Ziua Națională a Vinului 2023: Număr record de vinării vor fi prezente la eveniment

0

A devenit deja o tradiție ca, în primul weekend al lunii octombrie, Piața Marii Adunări Naționale să devină un oraș al Vinului Moldovei.

În acest an, cea de-a XXII-a ediție a Zilei Naționale a Vinului va aduna un număr record de 94 de vinării. Reuniți sub umbrela brandului vinicol de țară „Vinul Moldovei”, vinificatorii își vor prezenta creațiile vinicole: vinuri din noua roadă și vinuri premiate la concursurile internaționale.  

Agrobiznes este partener media al evenimentului.

În cadrul tradiționalei conferințe de presă, oficialii au anunțat ultimele detalii legate de desfășurarea sărbătorii.

Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare:

Pe 7 și 8 octombrie va avea loc un eveniment de anvergură regională, chiar și europeană, o sărbătoare care este unică în lume.  Noi avem ferma convingere că producem un vin de o calitate absolut deosebită și o facem din respect pentru toată lumea care cumpără și consumă acest vin.

Anul curent, din interesul de a promova și mai mult potențialul de export pe care îl are Republica Moldova pe dimensiunea produselor de vinificație, vom organiza o conferință internațională cu semnarea unui memorandum de susținere a agriculturii, la care vor participa miniștrii agriculturii din Germania, România, Țările Baltice, Austria, Polonia.

Oficialii apreciază înalt calitățile vinului, de aceea vor avea o oportunitate deosebită să vadă toți vinificatorii și producătorii într-un singur loc, în Piața Marii Adunări Naționale. Cu prezența acestor înalți oaspeți, noi vom ridica la nivel european și sărbătoarea în sine. Invit toată populația țării, pe 7 și 8 octombrie, în PMAN la acest extraordinar eveniment care din acest an va purta un caracter european.”

„Vinul nostru cucerește lumea” este sloganul ediției curente a Zilei Naționale a Vinului, care se desfășoară în contextul unui deceniu de la lansarea brandului vinicol de țară „Vinul Moldovei.

O legendă vie” („Wine of Moldova. A legend alive”) pe piața internațională.  Genericul ediției din acest an denotă un angajament ferm de a continua pe drumul excelenței și este un moment potrivit de a celebra legendele și patrimoniul vinicol.

Elizaveta Breahnă, directoare interimară a ONVV: 

„Cea de-a 22-a ediție a Zilei Naționale a Vinului are loc într-un an deosebit pentru noi toți, un an de jubileu – 10 ani de la lansarea brandului de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie”, 10 ani de la crearea Oficiului Național a Viei și Vinului, 10 ani de când a început o muncă enormă, profesionistă, dedicată anume vinului moldovenesc, o muncă depusă pentru ridicarea imaginii Republicii Moldova ca țară producătoare de vinuri de cele 260 de vinării din Republica Moldova.

La Ziua Națională a Vinului le dăm întâlnire tuturor: consumatorilor, iubitorilor de vin, profesioniștilor din domeniu etc. Aici veți avea ocazia să faceți cunoștință nu numai cu vinul, ci și cu toată acea echipă care stă în spatele unui vin, începând de la plantația de vie, până la produsul finit – vinul îmbuteliat. La Ziua Națională a Vinului veți avea ocazia toți cei prezenți să cunoașteți vinuri pe care nu le-ați mai cunoscut până acum, dar și să participați la instruiri despre modul în care se degustă un vin, pentru că vinul este un produs nu numai alimentar, dar un produs cultural – trebuie să ai o anumită cultură ca să poți degusta un vin.”

Ziua Națională a Vinului are loc deja pentru al zecelea an consecutiv sub umbrela brandului vinicol de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie”, care a avut un impact major asupra calității și vizibilității evenimentelor dedicate industriei vitivinicole.

Parascovia Ignat, șefa Direcției Promovare și Marketing a ONVV:

„În ultimul timp, tot mai des afirmăm că Vinul Moldovei a devenit cel mai reprezentativ ambasador în întreaga lume. În ajunul celei de-a 22-a ediții a Zilei Naționale a Vinului,  cu genericul „Vinul nostru cucerește lumea”,  vom face o sinteză a performanțelor obținute, ce ne-au dus faima pe tot globul pământesc. 

Fiind conștientă de provocările cu care s-a confruntat sectorul vitivinicol, pe parcursul întregului deceniu,  echipa națională a Oficiului Național a Vie și Vinului a fost angajată în implementarea strategiei de vizibilitate și valorificare a brandului „Vinul Moldovei” prin diverse programe inovative de marketing, reușind să organizăm în 10 ani peste 200 de campanii de promovare internațională, să organizăm peste 1000 de evenimente în piețele strategice și de interes, și nu în ultimul rând, să asigurăm participarea la cele mai prestigioase expoziții internaționale din întreaga lume.

Pe parcursul a 10 ani, am susținut mai mult de 100 de companii vitivinicole la peste 50 de  concursuri internaționale, care au adus acasă peste 6000 de medalii, dintre care 50% sunt medalii de aur. Anul trecut, Moldova a câștigat titlul de „Cel mai bun vin roșu” de pe mapamond la „Concours Mondial de Bruxelles”. Sectorul vitivinicol și în special Ziua Națională a Vinului a constituit un subiect de interes major pentru presa internațională. Moldova a apărut pe paginile celor mai prestigioase reviste de profil din lume, precum „Decanter”, „Meininger”, „The Drinks Business” și multe altele.”

Și în acest an, de Ziua Națională a Vinului, vinăriile din țară vor avea ușile deschise pentru amicii vinului, care își doresc să descopere succesele revoluționare ale Vinului Moldovei și să cunoască oamenii din spate. 

Sorin Maslo, Director interimar, Combinatul de Vinuri „Cricova” S.A.:

„În numele Combinatului de Vinuri „Cricova”, vă invit la Ziua Națională a Vinului, pe data de 7 și 8 octombrie. Vreau să confirm faptul că brandul de țară, „Wine of Moldova”, ne-a ajutat foarte mult pe piețele internaționale în ultimii 10 ani, și este mult mai ușor și mai important să ne promovăm sub acest brand de țară, decât sub un simplu nume de întreprindere, pe o piață nouă sau oricare altă piață internațională.

