Ciuruirea frunzelor (clasterosporioza) – simptome, tratament

0

Ciuruirea frunzelor sau clasterosporioza (Clasterosporium carpohilum) este o boală comună culturilor pomicole sâmburoase – piersic, prun, cais, vișin, cireș, migdal, nectarin.

Clasterosporioza se poate dezvolta pe muguri, frunze, lăstari tineri și fructe. Iernile blânde, ce permit supraviețuirea sporilor, urmate de primăveri umede favorizează dezvoltarea ciupercii.

În urma vizitelor în câmp întreprinse de Alfred Ștefan, au fost depistate simptome ale ciuruirii frunzelor.

Ciuruirea frunzelor – simptome

Simptomele bolii se manifestă prin apariţia pe frunze a unor pete mici circulare, solitare de culoare roșietică-violetă sau brună-gălbuie.

Pe frunze apar numeroase pete circulare, brune cu marginea violacee. Zonele atacate sunt rotunde, după un timp apar necroze, iar petele se desprind și cad.

În final, frunza are un aspect ciuruit. După dezmugurire pe frunze apar pete de dimensiuni și culori diferite, în funcţie de specie. În câteva zile petele se măresc până la 2-3 mm.

Peste 1-2 săptămâni ţesuturile de sub pete se necrozează, se desprind și cad, determinând ciuruirea frunzei.

Găurile formate sunt înconjurate de o lizieră de culoare roșietică-cafenie, simptom distinctiv al acestei boli, faţă de alte pătări (bacterioze, viroze).

Mugurii atacaţi se înnegresc, se usucă și capătă o nuanţă strălucitoare (spre deosebire de acţiunea îngheţului). Petele pe fructe sunt mici, roșii, cu marginile ridicate și desprinzându-se formează ulcere.

Primăvara la pornirea în vegetație (din aceste zone de pe lăstar) apar scurgeri de clei. Atacul pe ramurile tinere se manifestă prin apariţia unor pete ceroase, brun-roșcate, puţin cufundate în ţesut.

În urma atacului seva este brusc oprită din circulaţie, ceea ce duce la veștejirea vârfurilor la lăstarii tineri, iar buchetele florale se usucă. Scoarţa moartă este acoperită de gome cleioase.

Pe fructe, mai rar, apar pete mici, cenușii, superficiale cu marginea de culoare mai închisă; ţesuturile se rup și apar
secreţii cleioase.

Sfaturi pentru prevenire

  • Igiena culturală – îndepărtarea organelor afectate și arderea lor.
  • Utilizarea masticului de altoire pe rănile proaspete (necicatrizate).
  • Aplicarea unui tratament de îmbăiere a pomilor cu produse cuprice imediat după tăiere.

Ciuruirea frunzelor – perioade de realizare a tratamentelor pentru prevenire

clasterosporioza
  • la umflarea mugurilor;
  • după scuturarea petalelor;
  • în timpul perioadei de vegetaţie;
  • toamna, după căderea frunzelor.

Ciuruirea frunzelor – sfaturi pentru control pe suprafețe mici

  • În cazul unui atac foarte puternic în anul precedent și a unui grad înalt de umiditate în primăvară, tratamentele sunt obligatorii.
  • Tratamentul la intrarea în vegetație este cel mai important. În locurile problematice și în condițiile de climă umedă, protecția trebuie asigurată din faza de intrare în vegetație până după înflorire.
  • În cazul tratamentelor la temperaturi reduse, se recomandă utilizarea preparatelor de cupru sau alumină în combinație cu sulful.
  • La temperaturi mai mari de 15°C, se recomandă utilizarea preparatelor pe bază de sulf pur.

Pentru combaterea ciuruirii frunzelor sunt folosite produsele ce conțin:

Sulf (sulf micronizat, sulf praf umectabil, sulf lichid). Cu cât este mai înaltă temperatura, cu atât acționează mai bine.

