Statisticienii naționali din Europa și Asia Centrală se pregătesc pentru recensămintele agricole

0

Statisticile fiabile și complete elimină inexactitățile în procesul de luare a deciziilor, și în nici un sector, acest lucru nu este mai adevărat ca și în sectorul agricol. De-a lungul săptămânii, începând de astăzi, experți de la instituțiile naționale de statistică din 20 de țări din regiune vor lua parte la o masă rotundă în Budapesta, care va prezenta noile recomandări FAO și metodologia de colectare a datelor în cadrul Programului Mondial pentru Recensământul Agricol 2020. Republica Moldova se numără printre statele participante la masa rotundă din această săptămână.

La un interval de 10 ani, din 1945, FAO a sprijinit țările membre din întreaga lume în desfășurarea recensămintele agricole naționale. În  runda din 2020, în curs de pregătire acum, recensămintele naționale vor colecta și analiza datele cu privire la impactul asupra mediului al practicilor agricole, al gazelor cu efect de seră și emisiilor de amoniacprecum și date cu privire la:  intensitatea culturilor, posesiunea terenurilor, utilizarea terenurilor, metodele de irigare și sursele de apă, pescuitul de acvacultură și de captare, numărul de animale, și, desigur, numărul și mărimea exploatațiilor agricole.

Noile direcții dezvoltate de un grup de experți în recensămintele și anchetele agricole din Divizia de Statistică FAO includ metodologii inovatoare și rentabile pentru colectarea de date, precum și recomandări cu privire la integrarea programelor de recensământ și de studiu și extinderea diseminării datelor de recensământ.

„ Grupul de lucru FAO privind recensămintele și anchetele agricole a petrecut mai mult de doi ani în dezvoltarea de noi direcții, în urma consultărilor cu statele și alte grupuri interesate“, a declarat Giorgi Kvinikadze, statistician regional din cadrul Biroului Regional FAO pentru Europa și Asia Centrală, la Budapesta. „Prezentarea noilor direcții are loc peste tot în lume, prin intermediul a opt mese rotunde regionale. Aceste activități vor ajuta statele să obțină o mai bună înțelegere a noilor abordări promovate de noi. „

Recensămintele agricole naționale sunt o sursă cuprinzătoare de informații statistice necesare pentru elaborarea politicilor în acest domeniu. Punerea în practică a recomandărilor FAO – actualizate la fiecare zece ani – ajută pentru a asigura comparabilitatea datelor din recensămintele naționale și permite țărilor să monitorizeze tendințele și să evalueze eficiența performanței lor în comparație cu alte țări.

„Deciziile cu privire la cercetare, afacere, investiție, și politica națională sunt cele mai bune atunci când se bazează pe dovezi“, a spus Kvinikadze. „Astăzi, recensământul agricol este sursa cea mai completă de informații cu privire la datele structurale privind agricultura și singura operațiune statistică care oferă o imagine detaliată a structurii agriculturii pentru o țară întreagă sau o parte semnificativă a acesteia, la cele mai mici niveluri geografice.“

Statele participante la masa rotundă din această săptămână sunt: Moldova, Albania, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Georgia, Ungaria, Israel, Kazahstan, Kârgâzstan, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Muntenegru, Federația Rusă, Serbia, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina și Uzbekistan.

 

 

Vești bune pentru 200 fermieri din Ialoveni – pot face bani din deșeuri agricole

0

Circa 200 de producători agricoli din raionul Ialoveni își vor putea crește veniturile din valorificarea deșeurilor lemnoase la fabrica de brichetare și peletizare, pe care primăria orașului o va construi pe bani europeni.

Costul total al proiectului se ridică la 29,3 mii USD, dintre care 20 mii USD sunt oferiți de Guvernul Elveției sub formă de grant, în cadrul proiectului Migrație și Dezvoltare Locală. Banii vor fi folosiți la dotarea unei clădiri din gestiunea primăriei cu utilaj performant de prelucrare a deșeurilor lemnoase, cu o capacitate de producere de circa 20 metri cubi lunar.

Pe lângă fermierii care își vor mări veniturile din vânzarea brichetelor sau peleților, primăria speră să facă economii la cheltuielile pentru încălzire – grădinițele din localitate vor fi încălzite cu peleți obținuți din prelucrarea ramurilor și frunzelor căzute de la arborii din oraș.

„Un simplu calcul ne spune că dacă cele trei grădinițe din oraș vor trece la încălzirea cu peleți, se vor economisi anual circa 500 mii lei. În afară de aceasta, fermieri vor fi scutiți de amenzile usturătoare aplicate pentru arderea deșeurilor vegetale în aer liber. Acum, contra unei taxe, ei vor putea apela la întreprinderea municipală pentru a le prelucra resturile rămase de la curățarea viei, livezilor etc”, spune Radu Chilaru, vice-primar de Ialoveni.

Mai mult, autoritățile intenționează să vină și în ajutorul persoanelor cu venituri modeste, cărora să le ofere peleți pentru încălzirea locuinței pe timp de iarnă. De aceasta vor beneficia circa 1365 de pensionari, 300 de persoane cu nevoi speciale, 63 de familii cu copii invalizi și 50 de familii cu mulți copii.

