Guvernul își propune investiții de 3 miliarde lei în sectorul agricol, până în anul 2030

0

Dezvoltarea sectorului agricol, consolidarea securității și siguranței alimentare, a bunăstării și a condițiilor de trai mai bune în mediul rural sunt obiectivele principale ale Strategiei Naționale de Dezvoltare Agricolă și Rurală 2023-2030 (SNDAR), aprobate, astăzi, de Executiv. 

Documentul include obiective orientate spre consolidarea sectorului agricol, dezvoltarea industriei alimentare și diversificarea piețelor, asigurarea transpunerii acquis-ului comunitar și implementarea progresivă a acestuia. 

Prin aplicarea Strategiei se urmărește ca, până în anul 2030, investițiile publice în sectorul agricol să înregistreze creșteri constante de peste 3 miliarde lei.

Totodată, în urma excluderii barierelor birocratice, a creșterii valorii adăugate în agricultură și a productivității muncii, ponderea investițiilor private urmează să ajungă la circa 13 miliarde lei către 2030.

Aceasta înseamnă că valoarea totală a investițiilor în sectorul agricol va constitui aproximativ 4,63% din PIB, față de 1,66% în 2020. 

Realizarea obiectivelor formulate în strategie va permite reabilitarea sistemelor centralizate de irigare pe o suprafață de 30 mii ha, sporirea cu cel puțin 50% a volumelor de producție zootehnică în ferme, aplicarea bunelor practici agricole pe o suprafaţă de cel puțin 150 mii ha de terenuri agricole, sporirea exportului produselor agroalimentare cu 15% ș.a. 

Obiectivele SNDAR au fost elaborate în conformitate cu necesitățile fermierilor și consumatorilor și sunt orientate către Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, stabilite de Agenda ONU 2030.

În contextul aspirațiilor Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană, SNDAR se aliniază și la Politica Agricolă Comună, model european bazat pe principiile suveranității alimentare, a sustenabilității, capacității de îmbunătățire a productivității și de sporire a competitivității sectorului agricol. 

Strategia urmează a fi implementată cu implicarea autorităților naționale, a partenerilor internaționali și a mediului de afaceri. 

VIDEO. Însămânțarea artificială la vaci – recomandări

0

La bovine însămânțările artificiale se realizează atât în marile ferme de crește re industrială (de mii de capete), cât și în fermele medii (de câteva zeci de capete) și chiar la nivel gospodăresc (câteva capete).

Aplicarea la scară mare se datorează avantajelor oferite în comparație cu monta. În principal, este vorba de sporirea producției și controlul unor afecțiuni.

Rata bună a gestației (45–75%) coroborată cu avantajele de ordin genetic au condus la răspândirea la scară comercială a însămânțării artificiale cu spermatozoizi crioconservați.

În aceste condiții, s-a ajuns ca la taurine să existe la nivel mondial cea mai mare cantitate de spermatozoizi crioconservați. Trebuie precizat însă faptul că aceștia se află în mare parte în colecții de lucru, și provin de la rase comerciale cu productivitate mare.

Importantă pentru însămânțare este depistarea femelelor în călduri. Estrusul este evident atunci când femele manifestă reflexul de imobilitate. Durata estrusului este limitată, de circa 8-12 ore.

Căldurile la vaci pot fi:

  • normale – prezente atât modificările de comportament, cât și la nivelul vulvei;
  • liniștite – nu sunt însoțite de modificări în comportament, numai la nivelul vulvei;
  • dubioase – modificări în comportament, însă numai cele care intră în tabloul general la orice disconfort – anorexie (pierderea sau reducerea poftei de mâncare), agitație, mugete, scade producția de lapte, cele specifice legate de miros sunt absente; manifestări puternice de comportament cu secreție abundentă seroasă (ciclu anovulatoriu sau chisturi); secreție de mucus are un aspect tulbure sau numai strui de puroi;
  • fără – nu există decât modificări comportamentale generale poate să fie debutul unei boli, fără să existe ciclu.

Vulva vacilor în călduri este uşor edemaţiată (umflată), iar pe la comisura inferioară se scurge un mucus filant, transparent. Dacă mucusul nu este „curat” (prezintă puroi), înseamnă că uterul este bolnav (endometrită), iar vaca nu se va dirija la montă sau însămânţare, urmând ca aceasta să fie tratată de medicul veterinar.

