Moldova, în top zece producători de vin din Europa

0

Republica Moldova este în top zece producători de vin din Europa din anul 2022. Țara noastră s-a clasat pe locul nouă, arată datele Organizației Internaționale a Viei și Vinului.

Producția de vin a Republicii Moldova este estimată la 1,3 milioane de hectolitri, cu 7% mai puțin față de anul 2021, transmite bani.md.

Conform statisticilor Organizației Internaționale a Viei și Vinului, la nivel mondial, producția de vin este estimată, pentru anul 2022, la 260 de milioane de hectolitri, volumul fiind cu 1% sub nivelul din 2021.

În ceea ce privește Uniunea Europeană, volumul producției de vin este estimat la 157 de milioane de hectolitri pentru 2022, cu 2% peste nivelul din 2021.

Italia rămâne cel mai mare producător de vinuri din UE, menținându-se la nivelul de 50,3 milioane de hectolitri, Franța își consolidează poziția a doua după o creștere cu 17%, la 44,2 milioane de hectolitri, iar Spania închide topul 3 al producătorilor europeni de vinuri cu 33 de milioane de hectolitri, după o scădere de 6% în 2022.

Oleg Tîrsînă: Piața nucilor în 2022 a fost dificilă. Trebuie să găsim noi oportunități de comercializare

0

Piața culturilor nucifere, în anul 2022, a fost destul de dificilă, în special pentru miezul de nucă, susține Oleg Tîrsînă, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere.

Președintele Uniunii a specificat că, prețurile de comercializare, înregistrate anul trecut, au depins atât de soi, cât și de calibrul nucilor.

„Piața nucilor a fost destul de dificilă, în special pentru miezul de nucă. În ceea ce ține de nuca în coajă, în mare parte, s-a vândut, chiar dacă prețul a fost un pic mai mic decât în anii precedenți. Per ansamblu, nucile din soiuri moldovenești mai vechi, care au mai degrabă o destinație industrială, s-au vândut la prețul de 1-1,6 euro/kg. Nuca din soiurile moldovenești, cum ar fi Pescianski, s-a vândut la un preț de peste 2 euro, iar soiurile franceze, americane – 2,3-2,5 euro, iar calibru mai mare a ajuns și la 2,7 euro/kg”.

Acesta a adăugat că ținând cont de volumele produse la moment, există necesitatea de a identifica noi oportunități de comercializare.

Din acest motiv, participarea la diferite forumuri, expoziții, unde sunt prezente companii mari de retail, creează oportunitatea de a identifica piețe sau companii noi cu care am putea colabora.

Din acest considerent, Asociația Nucicultorilor din Republica Moldova (ANRM) a participat, în calitate de expozant, la una dintre cele mai mari expoziții internaționale specializate, care s-a desfășurat, în perioada 8-10 februarie, la Berlin (Germania) – Fruit Logistica.

Oleg Tîrsînă a specificat că, participarea a fost una necesară, deoarece niciodată Asociația nu a avut un stand expozițional la o astfel de expoziție internațională, deși era imperativ.

„Expoziția Fruit Logistica este de fapt specializată pe fructe și legume, în mare parte cele în stare proaspătă, dar și fructe uscate, nuci. În acest an, din cele ce am reușit să vizităm, am văzut doar trei standuri cu nuci. Pot spune că a fost foarte mică prezența nucilor la această expoziție, cu toate acestea, s-au apropiat destul de mulți vizitatori de standul nostru.

Persoanele nu au venit la expoziție pentru nuci, dar în momentul în care au văzut produsul s-au apropiat și au manifestat interes. A urmat o serie de discuții, schimburi de informații cu reprezentanți ai companiilor din diferite țări, continente. Cred că din contactele pe care le-am stabilit vom avea și rezultate pozitive, pentru că deja am primit câteva solicitări de oferte. Sunt sigur că participarea noastră a fost una necesară, mai ales că până acum comercializam mai mult prin intermediul companiilor procesatoare din țară, dar deja avem mai multă nucă crescută în livezi și este o necesitate de a stabili noi oportunități de comercializare”.

FOTO: Oleg Tîrsînă

În cadrul expoziției au fost prezentate atât nucile în coajă, cât și miezul, iar cei care au degustat au rămas impresionați de calitățile gustative, a mai spus Oleg Tîrsînă.

