Familia Surdu: Investim pentru a dezvolta o afacere cu șofran. Există potențial

0

Lidia și Ion Surdu sunt o familie tânără din satul Cuhureștii de Sus, raionul Florești, care, acum doi ani, au decis să înființeze o plantație de șofran, studiind atât beneficiile acestei culturi, cât potențialul ei economic.

„Ideea de a planta șofran a venit de la soțul meu, care m-a întrebat într-o bună zi ce părere am despre această cultură, cu atât mai mult că iubesc florile. Fiind în concediu de maternitate, m-am gândit de ce nu, ar fi bine să am și eu o activitate acasă. Chiar dacă este o muncă asiduă, totuși, e și foarte plăcută”.

Anul curent este al doilea an de când familia Surdu reușește să recolteze flori de șofran. Înainte de a iniția plantația, s-au gândit că sunt mulți producători care cresc deja fructe, legume și acestea, dacă nu sunt comercializate, prelucrate la timp, se alterează, dar în cazul șofranului poate fi păstrat și până la 5-10 ani. 

„Totodată, îngrijirea unei plantații de șofran nu necesită atât de multă implicare, pentru că plantăm bulbii în august – septembrie și ulterior, în luna octombrie – noiembrie deja strângem florile. Astfel că, poți să mai ai și o altă activitate, pe lângă cultivarea șofranului”. 

La moment, familia Surdu nu are încă înregistrată o companie, dar intenționează să legalize afacerea. 

„Până ce, nu putem vorbi despre un business, este o încercare, un început să ne convingem că vom avea unde să comercializăm șofranul. Am început cu 8 ari și ne gândim ca, în timp, să ne extindem, să mărim suprafața. Totodată, ne dorim să înregistrăm propria compania ca să avem o activitate corectă, din toate punctele de vedere. În doi ani de când am făcut încercarea, pot să vă spun că am reușit să recoltăm. Plantele se adaptează foarte bine la noi în țară”. 

Chiar dacă plantarea bulbilor și recoltarea are loc manual, Lidia susține că primește o satisfacție aparte atunci când își vede plantația în floare.

„Bulbii au fost cumpărați de la o companie locală, dar ulterior ne vom asigura singuri cu cantitatea necesară pentru a ne extinde”.

Femeia ne-a povestit că sunt persoane interesate de această cultură, în mare parte ei, au reușit să comercializeze șofranul prin intermediul rețelelor de socializare. 

„Este nevoie de o cantitate mare de stigmate ca să poți comercializa peste hotarele țării, unde se oferă și un preț mai bun, comparativ cu ceea ce avem la noi. Inclusiv, sunt persoane interesate și de bulbi, pentru a înființa propria plantație”.

În anul curent, au reușit să recolteze 140 de grame de stigmate. Pentru un gram de stigmate roșii, în Moldova, se oferă 10 euro, pe când în Europa ajunge la peste 30 de euro

„Noi credem că, aceasta ar putea fi o afacere care să asigure un venit, dar totul depinde de prețul care se oferă pentru produs. După recoltare, se adună stigmatele și se pun la uscat, la temperatura de 40 de grade. Noi avem un uscător special, care oferă temperatura necesară. În caz contrar, stigmatele se sfărâmă, dacă temperatura este prea mare, pot forma mucegai, dacă este încă umed. Partea bună este că, în cazul în care nu reușim să vindem șofranul în anul curent, la un preț mai bun, îl putem păstra pentru următorii 5-10 ani”. 

Investiția inițială este una mare, doar un kg de bulbi ajunge la prețul de circa 400-450 de lei, a mai adăugat Lidia Surdu.

„La început, am procurat circa 200 de kg de bulbi. Cu toate acestea, chiar dacă avem o suprafață mică și suntem încă la început de cale, merită investiția, pentru că în doi ani putem să reîntoarcem suma investită”. 

Femeia ne-a mai spus că plantația de șofran nu necesită mai multe intervenții, decât controlul buruienilor.

Vedeți aici un articol despre cultivarea și îngrijirea unei plantații de șofran.

Zmeur Polka – descriere, avantaje și dezavantaje

0

Zmeurul Polka este un soi de referință în Europa de Est și unul dintre cele mai timpurii soiuri remontante care se pretează pentru cultivarea industrială, pentru piața de fructe proaspete și pentru grădinăritul amator.

Soiul a fost selectat la Institutul Experimental de Horticultură din Brzezna, (Polonia) de către Jan Danek în anul 1998.

La fel ca și alte soiuri remontante, Polka fructifică pe vârful tulpinilor de un an, începând de vara târziu până la sfârșitul toamnei.