Pentru a ajunge să facem o însămânțare artificială corectă trebuie să ținem cont de unele repere:

  • Origine – dacă este o femelă cu origine, extinsă o garanție a unui potențial crescut pentru producția de lapte și eforturile pentru asigurarea unei îngrijiri și furajări corespunzătoare va fi răsplătită; va avea normal primul ciclu de călduri după fătare în intervalul 42-60 zile sau la o producție ridicată între 60-80 de zile;
  • Rasele perfecționare sunt precoce, greutatea și vârsta optimă pentru însămânțare este diferită, în funcție de rasă;
  • Fătarea – derularea ei și perioada puerperală (după fătare) influențează instalarea gestației; de multe ori fătarea distocică (dificilă) este însoțită de retenție placentară, prelungește perioada de refacere a uterului și astfel se amână posibilitatea de instalare a gestației;
  • Primul ciclu după fătare – durata la care apare este influențată de mulți factori, de aceea este bine să știm momentul în care a apărut, ca să evităm situația;
  • Perioada între cicluri – dacă nu se încadrează în normal, trebuie făcute investigații suplimentare; Dacă se scurtează poate fi vorba de prezența unui chist; Dacă se prelungește cu câteva zile poate fi vorba de un avort embrionar;
  • Actualele călduri – prin întrebarea când și care semne s-au manifestat, avem răspunsul tabloului întreg de manifestări ale femelei, dar și posibilitatea să aflăm daca au fost depistate de la început, la mijloc sau la sfârșit.

Vacile care nu manifestă călduri în primele două luni după fătare se vor examina de medicul veterinar şi se vor trata corespunzător, în vederea reluării funcţiei de reproducere.

Centre de producere a materialului seminal de taur există în toate țările cu zootehnie avansată. Cu producția de material seminal al unui taur se pot însămânța 500 de mii de vaci. În lume existau la începutul anilor 2000 un număr de peste 648 centre de producere a spermei, 1.635 bănci de spermă, peste 40 de mii de tauri și 264 de milioane de doze, din care peste 50% sunt produse în Europa, 27% în Extremul Orient și 16% în America de Nord (Thibier și Wagner, 2002).

Dintre acestea, într-un an mai mult de 100 de milioane sunt utilizate la însămânțări artificiale. La noi în țară este un centru unde se păstrează materialul seminal (banca genetică de la tauri) care este difuzată către oficiile locale pentru însămânțarea artificială (CRARA).

Materialul seminal difuzat la Oficiile locale pentru Î.A. la taurine este păstrat în containere Diuara de diferite capacitați, care au posibilitate de stocare a azotului lichid pe o perioadă de 180 zile, fără a fi alimentate cu azot lichid.

Unul din elementele de bază este ca materialul seminal să fie păstrat permanent în azot lichid unde temperatura este de -196 grade.

La scoaterea dozelor care vor fi destinate pentru Î./A. este necesar de respectat regimul de temperatură care se menține în containerul Diuara.

Este cunoscut că în gâtul containerului temperatura este de 120-90 grade, se ridică până la -90 grade – temperatură critică pentru celulele spermatice, la această temperatură se începe recristalizarea apei care provoacă distrugereea membranelor spermatozoizilor.

În aces scop, dozele de material seminal la nivelul gâtului containerului se mențin 5-10 secunde, după care ele trebuie introduse din nou în azot lichid, unde temperaturae este de -196 grade.

S-a demonstrat că menţinerea dozelor congelate la partea superioară a containerului (gâtul containerului) în timpul scoaterii din container trebuie să fie cât mai scurtă – maxim 15 sec.

Un alt foarte important factor este docongelarea materialului seminal destinat însămânțărilor artificiale la bovine. Se practică mai multe metode de decongelare a materialului seminal. De exemplu, în baia marină, în mână sau în mediul ambiant.

Cercetările au demonstrat că cele mai bune rezultate privind mobilitatea spermatozizilor se obțin când materialul seminal este decongelat în baia marină la temperatura de 36-38 grade C în funcție de protocolul de crioconservare folosit.

Un alt factor important este durata păstrării materialului seminal de la reanimare până la inoculare. Această perioadă nu trebuie să depășească 10-15 minute, deoarece după această perioada capacitatea fecundantă a spermatozoizilor scade brusc, ceea ce diminuează eficacitatea însămânțării artificiale.

Vacile trebuie să fi fătat cu cel puţin 45 de zile înainte, să nu aibă tulburări ale funcţiei de reproducere (ovare chistice, endometrite, etc.) şi să manifeste căldurile ciclic. Acestea vor fi observate dacă manifestă căldurile într-o perioadă de 24 de zile (durata maximă a unui ciclu sexual normal).

Inocularea spermei prea devreme sau înaintea estrusului sau după terminarea estrusului diminuează fecunditatea femelelor.

Dacă obțineți aceste răspunsuri din partea observatorului puteți să vă faceți o imagine de la bun început în care grupă se situează femela, pe care urmați să o însămânțați, iar în momentul în care faceți ancheta puteți să continuați investigația, să alegeți varianta cea mai bună pentru a fi o intervenție cu succes.

Inocularea materialului seminal în organele genitale femele, din această categorie face parte și momentul optim de inoculare a spermei. Există mai multe metode de inoculare a materialului seminal: cu ajutorul speculumului, manocervicală, rectocervicală. 

Inocularea spermei congelate în paiete, cu ajutorul pistoletului de însămânţare, este cunoscută frecvent sub denumirea de Metoda recto-vaginală sau Metoda bimanuală. Etapele însămânţării artificiale prin metoda recto-vaginală sunt:

  • pregătirea vacii pentru însămânţare; 
  • decongelarea paietelor cu material seminal;
  • pregătirea pistoletului de însămânţare; 
  • însămînţarea propriu-zisă.

