În premieră, Moldova Fruct a găzduit delegația celor mai reprezentative și influente asociații de fructe și legume din UE

0

Asociația Moldova Fruct, cu suportul proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, a găzduit misiunea de documentare a managerilor celor mai reprezentative și influente asociații de fructe și legume din Uniunea Europeană, Organizația mondială de mere și pere, WAPA și Asociația-umbrelă a sectorului de fructe și legume proaspete din Uniunea Europeană, Freshfel Europe. Misiunea s-a desfășurat în perioada 24-26 octombrie.

La invitația Asociației Moldova Fruct, membrii delegației, reprezentanți ai sectorului horticol din Belgia, Italia, Franța, Germania și Polonia, țări cu renume în industria fructelor și legumelor, au venit cu asistență în identificarea oportunităților de colaborare și suport necesare pentru a ajusta corespunzător sectorul nostru de fructe la politicile agricole ale Uniunii Europene.

În acest sens, membrii delegației au avut întrevederi și discuții cu reprezentanți ai sectorului de fructe din Moldova, au discutat cu Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditați la Chișinău, au interacționat cu reprezentanții autorităților publice și cu partenerii de dezvoltare. De asemenea, au mers în vizite în teren și au efectuat studii de piață ale rețelelor de magazine locale.

Misiunea are la bază abordarea provocărilor actuale ale sectorului horticol din Moldova și identificarea inițiativelor comune care să asigure dezvoltarea sustenabilă a sectorului de fructe și legume proaspete.

Astfel, acest eveniment reprezintă pentru sectorul horticol din Republica Moldova un pas important spre alinierea la cele mai înalte standarde, accesul la inovații, noi tehnologii, tendințe în domeniul horticol și nu în ultimul rând, la circuitul informațional.

„Etapa finală, cea de negocieri dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova ar presupune o serie de schimbări, inclusiv adaptarea sectorului moldovenesc de fructe la regulile și cerințele pieței europene, precum și armonizarea legislației. Uneori aceste procese decurg mai rapid decât cel politic. Anume din acest considerent această vizită este importantă.

Schimbul de experiență în sensul adaptării rapide la diverse provocări ne-ar ajuta să controlăm mai ușor procesele care nu depind de noi și să identificăm soluții pentru situații politice complexe. Colaborăm cu Moldova Fruct de mai mulți ani și consider că împreună putem face lucrurile să funcționeze mai bine. Statutul de țară candidată este o mișcare politică importantă nu doar pentru Republica Moldova, ci și pentru Europa”, a menționat Philippe Binard, Secretarul General al asociației de fructe și legume, Freshfel Europe.

„Este un eveniment important pentru producătorii de fructe din Republica Moldova, deoarece acesta ne dă un semnal că facem parte din cercul de încredere al partenerilor de dezvoltare din Uniunea Europeană, având în vedere faptul că participă cele mai importante țări producătoare de fructe din UE. Vorbim de Italia, Franța, Belgia, Germania, Polonia. Pentru Asociația Moldova Fruct, pentru Ministerul Agriculturii, pentru Republica Moldova este un semn clar că tot ce facem și în ce punem sârguință e corect”, a conchis Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban.

Asociația Moldova Fruct, de mai mulți ani deține statutul de membru activ al asociațiilor WAPA și Freshfel Europe, iar această misiune constituie unul dintre angajamentele noastre pentru dezvoltarea durabilă a sectorului horticol din Moldova și deschide noi orizonturi pentru colaborarea cu parteneri europeni, în contextul aderării țării noastre la Uniunea Europeană.

Parlamentul a adoptat proiectul de lege care va facilita dezvoltarea sectoarelor hidroameliorației și zootehnic

0

Parlamentul a aprobat, ieri, în lectura a doua proiectul de lege, care prevede soluționarea problemelor abordate de fermieri legate de gestionarea terenurilor agricole și a crescătorilor de animale, privind modul de folosință a pășunilor și fânețelor, asigurarea exploatării sistemelor centralizate de irigare transmise în comodat.

Noile prevederi stabilesc că, proprietarii de terenuri care se află în aria de deservire a unui sistem centralizat de irigare și/sau desecare funcțional, gestionat de Asociația Utilizatorilor de Apă pentru Irigații în baza contractului de comodat, care nu sunt membri ai Asociației, vor achita Asociației o plată anuală pentru întreținerea infrastructurii funcționale de irigații și/sau desecare.