„Am selectat proiectul propus de autoriăţile locale de la Ialoveni fiindcă are un impact triplu. În primul rând va avea de câștigat mediul de afaceri local și în special gospodăriile agricole care se vor bucura de un venit suplimentar din valorificarea resturilor vegetale. Al doilea impact este unul social – vor fi asigurate cu resurse energetice pe timp de iarnă persoanele vulnerabile. În al treilea rând, va fi micșorat impactul negativ asuprea mediului, or, majoritatea fermierilor ardeau până acum deșeurile în câmp”, susține Veaceslav Bulat, expert economic proiectul Migraţie şi Dezvoltare Locală (MiDL).

Se preconizează, de asemenea, că în cadrul proiectului vor fi create noi locuri de muncă. Câteva la întreprinderea municipală ce va gestiona prelucrarea deșeurilor lemnoase și alte circa 100 locuri noi de muncă la celelalte întreprinderi agricole din zonă.

Orașul Ialoveni este una din cele șase localități din țară care au primit un grant în valoare de 20 mii USD din partea Guvernului Elvețian pentru impulsionarea mediului de afaceri local, în cadrul proiectului Migrație și Dezvoltare Locală.

 

Veniturile populaţiei din activitatea agricolă în anul 2016

0

Biroul Naţional de Statistică (BNS) informează că în anul 2016 veniturile populației din activitatea individuală agricolă a avut o pondere de 8,3%. Totuși, activitatea salariată reprezintă cea mai importantă sursă de venit cu o pondere de 42,1% în veniturile totale (comparativ cu anul 2015 contribuţia acestor venituri s-a majorat cu 0,7 puncte procentuale).

Potrivit BNS în anul 2016 veniturile disponibile ale populaţiei au constituit în medie pe o persoană pe lună 2060,2 lei, fiind în creştere cu 5,3% faţă de anul precedent. În termeni reali (cu ajustarea la indicele preţurilor de consum) veniturile populaţiei au înregistrat o descreştere de 1%.

Activitățile individuale agricole

La formarea veniturilor au contribuit şi activităţile pe cont propriu cu o pondere de 14,9% din veniturile medii lunare ale unei persoane. Activităţile individuale agricole reprezintă 8,3% din activităţile pe cont propriu, iar 6,6% au fost obţinute din activitatea individuală non-agricolă.

Structura veniturilor disponibile, anul 2016. SURSA: BNS.MD

Cheltuieli

Statistica din Chișinău a calculat și structura cheltuielilor populației și s-a constatat că cea mai mare parte a cheltuielilor revine consumului alimentar.

Potrivit BNS Cheltuielile medii lunare de consum ale populaţiei în anul 2016 au constituit în medie pe o persoană 2116,8 lei, fiind în creştere faţă de anul precedent cu 3,3%. În termeni reali (cu ajustarea la indicele preţurilor de consum) populaţia a cheltuit în medie cu 2,9% mai puțin comparativ cu anul 2015.

Structura cheltuielilor de consum, anul 2016. SURSA: BNS.MD

Cea mai mare parte a cheltuielilor este destinată pentru necesarul de consum alimentar – 42,6%. Pentru întreţinerea locuinţei o persoană în medie a alocat 17,8% din cheltuielile totale de consum, iar pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte – 10,5%. Celelalte cheltuieli au fost direcţionate pentru serviciile de sănătate (6,4%), transport (4,7%), comunicaţii (4,7%), dotarea locuinţei (4,0%), învățământ (0,7%), etc.

 

Cadastru, Camera de Licenţiere şi Înregistrare de Stat vor fi reorganizate într-o singură instituție

0

Întreprinderea de Stat Registru va fi reorganizată în instituția publică Agenţia pentru Servicii Publice, la care se vor alătura Cadastru, Camera de Licenţiere şi Înregistrare de Stat şi Serviciul de Stare Civilă, a anunțat astăzi premierul Pavel Filip.

„Cetățenii vor merge într-un singur loc și de acolo vor primi toate serviciile pe care le oferă statul”, a explicat Filip.

Astfel cetățenii vor putea beneficia de serviciile din partea statului la un ghișeu unic.

Anterior, Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor a propus reorganizarea Întreprinderii de Stat „Registru” prin absorbția Serviciului de Stare Civilă, Camerei Înregistrării de Stat și Camerei de Licențiere.

Concursul „Premiul pentru realizări în domeniul calității”

0

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova anunță prelungirea termenului de depunere a cererilor pentru concursurile “Premiul în domemiul calității”. Companiile vor putea depune dosarele de participare și pachetul de documente până pe data de 17 aprilie 2017, anunță chamber.md.

Scopul concursului:Identificarea companiilor ce au implementat cu succes managementul calității și promovarea abordărilor moderne ale calității.

Cine poate participa?

La concurs pot participa companii autohtone, indiferent de forma juridico-organizațională, numărului de angajați și volumul producției (serviciilor prestate, lucrărilor executate). Participanții concursului vor avea posibilitatea de a examina realizările în domeniul managementului calității în comparație cu a concurenților și evidenția punctele slabe și căile de perfecționare.

De ce trebuie să participi?

  • Premiile asigură participanților imaginea de lider
  • Reputaţia unui producător de încredere a produselor sau serviciilor competitive şi de înaltă calitate
  • Oferă posibilitatea de atragere a noilor parteneri şi clienţi
  • Păstrare şi majorare a segmentului deţinut pe piaţă
  • Conduc la creşterea profitului şi, respectiv, deschid noi oportunităţi de afaceri.
  • Participanții concursului obţin dreptul de utilizare a emblemei Premiului pe formularele întreprinderii şi in materialele promoţionale.