Pe parcursul ultimilor 10 ani, am reușit să participăm la expoziții  internaționale la concursuri, și am reușit să cucerim piețe noi, ca Germania, SUA, China. Pentru Ziua Națională a Vinului am pregătit și vom oferi spre degustare cele mai bune vinuri și spumante, și mai ales gama de produse organice, singurele certificate pentru piața europeană cu numele „Wild”. Vor fi prezentate către degustare și gama de vinuri și spumante superioare „Elogiu”.

Ca obiectiv turistic în Complexul Turistic Cricova vom avea un program aparte pentru toți oaspeții care ne vor vizita: excursii, degustări de vinuri, program artistic, unde oaspeții vor reuși să savureze vinurile îmbinate cu bucate delicioase”.

Ziua Națională a Vinului este organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerul Culturii, cu suportul partenerului strategic USAID Moldova, prin Proiectul de Competitivitate și Reziliență Rurală.

Ziua Națională a Vinului va avea loc pe 7 și 8 octombrie 2023, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău.

Detalii complete despre programul evenimentului și informații suplimentare sunt disponibile pe acest link și pagina de Facebook Wine of Moldova.

Ana Boet: Am achiziționat primul robot din Moldova pentru împingerea hranei vacilor din fermă

0

De aproape o săptămână, în grajdurile din ferma gestionată de Ana și Jim Boet, grija pentru asigurarea permanentă cu hrană o poartă un robot. Aceasta este o nouă achiziție din Olanda pe care a reușit să o facă familia de fermieri pentru a reduce din presiunea muncii în fermă.

Ana și Jim Boet sunt considerați pionieri în digitalizarea și robotizarea fermelor autohtone, aducând de mai multe ori noutăți pe piața locală. Odată cu creșterea costurilor, producătorii au căutat cum să le ajusteze, astfel ca să nu aibă de suferit, în primul rând, animalele. 

„Am tins permanent să obținem cantitate, calitate și stabilitate, aceasta este posibil numai dacă animalele sunt asigurate permanent cu cantitatea calculată de hrană. Datorită acestei achiziții, obiectivele sunt atinse fără implicarea directă a oamenilor. Noi doar urmărim de pe telefon dacă robotul funcționează conform parametrilor stabiliți/setați”, relatează Ana Boet. 

Antreprenoarea povestește că, în ultimul timp, suportă cheltuieli foarte mari din cauza prețului la motorină, iar în fermă, la fiecare două ore, este nevoie de a împinge cât mai aproape hrana la animale. 

„Până nu demult, acest lucru era făcut de către noi sau muncitori. Odată cu majorarea cheltuielilor pe care le avem, am ajuns la concluzia că sunt unele pe care am putea să le ajustăm. Așa am decis să cumpărăm un robot care împinge hrana la vaci și astfel, am transformat munca fizică într-una mecanică. Mai mult ca atât, acesta ajută ca productivitatea animalelor să fie mai mare”. 

Ana a amintit și despre faptul că, atunci când mâncarea nu este aproape de vaci, ele nu consumă norma care este preconizată/calculată pentru 24 de ore și respectiv, nu produc cantitatea așteptată de lapte.

„Muncitorii, la moment, sunt implicați în lucru din câmp și nu se reușește împingerea hranei la fiecare două ore. Mai mult ca atât, în această situație, animalele riscă să dezvolte așa o boală cum ar fi laminita – care se dezvoltă atunci când vacile se întind să ajungă la mâncare și toată greutatea se lasă pe copitele din față. Sau o altă boală apare atunci când animalele, din cauza gardului pe care îl au în față, dezvoltă o malformație deasupra gâtului. Iată de ce este nevoie ca hrana să fie cât mai aproape de animale.

În plus, acest robot ajută la reducerea resturilor de furaje. Deci, robotul ne asigură o producție mai mare de lapte, sănătatea animalelor și reducerea cheltuielilor necesare pentru munca oamenilor, motorină”.

Astfel că, robotului îi pot fi setate atât aria de lucru, cât și periodicitatea efectuării operațiunii.

„Putem să-i setăm la cât timp să repete operațiune. Sistemul dat are și funcția de a ocoli obstacolele pe care le întâlnește. Atunci când finalizează circuitul, el se întoarce la locul inițial pentru a se încărca pentru runda următoare. Suplimentar, acesta poate să efectueze acest program în mai multe grajduri separate, indiferent de timpul de afară, dacă plouă sau ninge.

Robotul poate să deschidă ușile de grajd, să la închidă după el, realizează muncă și la fel merge în grajdul următor. Condiția principală ar fi ca grajdurile să fie betonate, sau cu podea din pietriș, important să existe posibilitatea de a instala senzorii necesari pentru robot”. 

Producătoarea mai spune că, prin intermediul companiei de consultanță, pe care a fondat-o împreună cu soțul ei, oferă suport atât informațional, cât și tehnic tuturor fermierilor interesați de digitalizare și robotizare. 

„Având o experiență de peste 11 ani, putem ajuta fermierii din țara noastră să procure acest roboțel prin intermediul proiectelor cum ar fi ADMA, care le permite achiziționarea în rate, dar și alte soluții de ajustare a costurilor în fermă”.

Robotul efectuează această muncă inclusiv pe parcursul nopții, ceea ce le oferă posibilitatea de a se odihni și a fi productivi pe parcursul zilei următoare.

Cinci producători de nuci s-au asociat și au construit un centru de procesare: Asigurăm tot ciclul de producție

1

Asocierea fermierilor devine o oportunitate tot mai necesară de analizat în condițiile actuale ale pieței, în care pentru stabilirea parteneriatelor cu importatorii este necesară asigurarea volumelor solicitate.

Acest motiv, dar și necesitatea creșterii și dezvoltării afacerii, l-a determinat pe fermierul Lilian Florea și alți patru fermieri să se asocieze pentru a forma o cooperativă, iniția procesarea volumelor mari de nuci și încheia contracte de succes.

„Având peste 150 de hectare de nuci, suprafață prea mică pentru a realiza exporturi și identifica clienți, am decis să ne asociem. Piața cere volume mari, omogene, iar acest lucru este imposibil de realizat de sine stătător. Din acest motiv și ne-am asociat. Acum, avem tot lanțul, de la creșterea nucilor și până la ambalarea și comercializarea produsului finit”, spune Lilian Florea, administratorul cooperativei.