De asemenea, au fost aprobate modificări ale Codului funciar și Legii zootehniei.

Acestea prevăd că terenurile cu destinație agricolă, inclusiv din intravilanul localităților și fondul de rezervă, cu modul de folosință pășuni și fânețe, vor putea fi date în arendă de către autoritățile publice locale, la licitație, doar crescătorilor de animale care practică zootehnia în exploatații autorizate.

Astfel, fermierii cu terenuri ocupate de pășuni și fânețe vor putea obține nutrețuri pentru animale. Totodată, aceștia vor fi obligați să execute, anual, lucrările de întreținere și de ameliorare ale acestora. Pentru încălcarea regimului de exploatare a pășunilor și fânețelor, proiectul prevede sancțiuni.

Consultant agrobusiness: Doar 1-2 întreprinderi din 10 noi create sunt lucrative

0

Chiar dacă, în ultima perioadă, a devenit mult mai ușor să inițiezi o afacere, iar statul a creat mai multe posibilități de finanțare, totuși doar 1-2 întreprinderi din 10 noi create sunt lucrative, conform rapoartelor. 

În acest context, Andrei Zbancă, consultant agrobusiness, FIEB – UTM, susține că cea mai mare problemă nu ține de crearea premiselor sau facilităților pentru fondarea unei întreprinderi (care puțin s-au optimizat cu excepția rândurilor de la ASP), elaborarea instrumentelor financiare, dar cel mai complicat este ca să susții, prin asistență complexă pe tot lanțul valoric, pe cel care a creat o întreprindere să o dezvolte sustenabil.

„La moment, în Republica Moldova este mult mai ușor de creat o întreprindere, dar mai dificil este să o lichidezi, în cazul în care ai creanțe sau datorii. Cea mai complicată etapă este atunci când deții o întreprindere și nu ai de unde să obții o consultanță specializată, chiar dacă la prima vedere s-ar părea că avem servicii de consultanță. Din păcate, nu există o instituție competentă, care să ofere suport pornind de la idee până la dezvoltarea modelului de afacere, planificarea proiectului investițional.

Majoritatea serviciilor de consultanță s-au specializat pe segmente înguste, cum ar fi elaborarea planului de afacere, care este un document tehnic și, de cele mai multe ori, acest document este elaborat doar pentru bancă, deoarece antreprenorii autohtoni încă nu sau învățat să gestioneze afacerea în baza bugetelor/business planului”.

Expertul explică că, în realitate, proiectul care a fost elaborat pentru a beneficia de suport sau finanțare, de cele mai multe ori, are probleme la implementare, deoarece modelul de business nu tot timpul este cel mai bun sau oportun, deoarece nu oferă competitivitate și avantaje față de concurenții existenți pe piață.

„Iată de ce, în țara noastră, rata start-upurilor sau afacerilor noi create, viabile, este foarte joasă, doar 1-2 din 10 afaceri este lucrativă, și de aici rezultă că nu tot ceea ce credem noi că este o idee bună poate devine un business”. 

Atunci când dorim să creăm un business sau un produs nou trebuie să analizăm consumatorii finali și riscurile. Iată de ce atunci când inițiem o afacere, nu trebuie să analizăm doar business planul/finanțarea, dar și riscurile, pentru că cu cât mai bine vom cunoaște piața și riscurile, cu atât mai ușor vom putea gestiona afacerea eficient și sustenabil.

„Chiar dacă există proceduri simplificate de creare a întreprinderii, dar nimeni nu a exclus birocrația și corupția. Din păcate, atunci când vine vorba despre obținerea anumitor certificate, autorizații, avize acest proces este de lungă durată și majoritatea oamenilor se dezamăgesc și abandonează ideea de afaceri. Chiar dacă este ușor să creezi un business cel mai complicat este să-l implementezi. Și aici este nevoie de a avea abilități și competențe nu doar în domeniul pe care l-ai absolvit, dar și în tehnologii specifice, focusate pe sectorul pe care l-ai ales.

Trebuie să dispui și de competențe minime în domeniul economico-financiar, ca să poți elabora un management financiar adecvat, să poți identifica corect surse de finanțare. În plus, trebuie să deții și competențe de marketing. Mulți pot produce, dar puțini sunt cei care pot vinde ceea ce produc”, mai spune Andrei Zbancă.