Titlul de câștigător și premiile vor fi atribuite în dependență de rezultatele obținute în ceea ce privește îmbunătățirea calității produselor și serviciilor, asigurarea siguranței și a competitivității acestora prin implementarea tehnologiilor și metodelor moderne de management. Participarea la ceremonia oficială de decernare a premiilor învingătorilor în concurs este gratuită.

Cum participi?

Taxa de înregistare va constitui: pentru întreprinderi micro și mici – 2500.00 lei, pentru întreprinderi medii – 4200.00 lei, pentru întreprinderi cu circa 249 lucrători – 5400.00 lei, pentru întreprinderile ce dețin monopol pe piață – 7200.00 lei. Toate taxele include TVA 20%.

Persoanele interesate de a participa la concurs sunt rugate să prezinte formularele de participare (atașate mai jos) completate, la sediul CCI a RM sau să expedieze la adresa de e-mail: [email protected].

Informaţii suplimentare: Direcţia evenimente de afaceri, târguri și expoziții a CCI a RM , persoana de contact Carolina Chiper, tel./fax: (022) 238410, 21-07-25.

WeTrade: Cultura de soia poate aduce profituri bune fermierilor chiar și pe suprafețe mici

0

Cultura de soia capătă un rol tot mai important pentru agricultură și domeniile conexe acesteia. Mai mult, pe piața mondială este la mare căutare soia care nu este modificată genetic. În acest context, compania WeTrade a organizat un seminar, la Edineț, pe 29 martie, pentru fermierii din Nordul țării pentru ai familiariza cu ultimele tendințe din acest domeniu, dar și în privința modului de a cultiva și a proteja aceasta plantă.

De ce soia?

De ce cultura de soia a devenit atât de importantă ne explică directorul de dezvoltare al companiei WeTrade, Alexandr Tatarciuk. Acesta a menționat că Republica Moldova este un importator vădit al produselor, care conțin cantități considerabile de proteine și că această problemă poate fi rezolvată inclusiv prin majorarea producției de soia, care ocupă un rol important de furnizare a proteinelor.

Directorul de dezvoltare al companiei WeTrade, Alexandr Tatarciuk. Foto: Agrobiznes

„Luând în calcul că la noi este redusă producția din sectorul zootehnic, care este unul din principalii furnizori de proteine, noi ar trebui să rezolvăm problema noastră prin majorarea producției de soia. Soia conține 40% de proteine. Astfel, chiar și pe suprafețe mici este posibil de produs cantități suficiente de proteine de origine vegetală, care va permite să rezolvăm problema noastră de import a proteinelor”, a spus Tatarciuk.

De asemenea, acesta a atenționat că cel mai mare producător și consumator de soia din lume – China – a anunțat că în următorii 15 ani că va trece de la producerea organismelor modificate genetic (OMG) la cele fără OMG, în special în privința soii.

Tatarciuk a adăugat că WeTrade vrea să propună semințe noi pentru agricultori, dar care acum se află în procesul de înregistrare la comisia de stat specializată.

„Pentru moment la înregistrare se află 6 soiuri de la compania Prograin din Canada, menționez că nu sunt soiuri modificate genetic, dar cu o concentrație înaltă de proteine, care vor permite fermierilor să obțină roade mari. Aceasta este o nouă generație de soiuri care sunt plastice, aduc roadă bogată și au multă proteină. Și sunt adaptate pentru clima din Moldova. Ele sunt produse pe aceeași latitudine geografică”, a mai spus Alexandr Tatarciuk.

Aceste soiuri vor apărea pe piață după ce vor trece testarea în sistemul de control de stat.

Soia europeană

În cadrul seminarului au fost prezentate și noutățile companiei Donau Soia de către reprezentantul oficiului din Republica Moldova, Galina Leașenko. Aceasta a menționat că ideea de majorare a suprafețelor pentru cultura de soia devine tot mai răspândită în Europa.

Galina Leașenko susține că întreprinderea dată promovează doar acea soia care este nemodificată genetic și pune accentul pe proveniența culturii, adică unde a fost crescută. De asemenea, aceasta a specificat că piețele europene sunt deschise pentru culturile care sunt produse pe aceeași latitudine, iar Moldova se potrivește acestor cerințe.

Reprezentantul oficiului companiei Donau Soia din Republica Moldova, Galina Leașenko. FOTO: Agrobiznes

„În prezent Europa este interesată să înlocuiască importul din America Latină, dar și din alte țări, cu producerea proprie. Dar asta este legat cu alte riscuri – dacă vor apărea probleme cu transportul, sau o țară o să vrea să exporte nu soia, dar, de exemplu, carnea de pasăre”, a explicat politica agrară a Europei, Galina Leașenko.

De asemenea, consumatorii europeni sunt îngrijorați de calitatea produselor și pun accentul pe produsele care nu sunt modificate genetic. Mai mult, aceasta susține că producătorii din Europa nu acoperă nici jumătate din cerințele pieței europene cu asemenea produse, iar astfel și fermierii moldoveni ar putea să contribuie la satisfacerea cererii de a furniza soia care este produsă la aceeași latitudine.

