Cum se face apicultura în Slovenia – țara cu cei mai mulți apicultori pe cap de locuitor din lume

7

În Slovenia există o interconexiune foarte puternică între oameni și albine. Ca și în Moldova, în orice sat există cineva care face miere pentru sine sau pentru a vinde.

În Slovenia, însă, această cultură este atât de dezvoltată și unul din fiecare 200 de oameni este apicultor. Azi, Slovenia este mândră să fie țara cu cei mai mulți apicultori pe cap de locuitor din lume.

Cu o populație de 2 milioane de locuitori, Slovenia are peste 200.000 de colonii de albine și peste 15.000 de apicultori, dintre care 3%, cu peste 4.500 de stupi care își desfășoară activitatea în capitala, Ljubljana.

Apicultura este puternic înrădăcinată în Slovenia, iar în perioada modernă apicultura își face simțită prezența în mediile urbane. 

Albina Carnioliana – unica subspecie acceptată prin lege

Albina Carnioliana (Apis Mellifera Carnica) este o subspecie nativă din regiunea Carnolia și prin lege producătorii în Slovenia au dreptul să țină și reproducă numai această subspecie de albină. 

Este una dintre cele mai cunoscute rase de albine de miere din lume – denumită Kranjska sivka sau Albina Carniolană, Carnica Biene și Krainer Biene.

Se distinge prin adaptarea la climă, lipsa de înclinație spre roi, un ciclu reproductiv bun, blândețe și sârguință și, mai ales, prin producția mare de miere.  

În plus de aceasta, albinele sunt protejate prin lege și când vine vorba despra tratamentele pentru Varroa. Obligatoriu de două ori pe an, iarna și după colectarea mierii, se fac lucrări de deparazitare.

Din vizitele la apicultori, am învățat că există 4 tipuri de produse naturale recomandate și care protejează albinele, dar reduc rezistența acestor paraziți precum ar fi: acidul formic, acidul oxalic și acidul lactic, precum și timolul.

Apicultorii Sloveni și impactul lor în lume

Slovenia este patria mai multor apicultori și experți renumiți, începând cu Anton Janša, care a fost pionierul apiculturii moderne și unul dintre cei mai mari experți în albine.

El a fost primul profesor de apicultură de la curtea împărătesei habsburgice Maria Tereza. În secolul al XVIII-lea, a revizuit metodele de apicultură pe baza descoperirilor sale și a pus bazele apiculturii moderne.

Janša a scris două cărți în urmă cu peste 200 de ani, care sunt relevante și astăzi.

Slovenii au introdus Ziua Mondială a Albinelor

Slovenii au introdus Ziua Mondială a Albinelor la 20 mai, care este dedicată lui Anton Janša. Adunarea Generală a ONU a aprobat inițiativa Sloveniei în Decembrie 2017.

Dr. Filip Terc a fost pionierul apiculturii moderne și a creat o nouă formă de terapie medicală folosind produse din miere – apiterapia.

El a folosit diverse produse apicole și venin de albine pentru a descoperi noi tratamente pentru pacienții săi și a fost numit „Părintele apiterapiei”, iar 30 martie este Ziua Mondială a Apiterapiei.

Mai recent, Dr Peter Kozmus este considerat ca unul dintre cei mai influenți oameni în domeniul apiculturii la nivel global și contribuie intens la promovarea albinelor din Carniolana în întreaga lume. El este liderul proiectului care a proclamat 20 Mai Ziua Mondiala a Albinei.

Dr. Peter Kozmus este zoolog, scriitor, diplomat și susținător la nivel mondial al acțiunii politice pentru protejarea albinelor, a insectelor și a diversității insectelor.

Este o figură de prim rang în cadrul asociației mondiale a albinelor, Apimondia, precum și printre entomologii europeni axați pe genetica albinelor.

În 2017, Dr. Kozmus a fost ales în funcția de vicepreședinte al Apimondia.

Este autorul unei cărți despre albine și o adevărată enciclopedie despre viața lor: No Bees, no Life.

Am avut privilegiul și norocul să-l întâlnesc și să discutăm vreo oră despre albini și lucrările lui.

Oamenii sunt foarte primitori și le place să împărtășească cunoștințele cu vizitatorii.

Apicultura în Slovenia, un mod de viață

Apicultura în Slovenia este o activitate care a fost inclusă în patrimoniul cultural imaterial al UNESCO în 2022.

Slovenii au demonstrat bogăția moștenirii apicole pe parcursul istoriei sale îndelungate și abilitățile, cunoștințele și practicile extinse transmise din generație în generație. 

Casele de albine sunt o altă caracteristică specială a Sloveniei, deoarece, pe lângă faptul că găzduiește albinele, casa servește ca element artistic sau decorativ al livezilor, înfrumusețând împrejurimile. 

Aceste case apicole slovene sunt adevărate „opere de artă” arhitecturale și reprezintă o parte unică a patrimoniului cultural arhitectural sloven, „o enciclopedie străveche a înţelepciunii populare” picturile reprezentând diverse evenimente istorice, legende, motive religioase și umoristice, precum și evenimente din viața de zi cu zi a țăranilor în felul lor pe panourile stupilor.

