MAIA: Agricultorii moldoveni valorifică oportunitățile Proiectului AGGRI

0

La MAIA a fost discutat gradul de implementare a Programului AGGRI, care se axează pe 2 componente principale: dezvoltarea zootehniei și reabilitarea sistemelor de irigare.

În domeniul zootehnic, sunt evoluții îmbucurătoare: 9 fermier specializați în creșterea vacilor pentru lapte și-au exprimat intenția de a accesa granturile oferite prin Programul AGGRI.

Valoarea sumei solicitate, în prezent, depășește 8 milioane dolari SUA.

Aceste investiții vizează modernizarea infrastructurii, îmbunătățirea condițiilor de viață pentru animale, achiziționarea de vaci de rasă, implementarea sistemelor fotovoltaice ș.a. Dosarele sunt încă în proces de elaborare.

La fel, au fost anunțate planurile de reabilitare pentru trei sisteme centralizate de irigare: Tudora-Caplani, Etulia și Tețcani.

Menționăm că, proiectul „Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură” (AGGRI) a fost lansat pe 19 decembrie 2023.

Circa 55 de milioane de dolari vor fi investiți în dezvoltarea sectorului agricol din Republica Moldova, până în anul 2029.

În această perioadă, se preconizează ca 21 de milioane de dolari SUA să fie acordați agricultorilor sub formă de granturi, pentru stimularea inițiativelor de promovare și dezvoltare a sectorului zootehnic.

Reamintim că, lista completă a criteriilor de eligibilitate, precum și documentele care urmează a fi prezentate împreună cu cererea pot fi consultate în Manualul de alocare a granturilor.

Dosarele pot fi depuse la oficiile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură în perioada 15 ianuarie – 17 mai 2024.

18 producători de vinuri au prezentat diversitatea și unicitatea vinurilor moldovenești la Vinexpo Paris 2024

0

Un an nou aduce o nouă premieră pentru Vinul Moldovei. 18 vinării reunite sub umbrela brandului vinicol de țară „Wine of Moldova. A legend alive” au participat la Vinexpo Paris, una dintre cele mai importante platforme pentru sectorul vinicol la nivel mondial, desfășurată anual în capitala franceză.

Evenimentul este caracterizat de prezența tuturor regiunilor viticole ale Franței, de anunțarea tendințelor sectorului vinicol pentru perioada următoare și de interesul continuu al unui număr mare de buyeri internaționali care își planifică achizițiile. 

Participarea vinăriilor reunite sub umbrela brandului vinicol de țară „Wine of Moldova. A legend alive” la Vinexpo Paris a fost organizată de către Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV) și cu suportul Proiectului de Competitivitate și Reziliență Rurală (PCRR) al USAID Moldova.

La ediția din acest an, în cele 3 zile de Vinexpo, au participat 4070 de vinării din întreaga lume, iar vinurile prezentate au atras peste 41.000 de vizitatorii din 137 de țări, 40% dintre aceștia fiind oaspeți din străinătate. 

În ultima zi a evenimentului, Republica Moldova a fost în centrul atenției, găzduind un masterclass condus de jurnalistul și criticul de vinuri din Marea Britanie, Robert Joseph, actualmente consultant în cadrul Proiectului de Competitivitate și Reziliență Rurală (PCRR) al USAID Moldova.

Alături de Excelența Sa, Ambasadoarea Republicii Moldova în Franța, Corina Călugăru, și Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Ștefan Iamandi, oaspeții s-au familiarizat cu planurile de viitor ale Vinului Moldovei și parcursul său incredibil pe scena mondială.

Corina Călugăru, Ambasadoarea Republicii Moldova în Franța: 

„Ceea ce trăim astăzi este o oportunitate. În următoarea decadă s-ar putea să nu vorbim despre o revoluție, ci despre o transformare sau reinventare, mai ales în industria vinicolă.

Moldova este o țară cu un patrimoniu bogat și oameni harnici. Realizările noastre în industria vinului sunt un testament al sprijinului politic și internațional, dar cel mai important, al dedicației producătorilor noștri de vin și al rezilienței poporului nostru.

