METEO. Se strică vremea în toată țara

0

În weekend vom avea parte de vreme mohorâtă și ploioasă. Temperaturile vor fi în ușoară scădere. 

Astăzi ne vom bucura de vreme frumoasă. În orele dimineții va predomina ceața. Peste zi cerul va fi variabil, însoțit de câțiva nori, dar nici soarele nu va lipsi din peisaj. Temperaturile mai scad cu câteva valori. Maxima zilei va fi de +10 grade Celsius. Noaptea se vor înregistra +2 grade. Vântul va sufla moderat.

Sâmbătă vom avea parte de vreme mohorâtă. Cerul va fi acoperit de nori și va ploua slab în nordul și centrul țării. Maxima zilei va fi de +9 grade Celsius. În orele nocturne vor fi +3 grade. Vântul nu ne va crea probleme.

Duminică se menține vremea instabilă. Vor cădea precipitații sub formă de lapoviță în nordul țării, iar în celelalte regiuni va ploua slab. Temperaturile vor fi în scădere și vom avea o maximă de +8 grade Celsius. Noaptea vor fi +3 grade. Vântul va sufla moderat.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), săptămâna viitoare va debuta cu vreme frumoasă.

SA „Vinurile Comratului” a luat medalia de aur la concursul Chisinau Wines & Spirits Contest 2014

0

Laureaţi ai ediţiei a XXIII-a a concursului internaţional de vinuri şi băuturi alcoolice CHISINAU WINES & SPIRITS CONTEST au devenit vinuri a circa 40 de companii, iar marea medalie de aur i-a revenit SA „Vinurile Comratului” pentru Muscat alb de desert din 2010. 

Organizatorii concursului au comunicat pentru Infotag că acesta are loc în baza criteriilor şi recomandărilor Organizaţiei Internaţionale a Vinului (OIV), Uniunea Internaţională a Oenologilor (U.I.O.E.) şi Federaţia celor mai mari Concursuri de Degustare (VINOFED) în baza unui sistem de 100 puncte.

Numărul maximal posibil de puncte (de la 96 la 100) anul acesta nu l-a acumulat nici o băutură prezentată. De aceea, Premiul Mare al concursului, ca şi în 2013, nu a fost înmânat nimănui. Liderul la premii a devenit fabrica românească Cotnari, în palmaresul căreia sunt 12 medalii de argint.

Din producătorii autohtoni cel mai mare număr de medalii îl are Lion-Gri – patru de aur şi două de argint. Cu o medalie mai puţin are compania Fautor – două de aur şi trei de argint.

În total au fost oferite 85 de medalii – una mare de aur, 36 de aur şi 48 de argint. 45 de medalii le-au luat producătorii din Moldova, 14 – România, câte şapte – Cehia şi Slovacia, trei – Georgia, două – Rusia şi Azerbaidjan, câte una – Armenia, Belarus, Turcia şi Cipru.

Două medalii le-a luat fabrica din Tiraspol „Kvint”, la categoria vinuri – Sauvignon sec din 2013 (aur) şi Chardonnay sec din 2013 (argint).

La concurs au fost prezentate 260 tipuri de vin din 12 ţări ale lumii.

Producătorii agricoli au făcut schimb de opinii despre experiența în gestionarea independentă a sistemelor de irigare

0

Membrii celor 11 Asociații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigare (AUAI), constituite în cadrul Programului Compact, s-au întrunit astăzi, 20 februarie, pentru a discuta despre realizările și problemele în dezvoltarea asociațiilor și experiența acumulată în gestionarea sistemelor de irigare, preluate de la Agenția Apele Moldovei. Totodată, participanții la eveniment/producătorii asociați au făcut schimb de opinie despre eforturile întreprinse pentru a asigura durabilitatea AUAU și viabilitate financiară a acestor formațiuni. 