Peste 600 de motive au fost folosite în aceste picturi, dintre care o bună jumătate conțineau mesaje religioase.

Aceste adăposturi apicole sunt folosite și în scopuri terapeutice, iar apiterapia își arată din ce în ce mai mult beneficiile în cazul bolilor legate de stres și ale celor respiratorii, prin inhalarea aerosolilor din stupi. 

Din discuțiile cu apicultorii, unii char investesc mult efort și mulți bani pentru a desena acesști stupi și inițial se credea că albinele au nevoie de aceste desene pentru orientare.

Însă, experții ne spun că acesta este doar un motiv și că desenele sunt reprezentative și culturale mai mult decât practice pentru albine.

Căsuțe de albine, tipuri de stupine 

Conducând prin estul țării, am observat peste tot niște căsuțe mici frumoase, gen Hobbit – în zona parcul național Kojianski, unde peisajul este superb și cu o biodiversitate abundentă.

Am avut ocazia să vizitez câțiva apicultori din această regiune, și într-adevăr căsuțele lor sunt foarte colorate și pictate frumos, iar înăuntru au spațiu, curat aranjat, dedicat pentru gestionarea albinelor, observarea lor mai facilă, cu fagurii pe orizontală, fiecare stup aranjat unul peste altul. 

În vizită la prima apicultoare, am intrat în casă și am văzut stupina AŽ, care își ia numele dupa Anton Žnideršič – un apicultor din Ilirska Bistrica.

El a proiectat acest gen de stupi care permite albinei Carnioliene o mai bună dezvoltare în mediul sloven, asigură un randament mai mare de miere și ceară și facilitează apicultorilor munca în stupină și transportul albinelor la furajare.

Acestea reprezintă 90 % din toți stupii. 

La cea de-a doua vizită am observat un alt tip de stup, care e tradițional din secolul al XIV-lea.

Kranjič este un stup de albine jos, din lemn, cu fagure fix. După spusele apicultoarei, astfel de stupi de albine sunt mai convenabil pentru albine care oferă mai mult spațiu pentru dezvoltarea lor, aeriserea și înmulțirea.

Această apicultoare are peste 300 de stupi și se ocupă în principal cu reproducerea reginei.

Mierea și produsele apicole slovene

Datorită diversității biotice (padurile ocupă 60% din teritoriul țării) și a climei, Slovenia produce multă miere monoflorală, iar una dintre cele mai apreciate sunt cele provenite din rezervațiile biosferei – păduri protejate unde albinele găsesc o gamă largă de flori și arbori, precum salcâmul, teiul, castanul, bradul, iar acestea sunt cele mai recunoscute mierea.

În afară de miere, slovenii sunt foarte creativi și produc și ei polen, lăptișor de matcă, jeleu regal și băuturi din miere.

O specialitate cu care se mândresc este hidromelul spumant, folosind metoda șampaniei.

Mierea slovenă are, de asemenea, o indicație geografică protejată, iar mai recent tot mai mulți apicultori au trecut la apicultura ecologică și la certificări organice.

Sustenabilitatea și conservarea albinelor

Apicultura din Slovenia este o industrie agricolă importantă, nu numai datorită produselor apicole, ci și pentru că albinele sunt indispensabile ca polenizatoare ale plantelor cultivate, în special ale pomilor și ale diferitor culturi pentru hrana oamenilor și a animalelor.

În ultimele decenii, albinele s-au confruntat cu factori externi noi care le afectează negative, precum folosirea pesticidelor, practice neadaptate ale solului, defrișări, schimbarea climei, etc.

În consecință, acest lucru necesită mai multă grijă pentru existența lor, deoarece factorii nocivi reduc rezistența albinelor, ceea ce le face mai vunerabile la boli, dăunători și altele.

Tocmai această nouă situație necesită noi cunoștințe din partea apicultorului, un nou mod de apicultură care impune apicultorului o monitorizare constantă a sănătății albinelor, precum și un tratament preventiv obligatoriu.

Un bun apicultor trebuie să cunoască evoluția, nevoile și direcțiile de dezvoltare a coloniilor de albine.

El nu trebuie să le distrugă ordinea de viață, ci să le faciliteze dezvoltarea în direcția pe care o dorește cu fiecare sarcină.

MAIA: Moldova va beneficia în continuare de suportul UE în dezvoltarea sectorului agricol

0

Vicepremierul Vladimir Bolea a avut la Roma, o întrevedere cu Reprezentantul UE la FAO, Alexandra Valkenburg și cu Leonard Mizzi, șeful Secției pentru sistemele agri-food și pescuit din cadrul Directoratului General pentru Parteneriate Internaționale al Comisiei Europene.

Discuțiile s-au concentrat pe mai multe teme strategice pentru dezvoltarea agriculturii și zonelor rurale din țara noastră.