Acesta, cred eu, este piatra de temelie a progresului nostru.”

Directorul ONVV a reiterat succesul Vinului Moldovei pe piețele externe de export, pe măsură ce vinurile din categoria premium câștigă teren în străinătate. 

Ștefan Iamandi, Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV):

„După 10 ani revoluționari de la crearea unui brand vinicol de țară, exporturile de vinuri s-au triplat în valoare către țările din întreaga lume.”

Robert Joseph, jurnalist de vinuri din Marea Britanie:

„Oamenii s-au îndrăgostit de Vinul Moldovei și împărtășesc această pasiune cu alții. Totuși, nu este ușor să-ți faci vocea auzită. Deci, Moldova se află de abia la începutul drumului.”

Participarea la Vinexpo Paris a avut loc în contextul în care Vinul Moldovei marchează un deceniu de revoluționare a sectorului vinicol național.

În această perioadă, exporturile s-au reorientat spre piețele UE, iar vinificatorii continuă să investească în modernizarea podgoriilor și echipamentelor de vinificație de ultimă generație, sporind reputația țării drept producător de vinuri de calitate și o importantă destinație oenoturistică.

În plus, soiurile autohtone de struguri cultivate într-o proporție tot mai mare și terroir-ul local confirmă statutul Moldovei de țară vinicolă în plină ascensiune.

De mai bine de 10 ani, Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) oferă sprijin esențial pentru consolidarea industriei vinicole – un pilon important al patrimoniul național și a economiei țării, care contribuie cu aproximativ 3% din PIB și 8% din totalul exporturilor. 

USAID Moldova, prin proiectele sale, a investit în viticultură durabilă și în producția de vin de calitate, a susținut fiecare etapă a procesului de producție a vinului, de la îmbunătățirea calității în viticultură și vinificație, până la implementarea programelor complexe de marketing pentru a crește vânzările pe piețele UE și pe alte piețe cu valoare adăugată înaltă.

De asemenea, a facilitat îmbunătățirea guvernării sectorului bazate pe parteneriat public-privat (PPP) și a susținut crearea ONVV, care implementează programul Vinul Moldovei și asigură dezvoltarea continuă a industriei vinicole.

Abordarea complexă și asistența transformațională a USAID a contribuit la afirmarea Moldovei ca fiind o țară producătoare de vinuri de calitate, lucru confirmat prin sutele de medalii câștigate de vinificatorii moldoveni la cele mai importante expoziții internaționale de profil. 

Fermieri cehi protestează cu 500 de tractoare şi camioane la Praga

0

Fermieri cehi au ieșit însoţiţi de circa 500 de tractoare, camioane şi utilaje agricole mari în faţa Ministerului Agriculturii luni, la Praga, pentru a protesta faţă de costurile în creştere şi reglementările de mediu din Uniunea Europeană, transmite agerpres.ro.

În timp ce multe străzi erau blocate în centrul capitalei, un haos major a fost evitat dat fiind că autorităţile i-au avertizat din timp pe locuitori să folosească mai degrabă transportul public pentru a merge la muncă decât autoturismele personale.

Acţiunea de protest este îndreptată împotriva Green Deal, politica-far a UE care ţinteşte atingerea neutralităţii emisiilor de dioxid de carbon în UE până în 2050.

Fermierii denunţă reglementările asociate acesteia ca fiind prea împovărătoare pentru ei.

Ei îşi exprimă de asemenea furia faţă de guvernul premierului ceh Petr Fiala, spunând că au nevoie de mai multe subvenţii şi mai puţină birocraţie din partea executivului liberal-conservator.

Protestatarii purtau bannere pe care stătea scris „Salvaţi agricultura muribundă” şi „Stop terorii birocratice”.

Ministrul agriculturii, Marek Výborný, a declarat pentru agenţia de ştiri CTK că ar prefera să aibă loc negocieri în locul protestelor care paralizează Praga, şi i-a acuzat pe fermieri că au o agendă politică.

Guvernul ceh, format din cinci partide, a înregistrat o scădere de popularitate în ultima vreme.

