Încălzirea globală are impact asupra tuturor activităților economice și cu, precădere, asupra agriculturii. Totodată, tot agricultura este unul din motivele care cauzează acest fenomen. Conform datelor oferite de Agenția de Mediu, agricultura contribuie la încălzirea globală în proporție de 11,1%, prin emisiile de gaze cu efect de seră.
În aceeași ordine de idei, în ultimii ani, din cauza creșterii temperaturii medii a aerului și a arșiței frecvente pe durata verii, se observă o tendință vădită de maturare mai rapidă a culturilor agricole, comparativ cu recoltarea acestora de acum câțiva ani, susține Boris Boincean, doctor habilitat în științe agricole, director interimar al Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția”.
Astfel, potrivit lui Boincean, culturile de toamnă sunt semănate mai târziu cu 2-3 săptămâni, iar culturile de primăvară, mai devreme. În funcție de culturile agricole, perioada de însămânțare s-a deplasat cu aproximativ 2-4 săptămâni.
Totodată, încălzirea globală forțează maturarea mai rapidă a culturilor de câmp, iar arșița, duce la pierderea calității acestora.
La nivel de prognoze situația, în acest sens, va cunoaște o degradare accentuată în perioada ce urmează, iar soluțiile, susține Boincean, necesită a fi aplicate cât de curând posibil.
Potrivit datelor oferite de Agenția de Mediu, în ultimii 127 de ani (1887-2014), Republica Moldova a înregistrat schimbări ale temperaturilor și precipitațiilor medii. Țara a devenit mai caldă, cu o creștere medie a temperaturii de peste 1.0°C , în timp ce creșterea precipitațiilor a constituit doar 54.7 mm.
Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.