Bumacov: Moldova doreşte să vină în UE, nu ca un concurent, ci complementar

0

Ministrul Vasile Bumacov a participat zilele trecute la Conferința Regională pentru Europa a Organizației pentru Agricultură și Alimentație a Organizației Națiunilor Unite (FAO), care s-a desfășurat la București.

Bumacov a declarat în cadrul evenimentului că ˝agricultorii din Republica Moldova sunt cei care îşi doresc cel mai mult integrarea europeană a ţării, iar agricultura, care stă la baza economiei Moldovei, este necesar să fie competitivă, de aceea, are nevoie de susţinere financiară˝.

Ministrul a menţionat, de asemenea, că decizia UE privind liberalizarea pieţei europene pentru vinurile moldoveneşti a însemnat o susţinere morală colosală pentru Moldova. Bumacov a mai spus că a mers la Bucureşti să înveţe din experienţa României privind integrarea europeană şi că Republica Moldova doreşte să vină în UE, nu ca un concurent, ci complementar (care completează n.r.).

Referindu-se la agricultura României, Ministrul Bumacov a calificat ţara vecină ca pe o putere agricolă europeană de apreciat, asigurând că, „Vecinătatea şi experienţa agricultorilor români ne ajută foarte mult”.

Evenimentul de la București a reunit circa 200 de participanţi, reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai Guvernului României, membri ai diverse organizații agricole, reprezentanți de companii, bănci, societăţilor de asigurări, ai societăţilor de leasing, consultanţi, companii cu servicii agricole, precum şi reprezentanţi ai mass-media.

Ferma ecologică – afacerea viitorului în Moldova

0

Investițiile pentru realizarea și crearea unei ferme ecologice sunt direct proporționale cu amploarea proiectului. În unele cazuri, pentru o mini-fermă sunt destui circa 400.000 lei, dar pentru altele e nevoie de zeci de ori mai mult. O astfel de investiție este destul de profitabilă și are mari șanse ca să devină una dintre afacerile viitorului.

Potrivit Instituțiilor internaționale de nutriţie, peste 50% dintre toate bolile descoperite până la moment sunt legate de calitatea proastă a produselor alimentare. La ziua de azi, în producţia alimentelor de origine vegetală şi animalieră sunt autorizate folosirea a mai mult de 500 de aditivi sintetici. Un număr uriaş de produsele „rele” (până la 40%) ajung pe piaţa internă din ţări străine. Problema securității alimentare va atinge un interes sporit în viitorul apropiat. Va veni timpul când cetățenii statelor se vor gândi serios la consumul produselor naturale și ecologice. Iar acest lucru e destul de vizibil deja. Produsele ecologice sunt din ce în ce mai căutate.

Potrivit lui Alexander Konovalov, proprietarul uneia dintre primele ferme moderne ecologice din Rusia: „O afacere legată de fermele ecologice trebuie să prezinte din start un proiect complex, dacă dorești să-ți recuperezi investițiile. În mod ideal, antreprenorul trebuie să aibă toată materia primă proprie, inclusiv materialele, transportul, uneltele, rețelele de distribuție. Profitul în acest caz poate veni după 3 – 5 ani”, mai susține acesta.

Dar nu doar produsele de calitate pot aduce venituri unui antreprenor. Agroturismul este la fel de rentabil. Acesta poate aduce profit, în special dacă fermele sunt construite în apropierea orașelor mari sau în zonele metropolitane, unde majoritatea populaţiei nu este familiarizată cu agricultura. În Europa, mai mult de 30% din populaţie preferă să practice acest turism „verde”.

Deci, pentru a iniția o afacere în oricare domeniu legat de producerea produselor ecologice, trebuie să se țină cont de mai multe lucruri. Iată unele secrete.

Terenul

Ferma ecologică poate fi construită la o anumită distanţă de oraşele importante şi de zonele industriale. În mod ideal, aceasta ar trebui să fie înconjurată de o zonă de pădure, cu rezerve de apă potabilă, cu păşuni şi o bună infrastructură a drumurilor care să permită accesibilitatea transportului. Suprafața totală a teritoriului poate avea mai multe hectare, dar cu o perspectivă de extindere. Principiul de bază al construcţiei fermei e să nu dăuneze mediului înconjurător prin folosirea materiilor prime exclusiv naturale.

Una dintre problemele cu care te poți confrunta când alegi terenul este legată anume de infrastructură. Pentru aceasta vei avea nevoie de serviciile unor arhitecți cu experiență ca să creezi ceva de la zero, și să nu încerci să economisești cu ei. De ei depinde cum va activa ferma ta.