Unul dintre punctele principale ale discuției a fost dezvoltarea satelor moldovenești, un domeniu în care Uniunea Europeană politici eficiente.

În context, au fost abordate aspecte legate de Camerele Agricole și rolul lor în sprijinirea fermierilor, o practică reușită în multe state membre ale UE.

De asemenea, un subiect de interes major a fost promovarea fructelor moldovenești pe piețele externe, inclusiv în statele UE.

Exporturile de mere, prune, struguri, cireșe și căpșuni au fost discutate pe larg.

Reprezentanții Uniunii Europene și-au reiterat suportul pentru Republica Moldova în toate aceste domenii, subliniind angajamentul continuu al UE pentru susținerea și dezvoltarea sectorului agricol din țara noastră.

Noi reglementări pentru introducerea și comercializarea hameiului și a produselor din hamei

0

Executivul a aprobat un nou regulament care stabilește norme clare pentru introducerea în Republica Moldova și comercializarea hameiului și a produselor din hamei.

„Scopul regulamentului este de a garanta că hameiul și produsele din hamei vândute în țara noastră sunt de cea mai bună calitate, protejând în același timp sănătatea consumatorilor.

Aceste măsuri vin ca răspuns la provocările identificate în sector, printre care calitatea scăzută a hameiului importat și lipsa unui cadru normativ clar”, a menționat secretarul general Sergiu Gherciu.

Regulamentul cuprinde prevederi aferente condițiilor de ambalare, etichetare și comercializare a hameiului introdus în Republica Moldova, precum și cerințele esențiale pentru recunoașterea Certificatului UE ca document de import.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare împreună cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor vor fi instituțiile responsabile de implementarea reglementărilor și de efectuarea controalelor regulate pentru a asigura respectarea standardelor impuse.

De ce se îngălbenește, se usucă răsadul de varză

0

Una dintre cele mai frecvente întâlnită la răsaduri este îngălbenirea frunzelor, iar varza nu este o excepție. Îngălbenirea răsadului de varză poate fi cauzată de o varietate de factori, de la deficiențe nutriționale și probleme de irigare, până la boli, dăunători și condiții de mediu inadecvate.

Pentru a înțelege mai bine care ar putea fi cauza, trebuie să analizați plantele tinere și să oferiți atenție sporită următoarelor aspecte:

  • dacă problema a apărut la o singură plantă sau la majoritatea/toate plantele;
  • dacă există și alte simptome în afară de frunzele galbene: puncte sau pete, găuri, putregai și altele;
  • dacă nu a fost afectată rădăcina, iar, drept consecință, frunzele au devenit galbene.

În baza analizei răsadului de varză, puteți lua în calcul cele mai frecvente cauze ale îngălbenirii:

1. Condiții de creștere necorespunzătoare

O îngrijire necorespunzătoare, în care nu se respectă temperatura (în special sunt periculoase decalajele de temperatură), iluminarea sau umiditatea necesare poate avea drept urmări îngălbenirea răsadului.

Varza tânără are nevoie de aproximativ 12-15 ore de lumină pe zi pentru o creștere bună. Prin urmare, răsadurile vor trebui să fie iluminate.

Temperatura optimă pentru germinarea semințelor este de 18-20°C. După apariția răsadurilor de varză albă, temperatura ar trebui să fie ușor scăzută: la 15-17°C în timpul zilei și la 8-10°C noaptea. 

Această diferență între temperaturile de zi și de noapte va ajuta la călirea răsadurilor și va împiedica alungirea lor.

Principiul udării verzei (atât plantele adulte, cât și răsadurile) este că trebuie udată pe măsură ce solul se usucă. Cu toate acestea, este important să ne amintim că varza este o plantă iubitoare de umiditate, așa că nu permiteți o suprauscare puternică a solului.

Udarea excesivă, la rândul său, poate provoca boli fungice și virale. Prin urmare, apa ar trebui să fie întotdeauna în cantități moderate, de temperatura camerei.

După udare, camera în care se află răsadurile poate fi ventilată, dar amintiți-vă, că această cultură nu iubește curenții de aer.

Răsadurile de varză nu trebuie udate cu apă rece. Este bine să udăm varza cu apă obisnuită, trecută printr-un filtru și decantată 1-2 zile la temperatura camerei.

Dacă nu există o astfel de oportunitate și folosiți apă obișnuită de la robinet pentru udare, atunci ar trebui să fie turnată într-un recipient și lăsată să stea timp de 1-2 zile. În acest timp, sărurile se vor depune pe fund.

2. Lipsa de nutrienți

Unul dintre motivele pentru care răsadurile de varză se îngălbenesc se datorează lipsei de nutrienți. Această problemă apare, de obicei, dacă semințele au fost semănate într-un sol epuizat.

Insuficiența de azot la varză:

În caz de deficit de azot (dreapta), frunzele devin verzi-gălbui (clorotice). Simptomele încep de la frunzele mai bătrâne și, după un timp, întreaga plantă devine clorotică, unele părți ale frunzelor putând avea o culoare roșiatică sau portocalie.

