Sfaturi de îngrijire a vacilor înainte și după fătare

0

Fătarea vacilor în orice fermă implică asigurarea condițiilor corespunzătoare animalelor, astfel încât să reducem la minim riscurile asociate procesului.

În acest articolul discutăm despre modul în care trebuie organizat procesul de fătare astfel încât să fie controlat, dar și problemele asociate fătării vacilor.

De fătarea bine gestionată va depinde cantitatea de medicamente pe care o veți folosi în primele zile după fătare și de cât de repede vacile vor fi gata pentru însămânțare, cât și aspecte generale, cum ar fi productivitatea vacii și în ce zi și cu ce productivitate va atinge vârful lactației.

Durata gestației la vaci

Pentru cei mai curioși, prezint tabelul „Durata gestației la diferite rase de vaci de lapte”. Puteți să-l folosiți pentru lucrul dumneavoastră, iar dacă aveți întrebări, întrebați-mă, vă voi răspunde cu drag.

Semnele fătării la vaci

Principalii „prevestitori” ai fătării la vaci sunt: schimbarea unghiului articulației lombosacrale (se mai spune că se modifică unghiul sacrovertebral), umflarea vulvei, apetitul scade sau dispare, vaca devine puțin neliniștită și încearcă să se întindă pe o parte, dopul mucos de canalul cervical (dopul de sarcină) se lichefiază, apoi iese din organele genitale.

Umflarea severă a ugerului, mai ales la juninci, adică în timpul primei fătări. Am întâlnit în unele cărți și faptul că înainte de fătare la vaci se constată o scădere a temperaturii corpului. Atunci când am să verific acest fapt, voi scrie dacă este adevărat și dacă poate fi folosit în practică în fermă.

Oameni de știință germani sau britanici au stabilit că durata și activitatea de rumegare pot fi folosite și pentru a prognoza începutul fătării. Nu am încredere prea mare în aceștia, dar, în opinia mea, fenomenul este interesant.

Monitorizarea vacilor în timpul fătărilor

Una dintre cele mai importante reguli de bază este – că vaca fată singură și numai o persoană se ocupă de fătare. Acest lucru nu depinde de mărimea fermei, cu cât sunt mai puțini oameni, cu atât vacile sunt mai sănătoase și va fi mai bine pentru toată lumea.

Există un simplu adevăr, dacă muncitorul care este acolo va fi singur la fătare, el devine responsabil de sănătatea și viața vacii și vițelului nou-născut. Astfel, fătarea patologică sau complicată va dispărea imediat și vacile vor făta foarte ușor, dar în condiția managementului adecvat al ciclului fiziologic și tehnologic al vacii.

Vițelul se naște în mod normal cu picioarele din față și capul înainte, aceasta este o prezentare normală, orice altă prezentare fetală este considerată patologică și necesită ajutor.

Prezentarea pelviană (posterioară) este una dintre cele mai neplăcute, deoarece majoritatea experților și practicilor o consideră „normală”, dar din moment ce cordonul ombilical în timpul de așa fel de fătări este comprimat de oasele pelviene cu mult înainte de a ieși fătul și vițelul începe să încerce reflexiv să respire, dar nu o poate face, este o cale directă către hipoxie și chiar moartea lui.

Acum, am să vă reamintesc încă o dată că pentru prezentarea pelviană se acordă ajutor imediat, fără așteptare și fără întârziere.

Este necesar să trageți vițelul numai când vaca împinge (adică este în fază de contracție) și este necesar să trageți în direcția numai în jos, și numai apoi, alternând în părți, dând greutate pe rând pe piciorușul drept și pe piciorușul stâng, iar după ieșire de toracele vițelului.

Dați vacii un minut să se odihnească, iar pe cealaltă parte a vițelului, vaca o poate naște deja singură.

Asistentul #1 la fătare este doar – lubrifiantul, un ajutor foarte util și eficient.

Așteptarea voluntară după apariția sacului amniotic și a ongloanelor vițelului pentru vaci este de 60 de minute, pentru juninci este – 90 de minute. Dacă vițelul nu se naște în acest timp, este necesar să se efectueze un audit al prezentării fetale (în practică se poate și mai devreme).

Pentru a minimiza traumele membrelor vițelului, la gambe lațurile obstetricale trebuie să se aplice corect, folosind două noduri – unul înainte și unul după articulația gleznei.

Mai există încă un mit foarte dăunător conform căruia, în timpul fătării, lichidul fetal poate intra în căile respiratorii ale vițelului, dar, asta este un MIT periculosDupă nașterea unui vițelNU-l scuturați cu capul în jos pentru că ceva cică trebuie să se scurgă din căile respiratorii.

Repet încă o dată, acesta este un mit care este încă prezent la ferme și este foarte înrădăcinat. Vițeii nu respiră în canalul de naștere, nu pot inspira nici pe jumătate, nici foarte puțin și de aceea lichidul nu poate ajunge în căile respiratorii, acolo poate fi un pic de mucus.

Dacă îl veți scutura cu capul în jos, veți provoca presiune asupra diafragmei care va îngreuna respirația. Curățați mai bine nasul de mucus, ei bine, încă îl puteți „gâdili” în nări cu un pai să strănute vițelul și asta va fi mai util.