În regiunea noastră maturarea zmeurelor Polka începe, de regulă, la sfârșitul lunii iulie și fructifică până în octombrie sau până la primele înghețuri, iar în în teren protejat perioada de fructificare se extinde până în decembrie.

Pentru referință, coacerea începe cu două săptămâni mai târziu decât la soiul Autumn Bliss și cu două săptămâni mai devreme decât la Heritage.

Dacă sunt lăsate peste iarnă aceste tulpini produc din nou în anul următor, vara devreme, pe partea inferioară a tulpinilor.

Totuși, calitatea fructelor pe tulpinile de doi ani de multe ori este mai joasă, iar recoltarea mai dificilă, din cauza intercalării tulpinilor de doi ani cu cele de un an, care sunt în creștere.

Avantajele și dezavantajele soiului Polka

Printre avantajele incontestabile ale zmeurului Polka se remarcă:

  • perioada lungă de fructificare;
  • randamentul ridicat;
  • calitățile gustative excelente ale fructelor;
  • transportabilitatea înaltă a zmeurelor;
  • fructele sunt potrivite atât pentru consumul în stare proaspătă, cât și pentru orice tip de prelucrare;
  • absența ghimpilor mari pe tulpini;
  • poate fi cultivat fără sistem de susținere;
  • rezistență înaltă la cele mai frecvente boli fungice și virale.

Dezavantajele soiului sunt puține, dar ele există totuși. Printre ele putem numi:

  • sensibilitatea la îngheț a tulpinilor, aceasta însă nu este o problemă în cazul când se cultivă doar pentru recolta de toamnă;
  • rezistență slabă la secetă;
  • vulnerabilitatea sistemului radicular la putregai și cancerul de rădăcină.

Descrierea zmeurului Polka

Planta este de vigoare mijlocie, atingând în înălțime, în mediu 1,5 m, de aceea poate fi cultivat fără suporturi. Totuși, în plantațiile comerciale, pentru a înlesni îngrijirea și întreținerea se instalează un sistem de suport.

Află aici despre Spalierul la mur și zmeur. Materiale necesare la un hectar

Sistemul radicular este puternic și posedă o capacitate de drajonare slab-mijlocie. Capacitatea de formare a lăstarilor depinde de agrotehnică, în medie o plantă va da până la 10 tulpini de înlocuire.

Tulpinile sunt practic lipsite de ghimpi, iar cei puțini prezenți sunt moi și rari.

Fructele sunt de dimensiuni mijlocii spre mari (2,9-3,5 g), conic-alungite, de culoare roşie, dulci, cu gust deosebit şi aspect foarte atractiv. Semințele sunt mici și discrete.

Zmeurele sunt destul de tari, tolerează bine depozitarea și transportarea.

Pe tulpini se dezvoltă 10-15 lăstari fructiferi, iar pe fiecare lăstar fructifer se dezvoltă 7-10 zmeure, astfel atingând cu ușurință o productivitate de 9 – 12 t/ha.

În plantațiile comerciale se recomandă cultivarea zmeurului Polka numai pentru recolta de toamnă.

Deoarece pe tulpinile de doi ani zmeurele vor fi mai mici și mai puțin dulci, din cauza umbririi provocate de tulpinile anuale în creștere.

De asemenea, când păstrăm tulpinile în anul al doilea, cele care cresc sunt mai subțiri și mai înalte, deci recoltarea este mai dificilă și în toamnă.

Dacă privim în asamblu, atunci când păstram toate tulpinile fructifere (din anul întâi și doi) avem o produție mai mare dar de calitate mai slabă și recoltarea este mai dificilă.

De aceea, e recomandabil să se renunțe la producția de vară de pe tulpinile din anul doi în favoarea unei producții mai mici, dar de calitate mai bună obținută în perioada iulie-octombrie.

În acest caz toate tulpinile se taie la nivelul solului, după recoltarea fructelor. Tulpinile noi vor crește în fiecare an și vor fructifica toamna.

Este important ca tulpinile sa fie tăiate cât mai aproape de suprafața solului. Dacă se taie mai sus, în anul următor din muguri de la suprafața solului vom avea multe creșteri laterale care ne îndesesc plantația și vor fi o gazdă pentru numeroase boli și dăunători.

Sfaturi la plantarea zmeurului Polka

Alegerea terenului. Preferă terenurile deschise, bine încălzite și protejate de vânturile reci. Crește bine pe soluri fertile, de la slab acide până la slab bazice (5,5-7,5 pH).

Se plantează de preferință pe soluri ușoare, bine drenate, iar apele freatice trebuie să fie la cel puțin 1,5 m adâncime. Pe soluri nisipoase și argilo-nisipoase, sunt necesare fertilizări organice anuale și irigare moderată, dar regulată.