Încăperile 

O fermă ecologică ideală trebuie să cuprindă:

1. O încăpere standard care să permită menţinerea şi creşterea bovinelor, o încăpere în care acestea vor putea fi mulse, și un spaţiu pentru creşterea altor rase de porcine, păsări de curte, iepuri, nutrii şi aşa mai departe.

2. Un complex specializat în producţie şi prelucrare – o încăpere de lucru unde va avea loc prelucrarea produselor din carne şi a produselor lactate, și un spațiu special pentru mezeluri-afumate.

3. O încăpere tehnică – unde va avea loc sacrificarea şi dezosarea animalelor, un depozit pentru produsele deja gata de vânzare, magazii, garaj pentru maşinile agricole şi alte echipamente.

4. Spațiul de locuit ce va include încăperi pentru personal, biroul administrativ sau chiar și parcarea pentru agroturiști.

5. Blocul pentru agroturiști – mini hoteluri pentru turiști, locuri de joacă pentru copii, un iaz pentru pescuit și agrement.

6. O încăpere dotată cu echipament de încălzire pentru gradină și livadă.

Certificarea producției

Pentru ca produsele de pe teritoriul fermei să fie numite pe merit de-a dreptul ecologice, e necesar să se obțină un certificat de mediu. Acest document este emis de autoritatea de certificare – Fondul Ecologic Internațional.

După aceasta, proprietarul are tot dreptul de a eticheta produsele cu emblema specială drept eco și să le promoveze în mass-media ca fiind ecologice.

O astfel de certificare costă aproximativ 2.000 de euro pe an. Pentru a obține un certificat în procesul de producție trebuie să se respecte cerințele „produselor ecologice”. Astfel, produsele trebuie să provină dintr-o zonă curată ecologic și să fie crescute fără utilizarea de îngrășăminte minerale, pesticide și alți aditivi chimici. La obținerea lor ar trebui să fie folosite numai ingrediente naturale, iar produsele ar trebui să aibă un termen de valabilitate natural.

Pe teritoriul fermelor ecologice e interzis tratamentul animalelor cu antibiotice. Animalele bolnave sunt eliminate, altfel produsele nu vor mai fi considerate ecologice. De aceea, produsele ecologice au un preț mai mare de vânzare în raport cu produsele de aceleași fel, dar crescute prin metodele tradiționale.

Realizarea producției

Produsele ecologice vor găsi întotdeauna un client. La început, aceștia vor fi vecinii din apropiere. Ei vor fi și primii care vor răspândi informația și vor fi drept o sursă de realizare a producției. De obicei, produsele ecologice sunt consumate de persoanele cu venituri peste medie.

Trebuie să se țină cont că aceștia nu vor fi unicii, și că ar trebui să se caute și alte canale de distribuire a produselor. Pentru asta s-ar putea începe cu deschiderea obligatorie a magazinelor proprii de vânzare, precum și a unui magazin on-line de produse alimentare ecologice.

Prețurile pentru produsele obținute în fermele ecologice întotdeauna sunt mai mari decât în magazinele obișnuite. Spre exemplu un kg de unt poate ajunge la 130-150 lei, în raport cu 80 lei prin piețele agroalimentare. Deci, ce mai aștepți?

S. Tataru

Mesaj adresat cititorilor noștri

0

Stimați vizitatori, ne cerem scuze pentru deficiențele tehnice prin care a trecut Agrobiznes.md în ultimele 24 de ore.

Am primit mesaje și chiar telefoane de la unii dintre voi în care ați cerut explicații privind activitatea site-ului.

Prin intermediul acestui mesaj vă anunțăm public pe toți că tehnicienii noștri fac tot posibilul pentru a remedia problemele apărute.

Majoritatea deficiențelor sunt cauzate de migrarea conținutului pe noua platformă. Acum site-ul este însă din nou funcțional în proporție de 90%.

Dacă între timp mai apar careva probleme, puteți să vă faceți că nu le vedeți până nu le punem noi la punct, sau puteți să ne scrieți pe adresa [email protected].

Toate bune! Cu respect, echipa Agrobiznes.md.

Dăunătorii care pândesc stupii și atacă albinele

0

Viespea este destul de dăunătoare deoarece intră în stupi și fură mierea atacând chiar și albinele. Gărgăunul (vesca carbo) este o specie de viespe, care este extrem de rapace, atacând în special dimineața când albinele sunt mai moleșite. Se combate ca și viespele comune, pulverizând în cuiburile lor care sunt adăpostite în șoproane, streșini, scorburi etc, DDT sau HCH.