Astfel, a luat naștere Cooperativa de Întreprinzători „Walnut Line”, membrii căreia au construit o secție de uscare, procesare și ambalare a nucilor.

Hala are o suprafață de 20 000 m2. Totodată, fermierii au și un frigider cu o capacitate de 100 de tone, necesar pentru depozitarea nucilor la temperaturi de până la 10 grade Celsius.

„Majoritatea livezilor sunt încă în creștere, astfel în aproximativ cinci ani planficăm să obținem un volum semnificativ de recoltă. Avem atât soiuri autohtone, cum ar fi Pescianski – considerat cel mai bun, cât și soiuri de import – Chandler, Fernor”.

Secția are o capacitate de procesare de 720 de tone de nuci în coajă per sezon. Datorită oportunităților de extindere, capacitatea ar putea crește până la o mie de tone.

Per total, cooperativa a făcut investiții de peste 1,3 milioane de euro. Pentru a reduce povara financiară, fermierii au apelat la suportul proiectelor disponibile în Moldova – Livada Moldovei și MAC-P, astfel fiindu-le asigurată o parte din suma necesară.

Spre exemplu, prin intermediul proiectului Livada Moldovei cooperativa a accesat un credit preferențial de peste 860 mii euro.

„Creditele sunt oferite la o rată preferențială, ceea ce ne ajută mult să reducem din costurile aferente acestora. În plus, am fost scutiți de TVA pentru utiliajul achiziționat, având o economie de 20%”.

„Acum, avem echipament de ultimă generație. Specialiștii care au venit să ne monteze linia, ne-au declarat că linie de astfel de capacități de procesare nu există în Europa de Est. Într-adevăr, atunci când vin la noi cumpărători din alte țări, sunt foarte impresionați și doresc să semneze contracte de lungă durată”, adaugă Lilian Florea.

AIPA a debursat din FNDAMR peste 1 377 milioane de lei

0

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură informează că, de la începutul anului 2023 până în prezent, în conturile beneficiarilor de subvenții au fost debursate peste 1 miliard 377,3 milioane lei pentru cererile de acordare a subvențiilor pe diverse mecanisme de stimulare, iar dintre care 19,7 mil. lei constituie contribuția statului către Fondul național al viei și vinului.

Reiterăm că procesul de achitare a cererilor de acordare a sprijinului financiar, solicitate în anul 2022, este pe final. Astfel, pe parcursul a 9 luni ale anului 2023, s-a reușit autorizarea spre plată a peste 1 357 mil. lei, sumă care deja a ajuns în conturile beneficiarilor de subvenții, după cum urmează:

  • 1 110,7 mil. lei pentru  cereri de acordare a subvențiilor post-investiționale.
  • 131,3 mil. lei pentru cereri de acordare a subvenției în avans ce contribuie la îmbunătățirea nivelului de trai și de muncă în mediul rural;
  • 13,2 mil. lei pentru cereri de acordare a subvenției în avans pentru dezvoltarea proiectului start-up;
  • 48,3 mil. lei pentru cereri de implementarea proiectelor prin abordarea LEADER;
  • 54,0 mil. lei pentru cereri de solicitare a subvenției complementare pentru acciza la motorina achiziționată în perioada 16 noiembrie 2022 – 29 iunie 2023.

Agenția asigură agricultorii că depune eforturi considerabile și întreprinde acțiuni concrete pentru a spori capacitatea de examinare a dosarelor de subvenționare.

Amintim că pentru anul 2023, conform Legii bugetului de stat, mărimea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural constituie 1,8 miliarde de lei.

Găinile Australorp – poze, descriere, norme de întreținere

0

Găinile Australorp sunt o alegere excelentă pentru cei care doresc să crească păsări pentru ouă și carne de calitate, dar și pentru cei care apreciază caracterul lor liniștit și aspectul lor atractiv.

Aflați detalii despre această rasă de găini și anume:

  • Originea rasei Australorp;
  • Descrierea rasei Australorp;
  • Productivitatea rasei Australorp;
  • Nutriția găinilor Australorp;
  • Condiții de întreținere a găinilor Australorp;
  • Avantajele rasei Australorp;
  • Dezavantajele găinilor Australorp.

Originea rasei Australorp

Găinile Australorp și-au căpătat denumirea după proveniența sa, ca „Orpingtoni Australieni”. Rasa de bază este Orpingtonul negru, originar din Orpington, Kent, Marea Britanie. Aceștia au fost exportați în Australia la finele anilor 1880 și perfecționați prin încrucișări cu rasele locale, în special cu Leghorn.

Rasa modificată a fost reimportată în Marea Britanie la începutul anilor 1920 și din „Orpingtoni Australieni” au devenit „Australorpi”. În anul 1922 a fost stabilit recordul, potrivit căruia, găinile Australorp, fără alimentație și iluminare specială, au depus în medie câte 309 ouă pe an.

Scopul principal al dezvoltării acestei rase a fost producția de ouă, dar a avut de câștigat și calitatea cărnii. Rasa a devenit curând foarte populară datorită producției mari, a calității înalte a cărnii și pentru temperamentul blând, potrivit pentru creșterea în gospodăriile amatorilor.

Astăzi, Australorp este recunoscută în întreaga lume pentru caracterele menționate, este frecvent prezentă la expozițiile avicole și se recunoaște drept una din cele mai prolifice rase de găini după producția de ouă, depășind multe alte rase.

Descrierea rasei Australorp

Găinile Australorp fac parte din tipul morfoproductiv carne-ouă, cu exterior corespunzător: corp de dimensiuni medii și penaj bogat. Conform standardelor, ele prezintă următoarele caracteristici:

  • constituția corporală robustă;
  • capul mic;
  • creasta erectă;
  • pieptul și abdomenul late;
  • aripi mari, cu penaj bogat;
  • picioare de lungime medie, de culoare neagră;
  • coada lată, ce pene lungi și dese;
  • ochii negri;
  • pielea albă;
  • găinile diferă de cocoși puțin, dimensiunile corporale fiind reduse nesemnificativ.

