AIPA a autorizat spre plată 83,61 mln de lei din FNDAMR

0

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură informează că este în plin proces de examinare și autorizare spre plată a cererilor de acordare a sprijinului financiar recepționate.

Astfel, în perioada 01-05.04.2024 s-a reușit autorizarea spre plată a 83,61 mil. lei, după cum urmează:

  • Plăți complementare: 38 cereri în valoare de  11,1 mil.lei;
  • Proiecte Start-up: 2 proiecte în valoare de 0,32 mil.lei;
  • Dezvoltare rurală: o cerere în valoare de 0,39 mil.lei;
  • Post investiții: 46 de cereri în valoare de  19,48 mil.lei;
  • Cereri de implementare a proiectelor prin abordarea LEADER: 12 proiecte în valoare de 0,2 mil. lei.
  • Plăți directe per kg de lapte: 27 de cereri în valoare de 13,54 mil.lei;
  • Ajutor financiar (seceta și furtuna din 2023): 280 de cereri în valoare de 38,58 mil.lei.

Astfel, până în prezent AIPA a reușit valorificarea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural în sumă de 798,83 mil.lei pe diferite mecanisme de subvenționare.

Prin urmare, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură depune eforturi considerabile pentru achitarea în termeni proximi a tuturor cererilor de sprijin financiar depuse în anul de subvenționare 2023.

Notă: Pentru anul 2024, conform Legii bugetului de stat, mărimea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural constituie 1,6 miliarde de lei.

Cadastrul funciar va fi ținut într-un sistem informațional și va fi accesibil tuturor

0

Pentru o mai bună organizare, actualizare, accesibilitate și transparență a datelor despre terenuri, Cadastrul funciar va fi ținut într-un sistem informațional automatizat.

Conceptul sistemului a fost discutat în cadrul Consiliului de Coordonare, la MAIA. 

Actualmente, Cadastrul funciar este gestionat de autoritățile publice locale pe suport de hârtie, cuprinzând un ansamblu de date și documente despre regimul juridic al terenurilor, despre atribuirea lor deţinătorilor de terenuri, despre parametrii cantitativi şi calitativi, precum și despre valoarea lor economică.

Procesul de aprobare a cadastrului se făcea anual, printr-o hotărâre de Guvern. Totuși, sistemul s-a dovedit a fi ineficient. 

Din acest motiv, noul Cod funciar prevede că gestionarea Cadastrului funciar se va realiza la nivel local de către autoritățile publice locale, prin intermediul unui sistem informațional, care va conține detalii cantitative și calitative despre terenurile din țară. 

Aceste informații vor putea fi accesate atât de autoritățile administrației publice centrală și locale, cât și de instituțiile și cetățenii interesați.

Dirijarea ramurilor la pomi – cum și de ce se face

0

Pe lângă lucrarea generală de tăieri, pomii, pe parcursul creșterii, mai pot avea nevoie de operațiuni complementare, de dirijare.

În general, dirijarea ramurilor sau lăstarilor presupune schimbarea poziţiei naturale pentru a stimula creşterea sau fructificarea la pomi.

De obicei, dirijările se folosesc la formarea coroanei pomilor tineri, temperarea sau stimularea creşterii unor şarpante sau inducerea fructificării.

Aceste obiective sunt atinse prin dresare, înclinare sau arcuirea ramurilor sau lăstarilor.

Simplu vorbind, dresarea presupune aducerea ramurii spre verticală pentru a-i stimula creșterea și a o fortifica.

Înclinarea este opusul acestei operațiuni, aducerea către orizontală, pentru a tempera creșterea acesteia (desen stânga), stimula fructificarea (desen dreapta).

În general, înclinarea provoacă creșteri în partea bazală a ramurii, îndesirea coroanelor, evitarea degarnisirilor și grăbirea intrării pe rod.

Arcuirea este aducerea ramurii sub forma unui semicerc. Se face pentru a provoca dezvoltarea în zona de curbură.

