De ce se ofilesc frunzele la tomate în solar, seră: 7 cauze

0

Dacă frunzele roșiilor se ofilesc, cauze ale fenomenului pot fi multiple – de la boli grave până la o insuficiență banală de apă. Este important să nu ignorăm niciun simptom, pentru a nu rata apariția unei boli periculoase și pentru a nu pierde din recolta prețioasă.

Cauzele ofilirii frunzelor la tomate

Pe lângă tradiționala insuficientă de apă, dacă o plantă adultă se ofilește, este posibil să îi lipsească nutrienții. Bolile sunt, de asemenea, cauze frecvente ale ofilirii. Roșiile sunt adesea afectate de ofilirea produsă de fuzarioză (Fusarium oxysporium f. sp. Lycopersici).

Dacă motivul ofilirii este mana (Phytophthora infestans) sau o altă ciupercă, aceste boli pot fi recunoscute nu numai prin faptul că frunzele se ofilesc direct pe plantă, ci și prin petele cafenii sau albe de obicei prezente pe tulpini și fructe.

În căutarea răspunsurilor la întrebarea „De ce planta se ofilește și moare?”, ar trebui să acordați atenție și fertilizărilor. Îngălbenirea și ofilirea frunzelor poate avea loc în absența diferitor oligoelemente.

Totodată, prezența unor dăunători ar putea provoca ofilirea frunzelor. Mai multe detalii despre aceste cauze, găsiți în continuare:

7 motive ce pot provoca ofilirea frunzelor la tomate

1. Irigarea incorectă

În cazul tomatelor, este important să nu realizăm udările seara, recomandată fiind udarea la rădăcină, pe suprafețe ce permit, prin picurare. În teren protejat, irigarea trebuie să fie moderată, direct la sol, iar în câmp deschis este necesar să protejați tomatele de ploi îndelungate.

Până înflorește, planta trebuie udată câte puțin o dată la 3-4 zile, iar când fructele sunt deja în faza de coacere, se udă din abundență o dată sau maxim de două ori pe săptămână.

Tomatele cresc şi rodesc în condiţii de umiditate înaltă a solului (70–80% din capacitatea maximă pentru apă a solului) şi de umiditate redusă a aerului, de 45–55%, umiditatea sporită fiind asociată cu riscul dezvoltării bolilor.

Tomatele semănate direct în câmp sunt mai puţin pretenţioase faţă de umezeală, spre deosebire de cele plantate prin răsad.

Perioadele critice pentru apă pentru plantele de tomate corespund cu următoarele faze de creştere şi dezvoltare: prinderea răsadului în sol, până la şi în perioada de fructificare.

Norme orientative de irigare a tomatelor prin picurare (acestea pot fi diferite în funcție de situația din câmp, de aceea importantă e monitorizarea permanentă a umidității solului):

Citiți mai multe despre Irigarea roșiilor și castraveților – sfaturi.

2. Lipsa luminii și aerisirea slabă

După ce solul a fost udat, este necesară aerisirea solarului. De asemenea, tomatele nu tolerează umbrirea. Asigurați-vă, că fiecare plantă primește suficientă lumină, că solarul sau sera este plasat într-o zonă însorită și plantele nu sunt plantate prea des.

3. Plantele se pot usca din cauza supraîncălzirii

Pe de altă parte, nu ar trebui să considerăm normale nici zilele prea însorite. În cazul razelor puternice, în unele zone este recomandată utilizarea plasei de umbrire, care, în ciuda costurilor, este mult mai eficientă decât metodele tradiționale de reducere a luminii.

Mulți mici grădinari văruiesc acoperișul solarului, iar în interior sunt plasate butoaie deschise de apă.

În cazul serelor, precum am menționat, sunt recomandate plase de umbrire, cele mai indicate ar fi plasele de culoare albă.

V-ar putea fi util articolul despre Cum se construiește o seră/un solar – 8 sfaturi importante.

4. Insuficiența de nutrienți

Frunzele tomatelor se pot ofili din lipsa de:

  • azot;
  • bor;
  • calciu;
  • magneziu.

Soluția optimă sunt îngrășămintele complexe adaptate necesităților fiecărei plante. Acestea pot fi achiziționate din magazinele de profil.

5. Ofilirea sau fuzarioza tomatelor

Precum am menționat, o cauză periculoasă a ofilirii tomatelor este fuzarioza – o ciupercă care se formează la rădăcină și se răspândește treptat pe întreaga plantă. Ea trăiește în sol. Boala începe cu veștezirea și apoi moartea frunzelor și lăstarilor inferiori.

Puteți confunda primele semne de fuzarioză cu alte boli sau cu lipsa de umiditate, din cauza ofilirii frunzelor de tomate.

Această boală este frecventă în special în spații protejate, deoarece agentul patogen iubește căldura și umiditatea. De obicei, agentul cauzal al fuzariozei, ciuperca, trece la roșii de la cartof.

În solarii şi sere, în condiţii favorabile atacului, plantele afectate pot rămâne pipernicite, apoi se ofilesc rapid, fructele păstrându-şi culoarea normală verde. 

Pe secţiuni, în partea de jos a plantelor apare un puf alb-suriu, care mai târziu duce la brunificarea pereţilor vaselor conducătoare şi uscarea plantelor. 

În solarii şi sere, în condiţii favorabile atacului, plantele se ofilesc rapid, fructele păstrându-şi culoarea normală verde. 

Unele plante se usucă încet și pot rămâne vii până la sfârșitul recoltării.

În timpul perioadei de vegetaţie, la culturile din spaţii protejate se pot aplica tratamente la sol, în jurul bazei tulpinii, cu produse pe bază de Bacillus subtilis 26 D, pulbere (titrul – nu mai puţin de 2 mlrd. celule/g). 

Pentru prevenire este recomandată umectarea seminţelor timp de 1-2 ore (1,5 g/kg seminţe), iar al II-lea tratament – înmuierea în soluţie a rădăcinilor răsadului timp de 1-2 ore înainte de plantare, cu norma de consum de 20 g/10 l apă.