Vaca se contenţionează (leagă) în adăpost, în sala de însămânţare sau într-un loc cunoscut de aceasta, evitându-se factorii stresanţi.

Se va examina femela, pentru a fi siguri că este în momentul optim de însămânţare (sperma se va decongela numai după contenţia şi examinarea vacii). Se goleşte rectul de materiile fecale.

Regiunea vulavară trebuie bine curăţată şi ștearsă cu un prosop uscat, pentru a preveni contaminarea căilor genitale (spălarea se recomandă numai dacă animalul este foarte murdar).

Însămânțarea vacilor are loc urmând:

  • Preluarea corectă a paietelor din container şi decongelarea lor.
  • După decongelarea paietelor este necesară îndepărtarea aerului prin lovirea uşoară cu degetul a paietelor la partea sudată. Paietele se şterg cu hârtie sau cu un prosop curat pentru a preveni răcirea lor sau contactul apei cu sperma.
  • Paietele se taie cu o foarfecă sterilă (cca. 5 mm).
  • Paieta se introduce în pipetă fără a se atinge capătul tăiat al paietei. Pipeta se ţine într-o mănuşă/husă de plastic curată. Întotdeauna se decongelează şi se utilizează la însămânţare numai o singură paietă/doză de spermă.
  • Temperatura pistoletului de însămânţare artificială trebuie să fie de 25°C. Când nu sunt alte metode de încălzire, acesta se poate încălzi la temperatura corpului.

După locul de depunere a spermei există două posibilităţi de inoculare, în funcţie de caz:

  • Inoculare de tip vaginal, care se aplică în unele situaţii la tineretul femel, deoarece la unele exemplare conductele cervicale sunt insuficient dezvoltate. În acest caz, doza utilizată la inoculare trebuie să fie dublată.
  • Inoculare de tip cervical, care se aplică la vaci şi junincile cu dezvoltare normală  a organelor genitale.

În prezent, cea mai răspândită metodă de inoculare a spermei la vacă este metoda bimanuală.

Rezultatul aplicării oricărei tehnici este influențat de manualitate sau îndemânare, care se câștigă prin experiență, prin respectarea protocolulului de lucru, respectiv timpii operatori și calitatea instrumentarului folosit.

Ca metodă acum se folosește numai metoda bimanuală. Este sigură și eficace, însă presupune cunoașterea topografiei organelor gentiale și exercițiu, deoarece materialul seminal poate fi depus greșit, într-un fald al mucoasei sau să se producă rupturi ale peretelui conductului genital.

Denumirea de metodă bimanuală este dată de faptul că sunt utilizate ambele mâni, una se introduce în rect, iar cealaltă introduce pistoletul prin vagin, de aceea se mai numește și recto-vaginală.

O altă denumire pe care o puteți întâlni, a aceleiași metode este de însămânțare prin control rectal sau metoda tactilo-cervicală.

Executarea introducerii pistoletului se poate face cu dreapta sau cu stânga, rămâne la latitudinea însămânțătorului în funcție de dexteritatea fiecăruia, dacă este stângaci, o va face cu stânga.

Tipul de efectuare a inoculării în funcţie de durata perioadei de călduri trebuie să asigure întâlnirea dintre cele două celule sexuale în stadiul când aceștea sunt fecundabile (în medie, ovulul 3-5 ore şi spermatozoidul 12-24 ore). 

Ordinea corectă a executării însămânțării:

  • ștergerea vulvei cu un șervețel de hârtie, nu se folosește apa și săpunul;
  • îndepărtarea labiilor sau buzelor vulvei, fie la comisura superioară sau inferioară, cu degetele mâinii pe care s-a tras mănușa de polietilenă, este o măsură igienică, deoarece buzele vulvei, au o încărcătură mare de germeni de aceea, nu are voie să fie în contact cu vârful pistoletului, prin această manoperă se face totodată și o examinare, a mucoasei și a clitorisului;
  • cu cealaltă mână se introduce pistoletul orientat în sus, la un unghi de 45 grade pentru a evita pătrunderea în meatul urinar, care se găsește imediat pe planșeul vestibulului vaginal, apoi se orientează orizontal până ajunge în vagin;
  • chiar și unui însămânțător experimental i se poate întâmpla ca vârful pistoletului să intre sun pliul înfundat, de diverticul suburetral situat în zona de deschidere a uretrei; nu trebuie forțat, se retrage pistoletul și se introduce din nou;
  • mâna cu mănușa obstetricală lubrifiată, se introduce în rect, fixând în palmă cervixul și cu degetul mic poziționând orificiul cervixului dinspre vagin;
  • cu cealaltă mână se dirijează vârful pistoletului spre degetul mic, încercând prin mișcări ușoare să se găsească orificiul cervixului sau florii involte cum se mai numește; la vițele pliurile de la nivelul mucoasei pot împiedica introducerea pistoletului, inconvenient care se rezolvă ușor prin prinderea cervixului cu mâna și împingerea lui ușor în față, iar la  vacile multipare, cervixul este coborât și de aceea trebuie ridicat pentru a putea face posibilă trecerea pistoletului;
  • înaintarea în canalul cervical se face la fel cu ajutorul mâinii – mâna din rect execută ușoare presiuni asupra cervixului, iar mâna cu pistolul mișcări ușoare de înaintare până la orificiul cervixului dinspre corpul uterului;
  • vârful pistoletului nu trebuie să pătrundă mai mult de 0,5 cm, în corpul uterin, ideal este să nu atingă mucoasa uterină și întreaga cantitate de spermă să fie inoculată în corpul uterin;
  • retragerea pistoletului se face ușor.