Ce crede ministerul Agriculturii

Viceministru al Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Iurie Ușurelu, prezent și el la eveniment, a susținut ideea de dezvoltare a culturii de soia în Moldova. Acesta s-a referit la aspectul producerii culturilor nemodificate genetic și a recunoscut că produsele acestea necesită o abordare mult mai complexă și atentă din partea producătorilor.

Iurie Ușurelu a lăudat companiile WeTrade și Donau Soia pentru abordarea complexă a problemei de producere a produselor fără OMG – de la lucrările de sol până la comercializare.

Viceministru al Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Iurie Ușurelu. FOTO: Agrobiznes

Acesta a oferit mai multe detalii despre intențiile ministerului de a revitaliza sectorul zootehnic, care la rândul său va necesita o nutriție calitativă și care nu a fost modificată genetic.

„Vrem să revitalizăm sectorul zootehnic. Nu vreau să ne orientăm la moment ca la vânzarea soiei ca material neprocesat ca materie primă. Vom insista degrabă să fie lansată programa națională de revitalizare a sectorului zootehnic, care va fi bazată pe consumul produselor ne-omg. Plus valoare va fi în faptul că ne vom învăța cum corect să producem soia și cum corect să comercializăm soia inclusiv prin domenii conexe. Noi vom putea produce, dar nu vom avea rentabilitate dacă nu vom asigura foarte strict pas cu pas tot lanțul valoric” a mai spus ministru.

Iurie Ușurelu a menționat despre faptul că unele experimente din câmpurile de cercetare arată că în cazul în care se respectă toate tehnologiile, atunci se poate de obținut rezultate pozitive. De asemenea, faptul că aceste două companii – Donau Soia și WeTrade – atrag atenția asupra necesității utilizării tehnologiilor performante în agricultură dezvoltă, la rândul său, și știința agricolă din Moldova.

Observațiile cercetătorilor

Maria Iacobuţa, cercetătorul de la Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecţia” din Bălți a prezentat rezultatele cercetărilor asupra unor loturi, unde au fost studiate procedeele tehnologice asupra soiei – de la epoca de semănat, fertilizare, tratare până la recoltare.

Aceasta a menționat inclusiv de efectul secetei asupra culturii soia și impactul acesteia asupra recoltei. Iacobuț Maria a spus că cel mai bine s-au comportat soiurile de soia de la compania Prograin, dar a adăugat că și soiurile autohtone nu au înregistrat rezultate proaste.

Maria Iacobuţa, cercetătorul de la Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecţia” din Bălți. FOTO: Agrobines

O altă observație despre care a menționat cercetătorul a fost legătura dintre forma și poziționarea frunzei și rezistența plantei contra secetei. Astfel, aceasta a observat că soiurile care aveau frunza lanceolată au avut o rezistența mai mare față de secetă.

„Frunzele lanceolate oferă posibilitatea ca razele de soare să pătrundă până cel mai jos nivel de frunze și procesul de fotosinteză are loc pe parcursul a tuturor etapelor de creștere”, a explicat cercetătorul.

Totodată, soia cu frunze clasice, mari umbrește frunzele de mai jos și astfel razele de soare nu pătrund și procesul de creștere încetinează, a mai spus Iacobuț Maria.

Semințe certificate

Victor Șterbeț, manager pe semințe WeTrade, a menționat, la rândul său, ca agricultorii trebuie să ceară întotdeauna de la vânzători certificatele de proveniența a semințelor pentru că deseori aceștia devin victimele unor escrocherii.

Victor Șterbeț, manager pe semințe WeTrade. FOTO: Agrobiznes

De asemenea acesta a spus că agricultorii care vor să semene mai mult de 50 de hectare trebuie să utilizeze două soiuri pentru a evita riscurile care pot afecta roada.

„Vă recomand dacă vreți să semănați mai mult de 50 de hectare numai decât trebuie să aveți două soiuri după precocitate. Mai timpuriu și mai tardiv. Nu în fiecare an soia precoce tardivă sau precoce va avea același rezultat. De exemplu dacă anul acesta avem umiditate înaltă și pe urmă să avem temperaturi mari la înflorire vor cădea florile”, a explicat Victor Șterbeț.

Acesta a ținut să menționeze ca agricultorii trebuie să reglementeze corect utilajele agricole astfel ca să nu taseze solul pentru că ulterior plantele vor crește neuniform, iar la recoltare vor fi înregistrate pierderi din cauza că unele plante de mai jos nu vor fi recoltate.

Victor Șterbeț a adăugat că în prezent așteaptă rezultate de la comisia de stat în privința unor semințe de la compania Saaten Union din România cu fondatori din Germania și care vor fi propuse fermierilor după înregistrare.

Catalogul soiurilor de Plante

La seminar a fost prezent și președintele Comisiei de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante, Mihail Machidon, care a explicat fermierilor că pot să găsească toate soiurile admise pentru cultivare în Moldova în Catalogul soiurilor de Plante.

Președintele Comisiei de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante, Mihail Machidon. FOTO: Agrobiznes

Conform legislației privind protecția soiurilor de plante, soiurile pot fi utilizate în procesul de producție numai după efectuarea testării oficiale de către Comisia de Stat pentru testarea Soiurilor de Plante, a explicat Machidon. Totodată, în Catalogul Soiurilor de Plante nu sunt incluse soiuri modificate genetic (GMO).