Forma frunzelor rămâne normală. Creșterea este puternic limitată, dezvoltarea culturilor este întârziată, iar frunzele mai bătrâne pot putrezi. În cazul unei carențe severe de N, nu se formează căpățâna.

Insuficiența de sulf la varză:

Deficitul de S (stânga) poate fi ușor confundat cu deficitul de N. Simptomele, cum ar fi creșterea întârziată sunt similare, dar cloroza apare mai întâi pe frunzele tinere în cazul deficitului de S, în timp ce simptomele deficitului de N sunt vizibile mai întâi pe frunzele mai bătrâne.

Insuficiența de mangan:

Frunzele tinere prezintă pete de culoare verde-gălbuie (dreapta), cauzate de cloroza intervenală. Limbul foliar este mărit, dar nu este în formă de cupă spre interior, iar formarea căpățânii este inhibată. Pețiolurile sunt mai lungi decât de obicei, ceea ce dă plantei un aspect mai liber.

Insuficiența de molibden la varză:

Deficiența de molibden (dreapta) este cea mai frecventă pe solurile acide sau nisipoase cu materie organică redusă.

Deoarece nutrientul este translocat moderat, simptomele deficienței sale pot apărea pe întreaga plantă și pot fi ușor confundate cu alte probleme legate de nutrienți.

Insuficiența de zinc la varză:

Plantele afectate prezintă o creștere întârziată și o culoare slabă a frunzelor de culoare verde-gălbuie. Simptomele de carență sunt mai intense pe timp rece și umed.

Pentru a hrăni răsadul de varză, puteți folosi îngrășăminte lichide naturale gata preparate pentru răsaduri (aplicați conform instrucțiunilor) sau îngrășăminte minerale.

Pentru răsaduri, se recomandă utilizarea îngrășămintelor sub formă lichidă. Înainte de fertilizare, pentru a nu deteriora rădăcinile delicate, solul trebuie udat.

Nutriția suplimentară este necesară pentru răsadurile oricărei culturi, iar varza nu face excepție.

  • Prima fertilizare se face la 9 zile după transplantarea răsadurilor în recipiente separate;
  • a doua – la 2 săptămâni după prima;
  • a treia – cu câteva zile înainte de plantarea răsadurilor în sol.

Atunci când fertilizați, respectați normele recomandate, deoarece excesul de nutrienți poate dăuna răsadurilor, la fel ca și deficiența lor.

3. Îngălbenirea răsadului de varză din cauza bolilor sau dăunătorilor

Bolile pot provoca, de asemenea, îngălbenirea frunzelor de varză, iar cea mai bună variantă este prevenirea acestora. În cazul bolilor cum ar fi căderea plăntuțelor, este necesară intervenirea imediată.

Condițiile cum ar fi temperatura, umiditatea, densitatea optimă trebuie obligatoriu respectate. În plus, nu uitați de tratarea semințelor și rolul utilizării produselor cum ar fi Trichoderma pentru îmbunătățirea stării răsadurilor și prevenirea bolilor.

Citiți mai multe despre Cum tratăm răsadul cu Trichoderma pentru a-l proteja de boli.

Acordați atenție pregătirii corespunzătoare a amestecului pentru răsaduri. Acesta poate fi dezinfectat prin încălzire sau înghețare.

Vezi mai multe despre Bolile la varză – cum le deosebim și evităm.

Răsadurile de varză nu sunt scutite nici de atacul insectelor dăunătoare. Apariția acestora poate provoca, de asemenea, îngălbenirea și uscarea verzei. Dacă, în afară de schimbarea culorii, găsiți găuri sau grupuri de insecte pe frunze, atunci dăunătorii sunt cei care au cauzat problema.

În cele mai frecvente cazuri răsadurile de varză suferă din cauza acarienilor, afidelor și puricilor cruciferi.

Dacă apar insecte, îndepărtați imediat frunzele bolnave sau întreaga plantă.

Citiți mai multe despre Dăunătorii la varză – simptome de atac, combatere.

Îngălbenirea răsadurilor nu indică întotdeauna probleme grave. De exemplu, îngălbenirea frunzelor poate apărea după repicare sau atunci când condițiile de creștere se schimbă (de exemplu, ați mutat recipientele cu răsaduri într-un loc nou).

În acest caz, nu vă faceți griji: îndepărtați pur și simplu frunzele îngălbenite și dați răsadurilor timp să se recupereze.

Vinurile autohtone sunt prezente la expoziția AgriInnovate, inaugurată de Vladimir Bolea la Roma

0

Vinul Moldovei este în centrul atenției la Roma, unde are loc cea de-a 34-a sesiune a Conferinței Regionale FAO pentru Europa.

Vinurile au fost expuse la expoziția AgriInnovate, inaugurată de viceprim-ministrul Vladimir Bolea, alături de directorul general FAO, Qu Dongyu și de Viorel Guțu, asistentul directorului general și reprezentantul regional FAO pentru Europa și Asia Centrală.