În condiții de temperaturi mai joase de 12°C, acțiunea este insuficientă, iar la temperaturi de peste 25°C acțiunea este de scurtă durată, din cauza gradului sporit de evaporare (la 30°C cca 4–5 zile). În condiții favorabile, efectul durează 6–12 zile.

Cupru (hidroxid de cupru, zeama bordeleză, oxiclorură de cupru, sulfat de cupru) – în condiții de temperaturi mai joase este mai eficient decât sulful.

Oxid de aluminiu – spre deosebire de sulful micronizat, este eficient și în condiții de temperaturi scăzute și, prin urmare, reprezintă un posibil substitut pentru cupru.

Clasterosporioza – tratamente

Până la înflorire se fac tratamente cu produse cu acțiune de contact ce conțin drept substanță activă: hidroxid de cupru, sulfat de cupru neutralizat cu hidroxid de calciu, oxiclorură de cupru, sulfat de cupru tribazic.

După scuturarea petalelor se pot aplica produse omologate în Moldova ce conțin substanța activă captan (Captain, Kito 800), ciprodinil (Chorale, Priam, EC), metiram (Polimorf 70), folpet (Volcane) și altele, lista completă fiind disponibilă pe pesticide.md.

În România sunt omologate produse ce conțin cupru și difenoconazol. Lista completă poate fi accesată pe codexul-fitosanitar.ro.

Tratamentele în toamnă la căderea frunzelor se realizează cu un produs ce conține cupru.

Verificați dacă substanțele active indicate sunt omologate la data efectuării tratamentului!

Bibliografie:

  • Producerea prunelor, Autori: Popa Sergiu, Cumpanici Andrei, Braghiș Alexandra, Zbancă Andrei, Rîbințev Ion.
  • Protecția culturilor sâmburoase în agricultura ecologică, broșură FIBL.
  • Producerea piersicilor, Autori: Autori: Popa Sergiu, Valerii Manziuc, Cumpanici Andrei, Braghiș Alexandra.

MAIA participă la cea de-a 59-a sesiune a Adunării SWG

0

Membrii Grupului permanent pentru dezvoltare rurală regională din Europa de Sud-Est (SWG) din care face parte și Republica Moldova s-a întrunit la Montpellier, Franța, în cadrul celei de-a 59-a sesiuni.

Țara noastră este reprezentată de secretara de stat din cadrul MAIA Alexandra ȘIAN și de șefa direcției Coordonare Politici Publice și Integrare Europeană Liliana Martin.

„Adunarea este o platformă esențială pentru evaluarea progreselor în ceea ce privește capacitatea de adaptare a fermierilor și a comunităților rurale la noile tehnologii și practici sustenabile.

Tot aici discutăm obiectivele și planificăm viitoarele evenimente importante, inclusiv Forumul de Politici Agricole SWG și Reuniunile anuale ale miniștrilor din Europa de Sud-Est din 2024”, declară Alexandra Șian.

Aderarea ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare la SWG la sfârșitul lunii septembrie 2023 a marcat un pas important pentru țara noastră.

În acest mod, Republica Moldova își consolidează rolul în cooperarea regională și își îmbunătățește capacitatea de a se alinia la standardele și practicile europene pentru dezvoltarea sustenabilă a agriculturii și a zonelor rurale.

Participarea activă la aceste sesiuni oferă Republicii Moldova posibilitatea de a se angaja în dialoguri bilaterale și multilaterale, de a beneficia de expertiză și de a accesa resurse care să sprijine dezvoltarea agricolă și rurală în raioanele țării.

MAIA: 6 mln de euro vor fi investiți pentru finanțarea a 7 proiecte esențiale cercetării și educației agricole

0

Investiții de 6 milioane de euro vor fi realizate cu suportul UE, pentru implementarea a 7 inițiative care vizează îmbunătățirea infrastructurii educaționale și promovarea cercetării avansate în agricultură.