Lupul albinelor (philanthus triangulum) se aseamănă cu viespele, fiind însă mai mare. Atacă în zbor albinele pe care le consumă, iar pe altele le transportă în cuib pentru hrana larvelor proprii. Combaterea se face căutând să se distrugă cuiburile sau omorându-l cu paleta, la apariția lui în stupină.

Fluturele ”cap de mort” (acherontia atropos) se recunoaște foarte ușor datorită faptului că are pe torace, în partea dorsală, un desen asemănător craniului omenesc și produce un zgomot specific care poate fi ușor de recunoscut. Un fluture consumă până la 20 g miere (prin pătrundere în stup noaptea) și dacă rămâne în stup câteva zile consumă până la cca 100 g miere. De cele mai multe ori este depistat de albine, care îl omoară imediat.

Furnicile intră prin crăpăturile stupului și dacă sunt multe pot consuma până la 1 kg miere pe zi. Prevenirea atacului se face prin ungerea picioarelor stupului cu păcură, sau așezarea lor în cutii cu apă pentru a opri urcarea furnicilor în stup. De asemenea prin distrugerea cu DDT, HCH etc., precum și distrugerea mușuroaielor din preajmă.

Broaștele și șopârlele atacă albinele în fața stupilor și chiar pe scândura de zbor. Atacă de asemenea la locul de cules, când florile sunt aplecate la pământ. Ca măsură de prevenire stupii se așază în picioare pe locul invadat de acești dăunători, la înălțimea de cca 30 cm.

Păsările atacă albinele în zbor: un mare dăunător al albinelor este prigoria care se deplasează în stoluri și se postează în drumul albinelor pe care le atacă în special pe acelea care se întorc din zbor încărcate și cu viteză redusă. Fiecare prigorie poate răpi cca 50 albine în 2 ore. Alte păsări dăunătoare sunt: rândunelele, ciocănitoarea, vrăbiile, pițigoiul și chiar rața domestică.

Șoarecii reprezintă o categorie de mari dușmani ai stupăritului, care se combat preventiv prin distrugerea lor, folosind capcane și anumite substanțe chimice.

Sursa: Agri-News.ro

La nivel mondial se atestă o creștere rapidă a prețului la produsele alimentare

0

Indicele prețurilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), a atins în luna martie 2014 cel mai ridicat nivel din ultimul an, din cauza condițiilor meteo nefavorabile dar și a tensiunilor geopolitice din regiunea Mării Negre, arată datele publicate, joi, de FAO, transmite Reuters.

FAO dă lunar publicității propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate de un coș de alimente format din cereale, oleagionase, lactate, carne și zahăr.

În luna martie 2014, acest indice a atins o valoare medie de 212,8 puncte, în creștere cu 4,8 puncte (sau 2,3%) față de valoarea înregistrată în luna februarie și totodată cea mai ridicată valoare înregistrată după luna mai 2013.

˝Așa cum ne așteptam, indexul a fost influențat de condițiile nefavorabile din SUA și Brazilia precum și de tensiunile geopolitice din regiunea Mării Negre˝, a declarat economistul șef Abdolreza Abbassian, citat de Agerpres.

FAO a precizat că au fost înregistrate creșteri de prețuri la toate grupele de produse alimentare, cu excepția produselor lactate care au scăzut pentru prima dată în ultimele patru luni (minus 2,5%). Cele mai mari creșteri au fost înregistrate la zahăr (7,9%) și la cereale (5,2%).

De asemenea, FAO estimează că în 2014 producția mondială de grâu va fi de 702 milioane tone, cu două milioane de tone mai puțin decât o primă estimare publicată luna trecută. Conform noilor estimări, recolta de cereale din acest an va fi cu 2% mai mică decât recolta record înregistrată anul trecut.

˝Este prea devreme să facem prognoze adecvate cu privire la producția de cereale din acest an deoarece multe recolte nu au fost încă plantate iar vremea rămâne un factor cheie care influențează recoltele˝, a precizat Abdolreza Abbassian.

Miercuri a început la București cea de-a 29-a Conferință Regională a Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) pentru Europa și Asia Centrală, eveniment la care vor fi prezenți peste 350 de participanți din 55 de țări din zona Europa și Asia Centrală.