Expoziție subliniază angajamentul statelor membre FAO față de inițiativa globală „O țară, un produs prioritar”, care promovează agricultura ecologică.

Noi măsuri legislative pentru a consolida securitatea energetică a Moldovei

0

Hotărârile Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică privind retragerea licențelor pentru nerespectarea cerințelor în activitatea de transport al gazelor naturale și asigurarea cu stocuri de securitate de gaze naturale nu vor putea fi suspendate.

Comisia economie, buget și finanțe a examinat o inițiativă legislativă propusă de un grup de deputați PAS și o va propune plenului Parlamentului pentru examinare.

Potrivit autorilor proiectului, suspendarea hotărârilor ANRE contravine interesului public general de a reduce riscurile de întrerupere a aprovizionării cu gaze naturale a consumatorilor din Republica Moldova.

Totodată, suspendarea Hotărârii ANRE privind aprobarea contribuțiilor financiare lunare pentru stocurile de securitate pentru anul 2022 constituie un risc iminent de suspendare a celorlalte hotărâri ce urmează a fi aprobate pentru stocurile de securitate pe anii 2023 și 2024, iar aceasta reprezintă un pericol pentru securitatea energetică a țării.

„Suspendarea executării hotărârilor autorității de reglementare privind aprobarea contribuțiilor în raport cu un anumit furnizor creează inechitate și discriminare între furnizorii de gaze naturale prin faptul că toți ceilalți furnizori de gaze naturale achită contribuțiile financiare pentru crearea stocurilor de securitate de gaze naturale pentru anul 2022, fapt ce distorsionează concurența loială pe piața gazelor naturale”, se menționează în nota informativă.

O altă modificare legislativă se referă la amânarea cu 3 ani a intrării în vigoare a prezentării garanției pentru agenții economici care activează în regim de perfecționare activă, adică procesează materia primă pentru a-i crește valoarea adăugată, fără a plăti drepturile de import.

Garanția este un instrument folosit în toate țările UE, care stabilește faptul că agentul economic plătește o anumită sumă sub formă de garanție la introducerea materiei prime și primește înapoi această sumă, dacă întreprinderea îndeplinește toate obligațiile vamale și fiscale.

„Am decis să extindem perioada de tranziție, urmând exemplul altor țări UE, care au amânat intrarea în vigoare a acestui mecanism cu 3 ani de la aprobarea lui, pentru a oferi mai mult timp agenților economici să se adapteze, dar și statului ca să creeze instrumente financiare pentru a facilita plata acestor garanții.

Această modificare de lege vine urmare a solicitărilor și adresărilor venite de la mediul de afaceri, inclusiv de la Asociația industriei ușoare APIUS”, a spus unul dintre autorii inițiativei legislative, Radu Marian, președintele Comisiei economie, buget și finanțe.

Regatul Gustului la Moldexpo: Expozițiile FOOD & DRINKS, FOOD TECHNOLOGY și PACKAGING. DEPOT 

0

În perioada 16 – 19 mai 2024, Centrul Internațional de Expoziții MOLDEXPO va găzdui un eveniment de referință pentru industria alimentară – expozițiile FOOD & DRINKS (ediția a XXVIII-a), FOOD TECHNOLOGY (ediția a XXVIII-a) și PACKAGING. DEPOT (ediția a XXVI-a).  

  • Organizator: Centrul Internațional de Expoziții MOLDEXPO S.A..
  • Co-organizator: Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova.
  • Suport subvențional: I.P. ODA.
  • Co-organizator FOOD TECHNOLOGY: MĂR, Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova.
  • Partener general FOOD TECHNOLOGY: Tehno Food S.R.L..

Parteneri FOOD & DRINKS: 

Timp de patru zile, între 16 – 19 mai, C.I.E. „Moldexpo” se va identifica cu un spaţiu propice unificării celor mai diverse domenii de interese, dar toate canalizate spre un scop: promovarea industriei alimentare și a tehnologiilor pentru producerea, păstrarea și ambalarea produselor. 

Peste 150 de producători și distribuitori de produse alimentare, echipamente și tehnologii pentru industria alimentară, cea de prelucrare, depozitare, ambalare din Republica Moldova, Italia, România, Ucraina, Turcia se vor antrena într-o competiţie sănătoasă de promovare a ofertelor, valorificând asemenea instrumente, precum demonstrări de tehnică, acţiuni spectaculoase promoţionale și de caritate, master-class-uri de preparare a bucatelor, degustări de produse etc.

Expozițiile vor ocupa pavilioanele central, nr.2 și spațiile în spațiile în aer liber.

Evenimentul din acest an reprezintă un mare succes spre bucuria organizatorilor și participanților care au acceptat provocarea de a se distinge prin ceva deosebit în cadrul expozițiilor. 

„Food & Drinks” în acest an nu va fi o expoziție clasică, ci un oraș, cu elementele specifice: artere, piețe, porți.

Unde fiecare „locuitor” (expozant) va întruchipa o adevărată atracție turistică, care va motiva vizitatorii să se oprească pentru popas.

