Căderea penelor la găini – 8 cauze frecvente și prevenire

0

Căderea penelor la găini este o problemă destul de frecventă, mai ales în gospodăriile private. Orice crescător responsabil se va întreba dacă acest fenomen este normal și ce e de făcut.

Năpârlirea găinilor poate fi fiziologic normală, dar poate fi și semn de boală, paraziți sau întreținere și alimentație necorespunzătoare.

Dacă nu se iau măsuri la momentul potrivit, găina poate pierde, în timp foarte redus, până la 80% din penaj.

În consecință, pasărea nu doar își pierde aspectul fizic atrăgător, dar va suferi și producția de ouă, tineretul va pierde viteza de creștere, în zilele cu soare pot apărea arsuri pe pielea dezgolită, crește rata înregistrării canibalismului.

Găina slăbește, suferă imunitatea, pot apărea infecții asociate sau răceala.

Vom descrie în continuare opt cauze frecvente ale căderii penelor la găini, tratamentul, dacă necesar și metodele de prevenire:

  1. Năpârlirea fiziologică a găinilor;
  2. Căderea penelor la găini din cauza stresului;
  3. Căderea penelor din cauza alimentației greșite;
  4. Pierderea penelor în urma canibalismului;
  5. Pierderea penelor la găini în infestații cu paraziți;
  6. Căderea penelor din cauza condițiilor neadecvate de întreținere;
  7. Pierderea penelor în urma atacului prădătorilor;
  8. Pierderea penelor din cauza cocoșilor, la împerechere.

1. Năpârlirea fiziologică a găinilor

Odată în an, găinile adulte își schimbă penajul în mod fiziologic. În timpul acestui proces apare o perioadă, când penajul vechi a căzut, iar cel nou încă nu a crescut.

Năpârlirea fiziologică are loc la început de toamnă, odată cu scăderea duratei perioadei de lumină și cu scăderea temperaturii mediului.

Căderea penelor durează 1,5-2 luni, dar se poate extinde până la 3-4 luni. Tineretul trece prin trei năpârliri în primul an de viață: prima la patru săptămâni, a doua la două luni și a treia la circa un an, în primăvară.

Năpârlirea sezonieră la găini și pui tineri este un proces fiziologic și nu prezintă pericol pentru sănătate. Dar în timpul năpârlirii la găinile adulte scade producția de ouă, iar la tineret – pofta de mâncare și viteza de creștere.

Pentru asigurarea unui nivel crescut de confort și pentru sprorirea vitezei procesului se va asigura o alimentație cât mai echilibrată cu vitamine și minerale.

Vezi aici detalii despre Năpârlirea la găini sau de ce acestea nu fac ouă toamna.

2. Căderea penelor din cauza stresului

La acțiunea factorilor de stres are loc perturbarea echilibrului intern al organismului, care rezultă în disfuncții organicemanifestate în primul rând prin scăderea producției de ouă. În continuare, scade pofta de mâncare, pasărea slăbește și pierde o parte din penaj.

Factorii de stres includ:

  • Alimentația neechilibrată, în special schimbările bruște în rație;
  • Temperaturi extreme în încăpere;
  • Lumină prea puternică și/sau pe o durată nerațională de timp;
  • Zgomote puternice, bruște;
  • Invazii parazitare puternice;
  • Păsări noi în grup;
  • Schimbarea adăpostului;
  • Manipularea agresivă a păsărilor.

În general, condițiile de întreținere sau/și alimentație trebuie menținute cât mai constante.

Orice schimbare bruscă duce la stres, însoțit de eliberarea hormonilor (cortizol, noradrenalină), ce direcționează activitatea organismului spre supraviețuire, inhibând imunitatea și restul funcțiilor.

Prevenire: în mod principal, se determină factorul stresant și se elimină pe măsura posibilității.

Se asigură alimentație calitativă, echilibrată, apă proaspătă la discreție, liniște și mediu confortabil – toate acestea vor calma găina și, în scurt timp, penajul va începe să se refacă.

3. Căderea penelor din cauza alimentației greșite

Alimentația neechilibrată și deficitară este cauza principală și cea mai frecventă a căderii penelor la găini.

Sănătatea penajului la păsări este asigurată de:

  • Proteine;
  • Sulf;
  • Calciu și fosfor;
  • Iod;
  • Vitaminele A, B, D.

Astfel, în lipsa acestor elemente are loc deteriorarea penajului la pasăre și, respectiv, prevenirea năpârlirii carențiale se face prin îmbogățirea rației cu aceste elemente.

Cel mai sigur este să se administreze premixuri comerciale, care conțin diverse vitamine, minerale și aminoacizi în raport controlat.

Carențele nutriționale pot avea drept cauză și dereglarea digestiei și absorbției intestinale. În acest caz, adaosurile furajere nu vor avea efect și se pot urmări unele simptome digestive (diaree, lipsa poftei de mâncare etc.).

Problema dată necesită implicarea medicului veterinar.