Conform unui recent sondaj, cel mai mare partid de opoziţie, ANO, al fostului premier populist Andrej Babis, ar obţine 33,4% din voturi dacă ar avea loc acum alegeri parlamentare.

Formaţiunea ODS a lui Fiala ar primi 13,2%, iar Partidul Piraţilor, membru al coaliţiei de la guvernare, 11,3%.

Partidul creştin-democrat al ministrului agriculturii nici măcar nu ar trece pragul electoral de 5%.

Sondajul STEM a avut loc între 18-27 ianuarie, pe un eşantion de 1.092 de persoane.

Uleiul horticol – când și combinat cu ce îl aplicăm la pomi

0

Uleiul horticol este un produs ce are la bază uleiurile parafinice sau uleiul vegetal de rapiță, utilizat în scopul tratamentelor pomilor pentru reducerea insectelor dăunătoare.

Uleiurile horticole pot fi aplicate fără fungicide sau insecticide, cât și concomitent cu insecticidele de contact și sistemice.

Uleiurile horticole combinate cu insecticide, aplicate în perioada de repaus vegetativ au drept scop menținerea sub control a o serie de dăunători prin reducerea formelor hibernante, de exemplu de acarieni, Păduchele din San-Jose sau afide.

Citește și despre Păduchele din San Jose în livezi. Metode de combatere.

Este recomandată mai întâi aplicarea produsului pe bază de cupru sau sulf, iar peste 4-5 zile uleiul horticol. În acest mod, asigurăm o aderență și eficiență mai bună a tratamentelor realizate, datorită peliculei de ulei formate.

Citiți cu atenție informații despre compatibilitatea insecticidelor aplicate cu ulei horticol și altor tratamente fungicide ce urmează a fi realizate.

Uleiul horticol fără insecticide se aplică în agricultura organică sau acolo unde presiunea dăunătorilor este foarte scăzută (lipsesc păduchii lânoși, păduchii țestoși, acarieni, ouă sau forme hibernante).

Uleiul horticol + insecticide de contact se utilizează pe toată perioada de repaus cât nu avem aparat foliar vegetativ, în agricultura convențională în cazul unei presiuni puternice a dăunătorilor.

Uleiul horticol + insecticide sistemice. În cazul insecticidelor sistemice avem nevoie de partea vegetativă care să preia substanțele din insecticidele de contact și să asigure o eficiență mai bună. 

Astfel, uleiul horticol combinat cu insecticidul sistemic se aplică în faze cum ar fi urechiușe de șoarece.

Când se aplică uleiul horticol și se fac tratamentele la pomi

De cele mai multe ori, specialiștii recomandă aplicarea uleiului horticol la finalul perioadei de repaus și începutul dezmuguritului.

Pentru a atinge eficiența dorită, este recomandată aplicarea uleiului horticol atunci când temperatura aerului depășește 5 grade Celsius.

Ținând cont de faptul că fiecare tratament își are rolul său, uleiul horticol combinat cu insecticide este recomandat în anumite cazuri.

În continuare, vă prezentăm 3 programe de tratament pentru pregătirea pomilor de noul sezon, în funcție de scopul pe care îl urmăriți (reducerea inocului, maturizarea ramurilor, reducerea rezervei de dăunători):

Vezi și articolul despre Zeama bordeleză- cum se prepară corect. Tratamente.

Pui broiler – 10 cauze frecvente ce le afectează creșterea

0

Crescătorii de pui broiler îi apreciază pentru calitățile gustative ale cărnii, pretențiile reduse la întreținere și vitezei mari de creștere: în 50 de zile pasărea atinge greutatea optimă pentru sacrificare (în jur de 3 kg).

Deseori, însă, broilerul crește mult mai încet, este nevoie de o perioadă mai lungă pentru a obține greutatea necesară și cheltuielile de alimentație și întreținere devin nejustificate.

Vom discuta în acest articol despre posibilele cauze ale întârzierii în creștere la broileri, cum putem îmbunătăți condițiile pentru a stimula acumularea de masă corporală și cum prevenim eventualele probleme de dezvoltare fizică a păsării.