„Cei care au degustat miezul nostru au rămas încântați. Cei mai mulți au spus că niciodată nu au gustat așa miez bun. Deci, avem un mare avantaj, care va aduce rezultate în timp. Participarea la diferite platforme, unde există posibilitatea de a interacționa cu multă lume, creează posibilitatea de a aduce la cunoștință anume acest aspect – calitatea gustativă și organoleptica a nucilor moldovenești, care este de departe mult mai bună decât oricare altele.
Totodată, solicitările pe care le-am avut la expoziția Fruit Logistica au fost pentru nuca în coajă, care este de fapt o chestie dominantă. Din discuțiile pe care le-am avut cu experții din țară și nu doar, de la un an la altul, sunt mai solicitate fie miezul de nucă, fie nuca în coajă. Anul curent nu a fost o excepție. Avem niște stocuri de miez de nucă și încercăm, pe baza contactelor stabilite la expoziție, să le vindem”.

Oleg Tîrsînă a menționat că, nucile moldovenești își vor găsi cumpărătorii dacă se va continua promovarea acestui produs, inclusiv prin participarea la diferite târguri și expoziții.

28 februarie – ultima zi pentru depunerea cererilor de compensare a dobânzilor la creditele investiționale

0

Zile numărate pentru depunerea cererilor de compensare a dobânzilor la creditele investiționale accesate de antreprenori, anunță Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA).

În acest sens, agenții economici care au contractat credite investiționale în lei până pe 01 august 2022 de la bănci, Organizații de Creditare Nebancară (OCN) sau Asociații de Economii și Împrumut (AEl) pot beneficia, din partea statului, de compensarea dobânzilor în mărime de 2 puncte procentuale.

Cererile de compensare sunt recepționate de către Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului în format online, până pe data de 28 februarie 2023.

Suma cumulativă a compensației nu va depăși 300 mii lei per companie.

Pentru mai multe detalii, accesați Ghidul explicativ sau contactați Centru de consultanță +373 22 225 799.

Iurie Ușurelu – noul director UCIP IFAD Moldova

0

În urma concursului desfășurat de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Iurie Ușurelu este noul director al UCIP IFAD Moldova.

Noul director al UCIP IFAD își exercită funcția de astăzi, fiind prezentat echipei de către ministrul Vladimir Bolea.

Iurie Ușurelu are o experiență de peste 25 de ani în managementul sectorului agricol. De-a lungul timpului a deținut mai multe funcții de conducere în structurile de stat și în organizații internaționale, fiind implicat în diverse proiecte finanțate de BERD, PNUD, USAID, IFAD, Banca Mondială și Comisia Europeană.

Din anul 2017 până în 2019 a deținut funcția de Secretar General al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

De ce cartofii au goluri în interior – cauze, prevenire

0

Tuberculii de cartof, în ciuda unui exterior aparent sănătos, pot avea unele „probleme” în interior, iar una dintre acestea ar fi formarea golurilor. Păstrarea a astfel de cartofi este anevoioasă, de obicei, de scurtă durată.

Cauzele formării golurilor în interiorul tuberculilor de cartofi pot fi variate, de obicei generate de o tehnologie de creștere defectuoasă aplicată, ce duce la dezvoltarea inegală a țesuturilor în special la soiurile cu creștere rapidă și maturare timpurie.

Principalele motive ale formării golurilor sunt:

  • umiditatea neregulată a solului
  • fertilizarea incorectă: exces de azot în sol, insuficiența de potasiu
  • distanță mare între rânduri
  • recoltarea prea târzie.

Deseori, golurile în interiorul tuberculilor se formează în condiții de temperaturi înalte în timpul verii, când uscarea solului alternează cu umiditatea excesivă.

În același timp, nutrienții sunt asimilați neuniform de către cartof, procesele metabolice sunt perturbate, țesuturile exterioare ale tuberculilor încep să crească rapid, în timp ce cele interioare nu dovedesc să se dezvolte atât de intens, se rup și mor parțial.

Pe măsură ce tuberculii cresc, cavitățile se extind și cicatrizează, dobândind o nuanță maronie. La cartofii de formă rotundă, golurile sunt de obicei sferice sau cruciforme; la tuberculii alungiți, puteți vedea găuri ovale.

Este de remarcat faptul, că există soiuri predispuse la formarea golurilor. În același timp, numai tuberculii mari sunt goi, din cauzele menționate anterior, iar cartofii mai mici nu.

Prin urmare, atunci când planificați plantarea cartofilor, merită să acordați o atenție deosebită alegerii soiului, pregătirii locului de plantare și să respectați cu strictețe tehnologia.

Cartofii cu goluri în interior pot fi consumați selectând porțiunile fără probleme, iar cei cu semne de putregai nu pot fi consumați, deoarece de îndată ce începe descompunerea țesuturilor, micotoxinele pătrund în tubercul.