Poziția corectă pentru resuscitarea vițeilor slabi imediat după naștere va fi: vițelul se află pe piept, picioarele anterioare cât mai aproape de corpul și picioarele posterioare extinse de-a lungul trunchiului înainte, acest lucru va ușura presiunea organelor interne asupra corpului de diafragmă.

Dacă s-a născut un vițel de dimensiuni mici (are o greutate mai mică decât de obicei) și dacă s-a născut, de asemenea, puțin mai devreme decât de obicei, atunci poate trebuie un pic de așteptat, deoarece poate exista încă un alt vițel din gemeni, sau conform protocolului, faceți o verificare și atunci deja conform rezultatelor sale, acordați asistență dacă este necesar.

Probleme după fătare la vaci

În țarcul de fătare trebuie deja să fie finalizate toate lucrările preventive privind prevenirea metritei, care poate apărea în perioada post-fătare, dar, în viitor, dacă nu vă băgați „acolo” (iar „acolo” nu se poate să vă băgați cu nimic), atunci o astfel de boală precum metrita nu va fi o problemă.

Prin urmare, prevenirea metritei în timpul procesului de fătare este o chestiune strategică foarte importantă.

Citiți mai multe despre Endometrita – boală întâlnită frecvent la vaci după fătare.

Cel mai important lucru este ca vaca în timpul fătării să fie în liniște mare (maximal cât se poate) și toată asistența la fătare să fie aseptică și aceste lucruri sunt – posibile!

În 99% din cazurile de naștere a vițeilor morți-născuți, vițeii erau în viață la începutul procesului de naștere. De aceea, este foarte important să existe un protocol de fătare corect, deoarece bolile care ar avea semne clinice precum – nașterea vițeilor morți-născuți (la timp, bineînțeles) în practică aproape că nu există, așa că, din nou, doar erorile tehnologice ar putea fi cauza și atât.

Cea mai mare greșeala și cel mai mare rău pe care îl puteți face unei vaci care tocmai a fătat este să îi dați ei un „energetic” sau orice ce vând comercianții pentru vaci. Sincer, mă mir mereu că cineva mai vinde așa produse, dar înfricoșător este că sunt cumpărate și folosite aceste băuturi „energetice”.

Acestea pot să declanșeze cetoza, iar oamenii continuă să creadă într-un supliment miraculos și în proprietatea miraculoasă a „energeticului” după fătare și absolut nu vor să analizeze aspecte deja existente care au dovedit lipsa efectului pozitiv, și despre dauna organismului din această „manipulare”.

Citiți mai multe despre Cetoza alimentară a vacilor – boala managementului defectuos.

Și, de asemenea, aș sfătui să selectați un taur de reproducție pentru însămânțare cu o astfel de caracteristică selecționară precum – ușurința fătării vacilor care au fost fecundate de acest taur.

La sfârșit, tradițional, un bonus, ceva interesant și important – știați că se dovedește că este posibil să controlezi un astfel de moment precum timpul fătării? Adică puteți „comanda” ca fătarea să aibă loc noaptea sau ziua.

Fermierii trebuie să aibă un protocol bun, modern și corect de fătare în ferma lor, să instruiască personalul care lucrează în procesul de fătare și să aibă un algoritm de luare a deciziilor privind ajutorul vacilor și vițeilor, să reducă incidența de metrită, de naștere a vițeilor morți-născuți și de diaree la viței.

Pierderile de azot în livezi. Sfaturi pentru a le evita

0

Fiecare element nutritiv joacă un rol important în anumite etape ale creșterii și dezvoltării pomilor. O parte din nutrienții necesare se stochează și sunt reținuți ca rezerve în muguri, coaja și rădăcinile pomilor.

Acești nutrienți joacă un rol important în aprovizionarea pomului după sezonul rece și-l ajută să-și dezvolte frunzele, stimulează înflorirea și oferă un bun start pentru procese cum ar fi formarea și creșterea fructelor.

În plus, o parte din nutrienții absorbiți de pomi este reciclată prin sol ca urmare a tăierii anuale, a răririi fructelor și a căderii frunzelor.

Livezile reprezintă aproximativ 5% din terenurile agricole din lume, însă cantitatea de îngrășăminte cu azot (N) introdusă în livezi este relativ mare.

Astfel, în acest articol, discutăm mai multe despre fertilizarea cu azot a livezilor, orientată anume spre evitarea pierderilor de azot.

Pierderile de azot în livezi

Dacă aprovizionarea cu azot nu este bine gestionată, azotul va fi pierdut din livezi, eficiența utilizării lui va fi redusă, banii vor fi risipiți și productivitatea pomilor va fi compromisă.

Există trei cauze principale ale pierderii de azot: ploaia sau irigațiile care duc la levigarea azotului (sub formă de nitrați) sub zona activă a rădăcinilor, scurgerea și pierderea prin volatilizare.

Cea mai importantă cauză a pierderilor de azot poate apărea atunci când azotul se deplasează sub zona activă a rădăcinilor.

La nivel mondial, o meta-analiză a 97 de studii raportate în perioada 2000-2021 din diferite țări a arătat că aportul mediu global de îngrășăminte cu N în livezi a fost de 303 kg N ha-1 an-1.