Și anume:

  • Cum înțelegem dacă puii broiler cresc corect?
  • 1. Motive genetice ce duc la stagnări în creșterea puilor;
  • 2. Calitatea hranei;
  • 3. Volumul de hrană;
  • 4. Broilerii stagnează în creștere din cauza setei;
  • 5. Iluminarea slabă;
  • 6. Broilerii rămân în creștere din cauza temperaturii;
  • 7. Broilerii nu cresc din cauza activității;
  • 8. Lipsa sortării puilor pentru creștere egală;
  • 9. Întârzierea în creștere din cauza suprapopulării;
  • 10. Probleme în creștere din cauza paraziților.

Află și De ce mor puii de găină. Îngrijirea în primele zile de viață.

Cum înțelegem dacă puii broiler cresc corect?

Cea mai rațională soluție pentru a determina viteza de creștere a puilor este să se verifice greutatea corporală cu ajutorul cântarului o dată pe săptămână. Pentru ca rezultatele să fie obiective, se respectă o serie de reguli simple:

  • Cântărirea se face în aceeași zi a săptămânii, la aceeași oră (ex. fiecare luni, la ora 12.00);
  • Se va folosi același cântar de fiecare dată;
  • Pentru a menține puiul într-o poziție fixă pe cântar, se poate folosi o cutie, greutatea căreia se va scădea din greutatea totală. Fiecare pui se pune pe rând în cutia poziționată pe cântar.

Tabelul greutății medii a puilor broiler pe vârste:

Acești indici reprezintă potențialul maxim de creștere al puilor broiler. În condiții de gospodărie cifrele pot fi mai mici, dar nu semnificativ.

Iată cauzele de bază ale creșterii întârziate:

1. Pui broiler. Motivele genetice pot afecta creșterea

Nu toate rasele de pui broiler au aceeași viteză de creștere. Selecționerii lucrează permanent în direcția perfecționării calităților raselor și, pentru broileri, cea mai importantă calitate este viteza de creștere.

Astfel, cele mai performante în această direcție se consideră ROSS 308, COBB 500 și Arbor Acre. Aceștia sunt cunoscuți pentru sporul zilnic de până la 55 g și greutatea totală la vârsta sacrificării de 3-3,5 kg.

Așadar, nu toate rasele de broiler vor crește la fel de repede în condiții egale de hrană și întreținere.

O altă problemă poate fi că nu toate crescătoriile dispun de material genetic calitativ. Alții preferă să reducă costurile din contul calității puilor, prin efectiv parental necorespunzător, ce rezultă în degradarea caracteristicilor genetice.

Soluție: achiziționați pui broiler doar de la crescătorii cu reputație dovedită și cu certificate corespunzătoare.

Vezi și Cum incubăm ouăle la diferite păsări. Recomandări pe etape.

2. Puii broiler nu cresc din cauza calității hranei

Deoarece puii broiler cresc foarte repede, necesitatea unei diete echilibrate este esențială. Primele 7 zile de viață sunt critice în dezvoltarea puilor broiler.

Astfel, în această perioadă, 80% din energia consumată se utilizează de către organism pentru creștere și doar 20% pentru menținerea activității corpului.

Pentru o dezvoltare rapidă și sănătoasă calitatea alimentației este extrem de importantă. Puiul are nevoie de suficientă energie, proteine, vitamine și minerale. Acest lucru este valabil pentru toate etapele vieții.

Mulți fermieri practică formarea dietei broilerilor de sine stătător: din cereale, verdețuri, lactate ș.a.

Totuși, fără cunoștințe suficiente, este extrem de dificil de alcătuit o rație echilibrată în funcție de fiecare perioadă de creștere și nu va fi posibilă exploatarea întregului potențial genetic al rasei.

În rețelele comerciale există amestecuri furajere ce conțin toate elementele nutritive necesare și care vor permite obținerea greutății dorite în termenii necesari.

Pentru rasele de carne, se recomandă pachetele: Starter – până la 10 zile, Grower – 11-29 zile și Finisher – 30-50 zile.