4. Pierderea penelor în urma canibalismului

Canibalismul la găini este o consecință a alimentației deficitare, a factorilor de stres enumerați mai sus, a infestațiilor parazitare ș.a.

Păsările adoptă un comportament anormal, ciupindu-se una pe alta până la sânge. Ca urmare, la găini apar zone ale corpului total dezgolite, frecvent cu leziuni (răni) pe piele.

Prevenirea se face prin îmbogățirea rației cu micro- și macroelemente. Se urmărește, în special, raportul de calciu și fosfor.

Se vor investiga condițiile de întreținere pentru depistarea potențialilor factori stresanți și se vor examina găinile la prezența paraziților – dacă depistați, se face deparazitarea.

5. Pierderea penelor la găini în infestații cu paraziți

Paraziții externi (păduchii, puricii/acarienii) duc frecvent la pierderea penajului. Simptomele infestației cu păduchi includ:

  • Căderea penelor și aspect murdar la penele rămase;
  • Comportament neliniștit;
  • Creasta palidă;
  • Scăderea producției de ouă;
  • Iritații pe cap și piele, găina se scarpină;
  • Scăderea poftei de mâncare și slăbire progresivă;
  • Găinile evită să intre în coteț pe timp de noapte;
  • Pe coaja ouălor apar pete de sânge.

Profilaxia presupune tratamentul cu preparate antiparazitare la recomandarea specialistului veterinar. Metodele tradiționale sunt puțin sau deloc eficiente.

Efectivul de păsări se tratează în întregime, chiar dacă nu toate găinile manifestă aceleași simptome. Cotețul se curăță și se prelucrează cu insecticide.

Citiți și despre Păduchi la păsări – recomandări la combatere.

6. Căderea penelor din cauza condițiilor neadecvate de întreținere

Condițiile de microclimă sunt cauză rară, dar, totuși, prezentă a pierderii penelor la găini. Rol decisiv joacă:

  • Umiditatea crescută a aerului;
  • Temperatura scăzută în adăpost;
  • Durata insuficientă a zilei de lumină.

Prevenirea constă în menținerea parametrilor recomandați, care împreună cu alimentația adecvată cresc nivelul de confort:

  • Temperatura aerului: +18…+23, iarna – nu mai puțin de 13oC;
  • Umiditatea aerului în limita 60…70%, ventilare adecvată, inclusiv iarna;
  • Densitatea populării: 4-7 găini la 1m²;
  • Durata zilei de lumină: 12-14 ore, la tineretul de broiler – 16-17 ore.

7. Pierderea penelor în urma atacului prădătorilor

Atacul animalelor prădătoare (dihorulșobolaniiariciul) asupra găinilor duce la stres nu doar pentru găina care a suferit, ci pentru întreg grupul.

Stresul, după cum a fost menționat mai sus, duce la pierderea penajului. Recuperarea poate dura câteva săptămâni.

Găina atacată, de regulă, prezintă o zonă lipsită de pene în locul unde a fost mușcată, în caz că atacatorul a fost mai puțin experimentat și nu a reușit să o captureze. În cazuri mai puțin fericite, găsim doar o grămadă de pene.

Penajul dens poate salva găina de prădător: acesta rămâne cu gura plină de pene, iar găina se retrage cu o zonă depilată pe corp, posibil semne de mușcătură, zgârâieturi sau răni. Pasărea va tânji o perioadă îndelungată, încetează producția de ouă și poate năpârli pe tot corpul.

Citiți despre Șobolanii în cotețul găinilor: pericol și prevenire.

Prevenirea include asigurarea liniștii, confortului în adăpost și alimentației bune. Peste câteva săptămâni, păsările își revin.

8. Pierderea penelor din cauza cocoșilor, la împerechere

Găinile supuse împerecherilor frecvente, agresive sau de către mai mulți cocoși, prezintă frecvent zone deplumate pe corp.

Partea cea mai expusă este zona posterioară crestei, deoarece cocoșul apucă cu ciocul aici pentru a o ține.

Următoarea cea mai frecvent afectată este zona spatelui, așa cum aici cocoșul poziționează picioarele, mișcându-le până la obținerea poziției stabile.

Uneori, mișcările sunt atât de exagerate, încât duc la ruptura pielii, până la sânge.

Prevenirese limitează numărul de cocoși (1 la 10 găini), dacă se observă găini afectate, acestea se izolează până la vindecare. Dacă există răni, acestea se curăță și se prelucrează cu unguente.

Sursa imagini: canva.com.

Recoltele bogate au nevoie de un start solid. Asigură-l cu gama de biostimulatori radiculari Fertiactyl de la Timac Agro East

0

Un start bun al culturilor este obligatoriu pentru a atinge obiectivele de producție. Pregătirea solului și a plantelor necesită planificare și ajustări față de acțiunile din anul precedent.

Pe lângă alegerea varietății potrivite, a densității, momentului optim de realizare a lucrărilor, există și alte aspecte care vă pot aduce câștig la sfârșitul sezonului.