Culoarea penajului este negru profund, cu luciu verzui. Acesta a fost considerat standardul rasei de la creare și este unicul recunoscut în Statele Unite. Totuși, Australia permite trei tipuri de culoare: negru, alb și albastru. Africa de Sud, pe lângă culorile menționate, admite încă patru.

Vedeți și rasa Ayam Cemani – găini negre la exterior și interior.

Temperamentul găinilor Australorp este domol, echilibrat.

Productivitatea rasei Australorp

Găinile rasei Australorp se consideră rasă cu producție medie de carne și înaltă de ouă.

  • Producția medie de ouă – 180-250 de ouă pe an, cu recordul mai mare de 300;
  • Greutatea medie a ouălor – 58-60 g;
  • Culoarea ouălor – maro deschis;
  • Producția de ouă se menține relativ constantă pe parcursul anului;
  • Vârsta medie de începere a ouatului – 135-140 zile;
  • Greutatea corporală: 2,7 – 3,5 kg la găini și 3,6 – 4,2 kg la cocoși;
  • Viteza de creștere este medie.

Citiți și despre rasa Araucana – găini care fac ouă verzi și albastre.

Nutriția găinilor Australorp

Nutriția găinilor Australorp (și a găinilor în general) este esențială pentru a asigura sănătatea lor și pentru a mări productivitatea, mai ales dacă creșteți aceste păsări pentru producția de ouă.

Iată câteva aspecte importante ale nutriției găinilor Australorp:

  1. Hrană de bază: constă în semințe, cereale și grâu. Aceasta poate include porumb, grâu, ovăz, secară, orz și mei. Aceste ingrediente sunt sursă bună de carbohidrați și energie pentru găini.
  2. Proteină: Proteina este esențială pentru creșterea și dezvoltarea găinilor, precum și pentru producția de ouă. Asigurați-vă că hrana conține o sursă adecvată de proteină, cum ar fi soia, drojdia furajeră, semințele de floarea-soarelui sau mazărea. Pentru tineretul până la 16 săptămâni, se recomandă un conținut de proteină în rație de 20%. După această vârstă, proteina se reduce la 16%.
  3. Calciu: Găinile Australorp au nevoie de cantități mari de calciu pentru a produce ouă cu coajă dură. Rația poate fi suplinită cu calciu din rețelele comerciale sau prin adaos de cochilii de stridii sau coji de ouă măcinate, pentru a le ajuta în acest sens.
  4. Vitamine și minerale: Asigurați-vă că hrana conține vitamine și minerale esențiale, cum ar fi vitamina D, A, E și minerale precum fosforul și potasiul. Aceste substanțe sunt vitale pentru sănătatea generală și bunăstarea găinilor.
  5. Apă potabilă: Asigurați-vă că găinile au întotdeauna acces la apă potabilă curată și proaspătă. Apa este esențială pentru digestie, metabolism și reglarea temperaturii corpului.

Este important să rețineți că necesitățile nutriționale ale găinilor pot varia în funcție de vârstă, sex, sezon și starea generală de sănătate. Consultați întotdeauna un specialist în nutriția aviară sau un medic veterinar pentru a vă asigura că hrăniți găinile în mod corespunzător.

Condiții de întreținere a găinilor Australorp

Rasa nu este pretențioasă și nu necesită condiții speciale. Se va ține cont că sunt niște păsări active și s-ar simți cu mult mai bine într-un spațiu deschis, sau într-un coteț spațios, cu loc pentru plimbare. În același timp, se consideră că rasa este predispusă la obezitate, așa că se recomandă mișcare îndeajuns.

Australorpii sunt calmi și prietenoși, pot fi crescuți împreună cu alte păsări.

În rest, pentru a asigura sănătatea și bunăstarea găinilor Australorp, dar și pentru a stimula producția bună de ouă, se vor crea condiții adecvate de întreținere, aplicabile pentru toate rasele:

  1. Adăpost corespunzător: încăpere adecvată, care să le protejeze de condițiile meteo extreme și de prădători. Adăpostul ar trebui să fie bine izolat, cu ventilație calitativă, pentru a evita umiditatea excesivă și pentru a menține temperatura confortabilă atât vara, cât și iarna.
  2. Spațiu adecvat: o regulă generală este de aproximativ 0,5-1 metru pătrat pe găină în adăpost și 2-4 metri pătrați pe găină în curte.
  3. Cuibare confortabile: găinile Australorp au nevoie de zone ferite, curate, și liniștite pentru a depune ouăle.
  4. Curățenia în adăpost: igiena corespunzătoare reduce riscul apariției bolilor și îmbunățățește calitatea ouălor.

Citiți aici sfaturi la amenajarea cotețului pentru găini.

Este important să aveți grijă de găinile Dvs zilnic și să le oferiți condiții de trai sănătoase și sigure pentru a se dezvolta și a produce ouă în mod eficient. Consultați întotdeauna un specialist în creșterea găinilor sau un medic veterinar pentru sfaturi specifice.

Avantajele rasei Australorp

  • producție mare de ouă (printre cele mai productive rase);
  • ouă mari, cu coaja rezistentă;
  • consum eficient de hrană;
  • adaptabilitate la condiții diverse de mediu;
  • temperament docil, prietenos;
  • calitate bună a cărnii;
  • rezistență înaltă la boli.

Dezavantajele găinilor Australorp

  • tineretul, obținut de la încrucișările găinelor Australorp cu alte rase, are un nivel de productivitate redus;
  • viteza relativ mare de creștere poate duce la probleme de sănătate la picioare și sistemul osos, precum și la obezitate;
  • după vârsta de doi ani, producția de ouă se reduce.

Citiți și despre rasa de găini Mătase japoneză – descriere, întreținere.

O nouă taxă la frontiera UE a intrat în vigoare pe 1 octombrie. Ce consecințe va avea

1

Uniunea Europeană a introdus de duminică, 1 octombrie, un mecanism care prevede taxarea importurilor cu emisii mari de dioxid de carbon, un pas menit să accelereze eforturile pentru a deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic, notează mold-street.com.

Politica este menită să determine și alte părți ale lumii să urmeze exemplul blocului european, însă măsura a fost însă respinsă de partenerii comerciali ai UE, scrie Bloomberg.