Mai multe detalii despre aceste operațiuni relatăm în continuare.

Dresarea lăstarilor și ramurilor la pomi – când este necesară

Dresarea presupune schimbarea poziției naturale spre verticală pentru a majora efectul fototropismului, polarității, dominanței apicale și a intensifica procesul de creștere în partea superioară.

*Fototropism – mișcare de îndreptare a organelor vegetale spre sursa de lumină.

Dresarea se face, de obicei, la lăstarii și ramurile viitoare șarpante pentru a echilibra vigoarea de creștere în timpul formării coroanei. În plus, se mai utilizează pentru menținerea poziției verticale a axului la formarea coroanei.

Dresarea pomilor pentru echilibrarea creșterii:

Din practică, se consideră mai eficientă dresarea lăstarilor și ramurilor de 1-2 ani, deoarece vârsta mai mare a acestora face lucrarea mai anevoioasă, cu efecte întârziate.

Astfel, pentru ramuri cu o vârstă mai mare, echilibrarea vigorii se face, de obicei, prin tăieri de transfer.

Dirijarea ramurilor la pomi prin înclinare

Înclinarea ramurilor sau lăstarilor la pomi spre orizontală sau chiar sub orizontală este o altă operațiune importantă, ce rezultă din particularitatea lăstarilor sau ramurilor verticale de a crește intensiv în lungime și de a avea, de obicei, o excitabilitate a mugurilor și o emitere a lăstarilor scăzute.

Schema creșterii (1) și ramificării (2) în funcție de poziția ramurii față de verticală:

Mărirea unghiului de înclinare a lăstarilor și ramurilor reduce creșterea în lungime, sporește excitabilitatea mugurilor și capacitatea de ramificare. Numărul ramurilor e mai mare, iar lungimea medie a fiecăruia mai mică decât la ramurile cu poziție verticală.

Pe latura superioară a ramurilor înclinate, datorită polarității, mugurii pornesc în creștere mai repede, iar lăstarii verticali sunt mai viguroși decât cei de pe laturile laterale și inferioare.

Soiurile cu coroană piramidală îngustă, compactă (Wagner Premiat, Starkrimson) reacționează mai puternic la înclinarea ramurilor, în special prin emiterea lăstarilor, hulpavi pe latura superioară a ramurii, deoarece în acest caz modificarea habitusului ramurilor erecte estw mai profundă.

La astfel de soiuri, echilibrul favorabil dintre creștere-garnisire-fructificare se stabilește la unghiurile de înclinare de 40-45 de grade.

La soiurile cu coroana piramidală și larg piramidală echilibrul favorabil în ramuri se formează la unghiuri de înclinare 50-55 de grade, iar la cele cu coroană răsfirată – până la 60.

Înclinarea moderată sub unghiuri de 45-60 de grade se recomandă pentru ramurile de schelet (șarpante), care trebuie să posede o creștere moderată și garnisire uniformă cu ramuri semischelet, inclusiv de rod, suficient dezvoltate.

Înclinarea sub unghi mai mare de 60 de grade e însoțită de diminuarea creșterii lăstarilor vegetativifavorizarea evoluării ramurilor de rod și fructificării. 

Aceste procese devin mai evidente concomitent cu mărirea unghiului de înclinare până la 90 de grade.

Vezi și Tăierile la pomi – cel mai des făcute greșeli.

Schema fructificării în funcție de poziția ramurii față de verticală:

În poziția orizontală a ramurii, predomină fructificarea, devenind adesea abundentă, în special, la ramurile cu poziția suborizontală.

Creșterile mai mari, verticale apar în partea bazală a ramurii, iar vârful ramurii, în special porțiunea descendentă, se epuizează prematur.

60-120 de grade se recomandă pentru ramurile de garnisire (semischelet) inclusiv de rod. Gradul de înclinare este direct proporțional cu vigoarea de creștere a ramurii.