Este recomandată popularea solului cu bacili de fân sau Trichoderma.

Detalii despre Fuzarioza la tomate – 15 sfaturi pentru o cultură sănătoasă.

6. Mana tomatelor sau Phytophthora infestans

O altă ciupercă periculoasă cu o evoluție rapidă a bolii este mana.

Atacul se iniţiază, de regulă, la locul de inserţie al pedunculului sub forma unor pete mari, brun-olivacee, care se măresc cu rapiditate, devin brune şi cuprind în scurt timp fructele în totalitate. 

Condiţiile favorabile de răspândire – temperaturi minime de 15-18°C şi optime de 21-23°C şi umiditate peste 90%.

Mana se răspândește prin plante înghesuite, resturi vegetale infectate, prin sămânță infectată și în condiții de irigare pe timp răcoros. 

Răspândirea manei poate fi evitată prin:

  • strângerea resturilor infectate de la cultura precedentă;
  • plantarea răsadului sănătos; 
  • evitarea excesului de umiditate.

Primul tratament profilactic cu fungicide se execută la încheierea rândurilor şi în cazul unui foliaj abundent

Tratamentele se fac cu diferite produse chimice, inclusiv oxiclorură de cupru, sulfat de cupru neutralizat cu hidroxid de calciu sau sulfat de cupru tribazic.

Citește mai multe despre Mana la tomate – 10 reguli pentru a o preveni. Tratamente.

7. Daune produse de insecte, cum ar fi afidele, musculița albă, acarienii

Plantele de roșii se pot ofili și din cauza atacului dăunătorilor:

  • afidele (sug sucul);
  • musculița albă (se hrănește și cu suc, iar în resturile sale cresc ciuperci);
  • acarienii (de obicei, colonizează lăstarii și frunzele inferioare).

Citiți mai multe despre Top 5 dăunători în solar/seră și cum scăpăm de ei.

Afidele

În ciuda dimensiunii lor mici, afidele sunt dăunători destul de periculoși pentru culturile legumicole. O femelă poate popula sera cu multe generații, formată de mii de larve și adulți.

Plantele slăbite sunt susceptibile la boli virale. Chiar dacă culturile nu mor după invazia afidelor, rezultatul va fi în continuare deplorabil – puteți uita de o recoltă bogată.

În cazuri avansate, va trebui să recurgeți la ajutorul bioinsecticidelor și al substanțelor chimice (de exemplu produse ce conțin drept substanță activă oxamil, sulfoxaflor, flupiradifuron, piretrin+ulei de rapiță sunt eficiente).

Musculița albă

Musculița albă este o insectă de până la 3 mm lungime, care arată ca o molie mică, preferă să se ascundă pe partea inferioară a frunzelor, unde își înmulțește larvele mâncăcioase.

Important! Musculița albă este și vector de transmitere a mai multor boli (virusuri).

Prezența musculiței albe poate fi recunoscută după petele albicioase de pe frunze, răsucirea, îngălbenirea lor și ofilirea lăstarilor.

Pentru a preveni dezvoltarea musculițelor albe, merită să dezinfectați anual solul din solar/seră și să-l înghețați iarna prin deschiderea ușilor și a orificiilor de ventilație.

Scăpați la timp de buruieni, pentru că pot deveni un teren de reproducere pentru dăunători. Utilizați plase antiinsecte pentru a reduce pătrunderea insectelor în solar. Folosiți capcane lipicioase de culoare galbenă, ce atrag musculițele.

Păianjenii prădători Amblyseius swiskii și Amblyseius montdorensis consumă ouăle musculiței și reduc esențial populația dăunătorului.

Încercați să utilizați metode populare de luptă, dacă suprafața afectată e mică: spălați larvele de musculițe albe de pe frunze cu apă cu săpun sau pulverizați cu o infuzie de usturoi, iar dacă e suprafața mare, culturile vor trebui tratate cu insecticide (de exemplu aplicați produse ce conțin substanța activă deltametrin, piriproxifen, ulei de portocale, acibenzolar-s-metil+ciantraniliprol, Paecilomyces fumosoroseus tulpina FE 9901, oxamil).

Detalii despre Musculița albă de seră – dăunător de temut la legume.

Acarianul roșu comun

Acarianul roșu comun (Tetranychus urticae) este cel mai mic dușman printre dăunătorii legumelor, dar daunele aduse de el sunt mari. Dăunătorului îi place mult aerul uscat, așa că adesea se instalează în plantații dense care sunt udate neregulat. 

Prin urmare, este posibil să se prevină apariția păianjenului într-o seră prin ajustarea regimului de irigare și creșterea umidității (umiditatea relativă a aerului de peste 70%), precum și prin îndepărtarea în timp util a frunzelor uscate și deteriorate.

Afânarea solului și plivitul vă vor ajuta în lupta cu dăunătorul.

În cazul unui atac puternic, plantele afectate trebuie tratate cu acaricide (produse ce conțin substanța activă acequinocil, ulei de parafină, abamectin) sau de adus în seră un inamic natural – unul dintre acarienii prădători din familia Phytoseiidae.

Norme generale de prevenire a ofilirii tomatelor în seră, solar

  • Dezinfectați pereții și suprafețele serii toamna sau primăvara.
  • Respectați rotația culturilor.
  • Îmbunătățiți fluxul de aer. Ventilați sera, solarul în mod regulat și bine pentru a preveni umiditatea ridicată.
  • Realizați copilitul lăstarilor la roșii.
  • Înlăturați frunzele de jos, ce sunt în contact cu solul pentru a evita răspândirea bolilor.
  • Mulciți solul în jurul plantei. Acest lucru va ajuta la prevenirea pătrunderii agenților patogeni din sol pe frunze.
  • Înlocuiți substratul înainte de începerea noului sezon (stratul superior, 5-12 cm) sau schimbați locul solarului. Apoi, solul poate fi afânat și udat cu apă fiartă cu adaos de sulfat de cupru sau mangan.
  • Realizați dezinfecția substratului, solului. Detalii despre Dezinfecția solului în solar și sere – sfaturi utile.
  • Respectați densitatea plantelor. Este important să nu plantați mai mult de 4 plante pe 1 mp, cu excepția unor soiuri adaptate acestor densități.
  • Aplicați îngrășămintele în mod regulat.
  • Respectați rotația culturilor.
  • Aerați solul periodic prin afânare.