Membrii AUAI au apreciat semnarea în 2013 a șapte acorduri de transfer al managementului sistemelor de irigare de la Agenția Apele Moldovei către asociații, facilitată de Programul Compact. Astfel, din anul trecut producătorii agricoli din aria sistemelor de irigare Criuleni, Coșnița, Lopatna, Jora de Jos, Puhăceni, Roșcani și Grozești își stabilesc singuri tarifele pentru apă și livrează apă în funcție de necesitățile individuale ale fiecărui producător. AUAI au precizat ca, în prezent, după preluarea sistemelor de irigare în gestiune, ei au reuşit să plătească pentru serviciile de irigare cu până la 15% mai puţin decât atunci când sistemele erau administrate de Agenţia Apele Moldovei, iar aceste servicii au putut fi acordate după necesitățile utilizatorilor.

De asemenea, din fondurile Programului Compact, AUAI au fost dotate cu echipament necesar pentru administrarea asociațiilor: tehnică de calcul, echipament electronic pentru comunicații, mobilier etc.

Pentru a consolida capacitățile noilor asociații în 2013 au fost organizate peste 140 de instruiri pentru echipa managerială a asociațiilor în domeniul gestiunii și evidenței contabile, crearea şi actualizarea registrului utilizatorilor de apă pentru irigare, analiza rapoartelor financiare, întreţinerea şi exploatarea sistemelor de irigare, planificarea strategică pentru AUAI, securitatea şi sănătatea în muncă etc.

În scopul susţinerii altor producători agricoli în crearea AUAI în Republica Moldova, a fost elaborat şi publicat un ghid privind constituirea şi înregistrarea AUAI și a fost acordat suport autorităților publice la reglementarea transmiterii bunurilor în comodat şi a procedurii de transfer.

Membrii AUAI au salutat avansarea procesului de reabilitare a sistemelor de irigare, inclusiv demararea lucrărilor de construcție la Criuleni și Lopatna și semnarea contractelor pentru reconstrucția sistemelor de irigare Coșnița, Jora de Jos, Puhăceni, Roșcani și Grozești, Blindești și Leova Sud. Producătorii consideră că sistemele de irigare reabilitate le oferă noi perspective pentru activitatea agricolă și trecerea la un nivel avansat de cultivare a produselor de valoare înaltă.

În anul 2014 cu suportul Programului Compact producătorii agricoli asociați în cadrul AUAI vor continua să învețe cum să gestioneze eficient sistemele de irigare, cum să motiveze membrii AUAI să contribuie la dezvoltarea asociațiilor prin achitarea în termen a cotizațiilor de membri și să încurajeze agricultorii să beneficieze de avantajele accesului la apă pentru irigare. Totodată, reprezentanții asociațiilor au propus să creeze o federație care le va facilita dialogul cu instituțiile statului și va promova interesele și drepturile producătorilor agricoli care s-au asociat în vederea gestionării sistemelor de irigare.

Reforma sectorului de irigare constituie o activitate a proiectului Tranziţia la agricultura performantă a Programului Compact, implementat în perioada 2010-2015 de Fondul Provocările Mileniului Moldova. Reforma este implementată de compania Euroconsult Mott MacDonald în asociere cu Agenţia Naţională de Dezvoltare Rurală ACSA. Activitatea Reformă Sectorului de Irigare prevede crearea a 11 Asociaţii ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigare, transferul responsabilităţii de gestionare a sistemelor centralizate de irigare către asociaţiile utilizatorilor de apă, dezvoltarea capacităţilor instituţiilor publice de a gestiona eficient resursele limitate de apă în condiţiile creşterii cererii pentru apă şi a efectelor schimbării climaterice.

Reprezentanții micilor fermieri critică Regulamentul de subvenţionare a agriculturii

0

Guvernul continuă să ignore necesităţile fermierilor, acuză Valeriu Cosarciuc, preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova (FNFM). Într-o conferinţă de presă la IPN, Cosarciuc a spus că Regulamentul privind subvenţionarea agriculturii pentru anul 2014 defavorizează micii fermieri, pentru care este dificil accesul la finanţe şi subvenţionare.

„Noi am propus ca 50 la sută din subvenţii să fie alocate micilor fermieri, care constituie 70 la sută din numărul total al celor care au afaceri în agricultură, însă guvernanţii nu au dat curs acestei iniţiative”, a subliniat preşedintele FNFM.

Valeriu Cosarciuc a mai spus că FNFM a fost activ implicată în procesul de îmbunătăţire a regulamentului, principalul scop fiind eliminarea descriminării faţă de gospodăriile ţărăneşti. Federaţia constată, cu regret, că doar o parte neînsemnată din propuneri au fost incluse în regulament.