Taxă pe importurile cu emisii mari de dioxid de carbon

Astfel, măsura va impune o taxă pe importurile cu emisii mari de dioxid de carbon, astfel încât companiile europene obligate să respecte legislația strictă a continentului în materie de climă să nu se confrunte cu o concurență neloială din partea producătorilor din afara blocului comunitar.

Începând de duminică, când va începe prima fază a așa-numitului „Mecanism de ajustare a carbonului la frontieră”, importatorii din șase industrii mari consumatoare de dioxid de carbon vor fi obligați să înceapă să raporteze emisiile.

„Va avea implicații strategice și financiare pentru întreprinderile din întreaga lume”, a declarat Tim Figures, expert senior la Boston Consulting Group.

Expertul susţine acesta este doar începutul unui proces de lungă durată şi chiar dacă unele companii nu sunt afectate imediat, „ele ar putea fi afectate într-o etapă ulterioară, deoarece UE are opțiunea de a include mai multe industrii”.

Mecanismul s-a confruntat deja cu critici din partea principalilor parteneri comerciali ai UE, inclusiv Rusia și China, care susțin că acesta subminează principiile comerțului liber. De asemenea, a contribuit la tensiunile comerciale dintre UE și SUA, administrația Biden solicitând la începutul acestui an ca exporturile sale de oțel și aluminiu să fie exceptate.

Însă, odată ce va fi pus în aplicare, mecanismul va fi un test cheie pentru a vedea dacă se poate stabili un preț al carbonului în întreaga lume, ca parte a eforturilor de limitare a încălzirii globale.

În cadrul celei de-a doua etape, care va intra în vigoare din ianuarie 2026, companiile vor trebui să plătească o taxă care va fi introdusă treptat, în conformitate cu prețurile de pe piața de carbon din UE.

Vineri, 29 septembrie, contractul de referință al UE privind emisiile a fost de aproximativ 82 de euro pe tona metrică de carbon.

UE are obiectivul de a reduce în acest deceniu emisiile de gaze cu efect de seră cu 55%

Ideea de a stabili un preț pentru emisiile de la frontiera europeană a fost vehiculată în ultimele două decenii, dar abia la începutul acestui an UE a adoptat o lege care să impună această taxă ca parte a ambițiosului său pachet de măsuri ecologice.

UE are obiectivul obligatoriu de a reduce în acest deceniu emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% față de nivelul înregistrat în 1990 și de a atinge neutralitatea climatică până la mijlocul secolului.

Chiar și faza de tranziție a mecanismului la frontieră, înainte de instituirea oricărei taxe, îi va forța pe producătorii din țările exportatoare să acorde o mai mare atenție amprentei lor de carbon, potrivit cifrelor.

„În primul rând, produsele lor vor fi mai puțin competitive dacă nu reduc emisiile, iar în al doilea rând, perspectiva de a plăti un preț la carbon în UE va acționa ca un stimulent pentru a investi în decarbonizare”, a spus Figures.

„Acest lucru ar putea însemna, de asemenea, o schimbare a modelelor comerciale: produsele cu emisii mari de dioxid de carbon vor fi mai greu de vândut pe piața UE, astfel încât acestea ar putea fi transferate în țări terțe fără tarife pe carbon”, afirmă expertul.

Taxa poate fi cel puțin parțial eliminată dacă în țara în care au fost produse bunurile s-a plătit deja o taxă pe carbon, ceea ce adaugă un stimulent suplimentar pentru ca țările terțe să își introducă propriile politici ecologice.

O astfel de concepție împiedică, de asemenea, ca planul să fie considerat un tarif ilegal în conformitate cu reglementările elaborate de Organizația Mondială a Comerțului (OMC).

UE mai are încă mult de lucru pentru ca mecanismul să funcționeze fără probleme, de la asigurarea supravegherii conformității în statele membre până la introducerea unor norme tehnice mai detaliate. De asemenea, se va confrunta cu provocări juridice la OMC și cu dispute cu partenerii comerciali.

Els Brouwers, director pentru energie, climă și afaceri economice la Essenscia, grupul de lobby al industriei chimice belgiene, a descris mecanismul ca fiind „o sarcină administrativă uriașă pentru importatorii din UE”.

Companiile au „o mulțime de întrebări” cu privire la modul în care vor fi protejate exporturile lor, a spus Brouwers.

Ecologiștii și economiștii, inclusiv laureatul Premiului Nobel William Nordhaus, au susținut de mult timp stabilirea prețului carbonului, deoarece permite țărilor să se unească într-un fel de „club al carbonului” pentru a elimina problema „free-riding-ului” pe baza eforturilor altor națiuni.

Impactul taxei

Potrivit lui Antoine Vagneur-Jones, șeful departamentului de comerț și lanțuri de aprovizionare de la BloombergNEF, această taxă ar putea, de asemenea, să dea un impuls piețelor de carbon nou apărute în alte țări, cum ar fi piața chineză a emisiilor, și să convingă alte țări să urmeze exemplul.

„Nu va duce la stabilirea prețurilor la carbon nici pe departe de ceea ce face UE în curând”, a scris Vagneur-Jones într-o notă.

Dar în locurile în care prețurile la carbon sunt acceptabile din punct de vedere politic, „acest lucru ar putea acționa cu siguranță ca un fel de motor”, a afirmat el.

Analiștii de la S&P Global au estimat că schema va aduce anual venituri de 80 de miliarde de dolari pentru blocul european până în 2040.

Importatorii de produse din oțel și ciment vor trebui să publice primele rapoarte privind emisiile de dioxid de carbon cauzate de producția bunurilor lor până la 31 ianuarie, potrivit normelor aprobate în iunie 2023. Alte produse vizate de faza de probă includ electricitatea, hidrogenul, îngrășămintele și aluminiul.

Proteina vegetală în hrana păsărilor – surse, proporții

0

Proteinele reprezintă unul din cele mai esențiale elemente în nutriția păsărilor, jucând un rol crucial în dezvoltarea, sănătatea, performanța și productivitatea acestora.

Acest lucru am descris mai detaliat în articolul precedent, disponibil pe acest link. În acest articol, vom vorbi despre componențele care pot fi utilizate ca surse de proteină în Moldova.