Plantarea zmeurului Polka

În grădinile casnice schema optimă de plantare este de 2 x 0,5 m. Pe când în plantațiile comerciale, pentru a permite accesul tehnicii și a înlesni îngrijirea se recomandă ca distanța dintre rânduri să fie de minim 2,5 m, iar între plante 0,5 m.

Rândurile se orientează pe direcția N-S, astfel nu vor fi probleme cu aerisirea și asigurarea luminii suficiente.

Tulpinile nu se adâncesc, respectând zona coletului, iar după plantare trebuie scurtate la 30 cm deasupra solului.

Plantarea de primăvară se realizează înainte de desfacerea mugurilor (sfârșit de februarie – martie) însoțită de irigare regulată timp de două săptămâni.

Toamna, materialul săditor se plantează de la jumătatea lunii septembrie până la început de noiembrie.

Boli și dăunători la zmeurul Polka

Acest soi este rezistent la majoritatea bolilor fungice. Însă este sensibil la unii dăunători ca: viermele sticlos al zmeurei, musculița galicolă a tulpinilor gărgărița zmeurului, gândacul zmeurului.

Mai multe despre protecție puteți să aflați în articolul Tratamente la zmeur și mur. Măsuri de protecție

Întâlnirea cu fermierii, amânată de două ori într-o zi. Explicația Ministerului Agriculturii

0

Liderii agricultorilor s-au prezentat azi la Ministerul Agriculturii în zadar. Așa cum au convenit cu ministrul încă de vineri, ei au venit la prânz, pentru a discuta constituirea grupului de lucru, care să analizeze situația agricultorilor aflați în prag de faliment, notează tv8.md.

Doar că, Vladimir Bolea nu s-a prezentat. Ministerul a programat o ședință spre seară, însă a amânat-o în ultimul moment, motivând că a elaborat un regulament de activitate a grupului de lucru, dar nu a primit încă răspunsurile necesare din partea tuturor instituțiilor vizate. 

În jur de 15 fermieri au venit astăzi, la prânz, la Ministerul Agriculturii, pentru a discuta despre crearea grupului de lucru care va analiza dosarele agricultorilor.

Este vorba despre două categorii de fermieri: care nu-și pot plăti în termeni datoriile la bănci, dar și cei afectați de secetă. Aceștia au așteptat timp de două ore întrevederea cu ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.

La un moment, în sala de ședințe a izbucnit o ceartă. O femeie i-a acuzat pe fermieri că au ajuns în această situație și protestează, deoarece nu și-au administrat corect afacerile. 

„Ați spus că mulți din ei au luat credite și nu se pot achita. Când iei un credit, faci o analiză oarecare, ce pot eu să dau, când pot să mă achit, cum pot să achit, nu sar peste barieră. Dacă ați avut de citit ceva trebuia să vă pregătiți de înainte, să fim anunțați. Dumneavoastră nu știți situația în care mă aflu eu, la ce nivel fac eu agricultură”.

După două ore de așteptare, în fața fermierilor a venit secretarul de stat, Vasile Șarban. Acesta le-a promis o ședință după ora 17:00 și a precizat că acum se încearcă crearea grupului de lucru.

Cu doar câteva minute înainte de ora programată, Ministerul Agriculturii a anunțat că trebuie să amâne întrevederea, deoarece nu a primit răspunsurile necesare în privința Regulamentului de funcționare a grupului de lucru. 

Amintim că agricultorii solicită ca, odată cu depunerea cererii la grupul de lucru creat de minister, să li se suspende calcularea penalităților, iar procedura de falimentare și executare silită să se stopeze.

În plus, ei cer ca din 2024 să li se ofere cel puțin 500 de milioane de lei compensații la culturile de porumb și floarea-soarelui. Precizăm că acum, în fața Guvernului, sunt peste 150 de tractoare, aduse din peste 20 de raioane ale țării. Fermierii au anunțat că vor reveni miercuri în centrul orașului, pentru a continua protestul.

Recomandări ANSA la întreținerea animalelor în perioada rece

0

Anotimpul rece al anului este unul dificil pentru animalele domestice. Frigul, umiditatea, gheața, alimentația necorespunzătoare și lipsa de activitate pot cauza anumite probleme de sănătate animalelor. Productivitatea și sănătatea acestora depind de confortul creat de proprietari.

Pentru a înfrunta temperaturile reci, animalele din curte trebuie să beneficieze de toate condițiile, atât din punct de vedere nutrițional, cât și al adăpostului.