Dirijarea ramurilor – arcuirea

Arcuirea presupune schimbarea poziției naturale în formă de arc. Pe partea dominantă a arcului cresc lăstari verticali viguroși (hulpavi), iar pe porțiuni până și după creasta arcului creșterile sunt mult mai mici.

Porțiunea descendentă a ramurii arcuite se epuizează prematur ajungând după 2-3 ani chiar să se usuce. De aceea, arcuirea ramurilor se consideră o operațiune utilă.

Important! Soiurile și speciile cu coroană bogată, larg piramidală, cu capacitate de formare a lăstarilor înaltă, dar și pomii cu creștere slabă reacționează slab, iar uneori negativ la schimbarea verticală a poziției ramurilor.

V-ar putea plăcea și articolul Tăierea pomilor pentru începători – partea 2.

Bibliografie:

  1. Conducerea și tăierea pomilor și arbuștilor fructiferi. Autori: Vasile Babuc, Ananie Peșteanu, Eugeniu Gudumac.
  2. Pomicultură aplicată. Autor: Nicolae Cepoiu.

De ce se frânge, stopează în creștere sau cade răsadul – 8 cauze

1

Răsadurile sunt destul de firave și au nevoie de respectarea parametrilor necesari de creștere și dezvoltare pentru a evita probleme ce ar putea duce la pierderea plantelor tinere.

Atunci când vorbim de frângerea și căderea răsadurilor, există mai multe cauze posibile ce pot provoca acest fenomen, în mare parte, generate de îngrijirea incorectă, condiții de creștere și dezvoltare necorespunzătoare care pot provoca diferite boli.

În continuare, vorbim despre principalele motive ce pot provoca căderea, frângerea sau „culcarea” răsadurilor.

1. Temperaturi prea mici sau prea mari la creștere

Atât căldura excesivă, ce nu corespunde parametrilor de creștere a răsadurilor, cât și temperaturile reduse, curenții de aer, pot provoca căderea plantelor. În mare parte, pentru răsărirea uniformă a plantulelor se recomandă temperaturi de 20-22°C, ce coboară treptat la 16-18°C la o săptămână după răsărire, iar apoi se mențin în intervalul 18-20°C în timpul zilei, cu mici devieri în funcție de specie.

Dacă termometrul indică temperaturi sub 14°C, creșterea culturii stagnează. La această temperatură, plantele absorb slab fosforul, iar când scade la 10°C, azotul. În combinație cu umiditatea ridicată, microclimatul creat favorizează apariția și dezvoltarea bolilor fungice.

În astfel de condiții, frunzele se răsucesc, își schimbă culoarea, se ofilesc, plantele cad. Detalii despre temperatura recomandată la creșterea răsadurilor la diferite specii, găsiți pe acest link.

2. Udarea necorespunzătoare a răsadurilor

Atât excesul de umiditate, cât și insuficiența acesteia afectează dezvoltarea normală a răsadurilor și poate duce la căderea plantelor. În cazul umidității insuficiente, frunzele se răsucesc, se ofilesc, plantele slăbite cad.

Udarea excesivă duce la faptul că apa stagnează, se oprește accesul oxigenului la sistemul radicular, rădăcinile se „sufocă”. Excesul de umiditate în timpul udării duce adesea la apariția unei astfel de boli precum căderea plăntuțelor. Plantele devin palide, slăbite, tulpina putrezește, iar răsadul cade pe o parte (boală întâlnită la tomate, castraveti, vinete, varza, ardei).

Este necesar să udați plantele, astfel încât apa să ajungă în stratul inferior al substratului, dar să nu stagneze în ghiveci sau celule.

Udarea se face de preferință dimineața. Frecvența udărilor depinde de vârsta răsadurilor și de dimensiunea vasului în care crește. Este mai bine să urmărim nu udarea conform unui grafic, ci starea substratului, care nu ar trebui să se usuce și să crape.

Dacă nu există găuri de drenaj în recipiente, acestea trebuie făcute și, de asemenea, să verificăm, să nu se înfunde.