Iar „turiștii” vor savura bucate, vor admira măiestria gazdelor și farmecul urbei neobișnuite.

Se vor plimba pe bulevardul Costiței, străzile Cașcavalurilor și Brânzeturilor, Vaniliei.

Se vor cufunda în atmosfera orientală a Bazarului turcesc, se vor avânta în tumultul de emoții al Pieței di Italia.

Iar pentru a cunoaște specialități naționale, se vor îndrepta în centrul orașului, pe piața principală – Arena Gustului, unde cei mai buni bucătari și bloggeri culinari vor prezenta bucătăriile lumii.

Cei doriți de bucătăria noastră tradițională sunt invitați pe strada Gustului autentic, la sarmale, plăcinte, pâine cu maia etc., gătite de bunicuțe și gospodine.

Nu va lipsi din oraș nici strada Băuturilor, cu cele mai diverse licori, de la răcoritoare la cele ale lui Bachus, or, băuturile sunt indispensabile mâncării. 

Nu este întâmplător că, această împărăție de bucate și băuturi se va contura ca un „Regat al Gustului” – acesta este al doilea nume al expoziției din acest an.

Iar cei care au ajutat la făurirea acestuia sunt „Regatul Vinului” (Cricova) cu renumitele sale spumante, dar și showuri de excepție; S.C. Dina-Cociug S.R.L. care asigură utilajul în zonele de gătit și ÎCS Metro Cash & Carry Moldova care va oferi produsele pentru preparat.

Și, evident, protagoniștii evenimentului – participanți ai expoziției și ai programului conex.

În toate zonele de gătit vizitatorii vor fi martorii transformării unui produs obișnuit în artă culinară.

Evenimentele-cheie ale expozițiilor „Food Technology” și „Packaging. Depot” vor fi test-drivurile unice ale echipamentelor de ultimă oră pentru industria alimentară și de prelucrare, ambalarea și depozitarea produselor alimentare. 

„Food Technology” își consolidează statutul de expoziție de zile mari, cu ofertă bogată de echipamente pentru cele mai diverse domenii alimentare – fabricarea produselor de panificație și cofetărie, utilaje multifuncționale pentru procesarea cărnii, producerea mezelurilor, mașini pentru tăierea fructelor și legumelor, linii de conserve, de refrigerare, utilaje pentru unitățile de comerț și altele.

Majoritatea acestora vor fi demonstrate chiar în standuri, iar rezultatele – produsele gătite – vor fi propuse vizitatorilor spre degustare. 

Spre exemplu, și în acest an, vizitatorii vor putea urmări în fiecare zi procese de coacere a produselor de panificație, precum croissante, pâine, baghete, burgere etc. care vor fi donate orfelinatelor, dar și oferite la degustare. 

O acțiune spectaculoasă în cadrul expoziției „Food Technology” va organiza în standul său partenerul general al acesteia, firma „Tehno Food” S.R.L.

Și anume, prezentarea unui nou produs, neanunțat până la expoziție, dar și a echipamentelor și utilajelor promovate prin intermediul unor bucătari notorii care vor găti chiar în fața vizitatorilor.  

Ideia turismului culinar va persista și la expoziția „Food Technology”.

O noutate a ediției din acest an va fi Conferința internațională a industriei ospitalității, organizată chiar în prima zi de expoziție de către MĂR, Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova.

Iar pe 17 mai, Asociația Națională a Industriilor de Panificație și Morărit, sub patronajul companiei „Rodals” S.R.L. va organiza, tot în cadrul expoziției, Forumul brutarilor – o premieră pentru Republica Moldova. 

În general, evenimentul expozițional va fi un adevărat platou al creației, imaginației, noutăților. Spre exemplu, va fi preluată, tot pentru prima dată în țara noastră, o tradiție japoneză – licitația primei roade, și anume, de căpșune, inițiată de Asociația „Ecolocal”.

În acest „triumvirat” se înscrie perfect și expoziția „Packaging. Depot” care îndeplinește tenace rolul de retehnologizare și modernizare a industriei de ambalaje și depozitare.

Altfel spus, expoziția contribuie la triumful formulei clasice de armonizare a formei şi a conţinutului, adică prezentarea unui produs calitativ într-un ambalaj pe potrivă, dar și în condiții excelente de păstrare. 

Expoziția va scoate în evidență cele mai diverse tehnologii, echipamente și materiale pentru domeniile reflectate care se delimitează în câteva categorii mari:

  • echipamente tehnologice și soluții pentru industria de ambalaje, linii de ambalare, conveiere, dozatoare etc.; 
  • materiale de ambalare pentru industria alimentară, inclusiv din celuloză, carton etc. producție de etichetă, altele. 
  • utilaje, tehnică de depozitare, obiecte pentru păstrarea produselor;
  • tehnologii de automatizare a proceselor de producție, mașini pentru prelucrarea cărnii, prelucrarea legumelor, fructelor, felierea pâinii, altele. 