O dezvoltare puternică și neîntreruptă a culturilor în primele stadii de creștere poate fi o provocare bazată pe factorii pedo-climatici. Asigurarea unui start sănătos în primele 30 de zile poate pregăti cu adevărat cultura pentru rezultate dorite la recoltare.

La fel ca oamenii, o plantă care primește apa și nutrienții de care are nevoie, își formeaza rădăcină puternică și poate face față mai bine provocărilor pe care le întâlnește. 

Timac Agro East prezintă complexul brevetat Fertiactyl – soluția ideală pentru a stimula fiziologia plantelor și creșterea dinamică în primele faze.

Complexul Fertiactyl se găsește în toate produsele Timac Agro din gama Fertiactyl și poate fi aplicat în moduri variate, fiind adaptat la diferite culturi și programe nutriționale.

La grâu poate fi aplicat între BBCH 21 (răsărire) – BBCH 35 (înfrățire) în doza de 3 l/ha.

La porumb aplicarea între BBCH 10 (răsărire) – BBCH 14 (primele frunze) în doza la fel de 3 l /ha, sporul de producție este de minim +10 % fata de martor (un alt biostimulator).

Toate produsele ce conțin complexul FERTIACTYL, începând de la tratarea seminței cu produsul Oligal SD până la sfârșitul fazelor de implementare a culturilor (sfârșitul perioadei de înfrățire la cerealele păioase – stadiul de 6 frunze la cultura de porumb respectiv formarea rozetei la culturile dicotiledonate) acționează direct asupra arhitecturii sistemului radicular și a proceselor nutriționale ( creșterea eficienței de utilizare a nutrienților NUE).

Ce este Complexul FERTIACTYL?

FERTIACTYL este un complex echilibrat, sinergic și concentrat care conține trei principii active care  provin din natură. Este o combinație de extracte de alge marine și de acizi humici și fulvici activați.

Procesul patentat de rafinare prin care trec aceste substanțe humice le face de 120 de ori mai reactive decât un acid humic obținut prin procese standard de extracție prin fracționare.

Care sunt principalele beneficii ale complexului FERTIACTYL?

Printre numeroasele beneficii ale acestei tehnologii brevetate se numără:

  • Crește dezvoltarea rădăcinilor

FERTIACTYL stimulează dezvoltarea perișorilor absorbanți în mai multe moduri pentru a asigura o bună nutritie a  plantei. Pe măsură ce dezvoltarea rădăcinilor este intensificată, se îmbunătățește înrădăcinarea plantelor în sol și mărirea capacității de explorare a solului după apă și nutrienți.

  • Promovează o mai bună absorbție a nutrienților

FERTIACTYL crește absorbția nutrienților fie că vorbim de solubilizarea nutrienților în soluția solului,  lucru  datorat acțiunii acizilor  humici și fulvici activați fie că vorbim de creșterea capacității de absorbție a sistemului radicular, lucru datorat prezenței fitohormonilor .

  • Intensifică producția de clorofilă

Oferă mai multă energie concentrată pe creșterea vegetativă. Cercetările Timac Agro au arătat o creștere de 60% a conținutului de clorofilă după 6 zile de la tratament.

  • Îmbunătățește toleranța la stres

Promovează o creștere constantă în toate fenofazele culturii. Această funcție provine din utilizarea de osmoprotectanți cu efecte  dovedite științific asupra reglă rii presiunii osmotice la nivel celular  care reduc stresul abiotic în plante.

Cum acționează FERTIACTYL asupra principalelor provocări agronomice

Înființarea culturilor

La înființarea culturilor, acestea se pot confrunta cu probleme precum frigul, solul saturat de apă, condițiile de secetă/uscăciune și condiții de sol neuniforme.

Toți acești factori pot afecta plantele prin răsărire lentă, disponibilitate slabă a nutrienților, plante neuniforme și dezvoltare slabă a rădăcinilor.

O cultură de porumb care răsare cu plante lipsă sau neuniform din cauza stresului poate duce la pierderi de recoltă de până la 22%. (Carter et al 1989).

În această etapă, FERTIACTYL s-a dovedit a fi eficient prin:

  • Asigurarea dezvoltării rădăcinilor pentru o mai bună implementare a culturilor: +17%
  • Îmbunătățirea absorbției de fosfor cu valori cuprinse  intre  8% – 16%.
  • Îmbunătățirea numărului de plante productive de porumb: +8%.

Managementul nutrienților

Unele probleme care apar în calea gestionării nutrienților sunt provocate de proprietățile  chimice ale  solului, care au impact direct  asupra nutrienților disponibili pentru plante și microorganismele din sol, lucrările specifice ale solului care pot avea un impact negativ asupra vieții solului și condițiile meteorologice, care pot afecta capacitatea plantelor de a utiliza apa și nutrienții.

Acești factori pot duce la imobilizarea fosforului, la volatilizarea și  levigarea azotului, la ineficiența transformării materiei organice din sol și la incapacitatea plantelor de a absorbi nutrienții.