3. Insuficiența luminii

Pentru o creștere și o dezvoltare bună, răsadurile au nevoie de multă lumină, în medie, 12-16 ore. Cu iluminare insuficientă, răsadurile slăbesc și se alungesc, tulpinile devin mai subțiri, încep să cadă și să se usuce.

Prin urmare, răsadurile trebuie să fie iluminate corespunzător. Pentru aceasta, se folosesc lămpi speciale. Iluminare suplimentară este, de asemenea, necesară dacă afară este înnorat sau încăperea nu permite asigurarea necesarului de lumină.

4. Amestec nepotrivit pentru răsaduri

Pentru o creștere și o dezvoltare confortabilă, răsadurile au nevoie de un substrat nutritiv afânat, cu aciditate neutră, suficient de bogat în nutrienți. Solul dens, tasat, prea acid este un alt motiv care poate duce la căderea răsadurilor. Într-un astfel de sol, accesul oxigenului la rădăcini este dificil, plantele încep să „se sufoce” și să cadă.

Pentru a evita acest fenomen, nu folosiți sol greu de grădină, pregătiți un substrat din diferite componente. Solul de calitate pentru răsaduri conține aproximativ 30% turbă, 25% pământ de țelină sau de grădină, 25% compost sau mraniță, 20% nisip, perlit sau vermiculit, ultimele asigurând o permeabilitate mai bună a substratului.

Dacă răsadurile sunt deja semănate, pentru a face solul mai ușor, se presară puțin vermiculit la suprafață și se amestecă ușor pământul.

Detalii despre Producerea substratului pentru răsad – ce putem și ce nu e recomandat să utilizăm.

5. Ventilația necorespunzătoare

Pentru germinarea timpurie, semințele au nevoie de căldură și umiditate, dar după germinare, aerul cald și uscat afectează negativ dezvoltarea răsadurilor, deoarece solul se usucă rapid și se formează o crustă densă la suprafață care nu permite oxigenului să ajungă la rădăcinile plantei.

În astfel de condiții, planta se ofilește, se înclină și cade. Pentru a evita consecințele, ar trebui să se respecte recomandările de mai sus privind temperatura, să se evite umiditatea și temperaturile excesive.

Îndepărtați recipientele cu răsaduri de lângă radiatoarele fierbinți și mențineți umiditatea aerului prin pulverizarea periodică a apei. De asemenea, udați în mod regulat plantele.

6. Fertilizarea incorectă a răsadurilor

Un alt motiv ce poate provoca căderea răsadurilor este hrănirea excesivă. Dacă exagerați cu fertilizarea, răsadurile se vor întinde brusc și riscă să cadă.

Același lucru este valabil și pentru carențele nutriționale. Dacă răsadurile nu sunt fertilizate la timp, lipsa elementelor va duce la slăbirea plantelor – culoarea frunzelor se va schimba, vor apărea pete și plantele slabe vor începe să cadă.

Detalii despre Fertilizarea răsadului de legume – cum și cu ce hrănim plantele.

7. Plantele prea des semănate și transplantarea prematură a răsadurilor

Răsadurile plantate des nu primesc cantitatea necesară de nutrienți, lumină, umiditate și, în contact unele cu altele, cresc alungite în sus. Pe măsură ce răsadul cu tulpină subțire crește, se înclină și cade.

Dacă răsadul va fi rărit în timp util, și apoi va fi repicat, aceste lucrări vor ajuta la evitarea problemei. În faza apariției a 2-3 frunze adevărate, puteți să transplantați plantele în recipiente separate sau să îndepărtați răsadurile mai slabe.

Unele culturi, cum ar fi vinetele, nu tolerează repicarea, așa că ar trebui să semănați din start semințele în recipiente individuale.

8. Boli ale răsadurilor ce duc la frângerea, căderea plantelor

Boli ce provoacă căderea plănțuțelor (Phytium spp. și Phytophtora spp.) și fuzarioza (Fusarium oxysporium) duc la căderea răsadurilor. Deseori, acestea apar din cauza îngrijirii necorespunzătoare.