Fondul de garantare a creditelor este un instrument bun și funcțional, dar garanțiile sunt oferite prin intermediul băncilor, care nu îl promovează deoarece acestea tind să se asigure prin gaj lichid, concluzionează expertul.

„Din lipsa de informații, experiență, antreprenorii nu apelează la acest fond de garantare, care în cazul start-upurilor finanțează garanțiile până la 70%, iar pentru afacerile care au activitate – până la 50%, dar nu mai mult de 7 mil. de lei. Fondul de garantare este un instrument bun, dar nu este cunoscut în rândul fermierilor, antreprenorilor tineri care fac afaceri. Garanția nu este scumpă, de la 0,5 până la 1% anual”. 

În țările cu o economie dezvoltată, start-upurile se dezvoltă mult mai lejer, datorită următorilor factori: garantarea investițiilor și asigurarea riscurilor.

„Desigur că asigurarea costă, dar în cazul insuccesului primești banii înapoi, în dependență de asigurarea pe care ai accesat-o. La noi însă, asigurarea este un sector cu foarte multe probleme, reieșind din experiența anilor anteriori, atunci când mai multe evaziuni financiare au fost făcute prin intermediul sectorului de asigurări, astfel că, acesta a fost discreditat. Este o problemă, mai ales când vorbim despre dezvoltarea întreprinderilor, crearea și dezvoltarea business-urilor, asigurarea și garantarea creditelor”.

La moment, garantarea creditelor este oferită doar de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), dar ar fi oportună existența și altor instituții în acest sens, crede Andrei Zbancă.

„Majoritatea antreprenorilor percep consultanța ca pe un serviciu gratuit. Dar aceasta este o percepție greșită, dacă îți dorești o informație specializată, trebuie să fii gata să plătești. Din păcate, sectorul de la noi încă nu este gata să plătească, respectiv majoritatea încearcă să facă cu efort propriu și, de cele mai multe ori, nu reușesc. Aceasta este o abordare greșită”.

Expertul recomandă ca de la idee până la implementarea business-ului să se studieze mai multe modele de afaceri și, în acest caz, metoda CANVAS permite o analiză complexă și generarea mai multor variante de business, din care se poate selecta cel mai convenabilă și oportun model. 

„În plus, orice afacere trebuie analizată prin prisma consumatorului/clientului final, ce valoare adăugată sau ce avantaj creăm produsului sau serviciului nostru, care sunt canalele de comercializare și cum îl integrăm în lanțul valoric. Pot produce mulți, dar puțini pot face un produs/serviciu competitiv pe piață. Totodată, piața Republici Moldova este o piață destul de limitată și cu o putere de cumpărare scăzută a populației, iată de ce orice afacere trebuie să fie pregătită pentru export. În acest caz, va fi mult mai simplu de comercializat și pe piața locală. La fel, este important ca fermierul să se asocieze, pentru reprezentarea intereselor și să fie apartenent la o organizație profesionistă, unde să poată beneficia de un flux specializat de informații.

Trebuie să coopereze pentru omogenizarea produsului și a tehnologiei. Să producă loturi industriale, care să poată fi integrate mult mai ușor în comerțul civilizat (re-tail), cu o competitivitate mult mai sporită a produsului, prin optimizarea costurilor directe de producere și celor indirecte. La fel, trebuie să se informeze despre managementul financiar corect, ca să aibă efecte durabile de dezvoltare a întreprinderii. Este necesar să diversifice produsele (să nu fie bazată afacerea doar pe un produs, cel puțin 2-3 produse/servicii), astfel ca să depășească mult mai ușor diferite riscuri din sector și perturbațiile dintre cerere și oferte”. 

Pentru liniile de creditare internaționale rata dobânzii a crescut de la 9,6% până la 10,1% anual, iar motivul este unul neclar, deoarece practic sursele din exterior din liniile de creditare internaționale sunt debursate de bănci la aceleași condiții ca creditele din sursele proprii.

Unde este raționamentul că împrumuturile internaționale accesate de țara noastră sunt atrase la condiții avantajoase (0,5-2% anual în valută), iar la antreprenori se scumpesc, a mai adăugat Andrei Zbancă.