Unele rezultate FERTIACTYL observate în gestionarea nutrienților sunt:

  • Creșterea biomasei microbiene din sol: +27%
  • Creșterea fotosintezei: +40%
  • Mobilizarea nutrienților din sol către plante: +27 până la 33%.

Dezvoltarea culturilor

În etapele de dezvoltare a culturilor, plantele se pot confrunta cu stresuri generate de secetă, de lumina soarelui, de frig sau de aplicarea erbicidelor.

Acestea pot provoca încetinirea translocării  nutrienților, scăderea fotosintezei, încetinirea sau oprirea creșterii, deteriorarea celulelor și neexploatarea la maximum a etapelor de creștere (înflorire, fructificare, umplere a boabelor).

Rezultatele FERTIACTYL observate în dezvoltarea culturilor:

  • Îmbunătățește durata de viață a clorofilei cu +60%.
  • Protejează celulele de stresul climatic prin îmbunătățirea presiunii osmotice.
  • Asigură dezvoltarea de noi organe: +20%.

Sprijin echilibrat și productiv pentru culturile de legume în toate condițiile

Tehnologia patentată a grupului Roullier FERTIACTYL susține procesele fiziologice ale plantei chiar și în condiții pedoclimatice nefavorabile.

FERTIACTYL conține un activator de origine naturală care crește activitatea îngrășământului, sporind fiziologia plantelor și susținând cultura chiar și în prezența: 

  • condițiilor climatice nefavorabile (de exemplu, schimbări de temperatură, temperaturi scăzute și ridicate), salinitate ridicată;
  • diverse afecțiuni abiotice (de exemplu, tratamente fitosanitare, intervenții de tăiere, lucrări de recoltare etc.).

Crește activitatea fotosintetică, crescând intensitatea și durata acesteia în timp datorită păstrării structurii cloroplastei.

Menține un echilibru vegetativ-productiv corect.

Tehnologia exclusivă FERTIACTYL* susține și mărește fazele fenologice în care sistemul radicular nu este complet activ (temperaturi scăzute, post-transplant), sporind dezvoltarea acestuia și favorizând emisia de noi perișori absorbanți radiculari, susținând creșterea vegetativ-productivă a culturii.

Îmbunătățiți interacțiunea sol-plante

Tehnologia FERTIACTYL este alcătuită dintr-o matrice organică selectată, care, în urma unui tratament industrial exclusiv și patentat, are o solubilitate ridicată (dată și de o greutate moleculară mică).

Unicitatea acestor molecule ne permite să obținem:

  • acţiune chelatoare asupra elementelor nutritive (mobilizarea mezo şi microelementelor fixate în sol);
  • creșterea activității microorganismelor din sol responsabile de mineralizarea materiei organice;
  • îmbunătăţirea structurii solului.

Pentru mai multe detalii, apelați la un consultant tehnic TIMAC AGRO pentru a afla care dintre produsele din gama FERTIACTYL se potrivește cel mai bine programului dumneavoastră de fertilizare a culturilor.

Peste 70 de investitorii români au aflat despre avantajele competitive ale sectorului agricol din Moldova

1

Peste 70 de lideri de companii și experți în afaceri din România au venit la Chișinău, astăzi, pentru a explora potențialul de afaceri al Republicii Moldova.

Oaspeții au avut dialoguri cu oficialii guvernamentali, unde au aflat informații esențiale despre reforme, stimulente fiscale și sprijinul oferit investitorilor.

Viceprim-ministrul Vladimir Bolea a menționat importanța sectorului agricol, considerând că, agricultura este nu doar un sector economic, ci și fundamentul civilizației.

Oficialul a încurajat investitorii să privească agricultura ca pe o oportunitate strategică și să aloce resurse pentru modernizarea și dezvoltarea sectorului.

„Agricultura este parte componentă din 3 procese vitale: aer, apă și mâncare. Astfel, aceasta garantează securitatea alimentară a statului.

La etapa actuală vorbim despre o agricultură performantă, cu investiții majore, atât din partea agricultorilor, cât și din partea statului,  însă, spre regret, este bazată mai mult pe producerea și exportul de materie primă.

Suntem în topul celor 10 state pe glob consacrate în producerea de vin. Suntem pe locul 6 pe glob la producerea miezului de nucă și pe locul 3 la exportul miezului de nucă în UE.

Ocupăm primul loc la exportul de prună. Aceste cifre vorbesc despre faptul că suntem o țară cu potențial enorm în produsele agricole.

La minister vorbim despre dezvoltarea agriculturii pe dimensiunea economică, în special a lanțurilor valorice, pentru că agricultura trebuie să devină o sursă de venituri.

Ne orientăm pe 2 direcții care urmează să le fortificăm. Prima este zootehnia pentru a acoperi deficitul de lapte pe piața internă și pentru a rezolva problema supraproducerii de cereale.

Alt obiectiv este producerea materialului semincer. Aceasta este o formă de diversificare a activităților agricole, care aduce profit.

În 2023 am exportat peste 50 de mii de tone de material semincer în România. Noi dispunem de instituții de cercetare și de bază științifică în domeniu”, a menționat Vladimir Bolea.