Căderea plăntuțelor

Boala se caracterizează prin întunecarea coletului și apariția unei „strângeri” chiar la baza tulpinii. Răsadurile afectate se ofilesc, se apleacă în lateral și apoi cad.

Boala este favorizată de:

  • semănat prea des;
  • udare excesivă;
  • udare cu apă rece;
  • exces de căldură și umiditate;
  • lipsa ventilării normale;
  • fluctuații de temperatură;
  • substrat contaminat.

Dacă se depistează simptome ale bolii, îndepărtați răsadurile afectate cât mai curând posibil și tratați-le pe cele rămase.

Fuzarioza

În cazul afectării de fuzarioză, la răsaduri se observă o scădere a turgescenței frunzelor (ofilire), o reducere a creșterii. Frunzulițele de la baza plantei se îngălbenesc, se curbează, ducând la ofilirea totală a plantei și la moartea acesteia.

Sursa de infecție este de obicei solul, precum și semințele infectate.

Când apar semne ale bolii, îndepărtarea plantelor afectate va ajuta, precum și transplantarea plantelor sănătoase într-un sol nou dezinfectat și realizarea tratamentelor cu fungicide.

Pentru ca răsadurile să crească puternice, oferiți-le îngrijirea corespunzătoare și inspectați-le în mod regulat. Și dacă apare o problemă, încercați să o identificați imediat și să eliminați cauza acesteia.

Pentru prevenirea dezvoltării bolilor pot fi realizate tratamente preventive cu produse naturale, de exemplu Trichoderma. Pentru a dezinfecta substratul în care urmează a fi semănate semințele de legume se utilizează două linguri de produs la 10 litri de apă, ulterior turnând câte 0,5 litri de soluție la volumul de 10 litri de sol.

Ulterior, Trichoderma poate fi utilizată aceeași concentrație pentru pulverizare pe răsaduri la un interval de 7-10 zile.

Anterior, un efect bun în prevenirea bolilor răsadurilor asigurau produsele ce conțin propamocarb clorhidrat + fosetil de aluminiu (de ex. Previcur Energy), omologarea acestora însă a expirat în 2022.

Totodată, este important să monitorizăm prezența dăunătorilor la creșterea răsadurilor. Printre aceștia se pot număra afidele, tripsul, musculița albă, acarieni care la fel stagnează creșterea plantelor.

O nouă fuziune pe piaţa vinicolă din Moldova: Fabrica cu „beciuri franțuzești” ajunge la Rădăcini

0

Două întreprinderi importante din sectorul vitivinicol din Republica Moldova vor fuziona, a anunţat administraţia acestora, transmite mold-street.com.

Este vorba de Radacini Wines SRL (anterior Albăstrele Wines) din Cricova care va fuziona prin absorbţie cu Grape Alley SRL din Borceag, Cahul.

Ambele de facto fac parte din acelaşi grup companii controlat de familia milionarului Vasile Dragan, proprietarul Moldretail Group, ce include şi cea mai mare reţea de magazine cu o cifră de afaceri de circa 10 miliarde de lei în Moldova.

Astfel Radacini Wines SRL are ca unic fondator firma Ducates Grup SRL, la care unicul asociat este Vasile Dragan.

În cazul Grape Alley SRL din Borceag, Cahul, o cotă de 1,75% din capital este deţinută de Ducates Grup SRL, iar 98,25% – revine Tatianei Dragan.

De notat că, Radacini Wines SRL s-a extins în ultimii ani şi pe lângă crama de la Cimişlia a dezvoltat o nouă vinărie la Cricova, dată în exploatație în 2019 cu investiții totale de 100 milioane lei şi dotată cu echipament de ultimă generație și un laborator ultramodern.

Capacitatea de producere a noii crame este de circa 5,5 milioane litri de vinuri liniștite și spumante.

Compania mai susţine că gestionează peste 800 de hectare de podgorii în cele trei zone vitivinicole: Codru, Ștefan Vodă și Valul lui Traian.