FNFM a propus includerea asociaţiilor de economii şi împrumut printre solicitanţii cu dreptul de a beneficia de subvenţii în numele fermierilor mici, fapt ce ar facilitata accesul la finanţarea agriculturii. O altă propunere a vizat majorarea censului de vârstă pentru tinerii fermieri, până la 40 de ani. De asemena, FNFM consideră că valoarea subvenţiei pentru un beneficiar nu trebuie să depăşească 1 mln de lei, iar compensaţiile de până la 350 mii de lei trebuie să fie achitate integral.

Cosarciuc a mai spus că noul regulament încă n-a intrat în vigoare şi speră că ar putea fi amendat după întâlnirea preconizată pentru astăzi, 20 februarie, cu premierul Iurie Leancă.

În sudul țării va fi lansat un Centru de procesare a legumelor şi fructelor

0

Colibaşi din raionul Cahul este cunoscut pe malul Prutului drept un sat de oameni gospodari, mulţi dintre care practică meserii căutate, precum cojocăria, croitoria, tâmplăria, se ocupă de legumicultură şi în genere de îndeletniciri agricole. 

În ultimii ani, preţurile scăzute la producţia agricolă şi lipsa unei pieţe de desfacere a decepţionat pe mulţi dintre agricultori. Însă acolo unde pune omul suflet se găseşte şi un finanţator care să pună banul, lucrurile merg destul de bine, aşa s-a întâmplat recent şi la Colibaşi. În următorii doi ani, pe locul unei băi publice aflate în paragină, pe bani europeni se va înălţa o minifrabrică de conserve din fructe şi legume, după reţete locale tradiţionale. De oportunităţile oferite de acest centru de procesare nu vor beneficia doar colibăşenii, ci şi restul doritorilor, din satele vecine.

Localitatea Colibaşi nu este unicul partener beneficiar al proiectului, fiind vorba de un proiect trilateral: „Crearea unei reţele trilaterale pentru dezvoltarea şi marketingul produselor agroalimentare locale şi tradiţionale din Euroregiunea Transfrontalieră Dunărea de Jos”, finanţat prin Programul operaţional comun România – Ucraina – Republica Moldova 2007-2013, finanţat de Uniunea Europeană. Astfel de centre de procesare a fructelor şi legumelor vor fi create şi în comunităţile rurale Sarichioi, jud. Tulcea din România şi Utkonosovka (Erdec-Burnu), raionul Ismail, Ucraina. Micile fabrici de conserve vor avea şi rolul de incubatoare de afaceri în mediul rural din Euroregiunea „Dunărea de Jos”. Proiectul urmăreşte stimularea iniţiativelor economice locale în domeniul agroalimentar, şi dezvoltarea spiritului antreprenorial în domeniul procesării produselor agricole.

Aproape 0,5 milioane de euro nerambursabili de la UE

Proiectul are un buget total de 553.599 de euro, din care 498.049 de euro constituie contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene. O sumă modică din bugetele celor cinci parteneri va constitui contribuţia în calitate de aplicant. În cazul Colibaşiului, contribuţia va fi de aproximativ câteva mii de euro. Persoanele vizate de proiect sunt cultivatorii locali de legume şi fructe. Pentru început, de instruirile prevăzute de proiect vor beneficia 20 de persoane, care vor deveni specialiști în procesarea de legume și fructe.

Maria Ajder, reprezentantă a Agenţiei de Cooperare Transfrontalieră şi Integrare Europeană din Cahul, agenţie selectată iniţial în proiect ca partener, care la rândul său a selectat localitatea Colibaşi ca partener şi beneficiar, explică: „Noi, ca ONG, nu ne permitem gestionarea unui astfel de centru, de aceea am ales o primărie ca partener, deoarece aceasta are capacitatea să întreţină ulterior acest obiectiv. Noi ne vom ocupa de partea managerială a proiectului, până când acesta va deveni realitate. Ajder a mai relevat că ideea iniţială a proiectului aparţine partenerilor români. O idee perfectă pentru regiunile preponderent rurale, unde locuitorii se ocupă, în majoritate, cu agricultura. Agenţia de Cooperare Transfrontalieră și Integrare Europeană din Cahul sugerează că, după inaugurarea centrului, grădiniţele din zonă ar putea să achiziţioneze mărfuri la preţuri mici, putând ulterior să le conserve la acest centru cu cheltuieli minime, evitând cheltuieli costisitoare la achiziţionarea lor ulterioară la preţuri de piaţă.