Cerealele se ieftinesc la bursele europene

0

În urma scăderii cotațiilor cerealelor de la bursele americane, și cele de pe principalele burse din Europa au intrat în declin. Cotația grâului la Londra (scadent în mai 2014) a închis cu o scădere de 2,25 GBP/t, la 162,75 GBP/t, iar cea din recolta nouă (scadent în noiembrie 2014) în scădere cu 2,75 GBP/t, la 152,75 GBP/t. Cotațiile au scăzut și la bursa din Paris: contractul de grâu (scadent în mai 2014) a scăzut cu 1,5 EUR/t, la 206,5 EUR/t, iar cel scadent în iunie 2014 cu 2,25 EUR/t, la 184,75 EUR/t.

Agrobroker.ro scrie că de la sfârșitul lunii ianuarie până în martie cotația grâului la Chicago a crescut cu aproape 30%, în urma revenirii fondurilor de investiții la burse și din cauza neliniștii din Crimeea, nemaivorbind de vremea uscată care amenință culturile de grâu din SUA.

Prognozele meteorologice promit însă vreme mai umedă asupra zonelor de cultivare a grâului american, iar tensiunile dintre Rusia și Ucraina par să se liniștească. De asemenea, exporturile continuă din Ucraina fără întrerupere, deci a fost de așteptat să mai scadă și cotațiile de grâu la burse.

Vremea influențează în continuare cotațiile burselor. Există îngrijorări privind vremea uscată din Rusia și Ucraina, deși prognozele promit vreme ușor mai umedă pentru următoarele 15 zile. Culturile continuă dezvoltarea și în restul Europei, deși în unele zone – Germania, de exemplu, dar și mai multe țări din estul Europei – ar fi binevenite precipitațiile.

Creșterea castorilor în fermă. Blana lor se vinde cu 5-6 mii de euro

0

Castorii sunt unele dintre cele mai „productive” rozătoare. Ei nu pot fi comparați cu nurcile sau cu șobolanii de Chinchila. Castorii au atât o blană mult mai prețuită la nivel mondial, o carne la fel de apreciată și căutată, cât și sunt o adevărată comoară pentru industria parfumeriei. Însă pentru a obține un profit de pe urma acestora, trebuie să cunoști câteva secrete.

Blana de castor ca simbol al frumuseții

Chiar dacă activiștii PETA și guvernele mai multor state luptă cu înverșunare împotriva folosirii blănurilor naturale, castorul este încă la fel de prețuit. Nu trebuie să fii o „Venus în blănuri” pentru a aprecia frumuseţea, durabilitatea, longevitatea și respectabilitatea pe care ți-o oferă blănurile de castor. Dacă nu ai realizat încă acest fapt, încearcă să îți pui o căciulă din blană de castor pe cap. Pe timpul lui Evghenii Oneghin se spunea că acest accesoriu din blană moale are un efect pozitiv asupra capacității intelectuale celui care o poartă.

Carnea de castor, căutată de gurmanzi

Castorul este slăvit de gurmanzii înrăiți. Ficatul său după calitățile aromatizate sunt superioare celebrului ˝foie-gras˝ din gâscă, iar coada sa în formă de lopată este considerată ca o delicatesă rafinată încă din cele mai vechi timpuri.

Carnea are o valoare nutritivă ridicată şi un gust foarte plăcut. Catolicii o consumă chiar și în timpul postului, fiind considerată darul lui Dumnezeu. Carnea de castor este privită ca și cea de pește.

Jetul de castor (castoreum) – Viagra pentru bărbați

Chiar și grăsimea de castor este foarte apreciată, deşi nu la fel de mult ca de industria farmaceutică sau industria parfumeriei. Cu toate acestea, cel mai mare interes îl reprezintă aşa-numitul „jet de castor” sau castoreum. Secretul acestuia constă în faptul că este alocat în glande speciale situate la baza cozii animalelor.

De câteva sute de ani este considerat ca aproape un panaceu pentru multe boli posibile: cardiovasculare, ale sistemului nervos, boli ale organelor interne, diverse răni sau infecţii.

O tinctură din „jetul de castor” înlocuiește cu succes chiar și renumitul medicament „Viagra”. Se zvoneşte că, Casanova a vizitat Rusia misterioasă nu de dragul Ecaterinei a II-a şi a doamnelor ei, dar de dragul „secretelor” de castor. De altfel, chiar un secol mai târziu per un gram de jet de castor se plăteau 15 ruble imperiale, în timp ce o vacă putea fi cumpărată cu doar 7 ruble. În dicţionarul lui Vladimir Dali este chiar și un proverb: «Все мужья добры, покупили женам бобры, а мой муж неуклюж: невидаль, корову купил» (n.r. „Toţi soţii buni, cumpără la soții castori, dar soţul meu e mai stângaci: cumpără doar vaci „) .