Plantarea zmeurului cu spalier – sfaturi practice

0

Zmeurul este o cultură mai puțin pretențioasă, fiind cu succes cultivat în majoritatea zonelor. Totuși, atunci când vorbim de o plantație comercială, nu putem neglija cerințele specifice speciei, în condițiile în care ne dorim să obținem profitul planificat și să evităm la maxim posibil riscurile asociate creșterii culturii.

La înființarea unei plantații de zmeur pe sistem de susținere, trebuie să luăm în calcul:

Alegerea corectă a terenului

Zmeurul preferă: teren însorit, cu circulația bună a aerului, protejat de vânturi puternice, de temperaturi scăzute pe timpul iernii (temperaturi medii lunare cca 10 °C), pantă de până la 10%, soluri argilo-nisipoase (sau nisipoase cu irigare obligatorie), bine drenate, bogate în humus (peste 2,5 %), cu o bună capacitate de reținere a apei, PН 5,5–6,5.

Pretabilă pentru plantare e partea nord-estică și nord-vestică a versantului.

Se recomandă a fi cultivat după: cereale graminee, rapiță, varză timpurie etc.

Zmeurul NU se plantează pe: terenurile unde au fost defrișate în ultimii 3-5 ani speciile zmeur, mur, terenuri cu livezi recent defrișate, sole unde a fost cultivat recent căpșunul, cartoful, tomatele, ardeiul şi alte culturi din familia solanaceelor; tutunul, floarea-soarelui, leguminoase transmițătoare de virusuri.

Pregătirea terenului pentru plantarea zmeurului

Se înlătură din timp obligatoriu resturile de la cultura precendentă, se fertilizează solul în funcție de rezultatele cartării solului (în general, se recomandă 30-40 t/ha îngrășăminte organice descompuse, P 60-90, K 90-120, însă acestea diferă în funcție de situația din câmp).

Se afânează solul la adâncimea de 35-40 cm, se mărunțește, se nivelează cu cultivatorul. Pe terenurile slab drenate unii producători optează pentru formarea unor crestături, similare biloanelor.

Câmpul destinat plantării zmeurului se împarte în parcele, de obicei de: 100 m -150 m x 100 m – 200 m (1-3 ha), adaptate instalării spalierului şi sistemului de irigare.

Distanța dintre rânduri la zmeur depinde de tehnologia aleasă. De cele mai multe ori, se optează pentru 2,5 -3 m în plantații comerciale, 1,6-2 m în plantații de familie.

Între planturi pe rând distanța medie variază de la 0,3 la 0,5 m sau în funcție de tehnologie, particularitățile soiului.

Rândurile se orientează pe direcția N-S, astfel nu vor fi probleme cu aerisirea și asigurarea luminii suficiente.

Alegerea soiului potrivit de zmeur

Anual, pe piață devine disponibilă o varietate mare de soiuri noi, în funcție de tendințele consumatorilor și schimbărilor pentru care este necesară adaptarea.

În general, se recomandă a planta a câte 2-3 soiuri astfel încât să existe o flexibilitate mai mare la recoltare, polenizare reciprocă, iar acestea se aleg în funcție de:

zona pedo-climatică a plantației – structura, textura şi
expoziția terenului; sursa de apă; piața de desfacere, perioada dorită de recoltare; experiența pe care o aveți în cultivarea zmeurului, tipul de furctificare.

V-ar putea fi interesant și articolul Przehyba – soiul de zmeur cu cea mai timpurie coacere.

Sunt bine cunoscute două tipuri de soiuri de zmeur:

Soiuri de zmeur sezoniere (popular neremontante) – produc fructe numai pe lăstari de doi ani care apar din mugurii axilari (muguri care se dezvoltă în axilele frunzelor) pe întreaga lungime a lăstarilor de doi ani.

După fructificare, lăstarii se usucă și trebuie îndepărtați pentru a face loc lăstarilor noi, provenind din mugurii de pe sistemul
de rădăcină sau de la baza plantei.

Soiuri remontante de zmeur – produc fructe pe părțile terminale superioare ale lăstarilor în primul an de creștere (mugurii se formează în partea superioară a lăstarului (se situează în intervalul 1/3 – 1/2 din înălțimea totală).

Acestea produc, de asemenea, fructe în partea de jos a aceluia-și lăstar în al doilea an.

Detalii despre Ce este zmeurul remontant. Cele mai populare soiuri.

Plantarea zmeurului

Zmeurul se plantează primăvara – când pericolul înghețului a trecut, până la intrarea în vegetație, sau toamna – de la ieșirea din vegetație până la venirea înghețului.

Drajonii buni de plantat trebuie să aibă grosime la baza tulpinii nu mai mică de 10 mm şi sistem radicular cu lungimea peste 15-20 cm.

Pentru plantare se utilizează material de plantare proaspăt sau material de plantare cu rădăcina goală:

Recomandări înainte de plantare: rădăcina goală se umectează timp de 1-2 ore pentru a o rehidrata, se mocirlește.

Drajonii de zmeur se plantează cu 2-3 cm mai jos față de nivelul la care s-au dezvoltat în drajonieră.

După plantare, se asigură 5-6 l de apă la fiecare plantă, sau prin aspersiune cu norma 250-300 m3/ha. După plantare zmeurul se mușuroiește, solul se afânează.

Instalarea spalierului la zmeur

Stâlpii spalierului pot fi confecționați din beton armat, lemn sau plastic. Stâlpii din beton pot fi de tip SV-4 sau SV-2 de 2,4 m lungime. Stâlpii din capetele rândurilor se numesc fruntași, iar ceilalți mijlocași.

Stâlpii fruntași se introduc în sol la o adâncime de 50-60 cm, în poziție oblică, cu vârful în afară, formând cu suprafața solului un unghi exterior de 55-65.