V-ar putea fi util și Videoul: Bonitarea animalelor – gestionarea/perfectarea documentelor primare.

Acest articol a fost elaborat cu suportul financiar al Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă (IFAD) în cadrul proiectelor implementate de către Unitatea Consolidată pentru implementarea Programelor IFAD.

Cinci fermieri din Moldova vor să înființeze ferme eco de păsări – ar putea fi primele în țară

0

Mai mulți fermieri moldoveni și-au anunțat intenția de a înființa ferme ecologice de păsări de curte cu suportul consultativ al Programului USAID „Farmer-to-Farmer”, implementat de CNFA Moldova.

Astfel, cinci producători agricoli au menționat în cadrul unor discuții purtate cu CNFA Moldova și cu Dannica Wall, voluntară „Farmer-to-Farmer”, aflată într-o misiune în țara noastră în perioada 1-17 februarie, că au decis să înființeze astfel de ferme.

Detalii despre Înființarea unei ferme ecologice de păsări în free-range.

La fel, o companie avicolă a solicitat asistență pentru racordarea, la prima etapă, la standardele Uniunii Europene, în vederea inițierii exportului de carne de pui pe piața comunitară, iar ulterior și asimilarea practicilor de creștere ecologică a păsărilor.

În consecință, Dannica Wall s-a angajat să acorde asistență la distanță fermierilor care s-au arătat interesați în crearea fermelor ecologice de păsări, concomitent cu elaborarea unui ghid de buzunar privind creșterea ecologică a păsărilor de curte în aer liber.

În prezent, țara noastră nu dispune de producere ecologică în domeniul zootehnic, deși există o nevoie stringentă de gunoi de grajd ca fertilizant pentru același tip de agricultură, precum și mari oportunități legate de produsele bio de origine animalieră.

V-ar putea fi util și articolul Hrana găinilor ouătoare în ferme ecologice. Sfaturi și norme.

Balerina® Forte – erbicid îmbunătățit folosit în combaterea buruienilor dicotiledonate din culturile de cereale

0
  • Substanță activă: 2,4-D (2-eter etil hexilic) + picloram + florasulam, (300+37,5+10) g/l.
  • Norma de consum: 0,5-0,75 l/ha.
  • Formă: emulsie suspensie.
  • Consumul de soluție de lucru: 50-300 l/ha.
  • Ambalaj: canistră de 10 litri.

Balerina® Forte are o eficiență sporită împotriva pălămidei, ciulinilor, ambroziei, volburei și samuraslei florii-soarelui (inclusiv hibrizi rezistenți la tribenuron-metil și imidazolinone) și, de asemenea, distruge buruieni cum ar fi lipicioasa, nemțișorul de câmp, macul (toate speciile), mușețelul, Veronica spp., voinicică, traista ciobanului, hrișcă urcătoare, troscotul, hrișca urcătoare, laptele cucului, volbura, pliscul cocorului, loboda, zârna, etc.

Erbicidul are activitate sistemică, pătrunde prin frunze în decurs de o oră și se răspândește în toate organele buruienilor, inclusiv rădăcini, blochează creșterea celulelor timp de câteva ore după aplicare.

Simptomele acțiunii erbicidelor devin vizibile după 4 – 6 ore. După 1-3 săptămâni, apare cloroza pe frunze, se opresc din creștere și mor în 2 – 3 săptămâni. Datorită componentului picloram, pe care îl conține, are efect asupra noilor „valuri” de samuraslă de floarea-soarelui.

Balerina® Forte menține culturile curate pe tot parcursul sezonului.

Datorită combinației a trei ingrediente active din clase chimice diferite, nu provoacă rezistență.

Balerina® Forte se dizolvă ușor chiar și în apă rece și poate fi folosit la temperaturi scăzute, începând cu 5°C. Apa dură folosită pentru prepararea soluției de lucru trebuie tratată cu produsul Soylent®.

Preparatul nu este fitotoxic pentru culturile de cereale și porumb. Cu toate acestea, dacă recomandările de aplicare sunt încălcate, paiele se pot îndoia, apar spice șiștave, precum și frunze deformate și îndoituri ale tulpinii de porumb.

Există restricții de rotație a culturilor pentru Balerina® Forte (vezi aplicația mobilă din august sau accesează www.avgust.com).

Erbicidul Balerina® Forte poate fi amestecat cu erbicide pe bază de derivați de sulfoniluree, dicamba, carfentrazon-etil, izoproturon, precum și cu fungicide și insecticide.