Sursele de proteină pot fi de origine vegetală, ca de exemplu leguminoasele (soia, mazăre), șroturile (floarea-soarelui, rapiță) și de origine animală cum ar fi: făina de pește, făina de carne și oase, laptele praf ș.a.

Mai jos, vom descrie caracteristicile proteinelor de origine vegetală și vom specifica proporția care poate fi inclusă în rația alimentară a păsărilor. 

Soia în hrana păsărilor

Soia este cea mai importantă sursă de proteină pentru păsări. Soia este una dintre cele mai valoroase surse de proteină utilizate în hrana păsărilor și a altor animale.

Ea oferă o gamă largă de beneficii nutriționale și este recunoscută pentru conținutul său bogat în proteine de înaltă calitate. Nu poate exista zootehnie performantă fără soia.

Conținut nutrițional bogat – soia este cunoscută pentru conținutul său ridicat de proteine (șrotul de soia poate conține între 42-46% proteină). 

Proteinele din soia conțin toți aminoacizii esențiali în proporții adecvate, făcându-le o sursă completă și echilibrată de aminoacizi. Aceasta o face foarte valoroasă în asigurarea necesităților proteice ale păsărilor.

Digestibilitate – deși soia are un conținut proteic impresionant, unele specii de animale pot avea dificultăți în a digera proteinele din soia în forma lor brută.

De aceea, procesarea termică a soiei (cum ar fi extrudarea sau prăjirea) este adesea utilizată pentru a îmbunătăți digestibilitatea proteinelor și pentru a neutraliza factorii antinutriționali precum lectinele și fitații.

Acești factori pot reduce absorbția nutrienților și pot afecta digestia. Prin procesarea termică adecvată, aceștia pot fi în mare măsură neutralizați, făcând soia mai sigură și mai benefică în hrana păsărilor. 

Atenție! nu este recomandat utilizarea soiei neprelucrată termic (prăjită, extrudată) la păsări. Aceasta poate provoca probleme grave digestive (diaree) și pierderi economice.

Citiți mai multe despre Diareea la păsări – cum este influențată de hrană, ce probleme provoacă.

Utilizare diversificată – soia poate fi utilizată în diferite forme în hrana păsărilor, inclusiv ca șrot de soia, soia extrudată, făină de soia, ulei de soia și chiar boabe întregi de soia. Cea mai utilizată formă este șrotul de soia.

Proteinele din soia sunt asociate cu numeroase beneficii pentru sănătatea animalelor. Ele contribuie la dezvoltarea musculară, sistemul imunitar puternic și producția optimă de ouă.

De asemenea, compușii bioactivi din soia, cum ar fi izoflavonele, pot avea efecte pozitive asupra sănătății păsărilor. De obicei, șrotul de soia poate fi inclus în rația păsărilor în proporție de 25-33 % la puii broiler și circa 12 – 15 % la găinile ouătoare.

La curci și prepelițe nivelul de soia la tineret poate ajunge la 35 %. 

Șrotul de floarea-soarelui în hrana păsărilor

Șrotul de floarea-soarelui este un produs obținut din procesarea semințelor de floarea-soarelui pentru extragerea uleiului. Acest șrot are multiple beneficii în hrana animalelor, inclusiv în hrana păsărilor. Iată câteva dintre beneficiile sale:

Sursă de proteină – șrotul de floarea-soarelui conține o cantitate semnificativă de proteine, făcându-l o sursă valoroasă pentru hrana păsărilor. Proteinele din șrot conțin o gamă de aminoacizi esențiali necesari pentru dezvoltarea, creșterea și funcționarea sănătoasă a păsărilor.

Energie – șrotul de floarea-soarelui conține grăsimi care sunt o sursă concentrată de energie pentru păsări. Grăsimile sunt esențiale pentru metabolismul energetic și pentru absorbția vitaminelor liposolubile.

Vitamine și minerale – în plus față de proteine și grăsimi, șrotul de floarea-soarelui poate conține vitamine și minerale esențiale pentru sănătatea păsărilor. De exemplu, acesta poate conține vitaminele E și B, precum și minerale precum magneziu și fosfor.

Fibre dietetice – șrotul de floarea-soarelui poate conține fibre dietetice, care pot ajuta la menținerea sănătății intestinale și la stimularea digestiei păsărilor.

Utilizarea șrotului de floarea-soarelui poate aduce beneficii economice, deoarece este un produs rezultat în urma procesării semințelor de floarea-soarelui pentru ulei.

Astfel, poate oferi o sursă de proteină și energie la un preț mai accesibil în comparație cu alte surse de furaje concentrate. Cu toate acestea, este important să fie luate în considerare și anumite aspecte în ceea ce privește utilizarea șrotului de floarea-soarelui în hrana păsărilor.

De exemplu, șrotul de floarea-soarelui poate conține compuși antinutriționali, cum ar fi celuloza, care pot afecta digestibilitatea nutrienților. Astfel, conținutul mare de celuloză afectează negativ calitatea furajului, digestia acestuia și poate provoca dereglări intestinale.

Utilizarea enzimelor furajere poate contribui la creșterea digestibilității și la îmbunătățirea valorii nutritive. Pe piața din Republica Moldova și România este disponibil un produs enzimatic  – Avizyme 1500, producător Danisco Animal Nutrition (lider mondial în producerea enzimelor furajere). 

Șrotul de floarea-soarelui poate fi inclus în rația păsărilor în proporție de 2-5 % puii boiler și până la 12 % la găinile ouătoare. Nu este recomandat includerea acestuia la tineret. 

Mazărea în hrana păsărilor

Mazărea este o legumă cu multiple beneficii nutritive, care poate fi folosită în hrana pentru animale, inclusiv în hrana păsărilor. Iată câteva aspecte importante despre mazăre:

Sursă de proteină – mazărea este recunoscută pentru conținutul său ridicat de proteine. Proteinele din mazăre sunt considerate de înaltă calitate și furnizează aminoacizi esențiali necesari dezvoltării și creșterii sănătoase a păsărilor.

Nutrienți esențiali – mazărea conține o gamă largă de nutrienți esențiali, cum ar fi fibre dietetice, vitamine (cum ar fi vitamina K, vitamina C și niacina) și minerale (cum ar fi fierul, magneziul și potasiul). Acești nutrienți contribuie la sănătatea generală a păsărilor.