De aceea, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor vine cu un șir de recomandări pentru fermieri, crescătorii de animale, precum şi pentru transportatorii de animale şi organizatorii târgurilor în care se comercializează sau se expun animalele vii.

Recomandări pentru deținătorii de animale:

  1. Condițiile de microclimat. Animalele trebuie adăpostite și ferite de curenții puternici de aer rece și precipitații, fără a fi închise ermetic în grajduri. Este absolut necesar să li se asigure aer proaspăt prin ventilație, evitându-se formarea de curenți în încăperi. Umiditatea aerului trebuie menținută în limita 65-75%, iar aceasta se obține prin evacuarea zilnică a dejecțiilor și aplicarea așternutului uscat (paie, coceni etc.). Pentru porcine, stratul de așternut poate fi mai gros (peste 0,5 m), acestea se astupă cu paie și își mențin căldura.
  2. Iluminarea grajdului. Raportul dintre suprafața podelei și suprafața geamului trebuie să fie de cel puțin 1:10 sau 1:12.
  3. Adăposturile trebuie să fie amenajate astfel încât animalele să aibă acces liber atât în încăpere, cât și afară.
  4. Asigurarea unor cantități suficiente de apă. Adăpatul animalelor se face la discreție și cu apă proaspătă, dar caldă. În prezent se pot utiliza adăpători cu corp de încălzit încorporat, care mențin temperatura constantă a apei chiar și când temperatura de afară este mult sub zero grade.
  5. Asigurarea unor cantități suficiente de furaje corespunzătoare. Cantitatea de hrană trebuie să fie suficientă pentru asigurarea necesităților fiziologice ale animalului, asigurarea producției obținute, plus un adaos de până la 10%. Totodată, nu trebuie de administrat prea mult furaj pentru a evita risipirea acestuia. Se administrează o cantitate mai mare de concentrate, din care prevalează boabele de porumb, deoarece acestea conțin un nivel sporit de energie metabolică.
  6. Verificarea bunei funcționări a echipamentelor de adăpare și de furajare, în mod special, instalația de adăpare, având în vedere riscul de îngheț al acesteia.
  7. Verificarea disponibilității echipamentelor de rezervă, în special a generatoarelor de energie electrică.

Recomandări pentru transportatorii de animale vii:

  1. Sa nu efectueze transportări de animale în condiții meteo cu temperaturi foarte scăzute, vânt puternic sau căderi masive de zăpadă.
  2. Să nu transporte animalele într-un mod care le-ar putea provoca răni sau suferințe.
  3. Înainte de a porni la drum, să verifice dacă există condiții adecvate de microclimat în mijlocul de transport și dacă animalele sunt asigurate pe întreaga durată a drumului.
  4. Să verifice traseul înainte ca animalele să fie încărcate în mijlocul de transport.

Recomandări pentru organizatorii târgurilor în care se comercializează animale vii:

  1. Padocurile unde sunt ținute animalele în vederea comercializării trebuie să fie suficient de spațioase, pentru a asigura libertatea de mișcare minimă necesară animalelor cazate.
  2. Daca e disponibilă doar o sursă limitată de apă potabilă, trebuie de avut în vedere nevoile zilnice ale unui animal în funcție de specie, talie, rasă și stare fiziologică.

La orice modificare a stării de sănătate sau de bunăstare a animalelor, precum şi la apariția unor modificări comportamentale, deținătorii de animale sunt obligați ca, pe lângă măsurile enumerate mai sus, să anunțe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statutului de sănătate al animalelor din localitatea respectivă.

De asemenea, în cazul în care, din cauza intemperiilor, se produc pagube care afectează bunăstarea animalelor, proprietarii sunt obligați să anunțe de urgență primăria sau subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor din regiune, pentru a fi luate măsurile necesare.

Studiu: Solul agricol are potențialul de a capta 27% din emisiile de carbon

0

Solul agricol are potențialul de a capta 27% din emisiile de carbon ce trebuie sechestrate pentru a atinge obiectivele de 2°C, arată o nouă analiză realizată de Salvează Solul, o mișcare ecologică globală dedicată conștientizării crizei crescânde a solului, notează moldpres.md.  

Această nouă evaluare oferă o soluție promițătoare pentru atenuarea schimbărilor climatice (reducerea emisiilor de dioxid de carbon), estimându-se că numai terenurile agricole posedă un potențial de 27% din necesarul de captare a emisiilor de dioxid de carbon pentru a menține temperaturile sub o creștere de 2°C.

„Scăderea rezervelor de sol de suprafață reprezintă o amenințare existențială pentru specia umană. Solul funcționează ca unul dintre cele mai mari rezervoare de carbon, gazde de biodiversitate și sisteme de filtrare a apei din lume. Cu toate acestea, din cauza practicilor agricole nesustenabile și a consumului excesiv, până la 40% din solul mondial este deja degradat”, indică mişcarea Salvează Solul.