Utilizarea preparatelor care conțin 2,4-D în amestecuri cu preparate pe bază de fenoxaprop-P-etil și clodinafop-propargil poate reduce eficacitatea graminicidelor. Nu este de dorit să utilizați erbicidul într-un amestec cu oligoelemente (cupru, fier, zinc etc.).

Pentru detalii despre produs, apelați la distribuitorii companiei Avgust în Moldova.

UCIP IFAD angajează consultant în domeniul Rezilienței Climatice

0

Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD (UCIP IFAD) va contracta un specialist individual pentru a implementa activitățile de reabilitare ecologică finanțate de ASAP în cadrul Proiectului PRR, cu un accent special pe reabilitarea/înființarea perdelelor de protecție și a învelișurilor de iarbă, precum și a suprafețelor de vegetație în zonele de captare a sistemelor de apă și rezervoare.

  • Se preconizează că această sarcină va începe la 1 aprilie 2023. 
  • Încheierea contractului este 31 martie 2024 (corespunzând datei de finalizare a proiectului).
  • Termenii de referință (TdR) detaliați ai sarcinii sunt prezentați în AICI.

Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD (UCIP IFAD) invită acum consultanții individuali eligibili („consultanți”) să își manifeste interesul pentru furnizarea serviciilor.

Consultantul va fi selectat în conformitate cu metoda de selecție individuală a consultanților (ICS) stabilită în Manualul de procurări de proiecte al IFAD, care poate fi accesat prin intermediul site-ului IFAD la adresa www.ifad.org/project-procurement

În cadrul procesului de selectare se vor desfășura interviuri. Mai multe detalii, inclusiv criteriile de preselecție, le găsiți accesând:

pagina UCIP IFAD, rubrica Achiziții, Servicii de consultanță, Licitația 03/23 PRR.

Candidații clasați pe primele locuri vor fi invitați în timp util să prezinte o ofertă tehnică și financiară care va fi evaluată și negociată. Punctajul de trecere pentru preselecție este de 70 de puncte.

Expresiile de interes sub formă de Curriculum Vitae (CV), inclusiv cu menționarea/prezentarea a 2-3 referințe de la ultimii angajatori, Scrisoarea de intenție (Cover Letter), trebuie să fie transmise în formă scrisă la adresa de mai jos (personal, prin poștă, sau e-mail) până la data de 27 februarie 2023, termen extins prin relansare, ora 16:00 (ora Chișinăului)

În atenția: Igor Tomita, Asistent în procurari, Ștefan cel Mare și Sfînt bd. 162,  Chișinău, MD-2004, E-mail: [email protected], Tel. (022) 22 18 80.

Moldova are un nou Guvern: Cabinetul Recean a primit votul Parlamentului

0

Guvernul condus de Dorin Recean a primit votul de încredere din partea Parlamentului. Au votat 62 de deputați de la PAS.

În noua garnitură guvernamentală apar patru nume noi: Veronica Sirețeanu la Ministerul Finanțelor, Veronica Mihailov-Moraru care va deveni șef la Justiție, Lilia Dabija la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, iar Victor Parlicov va conduce noul Minister al Energiei.

Celelalte ministere vor fi conduse în continuare de miniștrii din Guvernul Gavrilița.

Menționăm că, Vladimir Bolea rămâne ministrul Agriculturii, în plus, acesta a fost avansat în funcția de vicepremier.

În baza votului de încredere acordat de Parlament, președintele Republicii Moldova numește Guvernul. Executivul își exercită atribuțiile din ziua depunerii jurământului de către membrii lui în fața șefului statului.

S-a dat start înscrierilor la Concursurile „Marca comercială a anului” și „Premiul pentru realizări în domeniul calității”

0

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova și Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI), în parteneriat cu Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Centrul Național Anticorupție (CNA) și UNFPA au organizat astăzi o conferință de lansare a Concursurilor „Marca comercială a anului” și „Premiul pentru realizări în domeniul calității produselor și serviciilor” pentru anul 2022.

Concursul „Marca comercială a anului” a fost inițiat în anul 2003 și are drept scop promovarea practicilor de succes în domeniul businessului, familiarizarea consumatorilor cu cele mai bune mărci de pe piața autohtonă, precum și remarcarea celor mai competitive întreprinderi din Republica Moldova, iar „Premiul pentru realizări în domeniul calităţii bunurilor și serviciilor”, aflat la cea de a 9-a ediție, are drept scop de a identifica companiile ce au implementat cu succes managementul calității și promovează abordările moderne ale calității.

„Și în acest an, Camera de Comerț și Industrie alături de partenerii săi, tind să ofere businessului autohton posibilitatea de a se promova și a persevera, iar la ediția curentă a Concursului „Marca Comercială a Anului” provocăm antreprenorii să se înscrie la noua nominalizare „Locurilor de muncă prietenoase familiei”. Aici vom premia mărcile comerciale care echilibrează responsabilitățile de muncă cu responsabilitățile lor de îngrijire și familiale, prin crearea unei culturi și a unui mediu de lucru care să susțină și să ofere sprijin practic și abstract angajaților”, a spus Sergiu Harea, Preşedintele CCI Moldova.