În anul 2022 compania a avut venituri de 116 milioane lei (în scădere cu circa o pătrime faţăde 2021) şi un profit de peste 2,3 milioane lei ( de trei ori mai mic ca în 2021).

În schimb Grape Alley SRL, cunoscută anterior prin vinurile exportate, dar și prin beciurile franțuzești, construite acum un secol este în derivă accentuată şi în 2022 a avut venituri de doar 6,8 milioane lei, de aproape şase ori mai puţin ca în 2021 şi de circa 18 ori mai puţin ca în 2019.

Anterior actualul administrator al fabricii Dumitru Sandu spunea însă, că celebrele beciuri așa și nu sunt folosite.

În 2020 proprietarii companiei Grape Valley SRL chiar au scos la mezat fabrica de vinuri din Borceag, Cahul, la vânzare ca un lot unic, conform raportului de evaluare, la prețul inițial de 10,59 milioane lei, inclusiv TVA.

La Gara Căuşeni a ajuns cea de-a doua garnitură de tren cu motorină donată de România

0

În seara zilei de ieri, la Stația Căii Ferate Căușeni, a sosit cea de-a doua garnitură de tren, din 26 vagoane – cisterne, ceea ce constituie aproximativ 1317 tone de motorină, transmite MOLDPRES cu referire la Agenției Rezerve Materiale a Mi nisterului Afacerilor Interne.

Pentru moment, reprezentanții Agenției Rezerve Materiale în comun cu instituția abilitată, desfășoară acțiuni în vederea desigilării vagoanelor – cisterne, verificarea cantitativă denso-volumetrică și prelevarea probelor pentru determinarea indicilor calitativi.

„Ulterior urmează descărcarea ajutorului umanitar și continuarea eliberării acesteia către agricultori, conform graficelor”, indică sursa citată.

Prima tranșă din cele 4 mii tone de motorină, oferită de România Republicii Moldova în calitate de ajutor umanitar extern a ajuns la Căușeni pe 3 aprilie.

Agenția Rezerve Materiale a elaborat un grafic, bazat pe principiul zonei geografice, iar prioritare vor fi cele mai afectate raioane care au avut de suferit în urma secetei din 2022, mare parte din zona de sud a Republicii Moldova.

AIPA a recepționat 1.546 de cereri cu privire la solicitarea ajutorului umanitar extern acordat de către România, destinat sprijinirii agricultorilor afectați de seceta din anul 2022.

Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, ajutorul pentru cei selectați va fi de circa 40 de litri per hectar.

Statul va susţine Asociația Fermierilor Producători de Lapte în strategiile de dezvoltare a sectorului

0

Adunarea Generală a Asociației Fermierilor Producători de Lapte s-a desfăşurat ieri, în cadrul căreia mediul de afaceri, autoritățile și membrii comunității academice au discutat ideile și strategiile de dezvoltare a sectorului, transmite moldpres.md.

Prezent la eveniment, vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, a menționat necesitatea inovării și adaptării practicilor agricole și zootehnice pentru a îmbunătăți producția și eficiența în ferme.

„Pentru a fi un fermier de succes, în special în domeniul creșterii animalelor, este necesară o formă de spirit diferită. O strategie exclusiv economică nu este suficientă.

Este nevoie de o legătură spirituală cu animalele și pământul. Noi vom continua să diversificăm sprijinul financiar și consultativ pentru fermieri.

Este esențial să acordăm atenție micilor detalii, iar pentru sunt necesare colaborarea și dialogul deschis. Doar așa putem identifica și implementa strategii eficiente pentru a asigura dezvoltarea durabilă a zootehniei în țara noastră”, a spus Bolea.

Oficialul a evidențiat progresul înregistrat în sectorul de creștere a vacilor de lapte.

„Comparând datele din 2021, când era înregistrat un total de 5100 de vaci în ferme, cu cele mai recente cifre din 2024, care indică un număr de 14500 de vaci, este clar că suntem pe un drum ascendent.