Stâlpii fruntași se ancorează cu ajutorul a 2 sârme galvanizate cu diametrul de 5 mm. În pământ, la adâncimea de 80 cm și la distanța de 1,0-1,2 m de la baza stâlpului, se introduce un pietroi mare sau o dală din beton (40 cmx15 cmx15 cm), legate cu sârmă de 8-10 mm, care iese la suprafața solului sub forma unor ochiuri, de care se prind cele 2 sârme de ancorare.

De asemenea, stâlpii fruntași pot fi plantați și în poziție verticală, cu contraforță.

Restul stâlpilor se introduc în sol la adâncimea de 70 cm, în poziție verticală, la distanțe de 8 m-10 m. Prima sârmă
se fixează pe stâlpi la 50 cm de la nivelul solului, iar celelalte 2 – 3 sârme la câte 50-60 cm una de alta.

Spalierul se instalează, de obicei, în al doilea an după plantare.
În cazul folosirii stâlpilor din lemn se recomandă salcâmul sau stejarul cu grosimea la bază de 12 cm -18 cm. Stâlpii trebuie decojiți și tratați contra putrezirii pe o lungime de 80 cm.

Zmeurul poate fi condus pe:

Spalier simplu cu câteva rânduri de sârme – distanța dintre stâlpi de 8 -10 m, zmeurul se plantează la distanțe de 2 – 2,5 m între rânduri şi 40 – 50 cm între plante pe rând.

Plantele se răresc anual, pe fiecare metru liniar al rândului se lasă 6-8 tulpini și 6-8 drajoni noi răsăriți care vor fructifica anul viitor.

Palisarea tulpinilor se face pe 2-4 rânduri de sârmă la distanța de 50 – 60 cm una de cealaltă şi față de sol.

Spalier simplu cu câteva rânduri de sârme duble – stâlpii se instalează pe centrul benzii la intervale de 10 m. Pe stâlpi, la înălțimea de 0,5 m, 1,0 m şi 1,5 m, se întind trei rânduri de sârme duble, fixate la distanțe de 50 – 60 cm între ele.

Distanțierele (T-urile) pot fi confecționate din lemn (3*5 cm), corniere metalice sau alte materiale.

Două rânduri oblice sub formă de „V” – doi stâlpi se instalează la fiecare 8-9 metri de rând. Unghiul dintre
cei doi stâlpi de ancorare este de 20 ° până la 30 °
, ceea ce formează un sistem în formă de „V”.

Lățimea gardului viu la sol este menținută între 45-60 cm. Două niveluri de sârme duble (pot fi înlocuite cu șnur de nylon sau sfoară de balotare) parcurg lungimea rândului, atașate la stâlpii de ancorare la 75 cm și 135 cm deasupra solului.

Lățimea dintre cele două fire este de aproximativ 75 cm la înălțimea de 75 cm și aproximativ 90 cm la înălțimea de 1,35
metri. Lăstarii fructiferi sunt legați de sârme și formează un rând dublu de fructificare, iar lăstarii anuali sunt lăsați să crească în centrul rândului.

Zmeur condus pe două rânduri pe spalier cu brațe rotative (RCA) – oferă un grad mai mare de control asupra poziționării tulpinilor. Spalierul RCA este format dintr-o tijă de fier pătrată (4 cm x 4 cm) adâncită la cel puțin 50 cm în sol, lăsând 40 cm deasupra solului.

În partea de sus a stâlpului, două plăci metalice de fier sunt boltite cu piulițe de aripi. Între cele două plăci se introduc
două brațe încrucișate și bazele lor sunt fixate cu un știft. Pot fi făcute găuri suplimentare prin plăci, după caz.

Un alt ac este introdus prin plăci și brațe. Firele de pe brațele rotative lungi și scurte sprijină tulpinile fructifere și, respectiv, lăstarii vegetativi.

Spalierul RCA permite schimbarea poziției tulpinilor în diferite momente ale ciclului de creștere a plantelor prin mișcarea brațelor și a firelor de spalier. Acest lucru reduce sau
previne daunele provocate de arsurile solare pe fructe, facilitează recoltarea și reduce vătămările tulpinilor din timpul iernii.

Spalierul RCA funcționează eficient atât în sisteme de producție în câmp deschis, cât și în spații protejate. Dintre dezavantaje pot fi menționate costurile mari pentru procurare și necesitatea forței de muncă calificate pentru întreținere.

Vezi și Tăierile la zmeur și mur primăvara – sfaturi.

Bibliografie: Cultivarea zmeurului cu sistem de susținere (USAID). Autor: Valerian Balan.

Acest articol a fost elaborat cu suportul financiar al Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă (IFAD) în cadrul proiectelor implementate de către Unitatea Consolidată pentru implementarea Programelor IFAD.

Cum creștem sănătatea plantelor – condiții necesare pentru culturi sănătoase

0

Atunci când vorbim de agricultură și grădinărit în armonie cu natura și cu un minim de inputuri achiziționate, devine esențial să acordăm atenție nevoilor de bază ale plantelor.

Pentru ca acestea să aibă un avantaj asupra buruienilor, insectelor și bolilor, trebuie să ne concentrăm asupra detaliilor agro-ecosistemului. Acest lucru poate fi realizat prin:

Crearea condițiilor optime de creștere

Începeți cu elementele de bază: lumina, temperatura și apa. Optimizarea acestor factori de bază, adică adaptarea acestora în funcție de necesitatea fiecărei specii cultivate este cheia pentru a crește cu succes culturile, fără a adăuga mult îngrășământ și fără a utiliza în exces inputuri.

Lumina

Majoritatea culturilor de legume au nevoie de o oarecare umbră când își restabilesc rădăcinile noi după plantare sau în timp ce germinează. Permite plantelor să se concentreze pe creșterea rădăcinilor mai degrabă decât pe creșterea frunzelor și lăstarilor.