Directorul general al AGEPI, Eugeniu Rusu, a menționat că: 

Marca comercială reprezintă un element esențial pentru orice afacere, indiferent de dimensiunea acesteia. Aceasta poate fi un nume, un logo, un slogan sau o combinație a acestora, care identifică și diferențiază produsele sau serviciile unei companii de cele ale altor companii. O marcă comercială puternică poate influența decizia de cumpărare a consumatorilor și poate crește loialitatea acestora față de brand. Cu această ocazie, încurajez agenții economici care au o marcă comercială înregistrată şi valabilă pe teritoriul Republicii Moldova să participe la Concursul Marca comercială a anului 2022”.

Fiind la cea de-a XX-a ediție, concursul „Marca Comercială a Anului” este unul dintre cele mai eficiente instrumente de promovare a mărcilor comerciale pe piața internă şi externă. Rezultatele concursului permit evidențierea liderilor şi stabilirea dinamicii comportamentului consumatorilor pe piața autohtonă.

Pentru premiul mare – „Mercuriul de Aur”, mărcile comerciale pot fi înregistrate în concurs la una sau mai multe nominalizări din cele ce urmează, conform criteriilor de profesionalism:

  • Nominalizarea „INTER”
  • Nominalizarea „LIDERUL ANULUI”
  • Nominalizarea închisă „REPUTAŢIE ŞI ÎNCREDERE”
  • Nominalizarea „EXPORT”
  • Nominalizarea „REBRANDING”
  • Nominalizarea „IMM-UL FAVORIT AL ANULUI”
  • Nominalizarea „DEBUTUL ANULUI”
  • Nominalizarea „MARCA COMERCIALĂ RESPONSABILĂ SOCIAL”
  • Nominalizarea „FEMEIA ÎN AFACERI”
  • Nominalizarea „ECONOMIA VERDE”
  • Nominalizarea „BUSINESS ON-LINE”
  • Nominalizarea „AFACERI DE FAMILIE”
  • Nominalizarea „IMPLIMENTAREA STANDARDELOR DE INTEGRITATE ÎN SECTORUL PRIVAT
  • Nominalizarea „LOCURI DE MUNCĂ PRIETENOASE FAMILIEI”.

Participanții concursurilor, în anul curent, vor beneficia și de unele avantaje: Publicitate suplimentară şi dezvoltarea imaginii mărcii comerciale, inclusiv a produselor şi serviciilor desemnate prin această marcă.

Informația cu privire la participanți, la modul de desfășurare a concursului va fi mediatizată amplu pe paginile web și rețelele de socializare ale organizatorilor concursului, în mass-media, la conferințe de presă, în emisiunile televizate consacrate concursului.

Specialiști și membri ai Juriului vor acorda consultații participanților; Oferirea gratuită, pe parcursul unui an, a serviciilor de pre diagnoză a proprietății intelectuale la întreprindere (experții AGEPI vor examina portofoliul obiectelor de proprietate intelectuală deținut de întreprindere și vor prezenta recomandări privind valorificarea eficientă a acestuia).

Organizarea seminarelor/ training-urilor în domeniul proprietății intelectuale pentru angajații întreprinderilor participante la concurs, inclusiv la sediul întreprinderii (gratuit), 1 seminar, de o zi (8 ore), 12-16 persoane.

Organizare de instruiri și consiliere în domeniul integrității și anticorupție; Reducere de 10% din taxa de participare în cadrul unei expoziții virtuale de pe platforma virtual-fairs.md; Reducerea de 20% din taxa de înregistrare pentru: Transmiterea cererii/ofertei firmei la Camerele de Comerț și Industrie din străinătate.

Înserarea cererii/ofertei firmei în bazele de date cu ofertele comerciale gestionate de CCI; Participarea la misiuni economice în străinătate; Participarea la forurile bilaterale organizate în RM; Publicarea color, gratuită, în Buletinul Oficial de Proprietate Intelectuală a imaginii mărcilor, laureate ale concursului, la solicitarea titularilor de marcă (pe parcursul anului);

Publicarea gratuită a contactelor întreprinderii și domeniului de activitate în Catalogul informativ-publicitar „Mărcile comerciale de succes din Republica Moldova 2022″.

Pe parcursul a celor 19 ediții la concurs au fost înregistrate peste 1700 de mărci.

Câștigătorii vor fi premiați în cadrul „Galei Businessului Moldovenesc”– cel mai așteptat eveniment al societății economice autohtone, care se va desfășura în vara acestui an.

Antreprenorii se pot înscrie la concursuri până pe 31 martie 2023, pe adresele [email protected], [email protected] și [email protected]. Toate materialele vor putea fi accesate pe pagina www.chamber.md, la categoria Concursuri.

A fost lansată prima platformă digitală de învățare destinată antreprenorilor agricoli din Moldova

0

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor în parteneriat cu Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova au lansat, la data de 16 februarie curent, prima platformă digitală de învățare la distanță destinată antreprenorilor din sectorul agricol: elearning.ansa.gov.md

Platforma are ca scop facilitarea accesului antreprenorilor din sectorul agricol la cunoștințe, oferindu-le posibilitatea, de la distanță, să urmeze cursuri specializate, prevăzute de legislația națională și să obțină certificate care confirmă cunoștințele acumulate. 