Unii crescători fac o greșeală majoră încercând să economisească: primele zile hrănesc pasărea cu combifuraj echilibrat nutrițional, după care trec la hrană de calitate mai joasă.

În consecință, puiul nu mai primește necesarul de elemente nutritive și brusc rămâne în creștere.

3. Broilerii rămân în creștere din cauza volumului de hrană

Cât de bine nu ar fi echilibrată rația puilor broiler, problema vitezei de creștere poate fi legată de volumul insuficient de hrană consumată. Broilerii se asigură cu hrană la discreție, adică permanent trebuie să fie mâncare în hrănitoare.

Deci consumul de hrană nu e dictat de numărul de tainuri, ci de accesul fiecărui pui la hrănitoare. Asta se întămplă când la o suprafață mare se instalează un număr mic de hrănitori.

Păsările mai mari sau mai active ocupă primele spațiul disponibil, celelalte rămânând flămânde.

Important: la 10 păsări tinere se instalează o hrănitoare. Puii până la vârsta de 5-7 zile se hrănesc de jos, unde se așterne o hârtie sub picioare și se presară hrana în raport 10 g la un pui pe zi.

4. Puii broiler nu cresc din cauza setei

Pentru ca să consume bine hrana și, respectiv, să adauge repede în greutate, puii au nevoie de apă potabilă proaspătă în acces constant.

Cu cât mai puțină apă bea pasărea, cu atât mai puțină poftă de mâncare va avea. Scade consumul de furaje – scade viteza de creștere.

Pentru acces suficient la apă, se instalează un adăpător cu niplu la fiecare 10 pui. Pentru menținerea sănătății și a dezvoltării adecvate, adăpătoarele și sistemul de aprovizionare cu apă se mențin curate, apa proaspătă, se verifică la excesul de săruri.

5. Puii broiler nu cresc din cauza iluminării

Broilerii au nevoie de un regim de lumină diferit de cel al altor tipuri de găini. Asta pentru că ei necesită consum de hrană sporit, iar hrănirea are loc doar când este lumină. Cu lumina stinsă, ei dorm.

Mai puține ore de lumină – mai puțină hrană consumată – mai puțină greutate corporală acumulată.

Totuși, lumina nu poate fi permanentă: lipsa de somn dereglează metabolismul, scade imunitatea, provoacă stres și, ca urmare, iarăși scade viteza de acumulare în greutate.

În plus, excesul de lumină poate duce la canibalism între pui.

La fermele industriale se asigură un regim automat de pornire și oprire a luminii artificiale. În condiții de gospodărie este mai dificil de stins și pornit lumina de mai multe ori pe zi, la intervale egale, așa că se respectă următoarele norme generale:

  • În primele 24 ore – lumina constantă;
  • Ziua 2-7 – cel puțin 20 ore de lumină;
  • Ziua 7 până la atingerea greutății de sacrificare – 16-17 ore;
  • Cu câteva zile înainte de sacrificare, dacă e necesară hrănirea intensă, pasărea poate fi trecută din nou la iluminare non-stop, cu toate că practica este criticată.

6. Stagnare în creștere la puii broiler din cauza temperaturii necorespunzătoare

Pentru o creștere sănătoasă și rapidă, broilerii au nevoie de temperatură corectă a mediului: dacă temperatura e prea joasă, caloriile consumate vor fi direcționate spre încălzirea organismului, în defavoarea creșterii; dacă, din contra, este prea cald, scade pofta de mâncare și consumul de calorii.

Temperatura se menține cu ajutorul încălzitoarelor speciale, cea mai optimă fiind lampa infraroșie (aceasta are efect și asupra așternutului, ținându-l uscat).

În primele zile de viață temperatura necesară puiului este de 33-34 oC. În continuare, cu fiecare săptămână, temperatura aerului se reduce în medie cu 2 grade. Astfel, la sfârsitul săptămânii a șaptea de viață, temperatura va fi de cca 20 oC.

Citește și Sfaturi la întreținerea găinilor în perioada rece.

Imaginea de mai jos demonstrează cum se poziționează păsările în încăpere în funcție de regimul de temperatură: 1. Normal. 2. Prea cald. 3. Prea frig.