Urmare a extinderii componentei „Investiții în infrastructură” în cadrul proiectului „Livada Moldovei” ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va accelera inovația și eficiența în domeniu.

Cele 7 proiecte sunt esențiale pentru creșterea eficienței sectorului și vor fi implementate în următoarele instituții:

  • Centrul Național de Cercetări și Producere a Semințelor: „Dezvoltarea și modernizarea infrastructurii agricole pentru creșterea durabilității și eficienții producerii de semințe la culturile de câmp”;
  • Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare: „Dezvoltarea infrastructurii tehnico-materiale pentru modernizarea pepinieritului pomicol în RM bazată pe material săditor devirozat”;
  • Institutul Științifico-Practic de Biotehnologii în Zootehnie și Medicină Veterinară: „Dezvoltarea bazei științifico-inovaționale pentru sectorul zootehnic și serviciul veterinar prin crearea unui laborator polifuncțional”;
  • Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor: „Ameliorarea infrastructurii procesului educațional și cercetare al IGFPP”;
  • Colegiul de Medicină Veterinară și Economie Agrară din Brătușeni: „Crearea Centrului de pregătire și consultanță în domeniul zooveterinar”;
  • Colegiul Tehnic Agricol din Soroca: „Modernizarea și dotarea infrastructurii Centrului didactico-metodic în Mecanica agricolă”;
  • Universitatea Tehnică a Moldovei: „Îmbunătățirea infrastructurii procesului educațional și de cercetare pe profil agricol și medicină veterinară”.

    Top 4 combinații gastronomice cu divinurile Bardar, perfecte pentru masa de Paști

    0

    Sărbătorile pascale sunt un motiv perfect de a reveni la tradiții și de a savura bucate delicioase în compania celor dragi. Pentru a transforma această sărbătoare într-o experiență cu adevărat memorabilă, vă prezentăm o selecție de combinații gastronomice rafinate, acompaniate de divinurile Bardar, ce vor aduce un plus de eleganță și savoare petrecerii.

    1. Drob de miel și Bardar Silver X.O. 7 ani

    Drobul de miel este nelipsit de pe mesele de Paște din diverse culturi gastronomice. Pentru a aduce un contrast plăcut și a intensifica aromele, recomandăm asocierea cu un divin Bardar vechi de 7 ani.

    Aromele bogate și textura mătăsoasă a divinului vor completa perfect carnea suculentă și condimentată a mielului, creând un echilibru gustativ desăvârșit.

    2. Sarmale în foi de viță și Bardar V.S.O.P 5 ani

    Sarmalele în foi de viță, un fel de mâncare bogat și aromat, necesită un partener la fel de complex și plin. Un divin Bardar, învechit 5 ani, cu aromele sale profunde și bogate, completează minunat gustul sărmăluțelor, transformând mâncarea într-o sărbătoare a gustului.

    3. Cozonacul cu nucă și Bardar Gold X.O. 10 ani

    Paștele nu ar fi complet fără tradiționalul cozonac. Alegeți un divin Bardar exclusivist, cum ar fi cel de 10 ani. Aromele maturate și bogate ale divinului se vor împleti armonios cu gustul dulce și textura moale a cozonacului, îmbogățit cu aromele de nucă și esențe fine.

    4. Rață coaptă cu stafide și Bardar Gold X.O. 12 ani

    Ajunsă în cultura noastră gastronomică din spațiul francofon, rața în sos cu stafide este un fel rafinat și delicios, care se potrivește perfect cu un Bardar Gold X.O. 12 ani. Gustul mierii din divin se va împleti perfect cu nuanțele fructate ale cărnii, accentuându-i corect gustul plin.

    Bardar reprezintă tradiția de a crea divinuri autentice,  o tradiție începută încă din 1929, cu un parcurs de la o mică distilerie până la o afacere în care soarele, strugurii, lemnul de stejar secular și experiența angajaților se îmbină armonios. 