Primul curs de instruire disponibil pe platforma digitală se referă la utilizarea durabilă a produselor de uz fitosanitar în scopul reducerii riscurilor şi a efectelor nocive asupra sănătății umane şi a mediului, care a devenit, conform legislației naționale, obligatoriu pentru operatorii de produse fitosanitare. 

În cadrul unei conferințe de lansare a platformei, Radu Musteață, directorul general ANSA, a menționat că este extrem de important, la etapa actuală, să fie susținut mediul agricol din țara noastră, pentru ca fermierii să devină mai competitivi, ceea ce va duce atât la diversificarea piețelor de export, cât și la asigurarea cu produse sigure pentru consumatorii locali.

„Platforma vine să ofere acces tuturor doritorilor la cunoștințe necesare pentru utilizarea durabilă a produselor de uz fitosanitar. Obligativitatea de a deține un certificat, care confirmă studierea cursului, este prevăzută de cadrul legal al Republicii Moldova (Hotărârea Guvernului 42/2020). Importanța acestei platforme este de a îmbunătăți cunoștințele despre modul de utilizare a pesticidelor, astfel încât să fie protejată, în primul rând, sănătatea oamenilor, mediul înconjurător și a consumatorilor. Creșterea responsabilității tuturor fermierilor, care utilizează produse de uz fitosanitar și respectă bunele practici atât la etapa de depozitare, import, este un deziderat al ANSA. Doar un operator informat, responsabil va plasa produse sigure pentru consumul uman. Încurajez toți operatorii profesioniști să se înregistreze la aceste cursuri, să studieze și să obțină certificatele de absolvire”.

La prima etapă, de aceste cursuri pot beneficia distribuitorii și utilizatorii de produse de uz fitosanitar din țară, iar costul cursului este de 310 lei. 

Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii, a subliniat că platforma vine să consolideze interesul instituției pentru sănătatea omului. 

„În anul curent, vom continua să armonizăm legislația Republicii Moldova la cea din UE, pentru că toate prevederile UE sunt axate pe interesul omului și sănătatea umană. Folosirea fără gândire și logică a produselor de uz fitosanitar, fertilizanților sunt în detrimentul sănătății umane. Chiar dacă, pe de o parte, dorim să avem roade foarte mari, trebuie să ținem cont că aceste produse vor fi consumate de către oameni, din acest considerent lansarea platformei este încă un pas făcut de către ANSA pentru a garanta securitatea produselor achiziționate de cetățeni din comerț”.

Scott Hocklander, șeful misiunii USAID în Moldova, a remarcat că de multe ori sunt întrebați unde merg acele resurse pe care le acordă în calitate de asistență, care este impactul tangibil. 

„Desigur nu vorbim în fiecare zi despre pesticide, sau produse de uz fitosanitar, dar rezultatele utilizării acestora sunt ceea cu ce ne confruntăm în fiecare zi. Este important de a menține standardele foarte înalte de calitate pentru produsele care sunt crescute în Republica Moldova și sunt exportate pe o piață din ce în ce mai largă pe plan internațional. Acest parteneriat dintre sectorul public și cel privat,  care a dus la elaborarea platformei digitale, se axează pe sănătatea și calitatea produselor finite. La fel de important este de a proteja mediul înconjurător și de a fi siguri că tot ceea ce se realizează în sectorul agricol este făcut într-un mod durabil”.

În cadrul evenimentului a fost prezentat mecanismul de accesare a platformei de instruire, de asemenea, au fost înmânate primele certificate, care confirmă urmarea cursului de instruire la distanță și susținerea testului de evaluare a cunoștințelor.

Andrei Siminciuc, s-a înregistrat și a absolvit cursul. Este un  fermieri care cultivă cereale, dar are în gestiune și livezi.

Acesta a spus că principalul avantaj al platformei este faptul că, se poate studia oricând, de oriunde, este nevoie doar de accesat acest program și de dorință.  

„Cursul dat ne ajută să acumulăm cunoștințe despre cum să utilizăm pesticidele, totodată să putem determina care produse de uz fitosanitar sunt de calitate și să le aplicăm astfel ca produsele obținute să fie mai sănătoase, să nu conțină reziduuri. În plus, învățăm cum să nu poluăm mediul înconjurător, ceea ce este la fel foarte important. După cum bine știm, totul se află în evoluție și schimbare permanentă, așa că au fost și informații noi pe care le-am studiat și le vom aplica. Sperăm că cunoștințele acumulate ne vor ajuta să producem produse sigure, care vor putea fi exportate. La moment, comercializăm mai mult pe piața locală și desigur și aici este nevoie de produse de calitate și sigure, dar planificăm să exportăm, pe viitor, în țările UE”.

Oleg Calestru, specialist în producere, la fel a urmat cursul și a menționat că, în ultima perioada, tot mai mult se vorbește despre siguranța alimentară, care presupune parcursul produsului pe care îl cumpărăm.