Citește și despre Creșterea nutriilor: Sfaturi utile pentru antreprenori. 

Castoreum ca bază pentru parfumurile celebre

În zilele noastre, castoreum-ul este folosit în cele mai rafinate şi costisitoare parfumuri sub marca: Coty Emeraude, Chanel, Amouage, Cuir de Russie, Magie Noire, Lancôme Caractere, Hechter Madame, Carven, Givenchy III, Serge Nancel etc.

„Jetul de castor” este atât de iubit de francezi, întrucât el oferă parfumurilor exact acea notă feminină, persistentă, senzuală și sexy.

Creșterea castorilor pentru a crea parfumuri este nu doar profitabil, dar, de asemenea, și destul de uman. Ei nu trebuie sacrificați. Un zoolog sovietic pe nume Alex Lavrov a descoperit metoda prin se poate extrage castoreum-ul fără uciderea animalului. Modalitate folosită și de europeni.

Sfaturi pentru creșterea castorilor

Cumpărați castori de la fermele specializate. Există tehnici destul de detaliate privind reproducerea castorilor în captivitate. Totuși, animalele reproducătoare e de dorit să fie achiziționate de la persoane care deja se ocupă cu creșterea lor. Spre exemplu, în Rusia, în regiunea Voronej există o astfel de fermă, care a fost considerată cea mai bună de acest fel în toată fosta Uniune Sovietică.

Spre deosebire de frații lor sălbatici, castorii din fermele private sunt deja adaptați la viaţa din captivitate. Trebuie să țineți cont și de faptul că un castor poate atinge 20-30 kg, iar cu dinții din față poate provoca daune destul de mari, chiar și umane. Puteți rămâne fără degete. Din acest motiv, trebui să fiți atenți cu alegerea cuștilor, care ar trebui să fie din tije metalice sau o grilă solidă şi cu bare de fier în pământ. În incinta lor e necesar de a crea un cuib, dar şi de a oferi loc pentru plimbare. Pe timp de iarnă, trebuie protejați de hipotermie.

Piscina – un element esențial

Un element esenţial pentru castori este o mini-piscină. Castorii sunt capabili să se împerecheze numai în apă, și puii aici se dezvoltă. Apa trebuie să fie schimbată la fiecare 2 zile prin evitarea clorurării excesive. Curăţarea regulată a cuștilor este obligatorie, iar la fiecare 3-4 luni – dezinfectarea prin folosirea corespunzătoare a medicamentele de uz veterinar este absolut necesară.

Castori sunt monogami. Vârsta de reproducere o ating la 2-4 ani. În primul an de împerechere, ei nu prea dau pui, în schimb o fac în următorii 10-15 ani. Sezonul de reproducere durează de la mijlocul lunii ianuarie până la sfârşitul lunii martie. Pot da viață la 3-4 pui sau chiar mai mult. După 6 luni şi la o greutate de 6-8 kg, puii trebuie separați.

Hrana pentru castori

Castorii sunt foarte modești și nu sunt alintați când vine vorba de mâncare. Aceste animale nocturne sunt hrănite o dată pe zi, seara de dorit.

Ei consumă: morcovi, sfeclă de zahăr, orz, furajere, iarbă. În unele ferme specializate sunt oferite și amestecuri furajere speciale din concentrate.

În plus, se recomandă ca, castorii să fie hrăniți și cu ramuri de copaci, precum şi cu drojdie de bere.

Vezi aici și despre Nevastuica ca animal de companie – cum o îngijim corect.

Este greu de crezut că odată cu respectarea acestor condiţii destul de simple nu vei putea obține un profit. Da, sunt câteva zeci de nuanțe care ar putea periclita toată afacerea, dar să vinzi ulterior o blană de castor cu 6000 de euro cred că ar merita, nu?

S. Tataru

Fermierii din zona de securitate trebuie să mai rabde. Negociatorii nu se pot înțelege

0

„Problema privind folosirea terenurilor de către fermierii moldoveni în Transnistria va face obiectul discuțiilor din ședința comisiilor de experți de profil, planificată să aibă loc la Tiraspol, pe 7 aprilie”, au anunțat marți, după încheierea unei întrevederi de lucru, reprezentanții politici ai Republicii Moldova și Transnistriei, Eugen Carpov și Nina Ștanski.