Umbra de la culturile înalte adiacente, mulciul viu în mijlocul rândurilor de culturi și/sau acoperirea rândurilor cu plasă de umbrire va ajuta la stabilirea rădăcinilor. Pe de altă parte, prea multă umbră în timpul dezvoltării ulterioare a culturilor iubitoare de soare poate slăbi acele culturi.

Plantele iubitoare de umbră, cum ar fi spre exemplu broccoli sau salata, se vor simți bine într-o zonă umbrită pe parcursul dezvoltării, iar vinetele, castraveții și tomatele, iubitoare de soare, sunt de obicei mai slabe și mai susceptibile la făinare, limacși și afide, dacă sunt crescute la umbră.

Temperatura

Temperatura de creștere greșită pentru o anumită cultură afectează negativ capacitatea sa de a se stabili pe noul teren și de a crește bine. Folosiți mulci și plasă de umbrire pentru reducerea temperaturii.

Primăvara devreme, pot fi utilizate diferite materiale pentru protecția plantelor. Devierile de temperatură au impact negativ asupra acestora.

De exemplu, răsadurile de varză afectate de frig sunt mai susceptibile la atacul larvelor, iar kale și broccoli, care iubesc temperaturile mai mici, sunt mai susceptibile la afide atunci când căldura excesivă de vară încetinește creșterea lor.

Acoperirea plantelor tinere după plantarea în câmp sau grădină mediază extremele de căldură și frig și astfel poate ajuta la prevenirea problemelor, cum ar fi atacurile timpurii a unor dăunători.

Umiditatea

Umiditatea aerului, precipitațiile, umiditatea solului și irigarea sau lipsa acestora pot face culturile mai mult sau mai puțin susceptibile la dăunători, în funcție de preferințele lor.

De exemplu, hernia rădăcinilor de varză este încurajată de ploi abundente și sol umed. În mai multe studii, acarienii care se hrănesc cu plante de cultură afectate de secetă au crescut și s-au dezvoltat mai repede decât pe plante neafectate. Daunele cauzate de acarieni au fost semnificativ mai mari pe plantele stresate de secetă.

Echilibrul optim al nutrienților

Conceptul despre o plantă sănătoasă s-a schimbat în ultimele decenii. O plantă sănătoasă este una în care nutrienții principali (cum ar fi azotul, fosforul și potasiul) și micronutrienții sunt toți echilibrați în raport unul cu celălalt.

Niciun nutrient nu ar trebui să fie în afara unui interval sănătos. De exemplu, plantele viguroase fertilizate, cu nivelurile ridicate de azot în țesuturi, nu sunt neapărat plantele mai sănătoase.

De fapt, s-a demonstrat că nivelurile ridicate de azot fac unele culturi mai susceptibile la dăunători precum afide, tripși și acarieni, dar și le fac susceptibile la boli. Concentrațiile mai scăzute de azot solubil par să facă culturile mai puțin susceptibile la daunele cauzate de majoritatea dăunătorilor.

Într-un studiu desfășurat pe parcursul a 2 ani, Brodbeck și colaboratorii săi (2001) au descoperit că populațiile de trips californian (Frankliniella occidentalis) erau semnificativ mai mari pe plantele de tomate care au primit doze mai mari de azot.

În mai multe studii, aplicarea îngrășămintelor care eliberează rapid azot (de obicei sintetice) a dus la creșterea numărului insectelor care se hrănesc cu seva lor. Aplicarea îngrășămintelor în doze mari duc la concentrații înalte de azot foliar care fac plantele mai vulnerabile la atacul dăunătorilor.

Se consideră că îngrășămintele cu azot cu eliberare rapidă adesea determină plantele să-și reducă investițiile în „sistemul imunitar”. Conținutul înalt de azot din solul din jurul rădăcinilor plantelor poate diminua interacțiunea între rădăcinile plantelor și microorganismele care ajută la reducerea impactului insectelor și a bolilor.

Pe de altă parte, îngrășămintele cu un conținut mai mare de carbon și mai puțin azot cresc biomasa și diversitatea microbiană a solului, precum și interacțiunile rădăcină-microorganisme din sol.

Iată principiul ecologic ce se dovedește a fi o rețetă pentru furnizarea unui echilibru optim al nutrienților plantelor:

Concentrați-vă pe îngrășămintele organice ce au conținut mai mare de carbon. Prioritizați îngrășămintele cu carbon pe bază de plante cu eliberare lentă, în locul îngrășămintelor cu azot cu eliberare rapidă.

În general, prin „îngrășăminte cu carbon” se înțeleg reziduurile de plante care au un raport carbon-azot (raport C:N) mai mare.

Culturile necesită diferite niveluri de nutrienți în diferite stadii de creștere. În general, îngrășămintele cu raport C:N mai mic (mai mult azot) funcționează mai bine în stadiile incipiente de creștere (germinare și prima creștere rapidă a frunzelor), iar rapoartele C:N mai mari sunt cele mai bune pentru stadiile ulterioare (formarea fructelor sau maturizarea culturii).

Raportul Carbon/Azot în diferite resturi organice (după Nicolai Bîkov):

Dacă ne gândim doar la nutrienți, în special la cei trei mari – azot, fosfor și potasiu, am putea uita de forța de muncă reprezentată de microorganismele din sol pe care ar trebui să o îngrijim.

Viața solului se dezvoltă pe volume mari de hrană sub formă de resturi de plante – îngrășăminte verzi, mulci, îngrășăminte organice – compost, iar datoria principală a unui cultivator este să fie un furnizor generos.

Această hrană pentru viața solului este adesea cel mai greu și cel mai voluminos material de îngrășământ pe care cultivatorii îl aplică pe câmpurile lor. Este cel mai bine să menținem viața solului „hrănită” în mod egal, pentru a obține o eliberare constantă de nutrienți și o creștere a culturilor.

Humusul este „creierul solului”. Cantitatea recomandată de humus pentru agricultura organică este de minim 2,5%. De obicei, procentul de humus în sol scade până la un anumit prag, după care solul nu mai lucrează bine și planta nu se dezvoltă.