„Legea privind securitatea biologică permite în principiu testarea soiurilor care sunt modificate genetic. În Catalogul soiurilor de plante nu avem nici un soi de cultură care este modificat genetic. Nu le verificăm noi, dar este declarația autorului. O companie destul de serioasă cred că nu-și va permite un fals”, consideră Machidon.

Participanții de la seminar au fost asigurați și cu exemplare de Catalog. FOTO: Agrobiznes

Totodată, includerea şi radierea soiurilor din Catalogul Soiurilor de Plante se efectuează în baza deciziei Comisiei de Stat pentru testarea Soiurilor de Plante. Mihail Machidon a recomandat fermierilor să procure soiurile înregistrate în care are încredere comisia de stat.

Aspecte tehnologice de producere a soiei

Alexandr Tatarciuk a explicat fermierilor și unele aspecte tehnologice în privința producerii soiei. În mod special acesta s-a referit la calitatea solului sub aspectul de concentrația microelementelor în sol.

Directorul de dezvoltare al companiei WeTrade, Alexandr Tatarciuk. FOTO: Agrobiznes

Mai mult aceasta a asigurat că întreprinderea WeTrade are soiuri de soia pentru fiecare regiune din Moldova.

„Compania WeTrade va propune pentru fiecare regiune și în cazul dat pentru soia și o 100 de km are importanță. Sunt necesare acelea soiuri de soia care au fost produse pe aceeași latitudine în care vor fi vândute. Boabele de soia trebuie să fie produse și să fie vândute pe aceeași latitudine”, a precizat Tatarciuk.

De asemenea, aceasta a menționat despre necesitatea de a introduce îngrășăminte pentru că soia este nu doar un furnizor de azot, dar și un consumator.

Participanții la seminar. FOTO: Agrobiznes

Nu în ultimul rând a fost subliniată importanța procesului de inoculare microbiană cu bacterii fixatoare de azot.

„Inocularea semințelor de soia cu bacteriile Rhizobium Bradyrhizobium Japonicum este un element tehnologic obligatoriu, mai ales dacă pe locul însămânțat nu a fost cultivată soia timp de doi ani și mai mult. Totodată, după cultivarea porumbului acest proces este obligatoriu”, a subliniat acesta.

Participanții la seminar. FOTO: Agrobiznes

La fel de important, în opinia lui Tatarciuc este perioada de lucrările în câmp pentru cultura de soia și anume ca aceste lucrări să fie făcute toamnă.

„Toate lucrările pe câmpurile pentru soia trebuie să fie făcute din toamnă. Câmpul pentru soia trebuie să intre așa cum câmpurile sunt pregătite pentru culturile cu sămânță mică sau pentru sfecla de zahăr. Adică să fie nivelată de toamnă. Primăvara noi trebuie să așteptăm regimul de temperatură potrivit și să cultivăm soia. Câmpul pentru soia trebuie să arate tot așa cum arată masa pe care vrei să așezi mâncarea pentru prieteni”, a spus Tatarciuk.

De asemenea, o atenție sporită acesta a acordat procesului de muncă al mecanizatorilor, care ar trebui să reglementeze nivelul de presiune în anvelope, care întăresc și astfel afecteză solul.

„Presiunea în anvelope primăvara trebuie să fie redusă până la minimum. Presiunea în anvelope în mașinele contemporane care sunt grele și puternice trebuie să fie redusă. Nu atât de scump costă anvelopele din cauza uzurii datorită minimizării presiunii, cât culegerea insuficientă a roadei pe care noi nu primim din cauza tasării solului. Asta e axioma”, a ținut să evidențieze acesta informație Alexandr Tatarciuk.

Participanții la seminar. FOTO: Agrobiznes

Acesta a menționat că fermierii trebuie să calculeze bine suprafața pe care vor să o prelucreze în raport cu numărul de utilaje agricole pe care le dețin pentru a reuși să facă lucrările agricole la timp.

Ion Scutari de la compania Basf Moldova a prezentat o serie de produse chimice utilizate pentru combaterea dăunătorilor culturii soia.

Cum au văzut seminarul fermierii

Agricultorul Nicolae Cobiac din satul Bădragii Vechi, raionul Edineț, a spus că a venit special la acest seminar și a rămas la toate prezentările pentru că îi este utilă informația pe care o prezintă vorbitorii. Mai ales partea cu tehnologia de pregătire a terenului și metodele de protecție.

Agricultorul Nicolae Cobiac din satul Bădragii Vechi, raionul Edineț. FOTO: Agrobiznes

Acesta a spus că din suprafața totală pe care o administrează (870 de hectare) pentru cultura de soia alocă de la 140 până la 170 de hectare. Totuși, acesta a menționat că în anii mai secetoși are o roadă mai mică.

„Anul trecut am strâns o tonă și jumătate. Cu un an în urmă, în general, doar o tonă. Dar în ani buni strâng – de la trei până la trei și jumătate de tone”, a spus acesta.

Tatiana Pavliuc din satul Bârlădeni, raionul Ocnița, conduce agrofirma Plaiul Bîrlădean de mai mulți ani. Acesta a venit la seminar la invitația companiei WeTrade și companiei Dunau Soia. Pavliuc a spus că seminarul este foarte interesant și s-a bucurat de prezența autorităților și mai multor specialiști.