Pentru acestea, factorul de emisie estimat pentru N2O și NH3 a fost de 1,39% și 3,64%, factorul de levigare a atins 18,5%, factorul de pierdere a azotului prin scurgere – 2,75%, iar factorul de eliminare netă a N din fructe 5,31%.

Bilanțul aparent de azot al sistemului global de livezi a atins 68,4% din cantitatea de azot introdusă și apare necesitatea evitării acestor pierderi.

Cum evităm pierderile de azot

După cum se cunoaște, o cantitate mare de azot este utilizată la începutul sezonului pentru a asigura o bună creștere vegetativă a frunzelor, înflorire și fructificare. Un exces de azot aplicat mai târziu poate afecta negativ calitatea fructelor.

Exemplu de partiționare a azotului în pomii de piersic (analiză realizată la recoltare)

Prin urmare, este o practică obișnuită să se aplice azot în două etape principale de creștere. În primul rând, toamna, după recoltare, pentru a stimula rezervele din pom, care pot fi apoi mobilizate din nou pentru a sprijini procesele menționate de la începutul primăverii.

Apoi, primăvara, la înflorire, pentru a asigura dezvoltarea ulterioară a fructelor și a frunzelor la sfârșitul primăverii și în timpul verii.

Distribuția nutrienților în pomi:

Sursă: Yara.com

Pentru a evita pierderile de azot, în primul rând, trebuie să evităm surplusul, să ne axăm pe o fertilizare corectă și echilibrată a livezilor, în locul și momentul potrivit. Acest lucru se realizează prin:

Estimarea cererii de azot

Azotul este necesar pentru creșterea optimă a tuturor organelor anuale (flori, lăstari și rădăcini noi, creșterea fructelor) și a organelor perene (ramuri, trunchi și sistemul radicular, etc.).

La stabilirea necesarului de îngrășăminte se iau în calcul aceste particularități, dar și se ține cont de azotul disponibil despre care am vorbit anterior, sistemul în care sunt crescuți pomii, vârsta acestora și recolta planificată.

Recolta planificată: deoarece cererea de azot este determinată de randamentul pomilor maturi și deciziile privind fertilizarea trebuie luate înainte de a fi cunoscut randamentul livezii pentru anul curent.

Estimările privind randamentul se pot face, în general, în baza productivității pomilor în ultimii doi ani și productivitatea așteptată a livezilor similare din regiunea lor, condițiile de mediu din anul precedent, frigul din timpul iernii și condițiile de înflorire din primăvară.

Estimările privind recolta făcute la începutul sezonului sunt valoroase pentru orientarea managementului fertilizării, chiar dacă nu sunt precise. Acestea pot fi ajustate pe parcursul sezonului de creștere pe măsură ce cultura se dezvoltă și începe să se formeze o imagine mai precisă ce ține de recoltă.

Aplicarea frecventă și în doze mici pe parcursul sezonului de creștere asigură o mai mare capacitate de a ajusta cantitatea aplicată în funcție de abaterile de la recolta inițial estimată.

Determinarea corectă a normei de aplicare a azotului

Pentru a determina corect cantitatea de azot ce urmează a fi aplicată, estimați cererea de azot a pomilor și apoi determinați aprovizionarea cu azot a livezii din toate sursele.

Este interesant faptul că în țările dezvoltate (studiile arată că pierderile de azot sunt mai mari în țările în curs de dezvoltare) se ține cont la calcularea cantității totale de azot disponibile și așa surse de azot cum ar fi azotul disponibil în apa de irigare, azotul rezidual din sol din anul agricol anterior, azotul asigurat prin materia organică ajunsă în sol (tăieri, fructe).

Probele de sol colectate înainte de prima fertilizare a pot oferi o estimare a cantității de azot disponibile și a altor nutrienți prezenți în sol.

Deoarece rădăcinile pomilor nu se întind pe întreaga suprafață a solului (în special în primii ani), trebuie să se obțină o estimare a procentului din zona explorată de rădăcini, precum și azotul din reziduuri, pentru a calcula cât azot poate fi disponibilizat prin sol.

Aplicarea azotului în momentul potrivit

Fertilizarea eficientă și gestionarea azotului necesită ca aplicarea de azot să coincidă cu cererea: după începerea creșterii rădăcinilor și înainte de senescența frunzelor.

  • Absorbția de azot necesită frunze sănătoase și transpirante.
  • Primăvara, absorbția nu are loc până când pomul nu a epuizat azotul stocat în interiorul său – acest lucru se întâmplă de obicei la 70% deschidere a frunzelor.
  • Odată ce frunzele încep să cadă, pomii nu mai absorb azot semnificativ din sol.

Aplicarea azotului în locul potrivit

Provocarea de a reține azotul în zona rădăcinilor este cea mai mare în livezile cultivate pe soluri cu textură ușoară, deoarece apa provenită din ploaie sau irigații se deplasează rapid sub zona rădăcinilor sau în condiții care conduc la o distribuție restrânsă a rădăcinilor.

Obiectiv: Menținerea azotului acolo unde sunt cele mai multe din rădăcinile active (0-45 cm). Aceasta poate fi realizată prin introducerea îngrășămintelor cu azot spre sfârșitul ciclului de irigare pentru a reduce probabilitatea ca azotul să se deplaseze odată cu apa sub sub zona rădăcinilor înainte ca rădăcinile să fi avut șansa de a-l absorbi.