    Astăzi, Distileria Bardar se clasează în top 3 producători de divinuri din Republica Moldova – ceea ce reprezintă o apreciere și recunoaștere a eforturilor noastre, de creare a divinurilor de calitate pentru voi – clienții noștri.

    Vezi și Divinurile BARDAR – apreciate la nivel mondial.

    Investiții de 15 mln de euro pentru reconstrucția unei foste ferme din Criuleni

    1

    Un proiect de transformare și modernizare a unei foste ferme este în curs de planificare în comuna Bălăbănești, raionul Criuleni, la inițiativa unui agent economic din regiune, care este specializat în creșterea porcinelor.

    În acest scop, antreprenorul a solicitat sprijinul mai multor autorități.

    Pentru aceasta a fost organizat un grup de lucru inter-instituțional, care a efectuat vizite în teritoriu pentru a evalua infrastructura existentă, pentru a identifica problemele și soluțiile legate de implementarea proiectului. 

    „Inițiativa vizează creșterea producției de animale și stimularea economiei locale prin crearea noilor locuri de muncă.

    Grija noastră ca minister de resort este să ajustăm politicile de subvenționare la necesitățile fermierilor și să facilităm accesul la resursele necesare pentru a se dezvolta în continuare”, a menționat secretarul de stat Iurie Scripnic. 

    Investițiile proiectului sunt estimate la circa 15 milioane de euro.

    Autoritățile și investitorii sunt optimiști și se așteaptă ca, în maxim doi ani, să poată inaugura ferma dotată cu echipamente de ultimă generație.

    Vremea se răcește. Meteorologii prognozează înghețuri la suprafața solului

    0

    Un ciclon atlantic va aduce începând cu 17 aprilie precipitații pe aproape întreg teritoriul țării, care se vor intensifica în partea de nord.

    Temperatura va avea tendințe de scădere. Pe parcursul nopții de 18 aprilie vor fi +2… +7 grade, iar ziua temperaturile vor atinge între +10 și +15 grade, a precizat pentru IPN șefa Secției prognoze la Serviciul Hidrometeorologic de Stat, Nadejda Stolear.

    Cum pentru ziua de astăzi sunt prognozate +30 de grade, diferența de temperatură cu ziua de joi și zilele următoare va fi de 15-20 de grade.

    Vremea va rămâne rece până pe 22 aprilie. Sâmbătă, 20 aprilie, sunt posibile înghețuri la suprafața solului.

    AIPA a finalizat procesul de recepționare a cererilor de acordare a plăților directe per litru de lapte de vacă

    1

    Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a încheiat cu succes procesul de recepționare a cererilor pentru plățile directe per kilogram de lapte de vacă. 

    Amintim că această măsură face parte dintr-un demers strategic, menit să încurajeze și să dezvolte activitatea fermelor specializate în producerea laptelui de vacă.

    În perioada 4 martie și 15 aprilie curent, AIPA a primit 185 de cereri, cu o valoare totală a subvențiilor solicitate de aproximativ 69 de milioane de lei.

    Dintre acestea, 105 cereri au fost deja autorizate spre plată, în volum total de 49 de milioane de lei, în timp ce alte 76 de cereri sunt încă în proces de examinare.

    Menționăm că, valoarea plății directe per kg de lapte de vacă constituie 3 lei.

    Reuters: Un acord ruso-ucrainean pentru restabilirea coridorului cerealelor în Marea Neagră a eşuat, după ce Ucraina s-a retras 

    0

    Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor maritim sigur în Marea Neagră şi chiar au ajuns la un acord în acest sens care urma să fie anunţat public de Ankara, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat întrucât Kievul s-a retras brusc, a relatat luni Reuters, citând patru persoane implicate.

    Potrivit acestor surse, care s-au exprimat cu condiţia anonimatului, acordul a fost convenit în martie „pentru a asigura securitatea navelor comerciale în Marea Neagră” şi, deşi Kievul nu a dorit să-l semneze formal, şi-a dat asentimentul ca preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan să-l anunţe pe 30 martie, înaintea alegerilor municipale care aveau apoi să fie un eşec pentru formaţiunea lui Erdogan, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP).