Analiza, publicată la finele lunii noiembrie curent, subliniază nevoia de a menține nivelurile necesare de 3-6% de materie organică în solurile noastre, explorând capacitatea inegalabilă a solului de a acționa ca un rezervor natural de carbon.

Analiza demonstrează în termeni numerici clari amploarea acestor capacități de captare, evidențiind capacitatea solului de a absorbi și stoca eficient dioxidul de carbon din atmosferă.

„Aceasta arată că, chiar și după cele mai conservatoare măsuri științifice, potențialul de sechestrare a carbonului de către terenurile cultivate la nivel mondial este de aproximativ 10%, iar cel al pășunilor și al pajiștilor ridicându-se la 17%.

În ansamblu, potențialul de stocare a carbonului de către toate terenurile administrate de agricultori (care ar putea fi impulsionat prin stimulente mai puternice) reprezintă un procent uimitor de 27% din obiectivele de reducere a emisiilor de carbon pentru a preveni încălzirea globală cu peste 2°C față de media preindustrială”, estimează sursa citată.

În paralel cu impactul său asupra îndeplinirii obiectivelor Acordului de 2°C de la Paris, un sol sănătos și viu are, de asemenea, un rol semnificativ în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD).

Analiza efectuată de Salvează Solul arată că solul va juca un rol esențial în facilitarea succesului a cel puțin 12 ODD și va contribui indirect la realizarea tuturor celor 17 ODD stabilite.

La nivel mondial, suprafața agricolă reprezintă 38% din suprafața terestră a Pământului (aproximativ 5 miliarde de hectare).

Având în vedere aceste cifre, analiza cantitativă realizată de Salvează Solul subliniază impactul global al sănătății solului agricol, prezentând un argument solid în vederea integrării măsurilor de conservare a solului în strategiile de atenuare a schimbărilor climatice la nivel mondial.

Agricultura conservativă: 6 recomandări în perioada de tranziție

0

Agricultura conservativă, cunoscută și ca No-till, devine o soluție pentru mulți fermieri în contextul schimbărilor climatice și necesității „reanimării” solului, astfel încât acesta să facă față secetelor mai frecvente și altor provocări legate de acestea.

Totuși, în primii ani de tranziție, unii fermieri abandonează ideea trecerii către acest sistem, de cele mai multe ori, cauza principală fiind neglijarea cerințelor de bază ale sistemului de agricultură conservativă, astfel încât acesta să ofere rezultatul scontat.

În acest articol, discutăm despre principalele aspecte de luat în calcul în cazul tranziției către agricultura conservativă, recomandările fiind realizate în baza experienței fermierilor locali, cât și instituțiilor internaționale care au realizat cercetări în acest sector.

Tranziția către No-till: de ce este anevoioasă

Pe un teren pe care a fost exclus aratul nu poate fi considerat că se practică agricultura conservativă fără un detaliu important: până când solul nu atinge starea biologică, fizică și chimică adevărată a agriculturii fără arat.

Astfel, numărul de ani necesari pentru a realiza tranziția variază de la un câmp la altul, în funcție de practicile realizate și poate fi redus prin practici precum folosirea culturilor de acoperire, adăugarea de gunoi de grajd sau compost, utilizarea unor rotații cu un număr cât mai mare de culturi și menținerea reziduurilor de culturi pe suprafața solului.

Unii fermieri deja se orientează spre includerea sectorului zootehnic pentru satisfacerea necesităților solului și crearea unui ciclu închis, practică destul de populară în țările unde No-till a prins viață.

În lipsa acestuia, utilizarea culturilor de acoperire pentru asigurarea nutriției organice și protecția solului se dovedește a fi o practică utilă.

Este important să înțelegem procesele prin care vor trece solurile în timpul fazei de tranziție. Solurile afectate de arătură și eroziune sau practici realizate incorect, nu au o comunitate biologică a solului diversă și au rate limitate de infiltrare a apei sau de schimb de gaze.

Pierderea materiei organice din sol, rezultată din decenii de arat, crește densitatea aparentă a solului, deoarece agregatele solului sunt instabile.

Pe măsură ce materia organică a solului crește sub efectul evitării arăturii și respectării practicilor No-till, densitatea aparentă a solului scade, iar rădăcinile plantelor pot utiliza surse organice de nutrienți mai adânc în profilul solului și le pot aduce la suprafață.

Apa disponibilă pentru plante din straturile mai adânci ale profilului solului devine o cale pentru nutrienții organici.