Misiunea de afaceri a companiilor din România a fost organizată de Camera de Comerț Americană din Moldova (AmCham), în parteneriat cu AmCham România și cu sprijinul Ambasadei SUA.

Evenimentul s-a desfășurat în contextul deschiderii negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în scopul de a reuni asociații de afaceri și companii interesate în valorificarea spectrului de oportunități investiționale oferite de țara noastră.

AIPA informează privind procesul de examinare și autorizare a cererilor de acordare a subvențiilor din FNDAMR

0

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură informează că este în plin proces de examinare și autorizare spre plată a cererilor de acordare a sprijinului financiar recepționate în anul 2023.

Astfel, în perioada 29.01 – 02.02.2024 s-a reușit autorizarea spre plată a 66 mil. lei, după cum urmează:

  • Plăți complementare: 390 de cereri în valoare de 42,96 mil.lei;
  • Cereri de implementare a proiectelor prin abordarea Leader: finanțarea GAL și proiecte investiționale, în valoare de 0,82 mil.lei;
  • Post investiții: 25 de cereri în valoare de 22,22 mil.lei;

Reamintim, că de la începutul anului 2024 au fost autorizate spre plată 1653 cereri, în valoare de 260,58 mil. lei după cum urmează:

  • Plăți post – investiții: 61,7 mil.lei;
  • Plăți directe sectorul zootehnic: 31,4 mil.lei;
  • Plăți complementare: 159,6 mil.lei;
  • Cereri de implementare a proiectelor prin abordarea Leader: 5,65 mil.lei;
  • Subvenții în avans: 2,23 mil.lei.

Cum s-a încheiat săptămâna pe piața cerealelor

0

Prețul cerealelor au încheiat săptămâna cu o nouă scădere pe Euronext, în condițiile în care euro s-a întărit în raport cu dolarul.

Contractul pentru porumb recolta 2023, a încheiat săptămâna atingând un nou minim al campaniei. Contractul din martie 2024 a încheiat totuși ședința la peste 180 euro/t.

Cotații porumb Euronext:

La grâu, mișcarea descendentă înregistrată a fost în cele din urmă compensată la finalul sesiunii.

Cotații grâu Euronext:

Contractul cu scadența martie 2024 a închis chiar cu +1,75 €/t mai sus, odată cu revenirea interesului de cumpărare, după ce a înregistrat o amplitudine de variație de 5,50 €/t între maximele și minimele tranzacționate în timpul sesiunii.

În cazul semințelor oleaginoase, mișcarea ascendentă a fost înlăturată pe 1 februarie. Totuși, la sfârșitul zilei, rapița de pe Euronext se tranzacționa cu peste 420 euro/t, o zonă de suport tehnic testată de mai multe ori în cursul săptămânii.

Agritel notează că, în mod evident, operatorii europeni ai pieței sunt foarte atenți la activitatea de export din Marea Neagră, atât din Rusia, cât și din Ucraina.

Comisia Europeană a propus miercuri reînnoirea suspendării taxelor la import şi a contingentelor pentru exporturile ucrainene către UE pentru încă un an, consolidând în acelaşi timp protecţia produselor agricole sensibile din Uniunea Europeană.

Cererea de grâu rusesc se redresează încet, exportatorii anticipând o cotă de export la cereale. Vânzările restante de grâu rusesc au crescut la 2,3 milioane tone până la 30 ianuarie.

La finalul lunii ianuarie, SovEcon și-a majorat prognoza pentru producția de grâu din Rusia în 2024 cu 0,9 milioane de tone, până la 92,2 milioane de tone. Producția rusă de grâu în noul an este de așteptat să fie la același nivel ca și anul trecut. Potrivit Rosstat, recolta de grâu în 2023 a fost de 92,8 milioane de tone.

Clubul ucrainean de agribusiness raportează o scădere foarte ușoară a volumelor de export în ianuarie, comparativ cu luna decembrie.

Astfel, cantitățile exportate s-au ridicat la 5,3 milioane de tone de cereale, 0,76 milioane de tone de semințe oleaginoase și 0,66 milioane de tone de uleiuri vegetale.

Piața SUA

Cifrele săptămânale ale vânzărilor la export de soia pentru sezonul actual au fost dezamăgitoare la finalul săptămânii.

USDA a raportat un volum de 164.500 de tone pentru ultima săptămână a lunii ianuarie, existând în continuare semne de întrebare cu privire la dinamica exporturilor către piața chineză, în ciuda scăderii puternice a prețurilor din noiembrie.

Concurența din partea Braziliei apasă asupra piețelor de desfacere din SUA. Tendința descendentă a șters astfel cea mai mare parte a revenirii prețurilor înregistrată săptămâna trecută.

Vânzările săptămânale de cereale au depășit 322.000 de tone de grâu și 1,2 milioane tone de porumb. Acest lucru a oferit un anumit sprijin, chiar dacă prețurile au suferit puține modificări.