    „Chiar în ultima clipă, Ucraina s-a retras brusc şi acordul a picat”, spune una dintre cele patru surse, celelalte trei confirmându-i versiunea.

    Nu este clar ce a determinat Kievul să se răzgândească. Rusia, Ucraina şi Turcia nu au comentat deocamdată oficial această relatare.

    Preşedintele Erdogan încearcă să menţină relaţii echilibrate cu Kievul şi Moscova în timp ce războiul din Ucraina continuă.

    Totuşi, Turcia a provocat iritarea Rusiei după ce, în urma vizitei efectuate la Istanbul de preşedintele Zelenski, a predat anul trecut în luna iulie Kievului comandanţi ai batalionului ucrainean Azov luaţi prizonieri de armata rusă.

    Aceşti prizonieri ar fi trebuit să rămână în Turcia până la sfârşitul războiului, în virtutea unui acord tripartit încheiat între Ankara, Kiev şi Moscova, prin care aceasta din urmă a acceptat eliberarea lor din detenţie.

    Rusia şi-a exprimat nemulţumirea şi faţă de livrarea către Ucraina a unor arme fabricate în Turicia, în special drone Bayraktar.

    Pe de altă parte, Turcia este criticată de ţările occidentale că joacă un rol în ocolirea sancţiunilor impuse Rusiei.

    În acelaşi timp, Turcia s-a implicat activ în exporturile cerealelor ucrainene printr-un coridor maritim securizat în Marea Neagră, în virtutea unui acord mediat de asemenea de ONU, dar din care Rusia s-a retras acuzând nerespectarea componentei înţelegerii referitoare la exporturile ruseşti de produse agricole şi îngrăşăminte afectate indirect de sancţiunile occidentale.

    Vaca Holstein – cea mai productivă rasă de vaci din lume

    0

    Rasa de vaci Holstein, cunoscută și sub denumirea de vaca Holstein Friză este, de-a dreptul, cea mai recunoscută și mai productivă rasă de bovine de lapte din întreaga lume.

    Culoarea distinctă de alb cu negru, corpul înalt, zvelt și puternic sunt greu de confundat cu aspectul oricărei altei rase.

    Aparent, sensibile și capricioase, vacile Holstein se adaptează bine la factorii de întreținere și de mediu. Necesită doar un grad sporit de igienă și o alimentație adecvată, uneori mai costisitoare, dar care se răscumpără rapid prin producții mai mari.

    Vacile Holstein se obișnuiesc ușor cu mulscul mecanic. Pot fi întreținute la pășune sau în stabulație. Au un temperament docil și prietenos. Această rasă poate fi o comoară pentru un fermier iscusit sau o dezamăgire pentru cei indiferenți sau nepricepuți.

    Citiți în acest articol:

    • Originea rasei de vaci Holstein;
    • Descrierea vacilor Holstein;
    • Vaca Holstein – productivitate;
    • Întreținerea vacilor Holstein;
    • Alimentația rasei de vaci Holstein;
    • Avantajele rasei Holstein;
    • Dezavantajele rasei de vaci Holstein.

    Originea rasei Holstein

    Vaca Holstein își are originea în Europa, Țările de Jos, pe teritoriul a două provincii nordice: Olanda de Nord și Frizia.

    Inițial, rasa era reprezentată de vaci negre și albe, crescute de triburile de Batavi și Frizieni, care în urma migrației s-au stabilit în regiunea Deltei Rinului, circa 2000 de ani în urmă.

    De-a lungul anilor, rasa a fost supusă selecției interne, fără implicarea altor rase, alegându-se doar animalele mai prețioase pentru reproducere. Accent major a fost pus pe capacitatea de valorificare a ierbii de pășune și, evident, pe producția înaltă.