„Creditele, în Republica Moldova, sunt foarte scumpe. Cred că ar fi oportun ca Banca Națională împreună cu Ministerul Economiei, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, băncile comerciale să identifice cum pot diminua sau optimiza ratele la creditele investiționale. Din păcate, investițiile din anul trecut sunt în scădere și anul acesta se menține același trend, iar dacă nu sunt investiții – nu este dezvoltare. Se creează impresia că lucrurile sunt atât de neglijate și că sunt necesare eforturi conjugate și măsuri de liberalizare a economiei, pentru a impulsiona dezvoltarea și încuraja sectorul real al economiei în ziua de mâine”.

Modificări ale cadrului normativ care vizează domeniul apiculturii și zootehniei – adoptate de Parlament

0

Deputații au adoptat, în cadrul ședinței plenare de astăzi, proiectul de modificare a unor acte normative care vizează domeniul apiculturii și sistemul național de clasificare a carcaselor de animale.

Documentul prevede ajustarea reglementărilor conținute în Legea zootehniei cu prevederile Legii cu privire la produsele de uz fitosanitar și la fertilizanți, Legii apiculturii, Legii privind clasificarea carcaselor de bovine, porcine și ovine, precum și cu unele dispoziții din Codul educației al Republicii Moldova.

Modificările propuse au ca scop uniformizarea terminologiei utilizate, precum și excluderea unor neconcordanțe normative.

Proiectul, elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, a fost susținut în lectura a doua de 75 de deputați.

Victoria Rusnac, producătoare de miere cu pomușoare: Apicultorii trebuie să se debaraseze de frica de colaborare cu procesatorii, exportatorii și distribuitorii

0

Victoria Rusnac, fondatoarea companiei Honey House, vede mierea nu doar ca un îndulcitor, ci ca o sursă completă de nutrienți.

„Mierea este unicul produs care asigură organismul cu vitamine, minerale, aminoacizi, antioxidanți și alți acizi esențiali”, menționează tânăra antreprenoare.

Călătoria ei în lumea mierii a început în timpul anilor universitari, când bunelul i-a solicitat ajutor pentru vânzarea merii. Victoria a avut viziunea de a o aduce pe rafturile magazinelor, în loc de tarabele tradiționale de la marginea drumului. 

A remarcat lipsa mierii autohtone în magazine și a decis să lanseze propria afacere, cu accent pe autenticitate și calitate.

„Atunci am realizat că, de fapt, pe rafturile magazinelor locale se vinde foarte puțină miere autohtonă, iar pentru a putea vinde mierea bunelului am înregistrat o companie, am început să o ambalăm și să o etichetăm corespunzător. În anul 2015, la sfârșitul verii, mierea bunelului putea fi cumpărată din mai multe magazine din țară”. 

Dar cum te diferențiezi într-o piață saturată? Victoria a avut răspunsul în 2017, când a descoperit pomușoarele, care, deși au un gust distinct, nu erau prea populare printre copii. 

Amestecul cu miere a fost un succes, ducând la crearea produsului Honey House de miere naturală cu pomușoare. Un produs 100% natural, fără adaosuri sau conservanți, care a atras și atenția piețelor externe precum Japonia, Germania și Toronto, Canada.

„În anul 2017, am participat la o expoziție, unde se promova alimentația sănătoasă, de acolo am adus acasă pomușoare uscate prin înghețare și am observat că, aceasta nu se prea bucurau de atenția copiilor, pentru că aveau un gust mai acrișor. Atunci m-am gândit să le mixez cu miere, iar în această componență copiilor le-a plăcut mult. Așa a apărut produsul nostru miere cu pomușoare uscate prin înghețare. Am procurat utilaje și am înregistrat un produs nou „miere naturală cu pomușoare”. 

Este un produs sută la sută natural și toate proprietățile pomșoarelor sunt păstrate, deoarece acestea sunt uscate prin șoc frigorific. Termenul de valabilitate a acestui produs este de un an, ceea ce ne-a ajutat să putem plasa produsele noastre în magazine, dar și să realizăm exporturi”.

Chiar dacă a reușit să ajungă cu produsul său pe asemenea piețe, femeia nu a abandonat gândul de a rămâne și pe piața locală. Pentru aceasta, în anul 2022, a construit o hală de producere, procesare și ambalare a mierii în satul Nimoreni, raionul Ialoveni. 

„Este un proiect realizat în colaborare cu Ministerul Sănătății, dispunem de certificarea ISO 22000. La moment, avem 500 de familii de albine, iar stupina este amplasată în raionul Briceni. Acolo lucrează 6 apicultori de mai bine de 10 ani. În secția de producere, însă, nu avem mulți lucrători, pentru că am investit mult în utilaj, totul este automatizat. Inițial, aveam 10 oameni care lucrau în secția de producere, ambalare, acum însă am redus numărul acestora”. 