În medie, restabilirea comunității de microorganisme și adaptarea solului din agricultura convențională către agricultura conservativă durează 3-7 ani, în funcție de starea terenului. În această perioadă, poate fi înregistrată o scădere a productivității culturilor.

Dacă solul a fost anterior compactat de echipamente grele, acesta nu a realizat încă tranziția către un „adevărat” sistem fără arat. De obicei, în acest caz, sunt necesari între șase și nouă ani pentru a corecta „efectul arăturii” și pentru a oferi solului timp să restabilească comunitățile biologice naturale.

6 pași importanți în timpul tranziții către agricultura conservativă

În continuare, relatăm principalele recomandări ale fermierilor și experților pentru o trecere de succes către agricultura conservativă:

1. Începeți să planificați și să pregătiți terenul cu cel puțin un an înainte de implementare:

  • nivelați terenul;
  • realizați testarea solului și verificați dacă pH-ul este adecvat. Fertilizați în cazul unor carențe sau introduceți amedamente;
  • studiați modificările ce urmează în gestionarea buruienilor și nutrienților. Identificați speciile de buruieni frecvente în parcelele Dvs, acestea se pot schimba;
  • analizați gradul de compactare a solului;
  • adaptați echipamentele;
  • țineți cont de necesitatea asigurării distribuției uniforme a reziduurilor de culturi după recoltare;
  • utilizați amestecuri de culturi de acoperire.

2. Alegeți un „punct de intrare” ușor cu o cultură potrivită

În primul an, cele mai recomandate sunt culturile leguminoase (de exemplu soia în cazul condițiilor de umiditate suficiente sau mazărea) sau tranziția către No-till după o cultură perenă care va asigura pătrunderea sistemului radicular în adâncime.

O altă opțiune ar fi includerea culturilor de acoperire care vor accelera procesul de îmbunătățire a sănătății solului.

3. Selectați semințele potrivite

Alegeți varietatea pe care doriți să o cultivați nu doar pentru randament, includeți și vigoarea de creștere bună și toleranța varietății la principalele boli în criteriile de selectare.

Discutați cu producătorii locali care implementează agricultura conservativă de mai mulți ani despre gestionarea bolilor și dăunătorilor prin tratamentul semințelor.

4. Reglați corect semănătoarea

Fiecare sămânță ar trebui plasată exact la aceeași adâncime, la exact aceeași distanță, în exact același mediu. Semănătoarea ar trebui să fie reglată. Unitățile de rând trebuie să funcționeze corect.

Roțile de măsurare a adâncimii ar trebui să aibă o presiune uniformă. Curățătorul de rânduri ar trebui să mute reziduurile, nu solul. Curățătorul de rânduri nu ar trebui să lucreze împotriva controlului adâncimii.

Discurile deschizătoare ascuțite și roțile de închidere de calitate ar trebui să fie orientate corect.

5. Semănați în funcție de condițiile solului, nu de calendar

  • evitați să semănați dacă solul este prea umed;
  • urmați recomandările producătorului de echipamente privind viteza de lucru.

6. Căutați sfaturi și recomandări de la fermierii de succes care practică No-till

No-till este un sistem complet diferit de agricultură, iar aplicarea metodelor vechi poate duce la dezamăgire. Fiți pregătiți să învățați și să vă adaptați.

Bibliografie:

  1. Transition to No-Till. Sustainable Agriculture Research & Education.
  2. Transitional No-Till. Ohio State University Extension.

Acest articol face parte din campania de promovare a managementului durabil al terenurilor, realizată în parteneriat cu Proiectul Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P).

Proiectul MAC-P, finanțat de Banca Mondială și Fondul Global de Mediu, este dedicat creșterii competitivității agriculturii moldovenești și promovării practicilor agricole sustenabile. În cadrul Programului de granturi post-investiționale destinate managementului durabil al terenurilor, producătorii agricoli care au investit în echipamente și utilaje agricole ce asigură conservarea și îmbunătățirea solurilor (no-till și strip-till) pot beneficia de granturi în valoare de până la 10 000 dolari SUA. Mai multe detalii despre Programul de granturi sunt disponibile pe site-ului Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Agriculturii, finanțate de Banca Mondială – www.capmu.md.”

Modificări în Codul fiscal privind taxa pe valoare adăugată și examinarea cazului de încălcare fiscală

0

Serviciul Fiscal de Stat informează că, începând cu data de 22 noiembrie 2023 au intrat în vigoare mai multe modificări la Codul fiscal privind taxa pe valoare adăugată, aprobate prin Legea nr. 325 din 9 noiembrie 2023 pentru modificarea unor acte normative (facilitarea activității mediului de afaceri II) publicată în Monitorul Oficial din 22 noiembrie curent.