    În urma acestor eforturi, a evoluat o rasă de bovine cu culoarea distinctă de alb-negru și producții record de lapte.

    Primele scrieri oficiale vin din secolul XIX, ceea ce corespunde cu primele importuri de vaci Holstein în America.

    Pentru prima oară, Winthrop Chenery, un crescător din Massachusetts, a cumpărat o vacă Holstein de la un comandant olandez, care a debarcat mărfurile la Boston, în 1852.

    Vaca a furnizat echipajului navei lapte proaspăt în timpul călătoriei. S-a dovedit a avea o producție atât de bună, încât Chenery a făcut importuri ulterioare de Holstein în 1857, 1859 și 1861.

    Mulți alți crescători s-au alăturat în curând cursei pentru a stabili rasa Holstein în America.

    S-au importat aproximativ 8800 vaci. Astăzi, circa 90% din vacile, crescute în Statele Unite ale Americii sunt de rasă Holstein. Foarte populară rasa este și în țara sa de origine, precum și în Israel. Holstein este cunoscută și crescută în majoritatea țărilor lumii.

    După anii 1940 a început utilizarea tehnicilor de însămânțare artificială, ceea ce a permis o perfecționare mai rapidă a rasei.

    La momentul actual, circa 85% din vițeii, obținuți de la vacile Holstein, rezultă din însămânțări artificiale. Ultimii ani se pune accent pe creșterea conținutui de grăsime și proteină în lapte.

    Descrierea vacilor Holstein

    Holsteinul este recunoscut ușor, datorită colorației specifice alb-negru. Culoarea roșie cu alb prezintă un alt vector de selecție și este privită diferit: unii zic că aceste exemplare sunt mai valoroase în cadrul rasei, alții zic că este o rasă aparte.

    Genele care o produc sunt exclusiv recesive, astfel, doar animalele homozigote pot avea culoarea roșie.

    • Dimensiuni corporale masive: înălțimea medie la greabăn – 150 cm;
    • Corp musculos, bine proporționat, ușor alungit;
    • Picioare lungi, drepte și puternice, care susțin greutatea corpului masiv;
    • Cap mare, cu urechi mari, pendulare și ochi expresivi;
    • Coarnele pot fi sau nu prezente;
    • Ugerul este bine dezvoltat, în formă de cupă, potrivit pentru mulsul automatizat.

    Rasa Holstein prezintă un temperament docil, prietenos. Este rezistentă la stres, se adaptează ușor la întreținerea în stabulație. Sunt animale de turmă și nu li se potrivește întreținerea solitară.

    Vezi și rasa de vaci Simmental – descriere și norme de întreținere.

    Producția rasei Holstein

    • Tipul morfo-productiv: lapte;
    • Producția medie: 8500-10500 kg per lactație. În funcție de condițiile de exploatare, pot fi obținuți indici semnificativ mai mari. Recordul actual, atins în 2017, în Statele Unite ale Americii, este de 35,457 kg/an;
    • Conținutul de grăsime în lapte: 3,7 – 3,9%, conțunutul de proteine: 3-3,2%;
    • Greutatea corporală medie: 600-700 kg la femele și 900 kg la masculi;
    • Greutatea corporală la naștere: 40-45 kg, creșterea este rapidă;
    • Vârsta atingerii pubertății: 11 luni;
    • Vârsta optimă pentru însămânțare: 15 luni sau circa 400 kg greutate corporală;
    • Durata medie a gestației: 280 zile;
    • Vârsta primelor fătări: 24 – 27 luni;
    • Fătările sunt ușoare
    • Durata vieții productive la vaca Holstein: 6 ani. Deși speranța de viață este mai îndelungată, după a șasea lactație producția scade semnificativ și animalele, de regulă, se rebutează;
    • Datorită creșterii rapide și a corpului masiv, rasa poate fi crescută și pentru producția de carne, mai ales, dacă încrucișată cu rase specializate de carne;
    • Încrucișările cu rase locale de lapte, pentru sporirea producției acestora, este practicată des.