Fiind prezenți cu produsul în mai multe rețele de magazine, având deja experiență de a lucra cu distribuitorii, au început dialogul cu Kaufland, care urma să deschidă primul magazin la Chișinău.

„Având un produs unic pe piața locală, am fost acceptați și de Kaufland. Discuțiile noastre cu reprezentanții Kaufland au început atunci când încă magazinele nu erau construite, dar după un an de zile, am reușit să plasăm pe rafturi și mierea naturală cu pomușoare”. 

Victoria Rusnac susține că, pentru orice producător este important ca produsul său să fie în cât mai multe rețele de pe piața locală. 

„Odată ce produsul tău este pe raftul magazinului, 50% că el se va vinde, dacă nu este pe rafturi, atunci nu are de unde să se vândă. Orice producător are nevoie de piață de desfacere și dacă produsul meu a ajuns tocmai în Japonia, unde doar transportarea durează circa 6 luni, ar fi păcat ca piața locală să nu aibă parte de acest produs, astfel ca să fie accesibil pentru toți consumatorii”.

Producătoarea spune că, acest parteneriat este important și oferă mai multe oportunități pentru a ajunge pe masa fiecărui locuitor din țara noastră.

„Chiar și așa, cel mai mare impediment în dezvoltarea afacerii este lipsa pieței de desfacere și este în căutarea noilor oportunități pentru comercializare. Am fost recent la o expoziție specializată din Lituania, unde am aflat că ei, în general, nu au salcâm și respectiv, mierea de salcâm este foarte căutată, iar produsele le-am vândut la un preț foarte bun, în timp ce poliflora nu am putut-o comercializa. Continuăm tratativele, expediem mostre, avem discuții cu două companii de distribuție din Coreea și sperăm să obținem și rezultate. Trebuie răbdare, că doar așa vom putea să ne dezvoltăm”.

Nu toată mierea pe care o exportă și o comercializează local este din propria stupină, au parteneriate cu 15 apicultori locali, cu care colaborează de mai mult timp și împreună reușesc să producă miere de calitate. 

„Am investit foarte mult în capacitatea de producere, utilajele dispun de patru dozatoare, ceea ce ne permite să ambalăm circa o tonă de miere pe oră. Pentru viitor, ne-am dori să ajungem pe piața din România și sperăm că, ne vom regăsi curând și acolo. Scopul nostru este să vindem cât mai mult pe piața externă, în special UE”.

Victoria Rusnac a povestit că nu se oprește aici și că, pe lângă mierea cu pomușoare, mai lucrează și la un produs nou „miere cu aloe” cu care speră să ajungă inclusiv, pe rafturile magazinelor din țară. 

„Cred că putem reuși doar dacă ne vom asocia, conlucra. Apicultorii trebuie să se debaraseze de frica de colaborare atât cu procesatorii, cât și cu exportatorii, distribuitorii. Dar, cel mai important, să producă o miere de calitate ca să o poată comercializa la un preț avantajos”. 

Acest material a fost realizat cu suportul financiar Kaufland Moldova în cadrul campaniei „Produs din Moldova. Proaspăt de-acasă”. Mai multe detalii despre cum puteți deveni furnizor și ce condiții trebuie să întrunească un potențial partener de livrare a produselor către Kaufland Moldova urmăriți pe acest link

Situația în domeniul agriculturii este critică și continuă să se înrăutățească, ex-vicepremier

0

Situația în domeniul agriculturii este critică și continuă să se înrăutățească. Agricultorii se descurcă din ce în ce mai greu și sunt puși în fața unei alegeri: să rămână în țară sau să emigreze pentru a-și putea rezolva problemele. O spune ex-vicepremierul Octavian Calmîc, președintele Asociației Obștești LEX-ECON Consulting. Potrivit lui, eforturile depuse de autoritățile statului sunt considerate insuficiente, notează ipn.md.

Experții în domeniul economiei și agriculturii au propus „un șir de soluții care țin de dezvoltarea și menținerea pe linia de plutire a sectorului agrar.

Într-o conferință de presă la IPN, Octavian Calmîc a menționat că mai mulți experți, inclusiv echipa pe care o conduce, au formulat propuneri de soluții care ar trebui să redreseze situația în domeniul agriculturii. Sectorul trebuie să fie dezvoltat și să devină o ramură stabilă pentru economia națională.