Tatiana Pavliuc din satul Bârlădeni, raionul Ocnița. FOTO: Agrobiznes

„Aflăm foarte multe noutăți pe care nu le știm. Compania WeTrade are specialiști puternici. Eu socot că asta este un cadou pentru noi pentru agricultori. Mai ales că noi primim atâta informație și practic fără plată, doar trebuie să fim prezenți. Este multă informație pe care noi nu o știm și să știm cum se comportă diferite soiuri de soia”, a spus Tatiana Pavliuc.

Conducătorul Plaiului Bîrlădean la fel s-a plâns pe secetă, care afectează cultura de soia.

„La noi în gospodărie soia ocupă în jur de 400 de hectare din totalul de 1400. Aceasta cultură o cultiv din 1999 și am avut și până la patru tone recolta. Dar în ultimii doi ani nu pot căpăta mai mult de două tone, chiar dacă cei din jur capătă 600-700 de tone. Cauza este seceta din ultimii ani. Noi în gospodărie folosim trei soiuri”, a mai spus Pavliuc.

Aceasta a adăugat că la seminar a aflat detalii suplimentare despre procesul tehnologic de creștere a culturii de soia.

„Noi avem o tehnologie, aici auzim alta tehnologie. O să le combinăm ca să avem recolte mari”, a concluzionat conducătorul agrofirmei.

La seminar au participat zeci de fermieri, preponderent din zona de Nord, care și-au manifestat interesul pentru a căpăta informații noi.

Ce țări cumpără vinul moldovenesc

0

În anul 2016 exporturile de băuturi alcoolice au constituit 156,7 milioane dolari, în creștere cu 9,3% comparativ cu anul 2015, dar cu circa o treime mai puțin decât în anul 2013, arată date din Balanța de Plăți publicată de Banca Națională a Moldovei (BNM), scrie Mold-Street.

Exporturile de băuturi alcoolice au avut în anul 2016 un trend pozitiv, majorându-se cu 9,3% în raport cu anul 2015, constituind astfel 156,74 milioane de dolari.

Rezultatul deși arată o creștere a livrărilor este unul dintre cele mai slabe din ultimii 10 ani și se datorează în special restricțiilor impuse de Rusia la accesul produselor moldovenești pe piața rusească, sau a unor bariere impuse în calea tranzitului de mărfuri prin Rusia spre alte state CSI, cum a fost în cazul Kazahstanului,

Belarus rămâne principala piaţă

Cea mai importantă piață pentru „licoarea” din Moldova deja de patru ani la rândul este Belarus, unde în anul 2016 au ajuns peste 20% din băuturile alcoolice moldoveneşti. Livrările au fost însă în scădere cu 10% faţă de anul 2015 şi cu circa 30% faţă de anul 2014..

Pe locul doi se află Ucraina, cu o cotă de 10%. Pe trei a urcat Polonia, care a surclasat Statele Unite şi unde au ajuns băuturi alcoolice în valoare de circa 13 milioane dolari, în creştere cu circa 39%.

SUA (11,59 milioane dolari) şi Rusia (11,57 milioane dolari) ocupă la locurile patru şi cinci, diferenţa dintre ele este una nesemnificativă. Pe locul şase a urcat China, graţie unei creşteri cu circa 58% a exporturilor, iar pe şapte România cu un volum de peste 9,6 milioane dolari în creştere cu circa 50% faţă de anul 2015.

De altfel România a devenit a doua piaţă de desfacere din UE pentru vinurile din Moldova.
Locurile opt şi nouă sunt ocupate de Cehia şi Georgia, iar pe 10 a coborât Kazahstanul.
În cazul Kazahstanului livrările sunt în scădere dramatică, ca urmare a interdicţiilor impuse de Rusia, la tranzitul TIR-urilor cu marfă din Moldova. Astfel în 2016, livrările de băuturi alcoolice în Kazahstan s-au diminuat de 2,4 ori faţă de anul 2015 şi de patru ori faţă de anul 2013.

O treime din exporturi spre UE

De notat că datele BNM relevă că în anul 2016 exporturile spre statele CSI s-au diminuat cu circa 10%, iar cota acestor ţări în exporturile de băuturi alcoolice din Moldova a constituit 42%.

În acelaşi timp livrările spre piaţa UE s-au majorat cu 32%, iar cota lor a ajuns la 33,2% din total.

Un studiu realizat în 2015 de Oficiul Național al Viei și Vinului, constata că în următorii ani, vinurile moldovenești au șanse reale de a-și consolida poziția pe piețele din Polonia, Cehia, România, China și SUA, care au devenit şi destinaţii ţintă pentru băuturile din Moldova.

Cum se poate de construit un hotel pentru albine

0

Este cunoscut faptul că datorită polinizării efectuate de către albine se poate de majorat semnificativ roada culturilor. A rămas doar de atras albinele în câmp și acest lucru se poate de realizat cu ajutorul unui hotel specializat, scrie aggeek.net.

Specialiștii susțin că nu toate albinele trăiesc în stupi și că majoritatea albinelor nu sunt agresive. De asemenea, deseori se poate de întâlnit albine singuratice, care la fel sunt considerate ca insecte polinizatoare foarte importante.