Carbohidrați și energie – mazărea furnizează carbohidrați, inclusiv amidon, care pot oferi energie păsărilor pentru activitatea zilnică și metabolism.

Antioxidanți – mazărea conține antioxidanți precum vitamina C și flavonoide, care pot ajuta la protejarea celulelor păsărilor împotriva stresului oxidativ și la susținerea sistemului imunitar.

Fibră dietetică – Conținutul de fibre din mazăre poate sprijini sănătatea sistemului digestiv al păsărilor, promovând o digestie sănătoasă și eliminarea regulată.

Factori Antinutriționali – mazărea poate conține anumiți compuși antinutriționali, cum ar fi lectinele și fitații, care pot afecta digestibilitatea nutrienților. Procesarea termică, cum ar fi fierberea sau extrudarea, poate ajuta la reducerea acestor compuși.

Diversificarea dietei – folosirea mazării în hrana păsărilor poate contribui la diversificarea dietei, oferind nutrienți variabili și sprijinind o alimentație echilibrată.

Mazărea este o sursă valoroasă de nutrienți și proteine pentru hrana păsărilor. Cu toate acestea, așa cum este cazul cu orice ingredient, este important să fie luate în considerare factori precum procesarea corectă (prelucrarea termică) și echilibrul nutrițional pentru a asigura o hrănire sănătoasă și echilibrată a păsărilor.

Se poate de inclus în rația păsărilor circa 5-8 % de mazăre. Totuși, utilizarea mazării în țara noastră este limitată din cauza prețului mare la acest ingredient.

Șrotul de rapiță în alimentația păsărilor

Șrotul de rapiță reprezintă resturile obținute în urma procesării semințelor de rapiță pentru obținerea uleiului. Acest șrot este considerat o sursă valoroasă de nutrienți și poate fi utilizat în hrana păsărilor ca sursă de proteine și energie. Iată câteva informații despre șrotul de rapiță:

Conținut nutrițional – șrotul de rapiță conține o cantitate semnificativă de proteine (în general în jur de 30-40%) și grăsimi (aproximativ 10-20%). Acesta conține și fibre, vitamine, minerale și fitonutrienți.

Proteine din șrotul de rapiță conțin toți aminoacizii esențiali, ceea ce îl face o sursă de proteine de calitate în hrana păsărilor. Totuși, șrotul de rapiță poate conține și compuși antinutriționali, precum glucozinolații, care pot afecta digestibilitatea proteinelor.

Mai mult ca atât, dacă șrotul de rapiță este inclus în furajul găinilor ouătoare mai mult de 5 % poate provoca gustul amar la ouăle obținute de la acestea. 

Energie – șrotul de rapiță conține grăsimi, care pot furniza energie densă în hrana păsărilor. Grăsimile sunt esențiale pentru metabolism și pentru absorbția vitaminelor liposolubile.

Utilizare moderată – din cauza conținutului de compuși antinutriționali și a nivelului ridicat de grăsimi, șrotul de rapiță trebuie utilizat cu grijă în hrana păsărilor. În unele cazuri, el poate fi prelucrat pentru a reduce conținutul de compuși antinutriționali și a îmbunătăți digestibilitatea.

De asemenea, sunt recomandate diferite enzime furajere pentru a scădea efectul antinutriționali a acesteia. 

Suplimentare cu alte surse de nutrienți – deoarece șrotul de rapiță poate avea niveluri variabile de nutrienți și compuși antinutriționali, este adesea recomandată suplimentarea hranei cu alte surse de proteine și nutrienți pentru a asigura o dietă echilibrată. 

Impactul asupra sănătății – cantitățile mari de șrot de rapiță în hrana păsărilor pot avea un impact asupra sănătății acestora, în special din cauza potențialului de a afecta tiroida din cauza compușilor numiți glucozinolați.

Procesarea și tratarea reduc compușii antinutriționali îmbunătățesc digestibilitatea. Șrotul de rapiță poate fi procesat prin diferite metode, cum ar fi extrudarea sau prăjirea. Aceste tehnici pot îmbunătăți valoarea nutritivă și digestibilitatea șrotului.

Utilizarea șrotul de rapiță în rația păsărilor trebuie făcută cu atenție și să nu depășească 5 %.

Utilizarea proteinelor de origine vegetală în hrana pentru păsări și animale poate avea și ea avantaje și dezavantaje, în funcție de specie și scopul creșterii sau hrănirii. 

Avantaje ale utilizării proteinelor de origine vegetală pentru păsări și animale

Costuri reduse – proteinele vegetale sunt mai ieftine decât proteinele animale, ceea ce poate reduce costurile de hrănire a animalelor.

Evitarea problemelor de sănătate animală – utilizarea proteinelor vegetale poate ajuta la evitarea unor probleme de sănătate asociate cu hrana de origine animală, cum ar fi riscul de transmitere a bolilor de la animale la om (ca de exemplu salmonella).

Făinurile de origine animale cum ar fi cea de pește, carne și oase pot fi contaminate cu salmonella și prezintă risc pentru sănătatea umană. 

Citiți mai multe despre Salmoneloza la păsări – simptome, profilaxie și tratament.

Control mai bun al compoziției hranei – proteinele vegetale pot fi mai ușor de controlat în ceea ce privește compoziția și calitatea, ceea ce poate fi important în industria creșterii animalelor.

Dezavantaje ale utilizării proteinelor de origine vegetală pentru păsări și animale

Calitatea proteinelor. Proteinele de origine animală, mai ales făina de pește, au o calitate nutrițională superioară în comparație cu cele de origine vegetală în ceea ce privește conținutul de aminoacizi esențiali.

Prin urmare, este necesar să se suplimenteze hrana cu aminoacizi sintetici sau să se folosească surse variate de proteine vegetale în combinație cu cele animale pentru a asigura toate aminoacizii esențiali necesari.

Digestibilitatea dificilă – unele proteine vegetale pot fi mai greu digerate de către păsări și animale în comparație cu proteinele animale, ceea ce poate duce la o absorbție mai scăzută a nutrienților esențiali. Pentru soluționarea acestei probleme, sunt recomandate enzime furajere. 