Totodată, nici microorganismele nu pot supraviețui într-un sol fără humus. Azotul trebuie legat de sol cu ajutorul bacteriilor, îngrășămintelor verzi. Spre exemplu, olandezii un an cultivă îngrășăminte verzi, după care în următorii doi ani plantează căpșunul.

Este foarte importantă și prezența sulfului în sol, altfel îngrășămintele cu fosfor nu vor fi asimilate de către plante. În agricultura organică, pot fi utilizate făina de oase, zgura lui Thomas și сenușa pentru fosfor.

V-ar putea plăcea și articolul despre Micoriza – ce este și ce oferă plantelor. Cum sporim ciupercile micorizice în sol.

Bibliografie: Soil fertility management and insect pests: harmonizing soil and plant health in agroecosystems.

Festivalul „DeVin&DeGust”: Cunoaște Vinul Moldovei din regiunile cu Indicație Geografică Protejată

0

Vinul Moldovei din zonele cu Indicație Geografică Protejată (IGP) asociat cu deliciile gastronomice specifice regiunilor vor fi în centrul atenție la o nouă ediție a Festivalului „DeVin&DeGust”. Agrobiznes este partener media al evenimentului.

În primul week-end al verii, în data de 3 și 4 iunie, pe strada pietonală „Eugen Doga” din centrul capitalei vom descoperi împreună potențialul vitivinicol, gastronomic, turistic și cultural specific zonelor cu IGP.

Festivalul „DeVin&DeGust” este organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului, Asociațiile Viti-Vinicole  IGP „Codru”, „Ștefan Vodă” și „Valul lui Traian”, alături de partenerul strategic USAID Moldova, prin Proiectul de Competitivitate și Reziliență Rurală.

Elizaveta Breahnă, director interimar al Oficiului Național al Viei și Vinului:

„Vinul ce provine dintr-o zonă cu Indicație Geografică Protejată (IGP) are caracteristici diferite, iar „DeVin&DeGust” este acel eveniment care vine să familiarizeze și să explice vizitatorilor valoarea, semnificația și unicitatea unui produs vitivinicol cu IGP.

Denumirile de origine protejată și indicațiile geografice protejate sunt un însemn al calității și reprezintă legătura vinurilor cu regiunea geografică din care provin, terroir-ul local, tradiția, obiceiurile și cultura locului. Împreună, acestea dau valoare, gust și cresc calitatea produsului final.

Vă îndemnăm să celebrați Vinul Moldovei, participând la Festivalul „DeVin&DeGust”, să cunoașteți producătorii autohtoni și poveștile lor, le apreciați produsele și să luați parte la activitățile din cele două zile ale evenimentului, pentru a vă îmbogăți cunoștințele despre cel mai reprezentativ ambasador al țării noastre.”

Indicația Geografică Protejată (IGP) este un semn de calitate care asigură consumatorii finali că produsul este originar dintr-un areal viticol delimitat, este obținut din anumite soiuri de struguri și produs în conformitate cu niște reguli stricte.

La ediția din acest an al festivalului vor participa peste 25 de vinării, care produc vinuri cu IGP din cele 3 regiuni delimitate ale Moldovei: „Codru”, „Ștefan Vodă” și „Valul lui Traian.

Oaspeții vor avea ocazia să cunoască istoriile specifice zonelor, dar și poveștile oamenilor care produc vinuri cu IGP din cele trei regiuni.

Tradiționala Școala Vinului va avea un program plin de activități, inclusiv masterclassuri și degustări ghidate ținute de somelieri și degustători certificați. La fel, oaspeții vor învăța regulile de degustarea și de evaluarea corectă a unui vin, dar și asocierea cu bucate specifice gastronomiei locale.

Pe 3 și 4 iunie, vă îndemnăm să celebrați Vinului Moldovei, alături de cultura gastronomică la „DeVin Degust”.

Accesul la eveniment este gratuit, iar biletele pentru degustările oferite la standurile vinificatorilor, dar și la masterclass-urile de la Școala Vinului, vor putea fi achiziționate pe loc.

ANRE a modificat Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere

0

Astăzi, 26 mai 2023, în cadrul ședinței publice a Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a fost modificată Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, aprobată prin Hotărârea Consiliului de Administrație al ANRE nr. 446/2021.

Modificarea principală vizează una din cele 4 componente ale prețurilor la carburanți și anume, Marja comercială specifică, care este actualizată semestrial de către ANRE și care acoperă profitul și cheltuielile aferente activității de import și de comercializare a produselor petroliere principale. 

Astfel, conform modificărilor votate, la estimarea semestrială a Marjei comerciale specifice, ANRE va lua în considerare inclusiv indicele prețurilor de consum în Republica Moldova pentru ultimele 6 luni, dar care nu poate să depășească anual 110%. 

Prin urmare, în cadrul exercițiului de calculare a marjei comerciale specifice, ANRE va aplica pe de o parte un coeficent macroeconomic de indexare a acesteia, iar pe de altă parte va avea în continuare posibilitatea aplicării coeficientul de eficientizare a pieței produselor petroliere care este la fel limitat la aceleași 10%. 

Modificările votate vor intra în vigoare odată cu publicarea Hotărârii în Monitorul Oficial și vor putea produce efecte începând cu semestrul doi al anului 2023. 

Recolta de pe zeci de hectare de livezi – afectată de grindina căzută în sudul țării

0

Grindina căzută pe alocuri în timpul precipitațiilor de ieri, 25 mai 2023, au afectat puternic calitatea fructelor și culturilor fără sisteme de protecție.

Potrivit fermierilor, mai multe livezi au fost afectate, iar calitatea fructelor nu mai corespunde cerințelor piețelor de desfacere, astfel aceștia sunt îngrijorați de posibilitățile de valorificare în stare proaspătă.

Pe de altă parte, cantitatea de recoltă ce urma a fi obținută, pentru unele specii sensibile la îngheț, și așa se aștepta a fi mai redusă, din cauza înghețurilor înregistrate în perioada înflorii.

