul este unul masiv.
Ca o paralelă, citeam chiar acum câteva minute pe un site al pasionaților de viticultură din Italia, că acestă specie provoacă pierderi destul de însemnate în plantațiile viticole chiar în aceste momente.
Dacă punem la socoteală decalajul fenologic dinte noi și Italia, ne putem aștepta și aici ca peste 2 săptămâni să avem asemenea pierderi mugurale.
Ce trebuie să știm despre Sciaphobus squalidus?
Este o insectă aparținând Familiei Curculionidae din Ordinului Coleoptera cu denumirea populară gărgărița mugurilor.
Ierenează ca și adult hibernant în sol având o generație la 2 ani, cu dimensiuni de 0,5-0,6 cm lungime, prezentând striuri longitudinale, corpul acoperit de solzi de culoare maro deschis, acoperiți dorsal de perișori scurți.
Elitrele sunt ovale de culoare cenușiu negricioasă, la fel și ele acoperite de solzi maro deschis cu perișori rari.
Primăvara, la temperaturi de peste 10°C , în lunile martie-aprilie, apar adulții hibernanți care părăsesc solul și urcă pe butucii de viță de vie hrănindu-se cu muguri, iar la alte specii cu frunzele, bobocii florali, flori, funcție de fenofaza la care se află (cais, piersic, păr, prun, gutui, cireș, vișin, arbori și arbuști ornamentali, etc).
Gărgărița mugurilor – combatere
Combaterea gărgăriței mugurilor – Sciaphobus squalidus este destul de dificilă și riscantă deoarece coincide cu perioada de înflorire a multor specii pomicole, iar managementul combaterii este destul de restrictiv, datorită zborului de insecte polenizatoare.
Se fac tratamente pentru combaterea adulților după o monitorizarea exactă a fenofazei de deschidere a mugurilor aplicând insecticide de contact și ingestie.
Mulțumesc domnului Vasile Vartic, agronom și academician, pentru semnalarea acestui dăunător.
V-ar putea fi util și articolul Dăunătorii viței de vie, deficiențele de prindere a butașilor.
Comentarii