Una din soluții ține de majorarea fondului de subvenționare. Recentele decizii ale Parlamentului de a crește fondul de subvenționare cu 200 sau 300 de milioane de lei sunt insuficiente pentru a acoperi necesitățile de resurse financiare sau de lichiditate în acest sector.

Se consideră că din împrumuturile externe care în ultimii doi ani au fost destul de generos absorbite de către autorități, avem cumulativ peste 1,5 miliarde de euro atrași în Republica Moldova, a remarcat fostul vicepremier.

„Am salutat și am spus-o de multe ori că programul pe care noi l-am elaborat pe parcursul anului curent pentru susținerea agriculturii a prins priză la mai multe fonduri, inclusiv  fonduri private din străinătate care să investească și să susțină agricultorii din Republica Moldova fără angajamente politice sau economice din partea dânșilor.

Astfel, s-a reușit în baza acelui program de susținere a agriculturii pe care noi l-am elaborat la solicitarea autorităților publice locale, în special din UTA Găgăuzia, dar nu doar din aceste regiuni, au fost cooptați și agricultori din Taraclia, au fost cooptați și agricultori din Orhei, sigur că sunt eligibili și alți agricultori din Republica Moldova, astfel încât să poată să beneficieze de acele suporturi externe care au fost identificate pentru susținerea și depășirea acestei perioade critice în domeniul agriculturii, a spus Octavian Calmîc, precizând că agricultorii au fost contactați, au semnat un șir de contracte de finanțare, dar, din păcate, toate aceste transferuri au fost blocate”, a spus  Octavian Calmîc.

Dacă nu vor fi întreprinse măsurile necesare, există riscul reducerii numărului fermierilor, pentru că nu mai pot să suporte presiunile financiare și fiscale la care sunt supuși.

Mulți dintre ei vor fi nevoiți să-și închidă afacerile și să migreze în alte sectoare sau să migreze din zona rurală în zona urbană, a mai spus fostul vicepremier Octavian Calmîc, președintele Asociației Obștești LEX-ECON Consulting.

Amendă de 2,4 milioane lei pentru Orom-Imexpo, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa agro

0

Circa 2,37 milioane lei va trebui să achite în bugetul de stat întreprinderea Orom-Imexpo SRL din Orhei, pentru încălcarea prevederilor legislației concurențiale, notează mold-street.com.

Sancțiunea a fost aplicată de Plenul Consiliului Concurenței urmare a investigației, inițiate din oficiu, în cadrul căreia s-a constatat că grupul întreprinderilor asociate cu Orom-Imexpo a realizat o operațiune de concentrare economică cu Ișcomagro SRL și avea obligația de a notifica operațiunea respectivă Consiliului Concurenței până la punerea în aplicare a acesteia, obligație legală care nu a fost onorată, susţine autoritatea de supraveghere.

Compania sancţionată, dar fuziunea a fost declarată compatibilă

Potrivit Consiliului Concurenței, întreprinderile din grupul Orom-Imexpo și Ișcomagro SRL sunt prezente pe piața cultivării și comercializării cu ridicata a grâului, porumbului și semințelor de floarea soarelui.

Consiliul Concurenței precizează că, pe 9 octombrie 2023, „a emis Decizia nr. DCE-16/22-43, prin care a aplicat amendă întreprinderii „Orom-Imexpo” SRL în mărime de 2.366.154,60 lei”.

Deocamdată, însă, decizia nu a fost publicată pe pagina Consiliului Concurenței. Totodată, companiile participante nu au comentat informaţia comunicată de autoritatea concurenţială.

Pe de altă parte, Consiliul Concurenței susţine că prin aceeași decizie a declarat operațiunea de concentrare economică, realizată dintre Orom-Imexpo SRL și Ișcomagro SRL, compatibilă cu mediul concurențial.

În acest sens, Consiliul Concurenței atenționează despre interzicerea punerii în aplicare a unei operaţiuni de concentrare economică până la declararea acesteia ca fiind compatibilă cu mediul concurenţial și obligativitatea notificării intenției de realizare a unei operațiuni de concentrare economică.

Unul din liderii pieţei agricole

Compania Orom-Imexpo SRL din Orhei (asociaţi Roman Ungureanu – 69,01%, fostul soț al cântăreței Olia Țira, Alexandra Ursu – 9,99%, Vitalie Grecu – 6,99%, Irina Jmurco – 6,99% și Andrei Volcov – 6,99%) este unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa agricolă din Moldova.