„Livada noastră de cais, ce ocupă o suprafață totală de 25 de hectare, nu a fost afectată puternic de îngheț, datorită amplasării favorabile. Spre regret, însă, grindina căzută recent a distrus recolta, fructele nu mai au un aspect pretabil pentru comercializare. Au fost făcute investiții importante, iar acum avem pierderi foarte mari”, menționează Alina Adescaleț, producător agricol din Vulcănești.

9 viticultori reconstruiesc un iaz pentru a iriga podgoriile: Poate vom restabili și creșterea legumelor

0

Adrian Tudosî, din satul Andrușul de Sus, raionul Cahul, este unul dintre agenții economici din localitate care a reușit să adune alți opt fermieri pentru un proiect necesar nu doar pentru sectorul agricol, dar pentru toți locuitorii. 

Împreună au decis să reconstruiască bazinul de acumulare, care era într-o stare deplorabilă, iar apa va fi folosită ulterior la irigarea plantațiilor de viță-de-vie. 

Membrii grupului client sunt producători de struguri de masă și tehnici, în total aceștia dispun de 76,5 ha de teren vitivinicol și reușesc să recolteze aproximativ 561 de tone de struguri. 

Lacul, care este în curs de restabilire, era înnămolit și a pierdut capacitatea de păstrare a apei. Nămolul evacuat va fi transportat în nemijlocita apropiere pentru reabilitarea stratului de cernoziom de pe pășuni.

Totodată, va fi construit un baraj cu o lungime de 187 de metri, temelia căruia anterior a fost surpată (distrus). Producătorii susțin că, dacă nu va fi restabilit barajul și sistemul de evacuare, în câțiva ani, în acest loc se va crea o râpă.

„Deținând plantații de viță-de-vie cu struguri de masă și tehnici, în condiții de secetă acută, așa cum s-a înregistrat în ultimii ani, avem nevoie de apă pentru irigare. Accesul la apă ne-ar ajuta să putem produce struguri de o calitate mai înaltă. Iată de ce, împreună cu alți cinci producători agricoli din zonă, am decis să formăm grupul client și să venim cu o contribuție proprie pentru a realiza acest proiect. Nu a fost deloc greu să ne adunăm, pentru că cu toții am simțit ce înseamnă lipsa de apă, având parte de ani complicați, cu secetă”, a povestit Adrian Tudosî.

Producătorul menționează că primarul localității a susținut din start ideea și a oferit tot suportul necesar pentru a pregăti dosarul cu acte. 

„Am apelat la Proiectul IFAD pentru a construi bazinul de acumulare și a avea posibilitatea de a iriga, dar și de a realiza lucrările în vii. Odată ce vom reuși reconstrucția bazinului de acumulare, ne propunem să identificăm și alte posibilități de finanțare pentru a construi o stație de pompare a apei ca să putem instala sistemul de irigare pentru toată suprafața de viță-de-vie pe care o gestionăm”. 

Grupul client a depus dosarul de participare în cadrul programului de finanțare a proiectelor de infrastructură publică, gestionat de UCIP IFAD, în anul 2021, iar la moment, circa 30% din lucrările planificate deja au fost realizate. 

„Lucrările se efectuează un pic mai greu din cauza faptului că lacul are multe izvoare care au fost astupate, înnămolite, iar acum, odată cu lucrările de curățare, acestea au un debit destul de puternic. Desigur că acest fapt este îmbucurător pentru noi, deoarece vom putea acumula mult mai ușor cantitatea de apă necesară. După reconstrucție, de bazinul de acumulare vor putea beneficia și alți producători din zonă”, a mai adăugat Adrian Tudosî.

Sorin Ciobanu, primarul satului Andrușul de Sus, a precizat că iazul unde au loc, la moment, lucrările de reconstrucție, avea surpat barajul, ceea ce îngreuna accesul producătorilor agricoli către plantațiile de viță-de-vie.

„În localitate avem, desigur, mai multe iazuri care necesită a fi curățate, reconstruite. Având în vedere că anul 2020, ne-a demonstrat cât suntem de vulnerabili față de secete, împreună cu câțiva agenți economici ne-am gândit să constituim grupul client și să beneficiem de grantul oferit de UCIP IFAD. Am studiat condițiile și am înțeles că sunt destul de favorabile pentru noi. În anii secetoși, cu părere de rău, ne confruntăm cu o lipsă acută de apă atât de necesară pentru sectorul agricol, dar și pentru deținătorii de animale”.  

Primarul povestește că, inițial erau doar șase producători agricoli, ulterior s-au mai alăturat trei, ceea ce a ușurat povara financiară pentru grupul client.

„Consider că a fost o decizie corectă, iar la moment lucrările deja sunt în executare. Sperăm că, împreună, vom reuși să construim un bazin de acumulare atât de necesar pentru localitate. Finisarea proiectului este planificată pentru sfârșitul lunii iulie curent. Cel mai mare și important beneficiu al acestui proiect este faptul că vom avea o sursă de apă, care va putea fi folosită atât pentru necesitățile sectorului agricol, cât și pentru întreaga localitate, mă refer aici desigur la stingerea incendiilor, cât și la diversificare biodiversității din zonă”.

Sorin Ciobanu a ținut să remarce faptul că, inițiativa antreprenorilor este una de apreciat și este bucuros că producătorii nu se opresc aici, ci au expus intenția de a identifica și alte oportunități de finanțare pentru construcția sistemului de irigare.

„Astfel, vom putea obține struguri calitativi în cantități mult mai mari. Schimbările climaterice din ultimii ani ne fac tot mai des să ne gândim cum să putem economisi și gestiona corect apa. Totodată, ne gândim că având acces la o sursă de apă vom putea să diversificăm gama de culturi pe care să le creștem, pe lângă struguri, poate chiar să restabilim producerea legumelor”. 

Lacul în reconstrucție are o suprafață de 2,6 ha, iar după reabilitare, capacitatea de acumulare a apei în lac va fi de 80 000 de metri cubi, ceea ce va asigura potențialul de irigare pentru membrii grupului client, cât și pentru alte 15 gospodării din apropiere, iar suprafața irigabilă va crește până la aproximativ 50-65 hectare.