7. Broilerii nu cresc din cauza activității

Broilerii pot întârzia în creștere din cauza cotețului prea spațios sau din cauza plimbărilor libere. Spre deosebire de rasele de ouă, broilerii nu au nevoie de plimbări active.

Ba din contra, mai multă mișcare rezultă în mai multă energie consumată și mai puțină greutate corporală obținută.

Pentru doza necesară de aer curat și vitamina D, puii se lasă pe ceva timp afară, dar în spațiu limitat, să nu alerge prea mult.

8. Lipsa sortării puilor pentru creștere egală

În orice grup de animale există indivizi de diferită talie. Atunci când puii mari conviețuiesc cu cei mici, primii vor manifesta comportament autoritar, dacă nu agresiv, cei din urmă având mai puțin acces la hrană și rămânând în creștere.

Sortarea puilor broiler stă la baza unui consum rațional de furaje și a unei creșteri echilibrate. Cei mari se separă de cei mici, masculii se separă de femele, iar norma de hrană se calculează individual pe fiecare grup, cei mici obținând hrană mai multă.

9. Întârzierea în creștere din cauza suprapopulării

Adăpostirea unui număr prea mare de pui pe o suprafață insuficientă a cotețului reduce viteza de creștere din mai multe motive:

  • Scade nivelul de igienă în încăpere, crescând riscul de boli.
  • Apare probabilitatea instalării canibalismului ca reacție la stres.
  • Păsările mai mici pot suferi agresiune și se vor retrage, inclusiv de la hrănitoare.
  • Densitatea mare îngreunează ventilarea încăperii, ceea ce poate duce la stres termic la pui.

10. Probleme în creștere din cauza paraziților

Paraziții la pui pot fi interni și externi. Primii includ viermi plați și cilindrici (ascaridoza), protozoare (coccidioza). Paraziții externi includ păduchii și puricii.

Paraziții nu doar scad viteza de creștere la puii broiler, dar și cresc susceptibilitatea la boli infecțioase din cauza imunității slăbite.

Consultați medicul sau farmacistul veterinar pentru instrucțiuni privind produsele pentru deparazitare și modul de administrare a acestora.

AIPA a autorizat spre plată 64,64 mln de lei

0

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură informează că este în plin proces de examinare și autorizare spre plată a cererilor de acordare a sprijinului financiar recepționate în anul 2023.

Astfel, în perioada 12 – 16.02.2024 s-a reușit autorizarea spre plată a 64,64 mil.lei, după cum urmează:

  • Plăți complementare: 151 de cereri în valoare de 20,94 mil.lei;
  • Post investiții: 55 de cereri în valoare de 43,14 mil.lei;
  • Cereri de implementare a proiectelor prin abordarea Leader: 15 proiecte în valoare de 0,56 mil.lei.

Notă: Pentru anul 2024, conform Legii bugetului de stat, mărimea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural constituie 1,6 miliarde de lei.

Astfel, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură depune tot efortul pentru examinarea cererilor de subvenționare din FNDMR în termeni cât mai proximi.

Seminar: Producerea merelor de calitate superioară

0

Asociația Moldova Fruct, cu suportul USAID, Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, organizează un seminar dedicat producerii merelor de calitate superioară la care sunt invitați toți doritorii.

Tema: Producerea merelor de calitate superioară destinate tranzitului de lungă durată pentru piețele din Orientul Mijlociu, Asia de Sud Est și India.

Data: Joi, 22 februarie 2024, ora 10:00.

Gazda evenimentului: compania „Scutaru Victor” GȚ, administrator Victor Scutaru Locația: or. Edineț, restaurant „La Paris Bastilia” GPS.

Participanți – toți producătorii de mere din regiune sunt invitați să participe.

Experți:

  • Alexandra Bîcu- Specialist marketing APEF Moldova Fruct
  • Mihail Buciuceanu- Agronom, Consultant independent
  • Chirtoca Alexandru – reprezentant „Fitomag” SRL
  • Magu Marin – reprezentant compania „Agrostoc” SRL.