Minimizarea cantității de azot rezidual în profilul solului înainte de levigare poate reduce pierderea de azot.

Toate deciziile privind fertilizarea vor fi influențate și trebuie ajustate în funcție de mediul local. De exemplu, în regiunile cu ploaie care poate persista în perioada de dezvoltare a frunzelor, aplicarea în sol înainte de finalizarea ploilor poate fi problematică.

Similar, în zone cu precipitații substanțiale după recoltare, cultivatorii trebuie să adopte practici care minimizează cantitatea de azot prezentă în sol în acel moment.

Utilizarea aplicărilor foliare de azot pre- și post-recoltare poate fi folosită pentru a furniza azot pomilor dacă randamentul și analiza foliară indică o necesitate.

Citiți mai multe despre Fertilizarea foliară și analiza foliară la măr – sfaturi.

Alegerea sursei corecte de azot

Pomii pot utiliza eficient diferite surse de îngrășăminte și azot organic pentru a satisface cererea anuală de azot pentru fructe și creștere.

Diferite formulări de îngrășăminte, inclusiv uree și azotat de amoniu (UAN32), azotat de calciu și amoniu (CAN), azotat de potasiu (KNO3) și sulfat de amoniu ([NH4]2SO4) sunt utilizate pe scară largă și eficient.

Îngrășămintele pe bază de uree și amoniu tind să fie mai rentabile, sunt inițial mai puțin mobile în sol și pot duce la acidifierea solului în timp.

Conversia ureei și a amoniului în nitrați disponibili pentru plante depinde de temperatura solului și se întâmplă foarte rapid (în câteva zile).

Îngrășămintele pe bază de nitrați sunt imediat în pericol de levigare din cauza mobilității nitraților, mai ales în solurile nisipoase.

Selecția formulărilor de îngrășăminte azotate poate depinde, de asemenea, de necesitatea altor nutrienți esențiali precum potasiul, sulful și calciul.

Cercetările au arătat că inhibitorii ai ureazei, stabilizatorii utilizați cu îngrășăminte pe bază de uree și amoniu pot încetini formarea nitraților, ducând la un potențial mai mic de levigare.

Practici ce asigură creșterea materiei organice în sol îmbunătățesc capacitatea de reținere a apei și mențin azotul în stratul superior de sol, reducând astfel potențialul de levigare.

La aplicarea materiei organice, trebuie să ținem cont de faptul că numai azotul organic cu un C:N mai mic sau egal cu 13 devin disponibile în timpul sezonului de aplicare, în timp ce sursele cu un C:N mai mare de 30 pot reduce disponibilitatea azotului din cauza azotului imobilizării.

Majoritatea surselor recomandă aplicarea compostului după recoltare.

În plus, pot fi cultivate îngrășăminte verzi printre rânduri, la care iarăși se aleg speciile în funcție de raportul C:N.

Recomandare finală: nu uitați să evaluați potențialul fiecărei parcele

Randamentul variază în toate câmpurile ca o consecință a
diferențelor de soluri, mediu și irigare (uniformitatea irigării). Selectarea unei singure rate de azot pentru a satisface producția medie a întregii livezi va avea ca rezultat o subfertilizare a multor pomi și o suprafertilizare a celorlalți.

Prin intermediul testării solului și analizelor foliare cantitatea de azot necesară poate fi suplimentată prin aplicări locale. Deficiențe ale altor nutrienți pentru pomi, parcele sărate, soluri cu o slabă permeabilitate sau alți factori locali pot reduce sau compromite absorbția azotului.

Evitați aplicațiile de azot care preced o perioadă de potențială de ploi.

Bibliografie:

  1. Measures for reducing nitrate leaching in orchards: Environmental Pollution.
  2. Nitrogen – best management practices. Almond Board of California.
  3. Apple and pear nutritional summary. Yara.com.uk.
  4. Peach and Nectarine Nitrogen Uptake and Partitioning. Fertilizer Research and Education Program.

Raportul UTM: rezultatele la un an după integrarea ex-UASM

0

La un an de la integrarea fostei Universități Agrare de Stat din Moldova în cadrul UTM și fondarea facultății de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului, conducerea UTM a prezentat următoarele rezultate:

Conform statisticii preluate de la Secția Resurse Umane a UASM, la data de 30.06.2022 la UASM erau angajați:

  • personal didactic și științifico-didactic – 260;
  • personal nondidactic – 330.

Urmare a aprobării HG nr. 485/2022 privind reorganizarea IÎS, de la UASM au fost preluate 446 dosare ale salariaților, dintre care 94 erau dosare ale personalului care desfășoară activități didactice și științifico-didactice.

„Multe dosare erau lipsă sau incomplete și au fost restabilite/completate de către colaboratorii Serviciului Resurse Umane al UTM. Începând cu data de 01.09.2022 la UTM au fost încadrați: personal didactic – 82 (din cei 94 care erau angajați la 30.08.2022) și personal nondidactic – 304.