Prețul porumbului la Chicago se tranzacționează în continuare aproape de cele mai scăzute niveluri din acest sezon.

Analiza pomilor fructiferi înainte de începerea tăierilor

0

Procesul de tăiere a pomilor ține de imaginația fiecăruia, dar trebuie să fie și un proces de analiză rapidă.

Vezi mai multe despre Tăierea la pomii fructiferi – un exercițiu de imaginație.

Atunci când ne apucăm de tăiere, analizăm vizual forma de coroană, care sunt ramurile de schelet și de semischelet, forma de fructificare, lungimea lăstarilor anuali care ne indică vigoarea și modul în care a vegetat anul trecut.

Cu cât aceștia sunt mai lungi și mai deși, cu atât tăierea trebuie să fie mai „ușoară” cu mai puține scurtări.

Analizăm pomul în ansamblu: cum se încadrează el în spațiul dedicat, unde sunt plasate ramurile mai bătrâne pe care le putem elimina, structura scheletului, dacă el este cu ax sau are o formă deschisă de vas și care sunt ramurile de schelet și de semischelet.

Trecem apoi la analiza ramurilor de rod: cum sunt ele, de tip spur sau, dimpotrivă, ramuri lungi, vârsta lor în funcție de nodurile de creștere, poziția și numărul lor.

În funcție de rezultatul analizei, trecem la rărirea acestora, astfel încât cele rămase să fie poziționate în lateral, iar lungimea lor să poată suporta greutatea fructelor.

Toate aceste lucruri trebuie făcute rapid, pentru a nu zăbovi prea mult de la un pom la altul. În timp, datorită experienței acumulate, această analiză se face foarte rapid, natural, intră în reflex, fără a necesita un efort deosebit.

Ajută enorm ca pomii sa fie formați încă din primii ani de la plantare, iar forma de coroană aleasa să fie respectată. Asta face ca tăierile de întreținere și de fructificare să fie ușor de executat.

Vă reamintesc că, un pom bine tăiat este acela la care de la un an la altul tăierile necesare de executat sunt cât mai puține.

Scopul final este de a menține un echilibru între creșterile vegetative și de rod, de a asigura o bună iluminare și aerisire a coroanei și o limitare a gabaritului pomului astfel încât să se încadreze în spațiul alocat.

Citiți mai multe despre Reguli de bază la tăierea pomilor fructiferi și Tăierea pomilor pentru începători – partea 2.

Statistica UE pentru fructe și legume în 2023

0

Multe schimbări au afectat și sectorul fructelor și legumelor, de la producție, transport și comerț, până la consumatorul final în 2023.

Războiul din Ucraina, este o preocupare constantă, reînceperea luptelor între Israel și Palestina creează o situație tensionată în Orientul Mijlociu. Principalele companii de transport au decis să evite Canalul Suez.

Potrivit analizei realizate pentru Fruit Logistica în cooperare cu Fruitnet, chiar dacă în 2023 prețurile pentru energie și îngrășăminte s-au temperat, în contrast, prețurile pentru semințe, material săditor, pesticide și tehnică agricolă au continuat să crească.

Citește mai multe despre FRUIT LOGISTICA 2024: accent sporit pe agricultura inteligentă și startup-uri tehnologice.

În plus, noile creșteri ale salariului minim au avut un impact negativ asupra rezultatelor economice în unele țări UE.

Per total, și fără a analiza mai detaliat tipuri individuale de fructe sau legume, relația dintre costuri și venituri probabil că s-au echilibrat în mare parte în 2023.

Indicele prețurilor de consum în UE-27 a fost de 127 la sută în noiembrie (față de 2015 ca punct de referință). Comparativ cu noiembrie 2022, o creștere de aproximativ 4%.

Alimentele au devenit cu 9% mai scumpe pentru consumatorii din Europa, comparativ cu aceeași lună a anului anterior.

Indicele prețurilor pentru fructe a crescut cu 11% în noiembrie 2023 comparativ cu anul precedent, în timp ce creșterea pentru legume a fost de până la 13%.

Prețurile mai mari la nivelul consumatorului au fost o consecință a faptului că piața a fost adesea caracterizată de o ofertă destul de mică.

Provocări pentru sectorul fructelor și legumelor

Una dintre cele mai mari provocări în anii următori – iar 2023 a oferit deja un avanpremieră la acest aspect – este probabil să fie problema apei.

Nu doar seceta a cauzat probleme pe tot parcursul sezonului de creștere în 2023. Regiuni din Spania, Italia și Grecia, de exemplu, au fost lovite de furtuni severe care au cauzat daune și au redus oferta din cauza ploii torențiale și a grindinei.

Grecia a experimentat cele mai grave incendii de pădure înregistrate vreodată în UE. Au fost, de asemenea, incendii de pădure extinse în Insulele Canare, părți din Portugalia și Sicilia.

La nivel global, 2023 a fost cel mai cald an de când se fac înregistrări. În iulie, temperaturile în sudul Europei au depășit cu mult de 40°C. Creșterea temperaturilor apei în oceanele lumii mărește riscul de furtuni.