Dacă putrezirea cartofilor a început, toate stocurile ar trebui revizuite cu atenție: îndepărtați tuberculii stricați.

Detalii despre bolile la cartof, inclusiv cele ce pot provoca deprecierea tuberculilor pe acest link.

Cum să prevenim formarea găurilor în cartofi

Pentru prevenirea apariției golurilor în interiorul cartofilor, chiar înainte de plantare, ar trebui să planificăm totul corect.

În primul rând, ar trebui să selectăm soiul potrivit, să analizăm caracteristicile acestuia, adică să nu mai cultivăm soiurile ale căror tuberculi sunt predispuși la formarea golurilor.

Apoi, trebuie să fertilizăm cu atenție parcelele: aplicăm îngrășăminte organice (compost, biohumus), precum și cenușă de lemn (pe suprafețe mici) sau îngrășăminte complexe cu microelemente și un conținut ridicat de fosfor și potasiu, în funcție de analiza solului.

Îngrășămintele organice nu numai că furnizează cartofilor nutrienții necesari, dar mențin și biodiversitatea stratului fertil, îmbunătățesc structura solului și fertilitatea solului, dar și capacitatea solului de menținere a umidității.

Chiar și îngrășămintele minerale sunt importante de aplicat pe terenul „viu”, bogat în materie organică.

Detalii despre fertilizarea cartofului găsiți pe acest link.

Alegerea distanței potrivite de plantare. Distanța dintre rânduri depinde de metoda de plantare și de tipul de sol, iar dintre plante pe rând de mărimea tuberculilor utilizați în calitate de material săditor.

Dacă planificați să semănați cartofi pentru plantarea ulterioară, tuberculii trebuie să aibă diametrul de 28-35 mm, iar între plante pe rând distanța trebuie să fie de 22-25 cm. 

Pe parcelele înguste înălțate, cu pământ ușor, cu mulcire ulterioară, se poate opta pentru o distanță între rânduri de 50-60 cm.

Dacă solul este argilos sau argilo-nisipos, amplasat într-o vale, atunci este indicat să plantăm cartofi pe biloane înalte pentru a evita stagnarea umidității în timpul ploilor.

În același timp, distanța dintre biloane ar trebui să fie de aproximativ 70 cm – cu o plantare mai densă, va fi incomod să îndepliniți lucrările necesare.

Mai multe sfaturi la plantarea cartofilor găsiți aici.

Pe vreme caldă, nu uitați să udați cartofii, împiedicând uscarea solului. Prezența umidității este deosebit de importantă în timpul formării intensive a tuberculilor, adică din momentul butonizării până la sfârșitul creșterii vrejurilor.

Dacă veți realiza udările la timp, plantele nu vor intra în faza critică și se vor dezvolta normal. Pe suprafețe mari umiditatea se monitorizează cu ajutorul tensiometrului.

Pe cele mici, necesitatea de udare poate fi determinată simplu, săpând la adâncimea de 10-15 cm cu un hârleț. Dacă solul este uscat, udările deja trebuiau realizate, iar dacă solul arată umed, udările trebuie preconizate pentru următoarele zile. 

Dacă parcela nu este mulcită, atunci solul trebuie afânat și plantele mușuroite periodic. Acest lucru va crea un regim optim de aer, va reține umiditatea și nutrienții în sol. Ca urmare, sistemul radicular al cartofului va deveni mai ramificat, iar tuberculii vor primi o nutriție bună.

Pe suprafețe mici, mulcirea cartofului vă va oferi multiple avantaje și ar fi bine să nu neglijați această oportunitate. Lucrarea se poate face cu fân, paie, mraniță, turbă, rumeguș.

Pe suprafețe mari este avantajoasă mulcirea cu materiale sintetice – o peliculă închisă la culoare sau agrofibră. Ambele tehnologii de mulcire au propriile caracteristici, avantaje și dezavantaje.

De îndată ce vrejurile încep să se îngălbenească și să se usuce, cosiți-le și nu întârziați recoltarea, mai ales dacă se așteaptă vreme ploioasă.

Când depozitați cartofii, sortați-i cu grijă: separați cei mai mari tuberculi de soiuri predispuse la goluri și consumați-i mai întâi. Iarna, sortați periodic cartofii, deoarece unele boli nu apar imediat pe tuberculi, ci numai în timpul depozitării.

La același subiect, v-ar putea plăcea și articolul Cum se păstrează cartofii: sfaturi pentru depozite și pivnițe.