Astfel, mărfurile autohtone anterior exportate cu utilizarea serviciilor poștale și reintroduse, în termen de 3 luni de la data exportului, în aceeași stare, vor fi scutite de TVA fără drept de deducere.

Dacă la realizarea exportului suma TVA pentru marfa respectivă a fost restituită, contribuabilul va fi obligat să calculeze și să declare suma TVA pentru luna în care a avut loc reintroducerea mărfii.

Legea prevede că, subiectul impozabil va avea dreptul la deducerea sumei TVA achitată sau care urmează a fi achitată, pe valorile materiale, serviciile procurate și în cazul dispunerii de bonuri fiscale, emise de echipamentele de casă și de control conectate la Sistemul informațional automatizat „Monitorizarea electronică a vânzărilor”, pentru procurările a căror valoare în fiecare bon nu depășește suma de 2000 de lei, inclusiv TVA, dar nu mai mult de 10 mii de lei pentru o perioadă fiscală, cu condiția achitării acestora prin intermediul cardului de plată de afaceri (business).

În același timp, se majorează suma neachitată a obligațiilor fiscale care nu vor fi considerate restanță față de BPN, de la 100 lei până la 500 lei inclusiv.

Soiul de struguri de masă Muscat de Bugeac – descriere

0

Sinonime: nu se cunosc

Origine: Muscat de Bugeac este o varietate de struguri de masă de origine moldovenească, creat la Institutul Naţional al Viei şi Vinului.

A fost obţinut prin încrucișarea soiurilor Coarna neagră X Muscat de Saint Vallier. Raionat în Republica Moldova în anul 2000.

Vigoarea de creştere a butucilor: medie 

Epoca de coacere: medie ( Σ t. act. – 2800-2900 grade C), se coace în a II dec. a lunii septembrie. La atingerea maturităţii concentraţia substanţelor uscate ajunge 17-19 brix, cu aciditatea 8,5-9,0.

Strugurele: lax, greutatea medie a strugurelui – 300-400 g, forma cilindrico-conică.

Bobițele: mijlocii (3-4 g), ovale, de culoare roză-neagră. Pulpa este suculentă sau slab crocantă, cu aromă de muscat. La degustarea organoleptică acumulează 8,5-9,0 puncte, cu transportabilitatea bună.

Păstrarea: 3-4 luni.

Particularităţi de cultivare: Muscat de Bugeac reacţionează bine la aplicarea regulatorilor de creştere (în special a giberelinei GA3).

Sursă: Dmitri Mihov

Citiți mai multe despre Aplicarea giberelinei (GA₃) la vița de vie. Particularităţile aplicării la soiurile cu seminţe.

Sub influenţa GA3 se ameliorează uniformitatea bobiţelor, iar greutatea medie a strugurelui şi a bobiţei se măreşte cu 30% (de la 350 g la 450 g strugurele şi de la 3,5 g la 5-6 g, respectiv bobiţa), se majorează fermitatea şi pretabilitatea pentru transportare.

În condiţiile de cultivarea a R. Moldova, se recomandă aplicarea locală a GA3 (doar strugurii), în concentraţii de GA3 40-60 mg/l, în perioada de creştere activă a bobiţelor (diametrul bobiţei 3-5 mm).

Aspecte pozitive:

  • productiv (fertilitatea ochilor înaltă)
  • cu calități organoleptice foarte bune
  • potenţialul de recoltă înalt
  • rezistenţă sporită la iernare (-22 grade C)
  • coacerea coardelor foarte bună (peste 90%)
  • rezistenţă bună la bolile principale: mană, făinarie şi putregaiul cenuşiu al viţei de vie, ce oferă posibilitatea de a fi cultivat în sistemul organic (biologic)
  • intrare pe rod precoce
  • a fost creat pentru a înlocui soiul Muscat de Hamburg, deoarece are o rezistență mai mare la iernare.

Aspecte negative: în unii ani, la coacere colorarea este insuficientă, bobiţa şi strugurile de mărime medie, necesită soluri bogate.

Fabricat în Moldova 2024 – CCI a dat START înscrierilor

0

Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a lansat, în cadrul unei conferințe de presă, cea de-a XXI-a ediție a Expoziției naționale „Fabricat în Moldova”.  

Astfel, antreprenorii autohtoni sunt invitați să participe la cea mai așteptată expoziție națională, care  se va desfășura în perioada 31 ianuarie – 04 februarie 2024, la CIE „Moldexpo” (mun. Chișinău, str.  Ghioceilor 1). 