Expoziția facilitează întâlniri ale profesioniştilor, identificarea noilor contacte de afaceri, aflarea noutăților, ceea ce este foarte important pentru dezvoltarea afacerilor și a ramurii. 

Evenimentul expozițional în întregime este, cu adevărat, o competiţie de măiestrie profesională a celor care activează în domeniul alimentar, dar și celor conexe, pentru a aduce în faţa consumatorului produse mai gustoase, folositoare, bine păstate.

Și această reușită se datorează eforturilor conjugate ale tuturor celor implicați:

  • Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Moldova, co-organizatorul tradițional al expozițiilor;
  • MĂR, Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova – co-organizatorul expoziției „Food Technology”;
  • Tehno Food S.R.L. – partenerul general al expoziției „Food Technology”;
  • firmele Regatul Vinului Cricova, S.C. Dina-Cociug S.R.L., ÎCS Metro Cash & Carry Moldova – partenerii expoziției „Food & Drinks”;
  • Organizatorul evenimentului – C.I.E. „Moldexpo”, care vine în susţinerea industriilor alimentare, a celei de prelucrare, de ambalaje, depozitare prin crearea unei platforme propice promovării acestora și comunicării de afaceri. 

Prin prestația și nivelul calitativ înalt, oferta impresionantă, formele originale de prezentare, expoziţiile îşi confirmă statutul de eveniment important pentru ramurile abordate, asumându-şi sarcina de a elucida problemele, de a contribui la identificarea soluţiilor optime, la punctarea strategiilor, penetrarea noilor pieţe, conformarea la standardele internaţionale tehnologice şi de calitate. 

Doritorii sunt așteptați la expozițiile FOOD & DRINKS, FOOD TECHNOLOGY și PACKAGING. DEPOT, la C.I.E. MOLDEXPO, pavilioanele central, nr.2 și spațiile expoziționale exterioare! 

Toți doritorii sunt așteptați într-un adevărat Regat al Gustului – un eveniment inedit în Moldova!

Program: 16 – 18 mai 2024, în intervalul orelor 10:00 – 18:00 și 19 mai 2024, în intervalul orelor 10:00 – 16:00.

Intrarea – liberă! Ceremonia de inaugurare a evenimentului: 16 mai, ora 11:00, pavilionul nr.2.

Top 10 cele mai căutate categorii de produse pe Agromag.md în această primăvară

0

Agromag.md continuă să fie o platformă de referință pentru agricultorii din Republica Moldova, oferind o gamă variată de produse și servicii agricole.

În ultimele luni, platforma a înregistrat o creștere semnificativă a cererii pentru anumite categorii de produse.

Iată top 10 cele mai căutate pe Agromag:

  1. Semințe de porumb: Semințele de porumb au fost în topul căutărilor, datorită sezonului de semănat care a început. Fermierii au fost în căutarea unor hibrizi de calitate care să le asigure o recoltă bogată și sănătoasă.
  2. Îngrășăminte NPK: Îngrășămintele complexe NPK (azot, fosfor, potasiu) sunt esențiale pentru dezvoltarea plantelor și au fost foarte solicitate, mai ales în această perioadă a anului când solul trebuie pregătit pentru culturi.
  3. Erbicide: Controlul buruienilor este crucial pentru sănătatea culturilor. Erbicidele au fost printre produsele cele mai căutate, fermierii căutând soluții eficiente pentru protejarea recoltelor.
  4. Drone agricole: Tehnologia joacă un rol tot mai important în agricultură. Dronele agricole, folosite pentru monitorizarea culturilor și aplicarea precisă a tratamentelor, au înregistrat un interes crescut.
  5. Tractoare și echipamente agricole: Investiția în echipamente de calitate este esențială pentru eficientizarea muncii în agricultură. Astfel, tractoarele și echipamentele agricole performante au fost căutate pe platformă.
  6. Fungicide: Protecția împotriva bolilor fungice este vitală pentru menținerea sănătății plantelor. Fungicidele au fost produse esențiale căutate de fermieri în luna mai.
  7. Răsaduri de legume: Răsadurile de legume, cum ar fi roșiile și ardeii, au fost la mare căutare datorită începutului sezonului.
  8. Pomi fructiferi: Primăvara este perioada ideală pentru plantarea pomilor fructiferi, iar la începutul primăverii fermierii au căutat soiuri de calitate.
  9. Sisteme de irigare: În condițiile actuale ale vremii, asigurarea unei irigații eficiente devine crucială. Sistemele de irigare au fost printre cele mai solicitate produse, oferind soluții eficiente pentru managementul apei.
  10. Produse veterinare: Asigurarea sănătății animalelor din ferme este la fel de importantă ca și îngrijirea plantelor. Produsele veterinare, inclusiv medicamente și suplimente, au ajuns, la fel, în top 10 căutări.

Topul celor mai căutate categorii de produse reflectă tendințele și necesitățile actuale ale agriculturii din Republica Moldova, evidențiind importanța tehnologiilor moderne și a produselor de calitate în sectorul agricol.