Colibăşenii ar putea chiar exporta produse bio

Ion Dolganiuc, primarul localităţii, susţine că banii destinaţi proiectului au fost deja viraţi în conturile primăriei, iar renovarea clădirii în care va fi amplasat centrul de procesare va începe odată cu desprimăvărarea. „Pentru realizarea obiectivelor proiectului, vom beneficia de 75 de mii de euro, dintre care 50 de mii de euro vor fi destinaţi adaptării clădirii şi conectării ei la toate serviciile necesare, iar 25 de mii de euro sunt destinaţi utilării cu echipament a centrului de procesare. Deja suma de 61 de mii de euro a fost virată într-un cont special deschis al primăriei”. Urmează efectuarea schiţelor tehnice pentru adaptarea clădirii la condiţiile de producere a conservelor. Ulterior, primăria va selecta antreprenorii care vor demara lucrările.

Pentru următorii zece ani, primăria Colibaşi îşi asumă obligaţia de a nu înstrăina clădirea selectată de consiliul local, ca destinaţie a proiectului. După terminarea lucrărilor, primăria localităţii va coordona activitatea Centrului de procesare a legumelor şi fructelor.

Sursa: Gazetadesud.md

Acord privind protecţia antigrindină la frontiera moldo-română

0

Guvernul a iniţiat negocieri asupra Acordului privind protecţia antigrindină la frontiera de stat a Republicii Moldova şi România. Proiectul se bazează pe o colaborare bilaterală, în vederea micşorării impactului negativ cauzat de calamităţile naturale în zona de frontieră moldo-română. 

În prezent, Republica Moldova este protejată de grindină pe o suprafaţă de circa 150 de mii de hectare, prin intermediul a 115 puncte rachetare.

De asemenea, 40 la sută din teritoriu se află lângă zona de frontieră şi din această cauză, doar în perioada anilor 2006-2012, au fost afectate aproximativ 13 mii de hectare, prejudiciile fiind de peste 62 mln de lei. Conform cerinţelor tehnologice, obiectul cu pericol de grindină necesită să fie prelucrat cu regent activ până a atinge parametrii critici.

Ieri la Guvern, ministrul Vasile Bumacov a prezentat în cadrul şedinţei Planul de acţiuni privind punerea în aplicare a Programului de conservare şi sporire a fertilităţii solurilor pentru anii 2014-2016.

Realizarea Planului de Acţiuni va asigura minimalizarea sau chiar stoparea principalelor forme de degradare a învelişului de sol şi va permite creşterea producţiei agricole, iar un lucru important este că va avea impact benefic asupra situaţiei ecologice din Republica Moldova.

Implementarea Programului de sporire a fertilităţii solurilor va costa 35 mln de lei

0

Implementarea Programului de conservare şi sporire a fertilităţii solurilor pentru anii 2014-2016 va costa statul circa 35 de milioane de lei. Planul de acţiuni în acest sens a fost aprobat de Guvern. 

Acesta prevede instruirea specialiştilor din agricultură, elaborarea hărţilor digitale care să includă principalele forme de degradare a solurilor, defrişarea plantaţiilor multianuale degradate, curăţarea albiei râurilor mici, efectuarea monitoringului solurilor irigate, comunică Moldpres.

Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, a declarat la şedinţa Guvernului că scopul programului constă în aplicarea măsurilor de stopare a degradării şi de sporire a fertilităţii solurilor prin implementarea tehnologiilor moderne şi a practicilor agricole prietenoase mediului.

Potrivit unor studii, starea actuală a solului în R. Moldova este nesatisfăcătoare pe 50 la sută din terenuri, iar pe circa 10 la sută este critică. Nota medie ponderată de bonitate a solurilor agricole constituie 63 puncte, iar 178 mii ha sunt foarte puternic degradate sau deteriorate, cu o bonitate mai mică de 20 de punte. În aceste condiţii, prejudiciul anual adus economiei este considerabil.