Anul trecut firma a înregistrat o creştere cu circa 50% a cifrei de afaceri, până la 1,97 miliarde lei, iar profitul a constituit peste 70 milioane lei.

Pe pagina sa, Orom-Imexpo susţine că a devenit unul dintre principalii comercianți de cereale și semințe oleaginoase din Republica Moldova, a construit un siloz cu o capacitate de stocare de 25.000 tone şi că deţine mai mult de 3.500 de hectare de teren agricol.

Firma preluată Ișcomagro SRL din Işnovăţ, Criuleni, a avut anul trecut venituri de 22 milioane lei, în scădere cu 39% faţă de 2021, iar în prezent ca asociat majoritar apare Roman Ungureanu – cu 64%.

Documentația cadastrală va fi efectuată prin metodă simplificată

0

Un proiect de lege care vizează facilitarea procesului de delimitare a proprietății publice a fost votat în prima lectură de Parlament.

Astfel, pentru unele categorii de terenuri proprietate publică, administrația publică locală va avea posibilitatea de a întocmi documentația cadastrală prin metodă simplificată, ceea ce ar diminua timpul și costurile pentru înregistrarea acestora.

De asemenea, modificările operate vin să asigure evitarea executării delimitării repetate asupra bunurilor delimitate anterior.

Proiectul mai conține prevederi referitoare la clarificarea competențelor organului abilitat cu funcții de elaborare a politicii de stat în domeniul cadastrului și organizării teritoriului, precum și a organului abilitat cu funcții de implementare a politicii de stat în domeniul delimitării bunurilor imobile proprietate publică.

Totodată, proiectul prevede că, în cazul terenurilor și construcțiilor care sunt părți componente ale monumentelor arheologice de importanță națională și care sunt delimitate drept proprietate a unităților administrativ-teritoriale, autoritățile publice vor asigura transmiterea acestora din proprietatea unităților administrativ-teritoriale în proprietatea statului.

Transmiterea acestor terenuri/construcții se va putea face dacă, în baza unui studiu pluridisciplinar al specialiștilor în domeniul patrimoniului arheologic, se va demonstra că acestea au o valoare națională din punct de vedere istoric, urbanistic, estetic, etnografic sau antropologic.

Proiectul de modificare a Legii privind delimitarea proprietății publice, elaborat de Agenția Relații Funciare și Cadastru, va fi propus spre aprobare în lectura a doua în plenul Parlamentului. 

Ce este zmeur-murul, ce avantaje are și cum îl îngrijim

0

Zmeur-murul (zmurul) după cum spune și denumirea, este un „copil” a două plante din același gen: zmeurul (Rubus idaeus) şi murul (Rubus fruticosus), fructul căruia a luat cele mai bune caractere de la ambii părinți.

Hibridizarea sau înmulțirea indivizilor dintre diferite specii sau soiuri se face pentru obținerea noilor soiuri, cu trăsături preluate de la formele parentale.

Primele încercări de încrucișare a zmeurului cu murul au început în Statele Unite ale Americii, încă la începutul secolului XIX. Primul rezultat, soiul Loganberry a demonstrat că soiurile hibride sunt de perspectivă.

Plantele hibride prezentând un șir de avantaje față de formele parentale:

  • Fructele numite polidrupe, sunt mari, majoritatea de culoare roșie-vișinie la fel ca zmeurele, dar cu drupeolele strâns lipite de receptacol ca și la mure.
  • Gust și aromă deosebită;
  • Productiviate înaltă, comparativ cu zmeurul;
  • Plantele sunt viguroase, cu tulpini mari și puternice;
  • Nu drajonează, astfel nu se înmulțește și îndesește excesiv.

Printre dezavantaje se numără:

  • rezistență mai mică la îngheț;
  • unele varietăți sunt înzestrate cu ghimpi;
  • fructele la unele soiuri sunt mai perisabile.

Ar putea să te intereseze și Spalierul la mur și zmeur. Materiale necesare la un hectar

Cele mai populare varietăți de zmeur-mur – Loganberry

Unul dintre cei mai productivi hibrizi dintre zmeur şi mur, a fost obţinut în California, în secolul XIX.

Arbustul formează anual 6-8 tulpini târâtoare, cu înălţimea de 1,5-2 m, de culoare verde-violet, fragile. Are nevoie obligatoriu de spalier.