Scopul nostru este ca prin proiectul AGGRI și mecanismele de subvenționare să continuăm această traiectorie și să majorăm și mai mult cifrele în anii următori.

Trebuie să fim conștienți că succesul necesită un angajament constant, iar rezultatele obținute până în prezent confirmă că abordarea noastră este corectă”, a menționat vicepremierul.

Suplimentar subvențiilor oferite din bugetul de stat, fermele de vaci au acces și la granturi oferite de Banca Mondială, începând din acest an.

Astfel, fermierii își pot moderniza și extinde exploatațiile zootehnice. Valoarea sprijinului financiar oferit pentru sectorul zootehnic este de 21 milioane de dolari SUA. 

Valoarea maximă a unui grant este de 1 milion de dolari SUA, însă nu mai mult de 50% din valoarea investiției eligibile. 

Dosarele se depun la direcțiile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură până la data de 17 mai 2024.

În Republica Moldova își desfășoară activitatea peste 200 de ferme specializate în creșterea vacilor pentru producția de lapte.

Cancerul bacterian – principala cauză a „morții sâmburoaselor” – sfaturi pentru control primăvara

0

Cancerul bacterian, întâlnit în unele surse și ca declinul bacterian sau ulcerația bacteriană, produs de bacteria Pseudomonas syringae poate asigura pagube importante în livezi de sâmburoase.

Potrivit specialiștilor FIBL, cancerul bacterian este principala cauză responsabilă de „moartea sâmburoaselor”.

Patogenul infectează multe specii, inclusiv cireșul, vișinul, piersicul, caisul și prunul, și supraviețuiește pe suprafața frunzelor multor buruieni găsite pe solul livezilor.

Bacteria este epifită, ceea ce înseamnă că colonizarea de către patogen poate să aibă loc pe orice țesut al plantei fără a provoca infecție sau simptome. Totuși, în condiții favorabile, populațiile epifitice pot provoca rapid infecții.

Mai multe studii indică faptul că, în unele țări, cuprul a devenit mai puțin eficient în controlul bolii cancerului bacterian.

Cancerul bacterian – simptome generale

Pe frunze:

Trunchi și lăstari

  • Adâncituri roșiatic-violete în scoarță;
  • Arsuri sub formă de dungi pe țesutul sănătos de sub scoarță;
  • Crăparea cojii, urmată de scurgerea de clei;
  • Uscarea subită a pomilor (în special în anii 3–6).

Cancerul bacterian – condiții necesare pentru infecție

Pseudomonas syringae pv. syringae (cunoscută ca ulcerația bacteriană sau apoplexia sâmburoaselor și a pomilor) fiind mai dăunătoare la cireș, piersic și cais, iar Pseudomonas syringae pv. Morsprunorum (întâlnită în unele surse ca ulcerația și ciruirea bacteriană a frunzelor de sâmburoase) la vișin și prun (soiuri europene).

Condițiile necesare pentru o infecție cu cancer bacterian sunt:

  1. Prezența patogenului: Patogenul poate fi prezent pe solul livezii în buruieni, în pomii vecini infectați sau poate veni odată cu pomii din pepiniere.
  2. Vreme răcoroasă: (între 15 și 25 °C): În perioadele de sfârșit de iarnă/primăvară, cu precipitații frecvente, umiditate ridicată, temperaturi scăzute și vânt, este favorizată răspândirea patogenului.
  3. Înghețul: Pseudomonas syringae poate forma gheață în interiorul celulei plantei și poate genera deteriorări. În timpul vremii reci sau a înghețurilor, bacteria prosperă, deoarece poate intensifica deteriorarea celulei și poate genera răni. În această perioadă se recomandă utilizarea diferitor metodelor antiîngheț, pentru a reduce riscul de infecție.
  4. Răni la plante sau deschideri naturale: Multe dintre infecțiile observate au fost asociate tăierilor după plantarea în primăvară. Infecția se poate agrava după irigare sau ploaie. Este important de reținut că, orice rană a pomului creează un potențial risc de infecție.