Potrivit agenției ”INFOTAG”, Carpov a spus că există un mecanism de folosire a terenurilor, elaborat în anul 2006, care a fost respectat până în ultima perioadă. ”Dacă putem să-l îmbunătățim, trebuie să o facem. Dacă nu, trebuie să-l utilizăm”, a opinat diplomatul.

Ștanski a ținut să-i amintească omologului său moldovean că Transnistria și-a prezentat propunerile referitoare la mecanismul reînnoit de folosință funciară încă la începutul lunii februarie, iar Chișinăul a fost de acord că este necesară elaborarea unui mecanism nou, dar la dezbaterile asupra acestuia nu s-a purces nici până acum.

”S-a constatat că partea moldovenească nu mai are nevoie de mecanismul nou de folosire a terenurilor, aceasta propune să se revină la mecanismul pe care tot ea l-a încălcat, din anul 2006, și la care noi am renunțat cu toții de comun acord. Abia de poate fi considerată constructivă o asemenea abordare”, a declarat reprezentanta Tiraspolului.

Ea a afirmat că potrivit datelor de la sfârșitul lunii martie, din cei 86 de beneficiari funciari din rândul fermierilor moldoveni, doar 17 își cultivă terenurile realmente.

”Pământul este pustiu şi nu este îngrijit. Țărani din sate transnistrene vin și ne roagă să le permitem să cultive aceste suprafețe considerabile”, susține Ștanski, menționând că mizează pe faptul că partenerii moldoveni vor înțelege nevoia de rezolvare cât mai grabnică a problemei cu folosirea terenurilor în raionul Dubăsari din Transnistria.

După negocierile care au ținut patru ore, Carpov și Ștanschi au arătat o dezamăgire vădită, pentru că nu au reușit să se înțeleagă în privința niciuneia dintre problemele existente, principală fiind problema terenurilor.

”INFOTAG” precizează: Locuitorii satelor moldovenești Doroțcaia, Pohrebea, Pârâta, Cocieri, Vasilevca, Molovata Nouă, din stânga Nistrului, dețin 6,3 mii ha de teren agricol în raionul Dubăsari din Transnistria. Autoritățile transnistrene au pus piedici în cultivarea terenurilor și transportarea recoltelor. În anul 2006, cu suportul OSCE, al Rusiei, Ucrainei, Uniunii Europene și SUA a putut fi coordonat un mecanism provizoriu de folosință funciară, care a atenuat gravitatea problemei. Înțelegerile prevedeau înregistrarea fermierilor moldoveni la autoritățile locale ale Transnistriei. În baza certificatelor cu dreptul de folosire provizorie a terenurilor, fermierii puteau cultiva pământul și transporta recoltele în localitățile lor.

Mecanismul provizoriu a expirat în decembrie 2013. Precum și era de așteptat, lipsa unor înțelegeri noi în privinţa aceastei probleme a dus la creșterea tensiunilor și agravarea situației. Tiraspolul a propus reînregistrarea fermierilor moldoveni la autoritățile competente din Transnistria până la 1 octombrie, dar Chișinăul nu s-a conformat. În cadrul reuniunilor grupurilor de experți, părțile au fost de acord cu necesitatea de modernizare a mecanismului curent de folosire a terenurilor, înțelegându-se să formuleze propuneri proprii. Partea transnistreană şi-a îndeplinit obligaţiunea la începutul lunii februarie, iar cea moldovenească – abia pe 11 martie.

Ucraina poate începe luna aceasta exportul fără taxe în UE

0

Până la sfârșitul lunii aprilie Ucraina ar putea începe exportul produselor sale pe piața europeană în regim liberalizat. Cele două părți au convenit deja asupra prevederilor respective, informează presa ucraineană.

Potrivit Ministerului Economiei de la Kiev, delegația Comisiei Europene a propus ca în timpul apropiat să fie stabilite toate relațiile necesare cu autoritățile vamale ucrainene.

Aceasta ar trebui să grăbească eliberarea certificatelor de proveniență a mărfurilor în corespundere cu normele Uniunii Europene.

Plus la aceasta, UE este gata să-și trimită specialiștii la întreprinderile agricole din Ucraina pentru a le ajuta să obțină documentele de certificare. Acest lucru se referă în primul rând la producătorii de produse lactate.

Anterior, autoritățile ucrainene nu au exclus faptul ca până la sfârșitul acestei veri să semneze și partea economică a Acordului de Asociere cu UE, partea politică fiind deja semnată.