Războiul cărnii de porc dintre UE și Rusia ia amploare

0

Conflictul comercial dintre UE și Federația Rusă, cauzat de blocarea de către ruși a importurilor de carne de porc din Europa, ia amploare pe zi ce trece. În timp ce UE amenință că va face plângere la OMC, Rusia dă vina pe europeni. În acest război al declarațiilor au însă de pierdut producătorii de carne. Poloniei îi este cel mai greu. Lunar pierde în jur de 15-16 milioane de euro. Vă prezentăm în continuare un material complet pe acest subiect.

Rosselkhoznadzor: Interdicția exporturilor către Rusia este vina autorităților europene

Vina pentru interzicerea importurilor de carne de porc din UE în Rusia îi aparține Uniunii Europene, este de părere președintele serviciului veterinar și fitosanitar din Rusia, Rosselkhoznadzor, Serghei Alexeevici Dankvert. Oficialul a refuzat acuzația de a purta un „război comercial” împotriva UE, relatează agrobroker.ro.

La începutul lunii februarie 2013, Uniunea Europeană a avut de ales între prelungirea certificatelor veterinare vechi, care considera întreaga Uniune drept o entitate unitară, sau introducerea unor certificate noi, care ar fi tratat fiecare regiune în parte. Uniunea a ales prelungirea certificatelor vechi. Acum, când pesta porcină africană a apărut pe teritoriul unei țări din UE, autoritățile rusești – în conformitate cu certificatele valabile – sunt forțate să considere că boala este prezentă în toată Europa.

Specialistul rus a recunoscut, însă, că minuțiozitatea autorităților rusești se datorează, cel puțin în parte, faptului că UE a refuzat să considere enclava baltica Kaliningrad un teritoriu separat. Conform spuselor lui Dankvert, Kaliningrad se află în inima Europei, iar regiunea este supusă unei interdicții asupra exporturilor de carne datorită apariției febrei aftoase în regiune.

UE ameninţă Rusia că va depune o plângere la Organizaţia Mondială a Comerţului 

În același timp, Uniunea Europeană consideră interzicerea importurilor de carne de porc în Rusia o măsură disproporționată care încalcă regulile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC, WTO). Luni, în timpul prezentării raportului general OMC la Geneva, reprezentanții UE au subliniat că Rusia aplică măsuri ilegale privind exportatorii de carne de porc din Lituania și alte țări europene. 

„Măsura impusă de Rusia încalcă legislaţia şi regulamentele Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Însă sper să găsim, prin discuţii şi negocieri, o soluţie. Noi am fost extrem de diplomaţi şi rabdători ţinând cont de impactul acestei decizii. Însă nu exclud posibilitatea de a apela la ajutorul Organizaţiei Mondiale a Comerţului”, a declarat Tonio Borg, Comisarul european pentru Sănătate, la o întâlnire cu miniștrii europeni ai agriculturii.

Pesta porcină africană confirmată și în Polonia

Autoritățile sanitare din Polonia au depistat prezența virusului pestei porcine africane într-un mistreț mort, găsit la 900 de metri de granița țării cu Belarus. Autoritățile poloneze au luat măsurile imediate de limitare a răspândirii bolii, informând de descoperire atât Comisia Europeana, cât și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE).

Industria cărnii din Polonia suferă pierderi masive 

Polonia raportează pierderi masive datorită descoperirii prezenței pestei porcine africane în Lituania (efectele descoperirii animalelor infectate în Polonia încă nu sunt cunoscute).

Producătorii polonezi de carne au suferit deja pierderi serioase, iar situația devine din ce în ce mai rea. Anul trecut, exporturile de carne din Polonia către Rusia și Belarus au totalizat 85.000 de tone, în valoare de 800 milioane zloty (aproape 200 de milioane EUR).

Conform unor estimări ale unor experți locali, producătorii din țară ar putea avea pierderi de până la 15-16 milioane EUR pe lună în urma interdicției, dar pierderile pot deveni și mai mari pe parcurs, deoarece Polonia nu are piețe alternative către care ar putea redirecționa surplusul exportabil rezultat. Restricțiile pot crea o ofertă excedentă pe piața locală, ceea ce va rezulta în scăderea prețurilor.