Albinele singuratice caută spații subțire cilindrice, cum ar fi tulpina de trestie goală pe dinăuntru sau fisurile în pereți, acolo unde ele pot depozita ouăle în siguranță. Dar ca să găsească astfel de locuri este un lucru complicat chiar și pentru albine. În cazul în care dumneavoastră veți face un hotel mic și comod pentru albine, atunci veți reuși să le atrageți în câmp. Pentru a construi un astfel de hotel aveți nevoie de lemn, șuruburi și instrumente.

Pasul numărul unu: construirea cadrului din lemn

Pereții externi al hotelului cel mai bine ar fi de făcut din plăci mai vechi. Ideea e că plăcile noi sunt prelucrate cu chimicale și ele vor speria albinele.

Nu are importantă ce dimensiuni va avea hotelul. Acesta poate fi construit în orice formă. Cele mai răspândite hoteluri sunt în formă de căsuțe pentru grauri. Este important ca lungimea cadrului de lemn să nu depășească 20 de cm și să nu fie ma scurt de 15 cm. Cadrul de lemn poate fi anexat la placajul care funcționează în calitate de perete din spate al hotelului, iar acoperișul trebuie să fie înclinat puțin și nițel să iasă în afara cadrului astfel încât albinele să poată să se ascundă în caz de ploaie.

Acoperișul de lemn poate fi vopsit sau acoperit cu ermetice însă este necesar să țineți minte că mirosul chimicalelor îi sperie pe albini.

Pasul numărul doi: camere

În calitate de camere pot fi utilizate găurile în barele din lemn, la fel se poate de umplut cadrul de lemn cu bucăți de bambus, trestie sau cu tuburi din plastic. Indiferent ce material folosiți acesta trebuie să fie de aceeași lungime cât se extinde cadrul – minim 15 cm.

Fiecare albină are diferite mărimi și în acest sens diametrul găurilor trebuie să fie diferit. Încercați să perforați camerele de la 0,3 până la 1,3 cm. Cu cât va fi diametrul mai mare cu atât și adâncimea găurilor trebuie să fi la fel mai mare. Fiecare cameră încercați să o construiți la o distanță de 1-2 cm una de alta.

După ce le veți construi camere instalați-le în cadru de lemn. Ulterior nivelați găurile cu șmirghel de șlefuit pentru a elimina colțurile ascuțite lăsate de perforator.

Pasul trei: Instalarea hotelului

Hotelul poate fi instalat de un copac sau de gard. Dacă este posibil încercați să-l atârnați în direcția Sud. Datorită acestei poziționări hotelul se va încălzi primăvara mult mai devreme și va putea să păstreze mai mult timp căldura toamna – astfel va fi prelungit sezonul de depunere a ouălor.

Femelele vor construi camere separate în fiecare cameră a hotelului cu ajutorul noroiului, plantelor amestecate și altor materiale. În fiecare cameră albinele vor depune câte un ou și atunci când tot tubul va fi umplut albina va acoperi gaura astfel încât acolo să nu nimerească umiditate, frig și prădători din lumea insectelor.

Astfel, albinuțele nou-născute vor rămâne iarna ermetizate în tuburi, iar odată cu venirea primăverii vor fi deja mature. După ce camerele vor fi eliberate, experții recomandă eliminarea apartamentelor vechi din aceste hoteluri și construirea noilor pentru a evita transmiterea bolilor.

Istorii de succes sprijinite de programul PARE 1+1

0

Programul de atragere a remitenților în economie PARE 1+1 a reușit să susțină mai mulți antreprenori din Moldova în diverse domenii. Câțiva antreprenori au fost prezenți în cadrul conferinței naționale „Impactul Programului PARE 1+1 asupra dezvoltării economice a regiunilor” din 28 martie, unde au povestit la ce etapă au ajuns în afacerile lor.

Printre participanți s-a numărat și Igor Golban un tânăr antreprenor din sud-estul Moldovei care a dezvoltat o afacere de succes cu nuci și migdale cultivate în sistem ecologic.

Nuci și migdale crescute ecologic în Carahasani

Igor Golban, fondatorul și managerul gospodăriei țărănești cu profil agricol „Ygrick-Group” din satul Carahasani, raionul Ștefan Vodă, a povestit mai multe pentru Agrobiznes despre propria afacere.

Igor Golban,  fondatorul și managerul gospodăriei țărănești cu profil agricol „Ygrick-Group”.

Compania „Ygrick-Group” se ocupă de creșterea și comercializarea culturilor nucifere în sistem BIO și toată plantația de nuci și migdale este în conversie BIO începând cu anul 2011 și este certificată de către o companie germană, a spus Igor Golban.

Acesta a menționat că activează din anul 2005 și că tot în acel an a plantat prima generație de nuci pe suprafața de 3,27 ha. Ulterior acesta a mai plantat timp de cinci ani câte o nouă generație de nuci care în total constituie 13 ha de livadă de nuci în conversie ecologică. În 2007 acesta a plantat prima generație de migdale pe o suprafață de 8 ha, care la fel e certificată ecologic.

Idei care se nasc pe băncile școlii

Igor Golban susține că ideea de a se ocupa de nuci i-a venit încă în perioada când era elev prin clasa a VII-a.

Livada din Carahasani.