„Cursul dat este obligatoriu pentru utilizatorii de produse de uz fitosanitar și fertilizanți și este foarte informativ. Parcurgând cele 13 module și realizând testele de evaluare de la finalul fiecărui modul urmezi un studiu despre cele mai importante elemente în ceea ce ține de manipularea și utilizarea produselor de uz fitosanitar pornind de la legislația în domeniu și finisând cu asigurarea reziduurilor, protecția mediului, solului, apei, mediului ambiant, personalului. La fel, acumulezi cunoștințe și despre procedura de import, casare și alte aspecte ce se referă la depozitarea și lucru cu pesticidele. Platforma dată adună la un loc toți utilizatorii de produse de uz fitosanitar și îi instruiește, acesta este un aspect foarte important”. 

Conform estimărilor ANSA, în următoarele luni, cel puțin 3000 de persoane vor urma cursul online, ceea ce le va oferi posibilitatea să se conformeze cerințelor legale, dar și să economisească timp și resurse financiare pentru deplasare. 

La moment, deja 373 de persoane s-au înregistrat pe platformă, dintre care unii deja au obținut certificatul care este valabil 36 de luni și confirmă cunoștințele obținute.

Tăierea pomilor – între știință și artă. Ce și de ce ar trebui să cunoaștem

0

Formarea pomilor fructiferi este o știință și o artă, deoarece în procesul de tăiere nu folosim doar tehnici de tăiere ci și de dirijare a ramurilor, fără dirijarea acestora noile creșteri obținute în urma tăierilor vor lua locul celor înlocuite fără a se atinge obiectivul de fructificare.

Este o artă, deoarece ține de ochiul și de dibăcia celui care taie de aici, rezultând coroane frumoase, echilibrate sau, dimpotrivă, pomi chinuiți.

Se încearcă standardizarea și automatizarea tăierii, deoarece este un proces care presupune multă cheltuială de timp și de bani, însă, deocamdată, rezultatele sunt modeste așa că deocamdată tăierile executate manual sunt predominante.

Este știință, deoarece se folosesc cunoștințe despre fiziologia pomilor, cunoaștem organele pomilor fructiferi, care sunt mugurii de rod, unde trebuie să fie ei poziționați, cum reacționează pomul la factorii de mediu.

Cunoaștem structura lemnului, unde sunt vasele conducătoare, cum circulă seva în pom, ce este seva brută, ce este seva elaborată, zona de cambium, calusarea.

Cunoștem procesele fiziologice care au loc în pom sub influența diferiților hormoni de creștere, ce este auxina, ce este dominația apicală, ce este acrotonia și bazitonia, cum diferențiază mugurii de rod, cum are loc polenizarea, ce este fotosinteza, cum se formează fructele și când este perioada de recoltare.

O să spuneți că e nevoie să fii profesor universitar ca să poți tăia un pom fructifer, devine destul de intimidant și atunci – fie chemați pe cineva care într-adevăr se pricepe, fie deveniți autodedicați și puneți burta pe carte.

Pomii fructiferi ca și plante se descurcă foarte bine și fără tăieri, ei nu au nevoie de tăieri ca să crească, vezi foarte bine pomii răzleți pe care îi mai găsim prin păduri sau pomii abandonați, dar noi executăm aceste tăieri pentru dezvoltarea lor într-o formă care să se încadreze în spațiul destinat cu scopul de a obține fructe multe și de calitate.

Tăierea este, de fapt, un stres pentru pom, el este scos din zona de confort și se va chinui ca tot ce a pierdut să pună la loc, astfel încât să restabilească echilibrul pe de o parte între rădăcini și partea aeriană și pe de altă parte între creștere și fructificarea care să îi permită înmulțirea.

În plus, mai trebuie să producă și produși antimicrobiani, să caluseze rănile produse prin tăiere.

Un pom prost tăiat nu va protesta, însă un minim de cunoștințe din cele prezentate mai sus va asigura o tăiere corectă, astfel încât să fie găsit acel echilibru între creșterea și fructificarea pe care pomul o dorește.

O să vă dau un singur exemplu de ce este nevoie să avem cunoștințe despre pomii fructiferi. Un exemplu banal și anume – scurtarea unei ramuri.

În vârful oricărei ramuri se află un mugure terminal care se numește mugure apical și care determină creșterea ramurei în detrimentul dezvoltării mugurilor laterali, axiali și face acest lucru cu ajutorul unui hormon numit auxină care ține cumva inactivi mugurii laterali.

Acest fenomen se numește dominație apicală. Înlăturând acest mugure apical, noi întrerupem temporar dominația apicală, oferind astfel posibilitatea ramurii să se ramifice.

Mai mult, noi cunoaștem în funcție de severitatea scurtării combinația cu unghiul sub care crește ramura față de orizontală cu o precizie destul de mare, care vor fi creșterile pe care le va avea această ramură în sezonul de vegetație – iar aceasta este puterea științei.

V-ar putea plăcea și articolul despre De ce portaltoaiele de vigoare redusă imprimă precocitate pomilor.