Răspunsul Ministerului Finanțelor către fermieri. De ce nu au fost aprobate modificările privind rambursarea TVA

0

După ce ieri, fermierii au anunțat că, ministra Finațelor, Veronica Sirețeanu nu s-a prezentat la întrevederea stabilită anterior, astăzi, instituția a venit cu comentarii la nemulțumirea acestora și a prezentat poziția referitor la avizul votat în Guvern pe 24 mai.

Ministerul Finanțelor precizează că, esența inițiativei deputatului Trubca constă în câteva solicitări, și anume:

  • diminuarea ponderii venitului din activitățile agricole în venitul agentului economic de la 95% la 75%, pentru fi stabilit eligibil în cadrul Programului, lărgind considerabil sfera de aplicare a normei cu noi subiecți pentru restituirea TVA;
  • modificarea valorii de referință a sumei TVA pentru determinarea sumei pasibile rambursării, extinzând  astfel termenul programului pentru încă un an;
  • includerea, în suma pasibilă rambursării, a sumei obligației aferente impozitului funciar calculat aferent terenurilor neevaluate, ceea ce implică, de asemenea, lărgirea sferei de aplicare a scutirii, prin creșterea valorii acesteia.

„Fiecare din aceste inițiative are un cost de implementare și evaluarea oportunității acceptării acesteia se bazează pe calculele prezentate de solicitanți. Având în vedere lipsa unui impact bugetar potențial, fără identificarea surselor de finanțare, propunerile de extindere a beneficiarilor Programului de rambursare a TVA creează riscuri pentru onorarea angajamentelor de finanțare a cheltuielilor planificate atât față de acești beneficiari, în cazul acceptării fără acoperire, cât și față de alți beneficiari ai cheltuielilor guvernamentale”, se arată în comunicat.

Instituția menționează că, conform condițiilor Programului de rambursare a TVA existent la moment, în primele patru luni ale anului curent, au fost adoptate 427 de decizii privind rambursarea TVA, fiind acceptată de Serviciul Fiscal spre restituire suma de 120,73 milioane de lei, suma solicitată fiind de 128,71 milioane de lei.

Totodată, termenul mediu de adoptare a deciziilor a fost de 10 zile, ori de 4 ori mai rapid decât cel prevăzut în normele legale general stabilite (45 zile).

În plus, întreprinderile agricole au beneficiat și pe urma altor forme de restituire a TVA, aplicabile, în mod general, oricărui solicitant.

„Este important de menționat că, la adresarea înaintată de „Forța fermierilor”, Ministerul Finanțelor a informat despre stabilirea întrevederii solicitate cu conducerea Ministerului și a Serviciului Fiscal de Stat (SFS), fapt care s-a și realizat prin participarea Olgăi Golban, Secretar de Stat responsabil de domeniul fiscal și a lui Petru Rotaru, directorul SFS (răspunsul poate fi gasit aici). Menționăm că, în momentul realizării ședinței, ministra Veronica Sirețeanu era invitat special în cadrul reuniunii a 16 țări ce fac parte din constituenta Fondului Monetar International și a Băncii Mondiale, care se desfășoară în perioada 24-26 mai, în Muntenegru”.

Ministerul Finanțelor reiterează că, orice politică acceptată de Guvern necesită siguranța existenței spațiului fiscal pentru implementarea acesteia. Specialiștii din cadrul Ministerului analizează foarte atent fiecare solicitare, în sensul asigurării balansării între necesitatea acoperirii nevoilor și resursele existente.

Astfel că, orice pierdere de buget acceptată necesită identificarea unei surse de acoperire a acesteia din contul renunțării la finanțarea altor politici, ceea ce ar putea genera, de asemenea, nemulțumirea părților interesate.

„Din propunerile prezente în inițiativa deputatului Trubca, Ministerul Finanțelor a identificat posibilitatea de acoperire a celor ce au fost acceptate, și anume prin includerea în suma pasibilă rambursării a sumei obligației aferente impozitului funciar calculat aferent terenurilor neevaluate și extinderea termenului programului pentru un an. Celelalte subiecte urmau a fi discutate în cadrul ședinței stabilite, inclusiv identificarea, de comun acord, a unor soluții de depășire și a perspectivei temporare a acestora. Anume în așa fel avizul a fost votat de Guvern și poate fi consultat aici”, precizează instituția.

Totodată, ministerul comunică că, ședință nu a avut loc deoarece reprezentanții Asociației „Forța fermierilor” au refuzat dialogul, dacă acesta nu este moderat de ministra Finanțelor Veronica Sireteanu, ceea ce a făcut imposibilă o discuție eficientă asupra subiectelor ce se doreau discutate.

Amintim că, fermierii au anunțat că în urma mai multor întruniri cu autoritățile, care nu au generat rezultatele scontate, aceștia vor protesta, în perioada 7-30 iunie în PMAN, Chișinău.

În perioada 7-30 iunie, fermierii anunță proteste cu 300 de unități tehnică agricolă în PMAN

1

În urma mai multor întruniri cu autoritățile, care, potrivit fermierilor, nu au generat rezultatele scontate, aceștia anunță proteste în perioada 7-30 iunie în PMAN, Chișinău.

Declarația prealabilă privind organizarea protestului a fost prezentată de către Asociația Forța Fermierilor Primăriei municipiului Chișinău, anunțându-se proteste de durată cu tehnică agricolă.

Potrivit informațiilor incluse în declarație, se estimează prezența a aproximativ 1000 de fermieri din diferite raioane ale Moldovei și 300 de unități de tehnică agricolă. Fermierii asigură că protestul se va desfășura în mod pașnic, menținând ordinea publică.

Amintim că, aproximativ 200 de reprezentanţi ai agricultorilor din şase ţări central şi est-europene, inclusiv Moldova și România, au participat marţi, 24 mai, în apropierea sediului Comisiei Europene, la un protest cu privire la situaţia şi problemele grave întâmpinate de sectorul agricol şi alimentar intern, ca urmare a conflictului din Ucraina.