„Ideea de afacere a apărut încă pe băncile școlii. Atunci, după orele de la școală strângeam câte un sac doi de nuci în livada de nuci ce era în proprietatea primăriei Carahasani. Primăria Carahasani avea în proprietate vreo 8 hectare de nuci cu vîrsta de 45-50 ani, deja în rod deplin. După clasa a șaptea am vorbit cu părinții despre ideea mea cu nucile, ca o sursă alternativă de venit și ca ei să arendeze pe o perioadă de cinci ani plantația de nuci a primăriei. După insistența mea, a și fost arendată plantația de nuci. Ulterior, când eram student după primul an de studii am plecat la practică de vară în Franța și am văzut acolo o plantație model de nuci bine întreținuți. A fost o provocare pentru mine. De ce să nu avem și noi o astfel de plantație. Pe lîngă studii mai eram și angajat la o companie locală, unde aveam și un salariu stabil. Am început să adun o parte din bani din salariu pe care-l aveam și am procurat primele terenuri agricole în localitatea Carahasani. Pe atunci terenurile costau foarte ieftin și erau multe oferte, care puteam să alegem un teren care ulterior să putem să consolidăm în jurul lui toate celelalte terenuri și așa din 2005 am început plantarea primei noastre livezi de nuc”, a povestit Igor Golban cum a inițiat afacerea.

Depozit și hala de producere

Între timp acesta a construit și un depozit pentru păstrarea culturilor nucifere (nuci și migdale) pentru că nu avea unde să le păstreze după recoltare, fiind că plantația intra deja în rod, obținând cantități tot mai mari de producție. Antreprenorul a explicat că acest depozit este foarte necesar pentru a păstra nucile într-o stare satisfăcătoare pentru o perioadă cât mai lungă posibilă, ca să le poată comercializa pe tot parcursul anului.

„Anul trecut am construit depozitul și hala de producere. Nucile și migdalele suferă foarte mult de condițiile de umiditate și dacă nu ai un adăpost foarte bine uscat și ventilat –se pierd din calitate și se amărăsc, putem să pierdem toată recolta obținută de un an. Pierzi producția, pierzi clientul, pierzi profitul. Dacă este ventilare și condiții favorabile în încăpere poți să păstrezi producția și 3 – 5 ani, doar să respecți strict condițiile de păstrare”, a precizat acesta.

Roada și albinele

Igor Golban a mai spus că plantația pe care o administrează este una tânără și cuprinde circa 21 de hectare de plantație în sistem ecologic, dintre care 13 hectare plantate cu nuci și 8 cu migdale. Acesta a spus și ce recoltă a strâns anterior.

Roada din Carahasani.

„La moment strângem 400-500 de kilograme de nuci per hectar de la primele generații. În fiecare an avem cîte o generație nouă de nuci ce întră în rod. În câțiva ani toată plantația va fi pe rod. Migdalele strângem în jur de 8-9 tone, în fiecare an diferit, totul depinde de condițiile climaterice, polenizare, recoltare, etc…”, ne-a informat antreprenorul.

Antreprenorul a subliniat și rolul pe care îl joacă albinele pentru a avea o roadă bogată.

„Anul trecut am strâns mai puțin pentru că era o perioadă rece și ploioasă în perioada înfloriri plantației de migdale și nu au lucrat eficient albinele în perioada de înflorire și polinizare. Circa 75- 80% de recoltă de migdale se obține datorită muncii albinelor și procesului de polenizare în acea perioadă”, a explicat acesta.
Noi produse și sprijinul PARE

Un nou brand

Igor Golban a mai spus că a lansat recent un nou brand al companiei „Biantti-Culturi Nucifere” pe care vrea să-l înregistreze la Agenția de stat pentru proprietatea intelectuală.

„Biantti înseamnă produse cultivate 100% ecologic, cu mândrie în Carahasani, raionul Ștefan-Vodă. Iar în curând vom lansa un magazine online, ca să încurajăm consumul de nuci și migdale ecologice”, susține acesta.

Ulei din migdale

Acesta a adăugat că datorită sprijinului acordat de programul PARE 1+1 a reușit să procure utilaje și echipamente performante pentru recoltarea producției nucifere, de calibrare, de decojire, de uscare și calibrare a miezului de nuci și migdale, echipament de presare la rece a produselor nucifere și astfel după procesare obține uleiuri de cea mai înaltă calitate, echipamente de producerea făinii și fulgilor de migdale, dar și promovării săpunuri naturale de migdale, pe bază de ulei și plante naturale.

d

Mai mult, acesta a spus că întreprinderea va produce uleiuri din mai multe produse, nu doar din migdale, dar și din nuci, din semințe de struguri, de floarea soarelui și din bostan. Acesta a explicat că exploatează complex terenul plantat cu nuci și între rânduri mai plantează și alte culturi intercalate.

Antreprenorul a mai spus că sprijinul acordat de PARE 1+1 joacă un rol de stimulator, care te obligă să te miști înainte, cu pași mult mai rapizi și încrezuți, și să lansezi noi produse pe piață și să creezi noi locuri de muncă în localitate..

„De ce proiectele de acest gen sunt foarte bune? Pentru că după ce ai primit finanțare nu ai altă cale – trebuie să muncești și să arăți rezultate, că cineva a avut încredere în tine și a investit. Ei vor să vadă rezultate cît mai curînd posibil, să produci și să obții și rezultatele planificate. Ei vin și te monitorizează și trebuie să arăți ce ai făcut. E un fel de șut în fund care este un pas înainte și care te ajută să mergi în direcția corectă și să nu renunți la primul obstacol”, a conchis Igor Golban.