Plantele sunt sensibil la ger, însă destul de rezistente la boli și dăunători.

Fructele sunt de dimensiuni medii (5-6 g), roşii, alungite, conic-cilindrice, cu drupeole mari, strânse între ele şi sudate de receptacul, la fel ca și murele. Pulpa suculentă, dulce, cu o aciditate răcoritoare plăută şi o aromă intensă de mure.

Maturarea începe de la mijlocul lunii iulie și poate continua până în august. Fructele se recoltează când devin  de culoarea roşu-intens. Productivitatea 8-10 t/ha.

După recoltare fructele se comportă bine la transportare și păstrare, la asigurarea condițiilor optime de +2-+4 Co, fructele se pot păstra până la șapte zile.

Acest hibrid nu drajonează şi nici nu se pretează la marcotaj, de aceea poate fi înmulțit prin butăşire şi prin vitroculturi.

Cele mai populare varietăți de zmeur-mur – Tayberry

Hibrid dintre mur şi zmeur  (Rubus fruticosus x R. idaeus)cu perioada de coacere medie, obţinut de către Derek Jennings şi patentat în 1979, fiind denumit după râul Tay din Scoția.

Tulpinile sunt lungi, pot atinge 4-6 m, semitârâtoare, de aceea necesită sistem de susţinere şi palisare.

Fructul este mai mare ca al zmeurei, la maturitate de culoare roşie-vişinie, dulce-acriu, foarte aromat, însumează calităţile murei şi zmeurei, prezentând un nivel sporit de pectină, fibre solubile, antioxidanţi şi alte substanţe biologic active benefice pentru organismul uman.

De la acest hibrid au fost create două varietăţi: cu ghimpi – Medana şi fără ghimpi – Buckingham, mai productiv decât cel cu ghimpi,  dând recolte mai mari de 20 t/ha şi 5-8 kg/plantă, fructul până la 15 g. Totuși al doilea având fructele mai puțin aromate și dulci decât primul.

Ambele varietăţi se coc eşalonat, pe tot parcursul verii. Manifestă o rezistență medie față de ger, boli şi dăunători.

Dezavantajul hibridului ţine de recoltare, fructele desprinzându-se numai după ce ating maturarea deplină când devin moi şi perisabile.

Din acest motiv hibridul nu s-a extins foarte mult în plantațiile comerciale, fiind destinat în special grădinarilor pasionaţi de fructe de pădure.

Aceste varietăți de zmeur-mur se înmulțesc vegetativ, prin marcotaj, butășire și divizarea rădăcinii.

Îngrijirea hibrizilor dintre zmeur și mur

Cerințele de îngrijire a hibrizilor dintre mur și zmeur sunt similare cu formele parenatale, totuși cu unele subtilități specifice.

La fel ca părinții, zmeur-murul este un arbust peren cu tulpini bienale, în primul an formează tulpini vegetative, care în al doilea fructifică, după care se usucă și trebuie înlăturate.

Mai multe detalii puteți găsi în articolul Tăierile la zmeur și mur. Când se realizează

Față de lumină și căldură „zmurul” are cerințe mai mari decât la zmeurul obișnuit. Așadar, este necesar să i se asigure o iluminare maximă.

În regiunile sudice, însă, razele solare directe pot provoca arsuri fructelor, de aceea acolo locurile optime de plantare vor fi cele cu umbrire ușoară.

Hibrizii dintre mur și zmeur au un potențial înalt de fructificare, pentru aceasta plantele necesită un sol fertil, irigare și fertilizare regulată.

Majoritatea soiurilor sunt sensibile la ger. Pentru a proteja plantele se recomandă ca tulpinile anuale, păstrate pentru fructificare, să se întindă pe rând. Acest lucru se realizează ușor, deoarece tulpinile sunt destul de flexibile și lungi.

Opțional, în funcție de zona climaterică, pot fi acoperiți, având în vedere necesitatea de a-i îndepărta și acoperi pentru iarnă.

Tulpinile care au fructificat se recomandă să fie înlăturate toamna devreme, după ce se termină recoltarea.

Primăvara urmează să fie ridicați și fixați pe sistemul de suport. Concomitent se realizează și tăierile sanitare, care constau în scurtarea tulpinilor la 1,8-2 m și înlăturarea celor care au fost afectați de înhgețuri, boli sau dăunători.