Chiar dacă în cadrul protestelor organizate de către reprezentanții UASM a fost vehiculată cifra de peste 5000 studenți, ulterior reducându-se la 3500, urmare a transferului dosarelor și a prezentării de către responsabili a informației despre numărul real a studenților s-a identificat un număr total de 2287 studenți la 6 facultăți din cadrul UASM, majoritatea fiind la frecvență redusă și de la programele de studii din domeniile Economie și Drept”, menționează Viorel Bostan, rectorul UTM.

Potrivit lui, la domeniile de formare Științe Agricole și Medicină Veterinară au fost identificați:

  • facultatea de Agronomie – 347 studenți la licență, dintre care 168 la frecvență redusă;
  • facultatea de Horticultură – 187 studenți la licență, dintre care 67 la frecvență redusă;
  • facultatea de Medicină Veterinară – 172 studenți la studii integrate.

„Reieșind din numărul studenților, spațiile disponibile și analiza economico-financiară a fost luată decizia de a transfera studenții și cadrele didactice de la facultățile Inginerie, Economie, Cadastru și Drept la facultățile de profil existente la UTM – Universitatea Tehnica a Moldovei și de a comasa facultățile de Agronomie și Horticultură.

Prin urmare, în cadrul UTM au fost formate două noi facultăți:

„Situația bunurilor imobile proprietate publică, aflate în gestiune ex-UASM denotă clar lipsa preocupării de către persoanele responsabile de integritatea și starea tehnică a acestora. În perioada rece a anului temperatura aerului în sălile de curs, laboratoare și birouri din corpurile de studii a campusului Mircești era de 14-16 grade C.

Sistemul de alimentare cu caldură nu a fost reparat de zeci de ani, pe alocuri era lipsă, iar 90% din geamuri aveau un grad de deterioare înalt. Lotul experimental din campusul Mircești era în paragină. Ferma didactică avea echipamente de deservire defectate. Multe spații nu erau utilizate de mai mulți ani”, explică Viorel Bostan.

În anul 2023, Facultatea de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului a trecut printr-un amplu proces de renovare, realizându-se:

Investiții în infrastructură (reparații săli de instruire, căi de acces, grupuri sanitare, intervenții pe sistemele termice, apă și canalizare etc.).

Volumul lucrărilor efectuate este de 11 milioane lei, printre care:

  • Au fost instalate 312 geamuri noi termopan, 67 uși noi din PVC.
  • A fost schimbat integral/reparat sistemul de alimentare cu caldură în 4 corpuri de studii (2540 secții de calorifere, 1426 m de țeavă de apă și canalizare).
  • Au fost reparate capital 39 auditorii, 7 laboratoare, 10 birouri pentru profesori.
  • Au fost pavate/asfaltate și iluminate căi de acces spre corpurile de studii 1300 m2.
  • Reparate utilajele de la ferma didactică, instalat gard, reparații curente a încăperilor.
  • Curățat și replantat lotul experimental.
  • Includerea domeniului Stiințe Agricole și Medicina Veterinară în proiectul Băncii Mondiale, etapa 2 cu finanțarea asigurată de 1,1 milioane euro.
  • Obținerea finanțării suplimentare de 250 mii euro din proiectul Livada Moldovei, investiți în două sere tehnologizate.
  • Obținerea finanțării complimentară pentru dotarea laboratoarelor în Științe Agricole și Medicină Veterinară în volum de peste 3 milioane lei.
  • Negocierea referitor la transmiterea în gestiunea UTM a circa 570 ha de pământ arabil pentru stațiunea didactică, aspect care va contribui la formarea abilităților practice a studenților la desfășurarea activităților de cercetare aplicată în Agronomie și Horticultură.

FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 13,7% în 2023

0

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a scăzut cu 13,7% anul trecut, atenuând astfel temerile privind evoluţia preţurilor la alimente pe plan mondial, a anunţat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters, notează agrobiznes.ro.

FAO publică propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

În 2023, acest indice a scăzut la 124 puncte, faţă de 143,7 puncte în 2022, când s-a înregistrat cel mai ridicat nivel de când se publică aceste date, în 1990.

Indicele global al preţurilor produselor alimentare s-a situat în decembrie 2023 la 118,5 puncte, un declin de 1,5% faţă de noiembrie 2023 şi cu 10,1% sub nivelul din decembrie 2022.

În decembrie, comparativ cu luna precedentă, indicele preţului la zahăr a scăzut cu 16,6%, dar a crescut pe ansamblul anului trecut cu 14,9%.

„Evoluţiile au fost determinate în principal de ritmul solid al producţiei din Brazilia, şi de folosirea scăzută a trestiei de zahăr pentru producţia de etanol în India”, a precizat FAO.

În decembrie, comparativ cu luna precedentă, indicele preţului la cereale a crescut cu 1,5%, pe fondul majorării preţurilor la grâu, porumb, orez şi orz, a urmare a livrărilor mai reduse din principalele ţări exportatoare. Pentru 2023 în ansamblu, indicele preţului la cereale a fost cu 15,4% sub nivelul din 2022.

Cele mai semnificative scăderi de preţuri s-au înregistrat la uleiuri vegetale, un declin de 1,4% în decembrie, comparativ cu luna precedentă, şi de 32,7% pe ansamblul anului trecut.

În decembrie, comparativ cu luna precedentă, preţurilor internaţionale la carne au scăzut cu 1%, iar pe ansamblul anului trecut declinul a fost de 1,8%.