Cultivarea ciupercilor ca idee de afacere. Cum începi un business în domeniu

5

Primii care s-au gândit să facă afaceri din creșterea ciupercilor au fost europenii. Dacă e administrat corect, acest tip de afacere pur și simplu nu are cum să nu genereze profit. E ceva sigur, la fel cum se știe că după noapte urmează ziua și invers. Dar, o astfel de afacere necesită multă perseverență, precizie, dorință de muncă și desigur, anumite investiții. 

Ciupercile sunt o bogată sursă de proteine care pot înlocui cu succes carnea. Mulți le consumă și datorită faptului că au destule minerale (fier, magneziu, fosfor, calciu), acid folic. Conțin vitamine precum A, B1, B2, C, și sunt singurele surse vegetariene de vitamina D. 

Cum inițiezi o afacere?

Pentru început, ar trebui să te determini cu răspunsurile la câteva întrebări-cheie: ce ciuperci vei crește, câți bani ești dispus să investești, vei iniția o afacere mare sau o vezi doar ca pe un venit suplimentar.

Ce fel de ciuperci ar fi bine să crești?

Un răspuns la această întrebare nu există. Există însă două variante de bază: ciupercile pleurotus (așa-zisele „veșenki”) sau champignon.

1. Ciupercile Pleurotus necesită o tehnologie mai pretențioasă pentru a fi crescute, sunt mult mai sensibile la schimbările de temperatură și lumină.

2. Ciupercile Champignon sunt mai populare pe piață, dar concurența e mare în acest domeniu. Plus la toate, ele își schimbă aspectul foarte ușor și rapid. 

O opțiune mai exotică sunt considerate ciupercile Shiitake (mai sunt numite și ciupercile anti-cancer). Dar acestea, ar fi mai bine de cultivat abia după ce ai pus bine la punct afacerea.

Investițiile și echipamentele necesare

Totul depinde de modul în care intenționezi să lucrezi. Cea mai cunoscută metodă de creștere a ciupercilor este în pungi speciale. Ele au un avantaj destul de mare. Toată producția va fi protejată de răspândirea infecțiilor agricole în rândul culturilor actuale, precum și între precedentele. Mai mult decât atât, această metodă se consideră a fi una destul de economă și simplă. Din neajunsurile ei, ar fi utilizarea muncii manuale pentru a umple sacii cu compost.

Dacă ai resurse financiare suficiente, ar fi bine să investești în brichete speciale – acestea sunt complet mecanizate și sunt bine protejate de răspândirea infecțiilor de miceliu. În Europa, acestea sunt numite „eco-brichete „. Ele sunt ușor de instalat și de utilizat, sunt mai ieftine și permit mecanizarea optimă a procesului de cultivare.

Dacă ești dispus să lucrezi manual, investițiile inițiale în afacere vor fi cam de 100 de dolari pentru 50 de litri de miceliu și materialele conexe. Dacă însă nu dorești ca să umpli sacii de sine-stătător, ci să ai un produs gata, va trebui să plătești aproximativ 150-200 $ pentru același volum.

Profitabilitatea

Când ai un sistem mecanizat bine pus la punct, ai destulă răbdare și ești mereu în căutarea unor noi canale de distribuție, iar aceasta înseamnă că ai o afacere profitabilă și bine pusă la punct. Venitul poate crește în progresie geometrică și poate ajunge la 200-250% .

Cu toate acestea, este de remarcat faptul că în primele etape ale inițierii afacerii pot avea loc pierderi de producție în jur de 20-30 % .

Concentrează-te pe faptul că rentabilitatea medie va fi de 60-70%. Acest lucru depinde în mare măsură de echipamentul pe care îl utilizezi. Dacă ai resurse suficiente ar fi mai bine să începi cu metodele „manuale” de cultivare. Iar odată cu obținerea profitului te poți extinde.

Tehnologie

Totul este într-adevăr foarte simplu. Miceliu (indiferent de care e) este cufundat într-un vas cu un amestec de paie și de îngrășăminte, (uneori doar cu paie). Solul poate fi fecundat cu diferite îngrășăminte ce pot proteja de diverse boli.