Producția de fructe și legume în UE în 2023

Producția resimte în mod natural cel mai mult impactul vremii. Conform estimărilor, în UE-27 s-a recoltat în 2023 aproape la fel de multe fructe și legume ca în anul precedent, dar recolta din 2022 a fost deja sub medie.

În plus, efectele condițiilor meteorologice nefavorabile asupra calității produselor depozitate nu pot fi încă evaluate pe deplin pentru unele tipuri de fructe și legume.

Pierderile mari la sortare pot duce în continuare la disponibilitatea unui număr mai mic de produse pentru comercializare, chiar dacă volumele brute de recoltă au fost mari.

Recolta combinată de fructe a UE în 2023 a fost cu aproape 2 procente mai mică decât în 2022. Declinul este observat în principal la mere, pere, struguri și portocale.

Producția de fructe în UE (mii tone):

Sursă: Analiză realizată de Fruit Logistica în baza informațiilor AMI-informiert.de; Euronion; Europech; Eurostat; WAPA

Top 8 producători de legume în UE (milioane de tone):

Top 8 producători de fructe în UE (milioane de tone):

Deși nu au existat înghețuri mari de primăvară, condițiile în timpul înfloririi nu au fost optime în multe țări europene, ceea ce înseamnă că mai puține insecte au zburat, iar polenizarea a fost slabă.

Acest lucru a fost reflectat vizibil în producția de mere și și mai mult la pere.

Declinul abrupt al recoltelor de pere în UE se datorează în principal Italiei, unde așteptările deja scăzute au fost și mai mult depresate de furtuni. Italia este, de asemenea, responsabilă pentru cea mai mare parte a declinului la struguri.

Importurile de fructe și legume în UE, care au scăzut în 2022, par să se fi stabilizat la nivelurile actuale. O scădere ușoară a importurilor de fructe a fost compensată de importuri ușor mai mari de legume în 2023.

Importurile de fructe proaspete în UE (mii tone):

Balanța comerțului cu legume în UE (milioane euro:

Balanța comerțului cu fructe în UE (milioane euro:

Producția de fructe și legume în România, Bulgaria, Ungaria și Croația

Bulgaria, Croația, Ungaria și România, situate în sud-estul Europei, acoperă o suprafață combinată de aproape 500.000 km pătrați.

Aceste țări împărtășesc o bogată moștenire agricolă, beneficiind de condiții meteorologice favorabile și soluri fertile. În 2023, aceste națiuni s-au confruntat cu diverse provocări economice și de mediu care au afectat semnificativ sectoarele lor agricole și piețele de consum.

În domeniul producției agricole, România conduce în ceea ce privește volumele de fructe și legume proaspete, depășind Ungaria.

Toate patru țări au experimentat un bilanț comercial negativ pentru produsele proaspete în 2023, cu importurile jucând un rol crucial în economiile lor.

Notabil este faptul că, aproximativ două treimi din produsele disponibile în Ungaria provin din surse locale.

În 2023, provocările economice, cum ar fi creșterea lentă a PIB-ului, ratele înalte ale inflației și presiunile externe, au condus la cheltuieli de consum precaute în aceste țări.

Ungaria și România s-au confruntat cu unele dintre cele mai mari rate ale inflației anuale din UE. Aceste condiții economice au fost influențate de măsurile guvernamentale și dinamica regională, cu un accent pe stabilizarea economiei și promovarea cheltuielilor precaute în timpuri incerte.

De asemenea, au existat întârzieri semnificative la granița bulgaro-turcă, afectând în special transporturile de fructe și legume turcești către țările europene.

Producția pentru principalele fructe proaspete în România, Ungaria, Bulgaria, Croația (mii tone):

Producția pentru principalele legume proaspete în România, Ungaria, Bulgaria, Croația (mii tone):

Balanța comercială a României pentru fructe și legume (milioane euro):

AFP: Fermierii din Elveția au început protestele la Geneva

0

Un grup de aproximativ 30 de tractoare a defilat sâmbătă pe străzile din Geneva, pentru ca fermierii elveţieni să îşi exprime revolta şi revendicările, cu prilejul primului protest de acest fel organizat în Elveţia de la debutul mobilizării generale a fermierilor din Europa, informează AFP.

„Ca tânăr, mă îngrijorează faptul că nu ştiu dacă meseria noastră are vreun viitor.

Este destul de dezolant să vezi că generaţia de dinaintea noastră are dificultăţi în a genera profit şi a-şi moderniza echipamentele, pentru a face tot ceea ce factorul politic ne cere să facem: să producem într-un mod mai ecologic şi mai calitativ”, a explicat Antonin Ramu, 19 ani, ucenic viticultor.

Chiar dacă salută trecerea la agricultura verde, acest tânăr protestatar a solicitat „mai mult sprijin”.

„Şi mai ales, nu putem concura cu produse care nu respectă aceleaşi reguli”, a subliniat Antonin Ramu.