La cereale, s-a înregistrat un avans de 1,6% în decembrie, comparativ cu luna precedentă, dar un recul de 16,1% în 2023 faţă de 2022.

AgroMeteo: Cod Portocaliu de lapoviță și ninsori în următoarele zile

0

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis vineri, cod portocaliu de schimbare bruscă a vremii, valabil pentru următoarele zile.

În legatură cu deplasarea unui ciclon sudic și pătrunderea unei mase de aer polar în apropierea teritoriului țării, în intervalul 7-10 ianuarie se prevăd condiții complicate ale vremii:

  • vor cădea precipitații sub formă de ploaie cu transformare în lapoviță și ninsoare, pe 8 ianuarie va ninge puternic (15-20 l/m2), izolat va viscoli. Pe drumuri se vor forma troiene și ghețuș;
  • izolat pe firele electrice și copaci se vor semnala depuneri de lapoviță;
  • pe 7-9 ianuarie vântul nord-vestiс va prezenta intensificări în rafale de până la 15-20 m/s;
  • pe 8-10 ianuarie temperatura medie zilnică va scădea cu 10-15°C.

Winter Berry School 2024: Instruiri dedicate producătorilor de bacifere

0

În perioada 15 ianuarie – 27 ianuarie, vă invităm la cea de-a VII-a ediție a Școlii de Iarnă a producătorilor de bacifere, Winter Berry School, 2024.

Evenimentul este organizat de Pomuşoarele Moldovei, cu sprijinul Proiectului USAID Moldova Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova.

Instruirile vor avea loc online și vor aduce împreună experți internaționali și locali alături de producători, comercianți și alți actori ai lanțului valoric al pomușoarelor din întreaga țară.

Sesiunile de instruire se vor desfășura în perioada 15 ianuarie – 27 ianuarie și vor acoperi subiecte precum:

  • Tehnici intensive de cultivare;
  • Fertilizarea și irigarea inteligentă;
  • Protecția biologică a culturilor;
  • Utilizarea solarelor și serelor;
  • Cultivarea fructelor moi în sistem ecologic;
  • Certificări și export;
  • Digitalizarea proceselor de comercializare.

Winter Berry School rămâne o platformă vitală pentru transferul de cunoștințe și tehnici agricole inovatoare, esențiale pentru dezvoltarea acestui sector în continuă evoluție.

Combinatul de vinuri de calitate „Mileștii Mici” are un nou administrator

0

Directorul general al APP, Roman Cojuhari, a prezentat pe 4 ianuarie în fața echipei pe noul administrator interimar al Combinatului de vinuri de calitate „Mileștii Mici”, domnul Alexei Sotnic, care activa la întreprindere în poziția de șef al departamentului marketing și vânzări din anul 2018.

„Este important să menționăm că datorită fostului administrator au început a fi înregistrate succese, dar cum a primit un vot important de încredere de la cetățeni, acum are o misiune nobilă în care îi urăm succese. Cum lucrurile bune nu trebuie să se oprească, am făcut alegerea strategică de a promova un lider din interiorul întreprinderii care cunoaște cultura organizațională și procesele, cunoaște tehnologiile moderne de dezvoltare a pieței, și are capacități manageriale necesare. Contăm pe experiența practică a noului administrator și suntem deschiși, ca fondatori, pentru a oferi suport la nevoie” – a remarcat Roman Cojuhari.

Alexei Sotnic, noul administrator interimar și-a exprimat recunoștința pentru această oportunitate, reafirmând angajamentul de a continua strategia de dezvoltare și inovare care a adus creșteri semnificative atât în numărul turiștilor, cât și în performanțele de vânzări.

Domnul Sotnic a subliniat importanța muncii de echipă și a curajului de a explora noi direcții, menționând că anul 2024 se prefigurează a fi unul de consolidare și expansiune.

Întreprinderea de Stat Combinatul de vinuri de calitate „Mileștii Mici” este o emblemă a tradiției vitivinicole, având în patrimoniu „Colecția de Aur”, recunoscută în 2005 în Cartea Recordurilor Guinness ca fiind cea mai mare colecție de vinuri din lume.

Cu o istorie bogată și un viitor promițător, Mileștii Mici continuă să fie un simbol al excelenței și inovației în industrie, reprezentând cu mândrie Republica Moldova pe scenele internaționale.

Produsele „Mileștii Mici” sunt exportate în majoritatea statelor din UE, dar și în China, Coreea de Sud și Canada.
 

ANSA anunță depistarea a 25 de focare de gripă aviară pe teritoriul ţării

0

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor ( ANSA) a anunţat astăzi situația epizootică din Republica Moldova și din regiune, pentru ultimele zece zile, care arată mai multe focare de gripă aviară, transmite moldpres.md.

Potrivit ANSA, în perioada 22.12.2023–02.01.2024, pe teritoriul Moldovei au fost înregistrate 15 focare de influență aviară înalt patogenă (H5N1) la fauna sălbatică şi 10 focare de influența aviară înalt patogenă (H5N1) la păsările din exploatațiile nonprofesionale.