Confirmat. Vladimir Bolea va rămâne ministru al Agriculturii

0

Vladimir Bolea confirmă că va rămâne ministrul Agriculturii și în noul Guvern. În plus, acesta a precizat că va fi avansat în funcția de vicepremier. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni de la TV8.

„Am avut chiar astăzi o ședință la Parlament la dorința domnului prim-ministru desemnat, a vrut să se întâlnească cu liderii asociațiilor profesionale din agricultură. Din anunțul făcut de dumnealui, reieșind din importanța agriculturii, funcția de ministru al Agriculturii va fi avansată la funcția de viceprim-ministru”, a spus Bolea.

Totodată, acesta susține că s-a luat decizia ca creșterea economică să fie un alt obiectiv pe lângă securitatea națională.

„Din acest considerent, având două ministere care aduc bani la buget, al Economiei și Agriculturii, cei care administrează afaceri, evident că se pune accent pe aceste ministere pentru creșterea economică durabilă în Republicii Moldova”.

Dorin Recean a fost desemnat vineri, 10 februarie, candidat la funcția de prim-ministru, în aceeași zi în care Natalia Gavrilița și Guvernul condus de ea în ultimul un an și jumătate au plecat în demisie

Cultivarea grâului spelta în Moldova – tehnologie, costuri

0

Grâul spelta este o rudă a grâului comun, păstrând un șir de caracteristici specifice speciilor sălbatice. În continuare, sunt descrise mai multe particularități ale cultivării grâului spelta în sistem ecologic și costurile aferente activității.

ProCredit Bank și Feudal, partenerii principali ai Conferinței AgTech 2023

0

Două companii s-au alăturat ca parteneri principali ai celei de-a patra ediții a Conferinței AgTech Moldova: Feudal, o companie ce dezvoltă soluții IT pentru agricultură, recent lansată pe piața din Moldova, și ProCredit Bank, care oferă finanțare completă și flexibilă pentru antreprenorii din sectorul agricol.

Citește și: Cine sunt primii speakeri ai Conferinței AgTech 2023

Feudal – gestionarea eficientă a afacerii

Feudal furnizează informații privind banca funciară și efectuează analiza tuturor terenurilor din cadrul primăriilor pe un singur monitor.

În cadrul Conferinței AgTech 2023, Feudal va vorbi mai multe despre sistemele și serviciile digitalizate pe care le-a creat, despre cum fermierii își pot gestiona corect banca funciară și ce oportunități există pentru aceștia în cazul în care planifică să-și extindă eficient suprafețele pe care le au în gestiune.

Recent, Feudal a lansat pe piața Moldovei un nou produs – sistemul de management al întreprinderii Feodal FMS, care se bazează pe analiza datelor prin satelit, urmărirea echipamentelor, monitorizarea vremii și planificarea lucrărilor.

ProCredit Bank – susține întreprinderile mici și mijlocii cu oferte de creditare avantajoase

ProCredit Bank oferă sprijin financiar și consultativ producătorilor agricoli de peste 15 ani. Prin intermediul băncii, antreprenorii din sector au accesat suportul diferitor proiecte, cum ar fi FIDA, Livada Moldovei, PAC, RISP și altele.

ProCredit Bank se concentrează pe promovarea investițiilor ecologice – finanțând proiecte din domeniul eficienței energetice, energiei regenerabile și măsurilor ecologice, având și un produs bancar special conceput în acest sens – EcoCredite.

ProCredit Bank a fost partenerul Agrobiznes în dezvoltarea Calendarului evenimentelor agricole, banca propunându-și și în continuare să susțină dezvoltarea soluțiilor digitale simple, accesibile și utile fermierilor.

Despre Conferința AgTech

Conferința AgTech 2023 va fi organizată pe data de 14 martie în cadrul Tekwill, Chișinău, str. Studenților 9/11.

Conferința AgTech este organizată deja pentru al patrulea an de către Agrobiznes. În acest an co-organizatorii evenimentului sunt proiectele USAID PCRR, OPTIM și Tekwill.

Pentru a participa la Conferința AgTech, înregistrați-vă pe acest link.

Companiile sau organizațiile care doresc să participe la eveniment pot solicita oferta de parteneriat pe [email protected] sau apelând +373-69613530.

Gheorghe Gaberi: Suntem îngrijorați de nivelul de umiditate din sol. Trebuie normată corect încărcătura de rod la vița de vie

0

Chiar dacă plantațiile de viță-de-vie se află în repaus profund, viticultorii deja realizează lucrările de tăiere în uscat, legat și se pregătesc pentru noul sezon.

Este o perioadă favorabilă, când temperaturile nocturne coboară sub zero grade și prin aceasta se menține starea de repaus, susține Gheorghe Gaberi, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri.