Agenda seminarului o puteți vizualiza accesând acest link.

Pentru participare la seminar înregistrarea este obligatorie.

Pentru înregistrare, contactați Roman Jucovschi: [email protected] tel. 068855144.

Originarii din Republica Moldova, printre cei mai mari investitori străini în agricultura românească

0

Italia, Germania, Republica Mol­dova, Olanda şi Spania sunt prin­cipalele ţări de origine ale acţio­narilor companiilor care activează în agricultura românească, notează Mold-street cu referire la o analiză făcută de Ziarul Financiar.

În total, 3,1% din cele 133.461 de companii agricole active în România au capital străin, arată analiza făcută pe baza datelor de pe platforma Termene.ro.

De ce au ales pământurile româneşti?

Potrivit analizei, cei mai mulţi investitori străini în agricultură în România sunt din Italia, având circa 1.000 de firme, adică aproape 1% din total.

Italienii au o poziţie de forţă în producţia cerealelor, jumătate dintre firme având activitate în acest sector şi, cu precădere, în vestul ţării. În schimb, olandezii au investiţii importante în sectoarele creşterii bovinelor şi porcinelor.

„În Italia, ponderea terenului arabil este mult mai redusă, iar atomizarea func­ţio­nează, de asemenea. Despre Olanda, nu are rost să discutăm, pentru că efectiv nu mai are loc unde să plaseze capitalul, fiind o piaţă saturată şi normată.

În Spania, nu există un potenţial agricol semnificativ. La grâu, Spania generează maxim 5% din cele 135 de milioane de tone anuale ale UE, iar la porumb au un maxim de 7% din cele 60 de milioane de tone producţie aleUniunii.

Terenurile din Spania sunt extrem de aride din cauza poziţionării geografice şi climei, astfel încât nu mai există loc de expan­siu­ne”, spune Cezar Gheorghe, analist expert şi consultant în agrobusiness şi fondator al Romanian Agri Column.

Acesta a adăugat că investiţia în terenuri este încă foarte profitabilă în România.

„Când privim totul în termeni de preţ pe hectar, constatăm că în România preţurile sunt extrem de atractive, în comparaţie directă cu Franţa, de exemplu”, a subliniat Cezar Gheorghe.

La fel, este şi în comparaţie cu alte ţări, iar acest aspect reprezintă un motiv serios pentru investitori să-şi extindă activitatea în România.

Spre comparaţie, în Olanda, unul dintre principalii investitori din România, preţul unui teren agricol a ajuns în 2022 la 85.000 de euro, pe când în România, în cea mai scumpă zonă – Bucureşti – Ilfov – a ajuns la 12.000 de euro, iar media locală este de 8.000 euro/hectar, potrivit datelor Eurostat, biroul european de statistică.

„România este valorizată din aceste puncte comune: preţuri decente de achiziţie a terenurilor, costuri de înfiinţare a culturilor ce pot fi gestionate, o climă mai permisivă şi acces la nodul strategic Constanţa.

Aceste ingrediente, amestecate în creuzetul unui bilanţ financiar, indică cifre de culoarea verde”, a precizat Cezar Gheorghe.

Moldovenii pe locul trei

De departe, cei mai mulţi investitori străini în agricultură în România sunt din Italia, având circa 1.000 de firme, adică aproape 1% din total. Apoi urmează Germania (352), Republica Moldova (215), Olanda (155) şi Spania (140), potrivit ZF.

Originarii din Republica Moldova se remarcă prin investiţiile în cultivarea legumelor – locul doi cu 39 de companii, creşterea păsărilor – locul trei cu 10 companii şi creşterea bovinelor de lapte – locul 4 cu opt companii.

Cele mai multe companii din agricultura românească au activitate de cultivare a cerealelor – în număr de 27.069, iar din acestea 8,5% sunt cu capital străin, mai arată datele termene.ro.

Cei mai mulţi investitori sunt din Italia (520), Germania (193) şi Franţa (70).