    Vezi și rasa Jersey – cele mai frumoase vaci cu cel mai gras lapte.

    Vaca Holstein – întreținere

    Rasa se adaptează la diverse condiții de întreținere. Vaca Holstein poate fi întreținută în stabulație liberă sau la pășune. Se obișnuiește cu diverse tipuri de climă sau relief. Se potrivește pentru creștere la fermă, în sistem intensiv, precum și în gospodării private.

    Totuși, rasa este mai puțin rezistentă, comparativ cu rasele locale, la temperaturi înalte ale mediului și la boli (în special, boli ale ongloanelor). Expunerea la acestea rezultă în capacitate scăzută de producție.

    Dacă întreținute în stabulație, vacile vor benefica de plimbări zilnice în aer liber – mai îndelungate în sezonul cald, mai scurte pe timp de iarnă.

    Se recomandă separarea animalelor pe grupuri, în funcție de starea fiziologică. Mișcarea regulată crește rezistența organismului și scade rata problemelor ginecologice.

    Zonele pentru plimbare se amenajează cu spații acoperite, ferite de precipitații sau raze directe de soare. Se asigură accesul la apă potabilă proaspătă.

    Accent sporit se pune pe calitatea și igiena așternutului. Vaca Holstein este un animal foarte curat. Crescătorii afirmă, că aceasta nu calcă și, cu atât mai mult, nu se culcă pe propriile dejecții.

    Așternutul curat este esențial pentru evitarea problemelor de sănătate, mai ales a pododermatitelor.

    Un alt factor decisiv pentru vacile Holstein este calitatea aerului. Sistemul de ventilare trebuie să fie corespunzător, să se asigure schimbul regulat de aer și să se evite acumularea gazelor nocive.

    Alimentația rasei de vaci Holstein

    Rasa de vaci Holstein este una foarte productivă, dar producția înaltă depinde, întâi de toate, de alimentația vacilor. Din acest motiv, este foarte important să se alcătuiască rația de către un specialist în nutriție, în funcție de starea fiziologică a animalelor.

    Un alt moment este că, vacile Holstein sunt orientate spre producție, iar în lipsa aportului suficient de substanțe nutritive, animalele dau lapte în defavoarea condiției corporale: ele slăbesc, se pot îmbolnăvi și doar după asta încep a pierde din producție.

    Rația trebuie să fie echilibrată în elemente nutritive, precum carbohidrații, proteinele, grăsimile, de asemenea, vitaminele și mineralele.

    Alimentația rasei Holstein necesită cheltuieli mai mari, comparativ cu alte rase, dar acestea se răscumpără foarte curând, datorită producției crescute.

    Furajele noi se introduc în rație treptat, pentru evitarea problemelor digestive și a stresului. În consecință, suferă capacitatea de producție la femele și scade viteza de creștere la tineret.

    Frontul de furajare recomandat este de 1,2 m pentru un animal. În caz contrar, animalele sunt supuse stresului și devin agresive.

    Adăparea se face la discreție, cu apă curată și proaspătă, ușor încălzită, atât iarna, cât și vara.

    Citește și Bovine Black Angus – afacere profitabilă cu carne marmorată.

    Vaca Holstein – avantaje

    • Producția foarte înaltă de lapte;
    • Maturitate sexuală precoce;
    • Tolerante la diverse condiții de mediu (cu excepția temperaturilor înalte);
    • Adaptabilitate bună la mulsul mecanic;
    • Valorificare înaltă a furajelor.

    Vaca Holstein – dezavantaje

    • Costuri crescute pentru întreținere;
    • Capacitatea productivă se manifestă deplin doar la asigurarea condițiilor adecvate;
    • Animalele sunt foarte curate și nu tolerează igiena precară, inclusiv acumulările de dejecții sau gaze nocive;
    • Sunt mai sensibile la stres.