„A fost întrunită în regim de urgență Comisia Antiepizootică Excepțională care a aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarului de influență aviară, conform prevederilor Hotărârii de Guvern pentru aprobarea normei sanitar-veterinare privind măsurile de supraveghere, control și combaterea gripei aviare, privind Planul de contingență şi Manualul operaţional pentru controlul influenţei aviare. Ca rezultat, a fost instituită zone de protecție de 3 km și zone de supraveghere de 10 km”, indică sursa citată.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor îndeamnă deținătorii și crescătorii de păsări să țină păsările în interiorul curților, iar la observarea semnelor clinice, să anunțe imediat personalul veterinar. 

Cultivarea cartofului de calitate înaltă pentru vânzare

0

Cultivarea cartofilor buni pentru comercializare necesită respectarea unor pași. În primul rând, trebuie să vă familiarizați cu cerințele agrotehnice pentru plantarea cartofilor, cultivarea și sortarea acestora, precum și standardele și cerințele pentru calitatea cartofilor proaspeți care s-ar vinde rapid.

Respectarea anumitor reguli la creșterea și dezvoltarea cartofilor va determina calitatea acestora. Astfel, atunci când sunteți orientați spre producerea cartofilor conform cerințelor pieței, v-ar putea fi utile următoarele aspecte:

Varietatea. Soiul de cartof trebuie selectat în funcție de scopul folosirii: consumul alimentar, prelucrarea tehnologică sau depozitarea pe termen lung. Atunci când alegeți un soi, se ține cont și de tipul de sol și principalele particularități ale soiului.

Calitatea materialului săditor

Calitatea materialului săditor este de o importanță majoră. Spre regret, unii fermieri cultivă cartofi după cartofi, folosind material săditor de calitate îndoielnică, fără a efectua examinarea fitosanitară pentru detectarea infestărilor ascunse.

Toate acestea duc la acumularea infecției atât în sol, cât și în tuberculii recoltei noi, motiv pentru care trebuie acordată o atenție deosebită pregătirii tuberculilor înainte de plantare.

Printre principalele măsuri întreprinse înainte de plantare se numără: eliminarea tuberculilor posibil infectați, uscarea, stimularea germinării, încălzirea aeriană-termică, tratamentul tuberculilor cu pesticide.

Este necesar să se utilizeze numai material săditor certificat, deoarece acesta este supus unor cerințe stricte de calitate.

Astfel, pe lângă varietate, acordați atenție calității materialului săditor – alegeți tuberculi sănătoși cu ochiuri dezvoltate. Dacă doriți să produceți material semincer, este necesară fito-curățarea. Tuberculii care au fost supuși procedurii de rupere a mugurilor sunt mai predispuși la infecție. Astfel, după înlăturarea lor, este necesar să îi uscați.

Punerea la germinare a tuberculilor accelerează începutul creșterii plantelor. Pentru a favoriza încolțirea, puneți tuberculii într-un loc răcoros și întunecat.

Pregătirea solului pentru plantarea cartofului

Solul trebuie să fie bine afânat și aerat, pH-ul optim pentru cartof se consideră între 5,5 și 6,7. Alegeți un loc bine luminat și ferit de vânt. Pregătiți bine solul înainte de plantare. Cele mai potrivite pentru cultivarea cartofilor sunt solurile nisipoase, luto- nisipoase și lutoase, care conțin minim 2% humus.

Pe solurile cu valori înalte ale pH-ului, de peste 7,5, în principal pentru fosfor, însă și unii micronutrienți, pot apărea carențe. În plus, în condițiile unul pH înalt, cartofii sunt susceptibili la infecția bacteriană cauzată de Streptomyces spp. (cunoscută ca rapănul sau râia comună).

Cercetătorii germani menționează că diferența de conținut de amidon din tuberculi depinde de tipul de sol și poate ajunge la 3% sau mai mult.

Pe solurile argiloase și mlăștinoase, conținutul de amidon este mai mic. Pe soluri calcaroase se obțin randamente bune, dar mecanizarea și recoltarea sunt excluse din cauza uzurii mari a mașinilor și a costurilor ridicate.

În primele etape ale dezvoltării, cartofii nu necesită o nutriție minerală specială, deoarece aportul de substanțe necesare este conținut în tuberculi.

Plantarea cartofilor

Formarea rândurilor. Rândurile ar trebui să aibă 20–25 cm înălțime și 70–80 cm lățime – acest lucru va facilita udarea, cultivarea solului și îngrijirea plantelor. Menținerea formei rândurilor va oferi condiții convenabile pentru creșterea și recoltarea cartofilor.

Distanță plantare cartofi. O distanță de 25–30 cm va permite plantelor să se dezvolte normal și să li se asigure o aerisire bună.

Adâncime plantare cartofi. În zonele cu umiditate suficientă, adâncimea optimă pentru plantarea tuberculilor pe soluri ușoare este de 8-10 cm, pe soluri grele – 6-8 cm, în zonele uscate – 12-14 cm. Plantarea tuberculilor mici trebuie să fie cu 2-3 cm mai la suprafață decât pentru tuberculi medii, pentru un sol bine încălzit și bine format.

Fertilizarea cartofului

Din regula generală, cunoaștem că îngrășămintele cu fosfor și potasiu favorizează formarea tuberculilor, îngrășămintele cu azot favorizează creșterea masei verzi. Hrăniți plantele conform recomandărilor pentru fazele specifice de creștere și dezvoltare.