Agromag este primul marketplace B2B din Moldova, dedicat industriei agricole.

Platforma, dezvoltată de echipa Agrobiznes, găzduiește peste 5.000 de produse de la aproximativ 100 de companii înregistrate.

Misiunea Agromag este de a facilita accesul fermierilor la furnizori de încredere și de a oferi un spațiu centralizat pentru comerțul agricol.

Platforma le permite utilizatorilor să analizeze, compare și aleagă produsele cele mai adecvate nevoilor lor, asigurând în același timp calitatea și autenticitatea ofertelor.

În 2023, Agromag a înregistrat peste 32.000 de vizitatori unici și circa 100.000 de afișări de pagină, demonstrând o atracție constantă în rândul comunității agricole.

Companiile care își doresc vizibilitate pe platformă ne pot scrie pe adresa [email protected].

Vasile Tașcă împreună cu cei 6 copii au plantat o livadă de cireș: În 2023 am avut primul export în Spania

0

În urmă cu câțiva ani, Vasila Tașcă, împreună cu cei șase copii ai săi, a luat decizia de a pune bazele unei afaceri de familie, ce a început cu plantarea unei livezi de cireș în raionul Criuleni.

Așa s-a născut Moreller, o afacere care înregistrează un ritm frumos de creștere, având de la bun început angajamentul față de calitate și colaborare.

„Atunci când tata ne-a propus să lucrăm împreună pentru un scop comun, am căzut cu toții de acord,” povestește Vera Ciobanu, una dintre fiicele lui Vasila Tașcă.

vera ciobanu cirese moreller

„Avem un sol bogat ce ne permite să obținem fructe de calitate, cu un gust deosebit. Ar fi păcat să-l neglijăm, să nu producem ceva aici, la noi. Acest lucru m-a făcut să-mi doresc să dezvoltăm această afacere împreună cu copiii”, povestește Vasile Tașcă.

De la începuturile sale modeste, Moreller a reușit să-și dezvolte afacerea și să atingă standardele de calitate necesare pentru export.

„Cireșele crescute la noi în țară nu pot fi comparate, avem toate condițiile pentru obținerea recoltelor de calitate, mai ales solurile bogate. În plus, pentru succes, este foarte important să-ți dorești să faci ceva”, adaugă Vasile Tașca.

Anul trecut, din livada tânără au fost făcute primele exporturi de cireșe în Uniunea Europeană.

„Am vândut intermediarilor care au exportat cireșele în UE, dar am și avut o premieră pentru compania noastră, exportând un lot de cireșe în Spania. Am implementat cerințele standardelor GLOBALG.A.P și GRASP, datorită cărora și am putut livra fructele noastre în Spania”, explică Vera Ciobanu.

Conștientizând necesitatea conformării la preferințele cumpărătorilor europeni, Vera Ciobanu spune că își dorește mult să soluționeze problema sortării cireșelor înainte de livrare.

„Sortarea cireșelor înainte de livrare este indispensabilă. Noi nu dispunem de această infrastructură, avem nevoie de un partener, astfel încât să facem față cerințelor de export.”

Recolta totală planificată pentru acest an este de 100 de tone, un obiectiv ambițios, dar realizabil.

Investițiile în infrastructura agricolă au fost esențiale pentru succesul afacerii Moreller, familia străduindu-se să reducă riscurile asociate creșterii cireșelor la minim.

livada cires

„Am beneficiat de subvenții pentru sistemul de irigare și bazinul de acumulare a apei pentru irigare. Anul trecut am instalat plasa antiploaie, care ne-a salvat calitatea recoltei. Pentru aceasta la fel am depus actele sperând să beneficiem de subvenții.”

Partenerii din Belgia și Asociația Moldova Fruct joacă un rol important în furnizarea informațiilor necesare pentru a obține fructe de calitate.

„Ne ajută mult cu recomandări partenerii noștri din Belgia, dar și Asociația Moldova Fruct, ai cărei membri suntem, datorită instruirilor pe care periodic le organizează.”

Afacerea este orientată spre consolidarea exporturilor pe piața UE, Vasile Tașcă menționând că, în urma vizitelor la plantația pe care o au, potențiali cumpărători au apreciat condițiile și calitatea.

livada cires sistem antiploaie

„Europenii încep să ne recunoască ca producători. Aceștia menționează, în cadrul vizitei la compania noastră, că suntem o țară cu perspectivă în domeniul agricol. După ce au analizat procesul de producție, ne-au spus că avem toate condițiile pentru a deveni un potențial client al nostru,” menționează Vasile Tașcă.

„Vedem viitorul nostru doar pe piața UE, ne plac mult condițiile, partenerilor de acolo le place gustul și calitatea fructelor pe care le livrăm. Dorim ca și în continuare clienții noștri să fie mulțumiți, pentru a putea dezvolta afacerea. Agricultura este un domeniu în continuă dezvoltare și noi sperăm mult să ne dezvoltăm și să învățăm continuu.”, a conchis Vera Ciobanu.