După o anumită perioadă de vegetație (pentru fiecare ciupercă e diferită) ar trebui să se schimbe încăperea sau iluminarea acesteia, ar trebui să fie mai mare ca de obicei. Este important ca să se mențină o umiditate optimă a camerei (în jur de 85 %). Pentru început, poți pur și simplu uda podeaua, dar ar fi de dorit să procuri un dispozitiv hidratant special.

Angajații

În mod natural, dacă ai o afacere mică, te poți descurca și fără ajutor. Dar dacă inițiezi o afacere mare, atunci de unul singur nu vei reuși. Vei avea nevoie de lucrători pentru „munca grea”, de exemplu, pentru a încărca, descărca sau transporta sacii cu ciuperci. Dar și pentru alte chestii de rutină.

Unde poate fi realizată producția

1. Piața – Orice piață agricolă de prin apropiere. Poți lua în arendă sau să cumperi o masă și unde vei putea vinde chiar singur producția, sau poți apela la un membru al familiei.

2. Magazine, supermarket-uri – Venitul obținut din vânzare va fi cu mult mai stabil, iar afacerea mai profitabilă. Cu toate acestea, supermarket-urile rar sunt de acord să lucreze cu o cantitate mică de producție. Totodată, ele la sigur îți vor solicita și certificatele de calitate a tuturor produselor.

3. Eco-magazinele, eco-site-uri – Aici poți vinde o cantitate mică și mereu trebuie să ai cantități suficiente pentru a face față unei cereri mari.

4. Site propriu – O modalitate foarte bună pentru promovare. Nu cauți tu cumpărătorii, dar ei te caută. Ar fi bine să creezi mai multe oportunităţi pentru cumpărături – pentru en-gros, pentru magazine mici sau pentru cei cu amănuntul.

5. Întreprinderi specializate – Pentru a stabili relații comerciale cu astfel de întreprinderi, ar fi bine să îți unești forţele cu alţi antreprenori din zonă, deoarece acestea lucrează într-adevăr cu cantități mari. Aceasta îți va lua timp, dar în schimb îți va aduce un câștig stabil.

Avantajele

1. Procesul este clar și structurat. Totul este gândit şi cercetat pentru tine deja. Tu trebuie să urmezi doar instrucțiunile.
2. Produsele ecologice acum sunt în vârful popularității. Parţial aceasta rezolvă problema cu preţul scăzut de cumpărare. Dacă vei realiza ciupercile cultivate doar la piaţă, atunci profitabilitatea este minimă sau absentă (în cantităţi mici). Însă, în cazul în care vei stabili relații comerciale cu magazinele-eco, chiar şi în cantităţi mici, vei primi venituri suficiente.
3. Nu ai nevoie de licență sau alte permise pentru producere. Deci, dacă dorești, nu este nevoie să angajezi lucrători. Aceasta poate fi doar afacere ta de familie, unde pentru toate riscurile răspunzi doar tu, dar și profitul este doar pentru tine.

Dezavantaje

Desigur, pe lângă avantajele inițierii unei afaceri în domeniu există și câteva puncte de care trebuie să ții cont înainte de a investi.

1. Ca orice alt proces agricol, cultivarea ciupercilor este puternic influențată de factorii externi. Cea mai mică problemă cu ventilația, iluminarea inadecvată sau excesivă, pot duce pierderea culturii. Acest proces necesită precizie, atenție şi o îngrijire bună.
2. Cultivarea ciupercilor implică o atârnare serioasă. Este necesară utilizarea hainelor de protecție și echipament special pentru prevenirea bolilor profesionale. Se duc discuții aprinse, precum că sporii de ciuperci sunt extrem de dăunători. Din acest motiv, ar fi bine ca întotdeauna căile respiratorii să fie protejate şi pe cât e de posibil să se lucreze cu haine speciale, chiar și cu încălțăminte adecvată.
3. Un profit rapid este posibil numai cu muncă sistematică sau dacă din start ai un canal de vânzări care îți oferă un preț bun pentru produsele ecologice prestate.

Cultivarea ciupercilor este o afacere cu un potenţial destul de mare pentru cei care au răbdare și sunt dispuși să lucreze și să-și caute în mod activ oportunităţi periodice de realizare a producției.

S. Tataru