Îngrășămintele sunt deosebit de importante în perioada de formare și creștere a tuberculilor.

Pentru un program echilibrat de fertilizare a cartofului se pot utiliza diferite metode. De exemplu, aplicarea îngrășămintelor granulare prin împrăștiere sau pe rând (în cazul acesteia la o distanță de 5-10 cm de tuberculi).

Ulterior, concomitent cu udările se aplică cantități echilibrate de îngrășăminte în funcție de necesități cartofului la fiecare etapă de creștere și recomandările producătorului.

De asemenea, un rol important revine fertilizării foliare, ce pot fi combinate cu aplicarea produselor de protecție a culturii. Concentrațiile recomandate a soluției sunt de 1-1,5%, respectând doza recomandată pe hectar, iar temperatura aerului pretabilă pentru fertilizarea foliară este cea sub 25 °C.

Irigarea cartofului

Umiditatea moderată favorizează creșterea rădăcinilor. Evitați excesul de umiditate, pentru a nu crea condiții favorabile proceselor de putrezire. Udarea corectă este cheia pentru o bună creștere a plantelor.

Cartofii au nevoie de udare regulată și moderată, mai ales în perioadele de creștere activă. În prima etapă de creștere și dezvoltare, de la plantare până la începutul butonizării, ar trebui să atragem atenție la umiditatea solului. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că și excesul de umiditate în această perioadă afectează negativ cartofii.

Plafonul minim al umidității solului nu trebuie să fie mai mic de 70-75% din capacitatea de câmp pentru apă pe întreaga perioadă de la răsărire și până la formarea butonilor la cartof.

S-a stabilit că în perioada butonizării până la încetarea creșterii vrejurilor, limita superioară a umidității optime a solului este de 85%, iar limita inferioară este de 75%.

Citiți mai multe despre Irigarea cartofului prin picurare – sfaturi utile.

Recomandări la cultivarea cartofului

Protecția împotriva înghețului. Dacă există o avertizare de îngheț peste noapte, puteți acoperiri plantele cu agrofibră sau alt material, pentru a le proteja de frig.

Lucrări de îngrijire a cartofului după plantare. După plantare, faceți mușuroirea plantelor- acest lucru va oferi protecție împotriva supraîncălzirii și va crea condiții favorabile creșterii.
Urmând aceste recomandări, veți oferi plantelor condiții optime de creștere și dezvoltare, veți obține recolte mai mari și veți îmbunătăți calitatea tuberculilor.

Controlul regulat al buruienilor nu oferă doar plantelor acces la oxigen și lumină, dar previne și competiția pentru nutrienți. Înlăturați buruienile în mod regulat.

Monitorizarea regulată a plantelor și condițiilor din câmp privind riscul dezvoltării bolilor și dezvoltării dăunătorilor va permite detectarea problemelor în timp util și realizarea tratamentelor preventive sau în fazele incipiente de dezvoltare ale bolii.

Tunderea plantelor. În unele cazuri, mai ales dacă plantele de cartof au început să crească rapid în lățime, se poate face tăierea ușoară a părților superioare ale plantelor. Acest lucru ajută la concentrarea nutrienților asupra formării tuberculilor.

Mulcirea rândurilor va ajuta la reținerea umidității, la prevenirea creșterii buruienilor și la protejarea rădăcinilor de supraîncălzire. Folosiți paie, fân sau materiale speciale de mulcire.

Citiți mai multe despre Mulcirea cartofului: avantaje și sfaturi pentru recolte bune.

Recoltarea cartofilor este etapa finală a procesului de creștere a acestei culturi importante. Recoltarea corectă este de mare importanță pentru păstrarea calității tuberculilor, minimizarea pierderilor și pregătirea culturii pentru depozitarea pe termen lung.

Cerințe agrotehnice importante la recoltarea cartofilor:

  • Determinarea momentului de recoltare. De regulă, recoltarea se efectuează atunci, când părțile superioare ale plantelor au devenit galbene și încep să se usuce, în timp ce tuberculii ar trebui să fie suficient de maturi, dar nu prea copți.
  • Pregătirea pentru recoltare. Înainte de recoltare, îndepărtați buruienile și alte resturi vegetale – acest lucru va ușura procesul și va reduce riscul de deteriorare a tuberculilor.
  • Folosiți unelte corespunzătoare, care vă vor ajuta să scoateți cu grijă tuberculii din sol, fără a-i deteriora.
  • Separați tuberculii mici, deteriorați sau bolnavi – astfel veți îndeplini cerințele de calitate pentru tuberculii de cartof la sortare.
  • Uscarea. Imediat după recoltare, lăsați tuberculii să se usuce în aer liber – acest lucru va reduce probabilitatea de putrezire în timpul depozitării.
  • Dacă este posibil, recoltați pe vreme uscată, pentru a evita contaminarea tuberculilor și formarea mucegaiului.
  • Când recoltați, transportați și depozitați cartofii, încercați să nu deteriorați tuberculii.
  • După recoltare, transportați cartofii într-un loc de depozitare adecvat.

Mai multe despre Recoltarea, condiţionarea şi păstrarea cartofilor.

V-ar putea interesa și articolul despre Ce se poate cultiva după cartofi.