ZF susţine că a luat în calcul companiile cu codul CAEN 01, cu excepţia „0170 – vânătoare, capturarea cu capcane a vânatului şi activităţi de servicii anexe vânătorii”, care sunt în funcţiune şi sunt organizate în formele SRL, SA, PFA, IFAM, SNC, SRLD, II, AF şi SCA.

Primii speakeri ai Conferinței AgTech 2024

0

Pe 5 martie 2024, punem în dezbatere cele mai tari trenduri în agricultură alături fermieri și companii de top, experți regionali în cadrul celei de-a cincea ediție a Conferinței AgTech.

Primul panel „Agricultura Digitală și Tehnologia – Pionierii Transformării” promite o experiență deosebită în cadrul căreia veți afla despre:

Prima fermă complet digitalizată din România

Prima fermă complet digitalizată din România. Andrei Brașovean va împărtăși aspectele integrării tehnologiilor digitale în cadrul companiei Frizon Group din România un model de succes în integrarea tehnologiei.

andrei brasovean

Ferma viitorului

În contextul discuțiilor despre necesitatea reducerii costurilor, Sergiu Istratii, key account manager Unisolar va aduce în fața participanților Conferinței Agtech Moldova perspectiva „Fermei viitorului” și va detalia avantajele investiției în energia regenerabilă.

sergiu istratii

Speakerul va relata mai multe despre inovațiile în agrivoltaice și de ce anul 2024 reprezintă momentul ideal pentru construcția unei centrale fotovoltaice.

De asemenea, va prezenta publicului experiența complexului ORHCOJDOI, pentru care Unisolar a implementat conceptul „Fermei viitorului”, dezvăluind toate detaliile acestui proiect.

Combina New Holland, Twin Rotor – câștigâtoarea medaliei de aur la Agritechnica 2023

Continuând în aceeași notă inovatoare, vor fi relatate mai multe despre combina New Holland cu tehnologia Twin Rotor, distinsă cu singura medalie de aur de la Agritechnica 2023.

Această tehnologie reprezintă vârful de lance în mecanizarea agricolă, oferind soluții avansate pentru optimizarea recoltării.

Mai multe detalii despre tehnologia câștigătoare și principiul de lucru al acesteia va prezenta Mihail Crocmazan, Compania Vadalex-Agro, dealer oficial New Holland în Republica Moldova.

Prima cramă digitală din Moldova

Nu în ultimul rând, Serghei Rizov va aduce în discuție transformarea digitală în viticultură, prezentând prima cramă digitalizată din Moldova, Vinăria Rizov.

Alte subiecte de interes în cadrul Conferinței

  • Gestionarea afacerilor și reducerea costurilor: Panelul 2 va aborda teme cruciale precum integrarea surselor regenerabile de energie în ferme, gestionarea eficientă a terenurilor agricole și investițiile inteligente în fermele zootehnice.
  • Optimizarea irigării: Discuțiile din Panelul 3 se vor concentra pe tehnologii inovative pentru irigații, nutriția plantelor și soluții de desalinizare a apei, evidențiind importanța optimizării resurselor de apă.
  • Adaptarea la schimbările climatice: O sesiune dedicată va explora soluții adaptate schimbărilor climatice, inclusiv utilizarea feromonilor pentru reducerea pesticidelor și monitorizarea digitală a dăunătorilor.
  • Susținerea inovațiilor în agricultură: Ultimul panel va discuta despre sursele de suport pentru inovații în agricultură, oferind o platformă pentru schimbul de idei și colaborări.

În zona de expoziție veți avea ocazia să discutați mai multe despre produse biologice și feromoni pentru controlul dăunătorilor, agricultura carbonului, surse de finanțare a inovațiilor și multe altele.

Conferința AgTech este o oportunitate unică de a învăța de la cei mai buni, de a crea o rețea sustenabilă și de a contribui la formarea viitorului agriculturii în Moldova.

Înregistrare la eveniment

Dacă încă nu ați reușit să vă înregistrați, o puteți face pe acest link și participa gratuit datorită partenerilor acestui eveniment.

Alăturați-vă grupului oficial de Viber al evenimentului pentru a fi la curent cu detaliile organizatorice.