Acest prim protest al fermierilor din Elveţia, ţară care nu este membră a Uniunii Europene, a fost organizat de sindicatul Uniterre, după ce săptămâna trecută un al sindicat al fermierilor, Union suisse des paysans, a lansat o petiţie cu mai multe revendicări, o măsură considerată insuficientă de către unii fermieri.

Sâmbătă, cele aproximativ 30 de tractoare, escortate de poliţie, s-au strâns în mare piaţă din centrul Genevei, unde au venit şi aproximativ 200 de persoane.

„Este primul protest al fermierilor din Elveţia, ca urmare a manifestaţiilor şi blocajelor care au avut loc peste tot în Europa.

În Elveţia multă lume crede că situaţia este diferită şi că nu suferim de pe urma politicilor UE însă, în realitate, suntem în acelaşi gen de context”, a declarat Eline Müller, secretar sindical la Uniterre.

Suit pe un tractor Rudi Berli, un alt lider de la Uniterre, a declarat:

„Agricultura din Europa trece printr-o perioadă dificilă, împărţită între exigenţele unei agriculturi sustenabile şi presiunea pentru competitivitate. Acest tablou este valabil şi pentru ceea ce se întâmplă în Elveţia”.

Pe pancartele agăţate de tractoare se putea citi:

„Fără ţărani nu veţi avea ce mânca sau „Marile lanţuri de distribuţie trebuie să plătească preţuri corecte”.

Crescător de vaci cu lapte şi găini, Florian Baudet, 50 de ani, a venit la protest pentru a cere o mai mare transparenţă în ceea ce priveşte marjele distribuitorilor.

„Distribuitorii au marje de profit mai mari decât producătorii. Este absolut inadmisibil”, a criticat Florian Baudet.

Acesta a făcut de asemenea un apel pentru achiziţionarea de produse locale dar a ţinut să sublinieze că nu vrea să pună totul pe seama consumatorilor, pentru că în prezent este complicat să îţi dai seama după etichetă de unde provin produsele. 

Denis Vornices: În premieră pentru compania noastră, am livrat 300 de tone de mere în Suedia

0

Agrodenidan este o companie agricolă specializată mai mult de 20 de ani în producerea fructelor de calitate înaltă. Anual, întreprinderea recoltează mai mult de două mii de tone de mere.

În ultimii ani, datorită investițiilor în calitate și participării la evenimente internaționale de promovare, compania a reușit să își diversifice piața de desfacere pentru mere.

Orientați anterior preponderent spre piața Rusiei, în prezent, Agrodenidan vinde mere către Emiratele Arabe, Israel, România, iar în septembrie 2023, a reușit să facă primele livrări în Suedia.

„Propunerea de a livra mere pe piața Suediei a venit de la importatorul căruia anterior îi vindeam mere pentru Emiratele Arabe. Condițiile de livrare au fost ca merele să fie de calitate extra și certificate GlobalG.A.P. În septembrie și octombrie 2023, am reușit să livrăm 300 de tone de mere de soiurile Golden Delicious și Gala”, spune Denis Vornices, director export și vânzări în cadrul Agrodenidan SRL, într-un interviu oferit Moldova Fruct.

Vezi mai multe despre Certificarea GLOBAL.G.A.P. SMART și GRASP pentru producători de fructe și legume.

Pentru merele de soiuri verzi cumpărătorul a solicitat calibrul 75+, iar merele să fie ambalate în cutii de 13 kg cu alveole. Merele roșii livrate de Agrodenidan au fost de calibrul 60-65, ambalate în pungi.

Cu scopul de a stabili contacte directe cu importatori din Suedia, Agrodenidan a participat, cu suportul Bridge destinat sectorului horticol, lansat de Agenția de Investiții și implementat de proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova la expoziția Nordic Organic Food Fair & Eco Living Scandinavia.

denis vornices

Vezi aici detalii despre programul Bridge.

„Participarea la acest eveniment era importantă pentru compania noastră pentru că dorim să creștem livrările pe această piață. Am înțeles care sunt avantajele pe care le-am putea avea din orientarea către Suedia: stabilitate și preț competitiv.

În cadrul expoziției am stabilit contacte cu mai mulți importatori de fructe suedezi. Discutăm în continuare condițiile de livrare. Vreau să menționez și despre parteneriatul stabilit cu Ambasada R. Moldova în Suedia care încearcă să faciliteze accesul merelor moldovenești pe piața suedeză”, accentuează Denis Vornices.

În anul 2023, Moldova a livrat, în premieră, către Suedia 380 tone de mere, 100 tone de struguri și 76 tone de prune.

Suedia a importat în anul 2022 – 82 mii tone de mere. Principalii furnizori pe această piață sunt Italia și Germania. Sunt în creștere cantitățile de mere exportate și de către Polonia și Ucraina.

De la lansarea programului Bridge, destinat sectorului horticol și apicol, 45 de dosare au fost aprobate.

Programul ajută companiile să participe la conferințe, vizite de studiu, expoziții, ateliere de lucru etc. Pentru a beneficia de program, vă invităm să vă înscrieți aici.