Recomandări de primăvară pentru noile plantații:

  • Selectați pomi sănătoși din pepiniere.
  • Înainte de plantare, analizați semnele sau simptomele, cum ar fi cancerele sau scurgerile de clei.
  • Evitați să plantați soiurile sensibile în zonele reci.
  • Acordați prioritate perioadei de plantare când riscul de îngheț este scăzut.
  • Utilizați materiale de plastic pentru pomi sau vopsea pentru a proteja pomii tineri (evitați cartonul).
  • Când irigați după plantare, evitați să udați pomii, de exemplu, utilizând doar irigarea prin picurare.
  • Preîntâmpinați deteriorarea pomilor după plantare, îndepărtând frunzele sau ramurile laterale de la baza pomilor dacă se așteaptă condiții reci și umede.
  • Amânați tăierile până când este uscat și cald, permițând rănilor să se vindece înainte de irigare.
  • Dacă pomii au nevoie de tăiere, nu o faceți în condiții de frig și umezeală.
  • Controlați buruienile.
  • Limitați stresul. Seceta și excesul de apă cauzează stres la pomii tineri și pot crește probabilitatea apariției infecțiilor de bacteriene.
  • Fiți precauți în ceea ce privește irigarea pentru protecția împotriva înghețului în cazul arborilor recent plantați și al tăierilor recente de formare.

Recomandări de primăvară pentru pomii mai bătrâni:

  • Nu tăiați ramurile în condiții umede și reci.
  • Îndepărtați lăstarii când condițiile sunt uscate.
  • La soiurile susceptibile, se recomandă tăierea în timpul verii, în condiții uscate.
  • Când îndepărtați trunchiurile din cauza cancerului bacterian, nu replantați imediat sau în apropierea pomilor infectați.
  • Îndepărtați cancerele. Tăierea porțiunilor afectate ale trunchiului și a ramurilor se face până la lemnul sănătos.
  • Eliminați din livadă și apoi ardeți tot materialul infectat, inclusiv ramurile sau pomii.
  • Cauterizarea cancerelor pe ramuri cu un arzător portabil pe propan ar trebui să se facă în timpul primăverii.

Tehnici de gestionare chimică Dacă infecția cu P. syringae este prezentă în pom, controlul infecției și al răspândirii se poate face prin:

  • Aplicarea tratamentelor cu zeamă bordeleză au redus numărul mugurilor pieriți;
  • Acoperirea sau vopsirea în alb cu adaos de cupru a trunchiului și a ramurilor mai puternice, toamna târziu, împiedică încălzirea lemnului și, astfel, formarea de fisuri în cazul înghețului.
  • În plantațiile cu risc sporit se fac 1–2 tratamente cu cupru în faza de cădere a frunzelor (efect parțial).
  • Aplicarea tratamentelor cu produse antibacteridice, inclusiv produse ce conțin cupru, la căderea frunzelor, în perioada de repaus, umflarea mugurilor și la înflorire completă a redus vârfurile moarte.
  • Antibioticele și produsele biologice aplicate înainte de producerea rănilor au redus incidența apariției infecției.

Produsul Capital Circulant Agricol: 10 fermieri au solicitat ajutor financiar

0

Produsul Capital Circulant Agricol: în primele 3 săptămâni de la lansare, noul instrument financiar a fost solicitat de 10 agricultori. 5 cereri au fost deja aprobate, iar altele 5 sunt în proces de analiză.

Cu o garanție din partea statului în valoare de până la 1 milion 600 mii lei, dar nu mai mult de 80% din valoarea creditului, acest instrument financiar este conceput pentru susținerea necesităților imediate ale sectorului agricol.

Destinația creditelor acoperite de acest instrument este finanțarea mijloacelor circulante, inclusiv refinanțarea creditelor acordate pentru finanțarea mijloacelor circulante.

Agricultorii interesați sunt încurajați să se adreseze băncilor comerciale la care sunt deserviți pentru a accesa produsul.