Potrivit lui Sergiu HAREA, Președinte CCI a RM, Expoziția „Fabricat în Moldova” a fost lansată în anul 2002 și concepută pentru unificarea forțelor reprezentanților administrației publice, comunității de  afaceri și organizațiilor obștești, în vederea susținerii fabricării produselor autohtone și majorării  cererii de consum la acestea. 

„Fabricat în Moldova” poate fi, pe bună dreptate, denumită oglinda pieței moldovenești. În procesul de dezvoltare, evenimentul a trecut atât prin urcușuri, cât și prin coborâșuri. Cu toate acestea,  expoziția a devenit imaginea comunității de afaceri, locul reuniunii atât a specialiștilor, cât și a  reprezentanților businessului autohton. De-a lungul celor 20 ediții, în cadrul expoziției au avut loc  cele mai importante și de mare anvergură evenimente, ce au primit un feedback pozitiv din partea  producătorilor autohtoni și au fost pe larg mediatizate. 

La expoziție au luat parte peste 5500 de antreprenori autohtoni din toate regiunile republicii, și din  toate domeniile de activitate. Interesul sporit a fost manifestat și din partea vizitatorilor, numărul  acestora depășind sute de mii, inclusiv, vizitatori din alte state. 

Participarea anuală a agenților economici la expoziție a avut un impact pozitiv în modernizarea procesului de producție și îmbunătățirea calității produselor sale. În acest sens, în vederea promovării calității produselor autohtone, expoziția se va desfășura anual sub sloganul „Acasă! Autentic! Autohton!”, iar, începând cu ediția curentă, evenimentul va fi reprezentat de un nou logo- harta Republicii Moldova, înconjurată de un cerc, ce semnifică unitatea și mobilitatea antreprenorilor,  autorităților și consumatorilor, pentru a dezvolta economia statului.

Albastrul închis, utilizat la  scrierea „Fabricat în Moldova” inspiră încredere în tot ce e fabricat în Moldova, demnitatea  antreprenorilor autohtoni și inteligența consumatorilor pentru a alege produse și servicii de acasă.  Prin noul logo dorim să prezentăm aspirațiile țării pentru progres și dezvoltare. Acesta va servi drept  un ambasador vizual pentru atragerea turiștilor și a investitorilor străini. Noul logo a devenit marcă înregistrată la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI)”, a specificat Sergiu HAREA. 

În anul 2024, expoziţia va fi amplasată sectorial și în funcție de profilul de activitate în pavilionul central, pavilioanele 2 și 3, după cum urmează: 

  • Pavilionul Nr.1: Vor fi expuse întreprinderi din sectorul agroindustrial, agricol, produse  alimentare și băuturi, expoziții colective de mărfuri agro-alimentare ale raioanelor republicii. 
  • Pavilionul Nr.2: Vor fi expuse întreprinderi industriale, bunuri de larg consum, parcuri industriale, ZEL, asociații financiare și de comerț, turism. 
  • Pavilionul Nr.3: Vor fi expuse companii vinicole cu un concept tematic „Orașul vinificatorilor”. 
  • Zona expozițională deschisă: Vor fi expuse corturi pentru comerț cu produse agricole. 

Companiile care își expun produsele la standurile colective ale raioanelor prezintă un interes deosebit pentru vizitatori, ceea ce contribuie la formarea unei imagini pozitive, sporirea atractivității investiționale a raioanelor și intensificarea colaborării interregionale.

Astfel că, la această ediție va fi organizat „Orașul meșterilor”, unde meșteri populari vor crea cu spor produse de artizanat chiar în  fața vizitatorilor. 

Companiile interesate de participarea la expoziție, pot depune solicitările până pe 15 ianuarie 2024,  la Direcția Evenimente de Afaceri, Târguri și Expoziții a CCI a RM.  

Persoane de contact: Viorica Cazacu, tel: 022 210 725 / 069344068, e-mail: [email protected]; Tatiana Sainciuc, e-mail: [email protected], tel: 022 238  410.

Notă: ,,Fabricat în Moldova” este evenimentul de augur cu care debutează programul fiecărui an expozițional în Republica Moldova. Scopul principal al expoziției este de a susține producătorii  autohtoni, promova produsele competitive pe piața internă și externă, atrage investiții, intensifica  dialogul public-privat.

Prin organizarea acestui eveniment, CCI a RM își pune următoarele obiective:  prezentarea și promovarea noilor tehnologii, produse și servicii; crearea premiselor pentru găsirea  partenerilor de afaceri atât din ţară, cât şi din afara ţării, purtarea discuțiilor, negocierilor, efectuarea  schimbului de experiență și bune practici; intensificarea fluxurilor investiționale în țară.