Într-un final, menționăm că, pentru a obține performanțe de creștere și a producției de ouă trebuie de echilibrat rațiile furajere utilizând surse de proteină vegetală în combinație cu cea animală. Acest lucru trebuie făcut utilizând recomandările specialiștilor în nutriția animală.

AIPA a recepționat peste 3700 de cereri de solicitare a ajutorului financiar și umanitar extern

0

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) informează că a finalizat procesul de recepționare a cererilor de solicitare a ajutorului pentru fermierii afectați de secetă și consecințele crizelor din anul 2022, conform Regulamentelor aprobate prin Hotărârile Guvernului nr. 602 și 603 din 14 august 2023, în rezultatul căruia fiind recepționate 3744 cereri de solicitare a ajutorului financiar și umanitar extern – motorina.

Astfel, în perioada 24 august – 29 septembrie 2023, conform Regulamentului cu privire la stabilirea modului de acordare a ajutorului pentru fermierii afectați de consecințele crizelor din anul 2022, aprobat prin HG nr. 602/2023, AIPA a recepționat 2201 cereri de solicitare a suportului financiar, dintre care 330 cereri au fost depuse în ultima zi de recepționare.

Cele mai multe solicitări de suport financiar au fost depuse de fermierii din raioanele: Cahul – 129 cereri, Comrat – 121 cereri, Edineț – 120 cereri, Rîșcani – 115 cereri, Căușeni – 110 cereri.

Totodată, conform Regulamentului privind stabilirea cuantumului de motorină din ajutorul umanitar extern, destinat suportului agricultorilor afectați de seceta din anul 2022, aprobat prin HG nr. 603/2023, au fost depuse la Direcțiile Teritoriale AIPA -1543 de cereri de solicitare a ajutorului umanitar extern (motorină).

Din punct de vedere regional, cele mai multe solicitări au fost recepționate din raioanele: Căușeni – 123 cereri, Cahul – 118 cereri, Ceadîr-Lunga – 91 cereri, Fălești – 88 cereri, Comrat – 83 cereri, Cimșlia – 82 cereri.

Ziua Națională a Vinului 2023 – vezi ultimele detalii despre eveniment

0

Au mai rămas zile numărate până la cea mai așteptată sărbătoare dedicată tradițiilor vinicole: Ziua Națională a Vinului. Pe 7 și 8 octombrie, celebrăm cea de-a XXII-a ediție a evenimentului, marcând, totodată, și un deceniu de la lansarea brandului vinicol de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie”.

Agrobiznes este partener media al evenimentului.

Ziua Națională a Vinului este mai mult decât o sărbătoare, fiind o ocazie potrivită de a celebra tradițiile vinicole și cultura, dar și un moment pentru noi descoperiri și pentru aprecierea inovațiilor.

În mod tradițional, Ziua Națională a Vinului promovează cultura consumului responsabil și corect al vinului de calitate, și  totodată continuă angajamentul de a fi o sărbătoare mai prietenoasă mediului. 

Carnetul Degustatorului – ghidul pentru cultivarea consumului responsabil de vin

Amicii vinului, turiștii străini, dar și profesioniștii care vor dori să descopere Vinul Moldovei, vor fi ghidați de Carnetul Degustătorului. Creat sub forma unei cărți de buzunar, acesta respectă normele internaționale pentru degustarea vinurilor de calitate și încurajează consumul responsabil. 

Carnetul include 12 tichete detașabile pentru degustare și un pahar special de tritan (material 100% reciclabil), perfect adaptat pentru degustări, care nu schimbă gustul și aroma vinului. 

Chiar dacă accesul pe teritoriul Pieței Marii Adunări Naționale, locul desfășurării ZNV, este gratuit, achiziționarea Carnetului Degustatorului aduce numeroase beneficii și facilități pentru vizitatori.

La prezentarea acestuia, participanții vor beneficia de reduceri la achiziționarea articolelor promoționale marca „Wine of Moldova”. Carnetul include și o hartă a Drumului Vinului și informații despre vinăriile care organizează tururi vinicole de Ziua Națională a Vinului, precum și programul detaliat al celor două zile festive.

Carnetul Degustatorului poate fi achiziționat aici și este valabil exclusiv în zilele de desfășurare a Zilei Naționale a Vinului, pe 7 și 8 octombrie 2023.

Sustenabilitatea – un angajament durabil

Cu o viziune orientată spre un viitor mai sustenabil, a devenit o tradiție ca Ziua Națională a Vinului să fie o sărbătoare prietenoasă mediului înconjurător, promovând această perspectivă și în rândul membrilor comunității.

De aceea, fiecare vizitator care va veni în Piața Marii Adunări Naționale va primi un pahar special de degustare, din material ecologic. Și vesela de la food-court va fi în mare parte din materiale biodegradabile.

În zonele de relaxare din Piața Marii Adunări Naționale, vor fi amenajate măsuțe și scaune, fabricate din paleți de lemn, contribuind astfel la reducerea impactului negativ asupra mediului.

Deșeurile vor fi colectate separat iar coșurile de gunoi vor fi distribuite pe întreg teritoriul de desfășurare a evenimentului. Pentru a asigura un proces eficient și responsabil  de reciclare a deșeurilor, ulterior, deșeurile vor fi triate și reciclate de companii specializate.

Un alt exemplu al angajamentului față de sustenabilitate este reprezentat de cortul Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), care e construit din materiale reciclabile, iar electricitatea este asigurată de LED-uri alimentate de la panourile solare.

Aceste măsuri reflectă determinarea organizatorilor de a contribui la protejarea mediului pentru generațiile viitoare. Mai mult, acestea se aliniază cu politice ONVV și a vinăriilor reunite sub brandul vinicol de țară „Vinul Moldovei. O legendă vie” de a implementa standarde de sustenabilitate în conformitate cu tendințele globale și preferințe ale consumatorilor pentru produse sustenabile, sporind astfel competitivitatea vinurilor îmbuteliate pe piața de export.

Ziua Națională a Vinului va avea loc pe 7 și 8 octombrie 2023, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău.

Detalii complete despre programul evenimentului și informații suplimentare sunt disponibile pe acest link și pagina de Facebook Wine of Moldova 

Ziua Națională a Vinului este organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerul Culturii, cu suportul partenerului strategic USAID Moldova, prin Proiectul de Competitivitate și Reziliență Rurală.