În acest context, la finele săptămânii trecute, peste 150 de viticultori, producători de struguri de masă s-au întâlnit la un atelier teoretico-practic, ce s-a desfășurat în satul Bardar, raionul Ialoveni. 

Pe lângă cele mai importante procedee agrotehnice care trebuie realizate corect și de care depinde cantitatea roadei și, la sfârșitul anului, calitatea ei, s-a menționat despre rezultatele obținute în sezonul precedent, problemele cu care s-au confruntat viticultorii, situația din plantații, după un an foarte secetos, rezervele de umiditate și cum trebuie planificată tăierea în uscat.

„Cel mai mult suntem îngrijorați de nivelul de umiditate din sol, care va crea dificultăți în cazul în care nu vom avea precipitații în primăvară și nu există posibilitatea de a iriga. Cu regret, situația este destul de complicată, înregistrându-se un deficit de umiditate destul de mare, rezervele vor ajunge doar pentru începutul perioadei de vegetație. Pornind de la faptul că, anul trecut a fost o secetă foarte drastică, nu excludem că s-ar putea repeta și în anul curent, respectiv dacă nu vom norma corect cantitatea de roadă, atunci nu vom avea calitate și nu vom putea vinde strugurii ca struguri de masă”, a spus Gheorghe Gaberi.

Specialiști din domeniul morfologiei și fiziologiei viței-de-vie care au făcut cercetări în diferite regiuni ale Moldovei, prezenți la instruire, au vorbit despre situația curentă referitor la depunerea mugurilor de rod, unde se găsesc inflorescențele, astfel ca viticultorii să știe exact ce lungime să lase la coardele de rod. 

În ceea ce ține de rezultatele obținute în anul 2022, președintele Asociației, a specificat că, s-au exportat aproape 80 de mii de tone de struguri. 

„Ne-am apropiat de recordul exporturilor, în ciuda faptului că a fost un an dificil, atât din cauza condițiilor climaterice, cât și din cauza conflictului militar din țara vecină, care a dus la scumpirea logisticii. Cu toate acestea, viticultorii au reușit să-și vândă strugurii. Mulți dintre cei care mai au struguri în frigidere au comunicat că, la moment, se propune prețul de 28-30 de lei/kg.

Consider că am greșit mult, atunci când am pus la păstrare o cantitate mică de struguri și  cred că ar trebui să depozităm, cel puțin, 25-30 de mii de tone de struguri pentru a comercializa în perioada ianuarie-februarie. Prețurile au crescut, în timp ce mulți viticultori au vândut strugurii la prețuri mici în toamnă, de 2-2,5 lei/kg fabricilor de procesare”.

Totodată, Gheorghe Gaberi a comunicat că, pe parcursul lunii ianuarie au fost comercializate circa 6 500 de tone de struguri. În ceea ce ține de cantitatea care mai este în depozite, aceasta se estimează la circa o mie de tone de struguri. 

„Este o cantitate foarte mică, dacă ținem cont că în anii trecuți, în lunile ianuarie – februarie și începutul lunii martie, vindeam până la 18-20 de mii de tone. Fiind la început de an este necesar de a învăța din greșelile pe care le-am comis în anul precedent, dar și să orientăm producătorii ce trebuie să facă ca în anul curent să obțină recolte mai bune”.

Partea teoretică a fost urmată de seminarul practic în plantația viticolă din satul Ruseștii Noi, unde s-au făcut prezentările practice cum trebuie de efectuat corect tăierea în uscat și cum trebuie condusă vița-de-vie ca să se obțină struguri de calitate înaltă. 

În plus, au fost prezentate produse pentru protecția plantațiilor, deoarece în funcție de corectitudinea încărcăturii pe butuci, trebuie să fie planificată schema de protecție a plantelor, sistemul de fertilizare. S-a discutat și despre problema reziduurilor de pesticide interzise în UE. 

„Am îndemnat viticultorii care intenționează să-și schimbe plantația de viță-de-vie să atragă o mare atenție la soiurile timpurii de struguri, deoarece în lunile august-septembrie noi vindem cantități foarte mici. Totodată, să ofere atenție soiurilor apirene care sunt mai solicitate pe piața UE și pentru care se oferă un preț dublu față de soiurile tradiționale”, a mai adăugat Gheorghe Gaberi.

La final, președintele Asociației a amintit că pentru a obține rezultate pe măsura așteptărilor este nevoie de cunoștințe, tehnologii bazate pe argumente științifice și pe o disciplină tehnologică strictă.