Tehnologiile inovative atrag tinerii în agricultură – Master class la Colegiul Agroindustrial din Ungheni

0

Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI) a desfășurat un master class în cadrul proiectului „Edu – Tech – Agro – Nord – Educația Tehnologică Agricolă pentru Nord”.

Evenimentul a avut loc în ziua de 15 mai la Colegiul Agroindustrial din Ungheni cu activa participare a companiei IFarms, specializată în soluții inteligente de digitalizare a agriculturii.

Aproape 40 de elevi și profesori din instituție au profitat de ocazia să asiste la prezentarea celor mai inovative soluții pentru digitalizarea agriculturii.

Ion Bodrug, președintele ACETI, a menționat că tehnologiile inovaționale au devenit rapid o parte de nelipsit în dezvoltarea durabilă a agriculturii și schimbarea pozitivă a percepției societății despre agricultură.

ion bodrug

Alexandr Perjan, reprezentant iFarms, a prezentat aplicația mobilă iFarms, care permite, la propriu, gestionarea unei afaceri în agricultură din buzunar.

alexandr perjan

Soft-ul permite, bazându-se pe datele colectate de la diferiți senzori, stații meteo, capcane pentru insecte și date specializate de pe satelit, furnizarea de date și prognoze cu recomandări pentru perioadele de semănat, fertilizare, irigare, combatere a dăunătorilor și prevenire a bolilor, date despre dezvoltarea vegetației și alte informații relevante pentru eficientizarea lucrărilor efectuate în gospodărie și, implicit, creșterea substanțială a randamentului acesteia.

Platforma iFarms oferă utilizatorilor săi acces permanent la 16 module gratuite pentru digitalizarea terenurilor agricole, dar și la 18 module premium, care cuprind toate aspectele unei afaceri sănătoase în agricultură.

Tinerii și-au manifestat interesul față de noile tehnologii, au descărcat aplicația iFarms în propiile telefoane și au încercat să analizeze practic starea vegetației și alți parametri de pe unele loturi agricole, primind recomandări pentru lucrările necesare de efectuat pentru buna dezvoltare a culturilor.

Potrivit lui Ghenadie Berdea, directorul adjunct al Colegiului Agroindustrial din Ungheni, în ultimii ani se observă o creștere semnificativă a interesului elevilor pentru agronomie, lucru datorat în mare parte tehnologiilor inovative care vin să eficientizeze sectorul agricol.

La master class au fost puse și bazele a încă unuia dintre cluburile AgTech, care vor fi create la instituțiile de învățământ profesional tehnic cu profil agricol, cu participarea studenților pasionați de tehnologii.

Proiectul „Edu – Tech – Agro – Nord – Educația Tehnologică Agricolă pentru Nord” este finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID Moldova) prin intermediul Proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova (PCRR) și este implementat de către ACETI, în colaborare cu partenerii de dezvoltare.

Moldova și Italia au semnat un Memorandum în domeniul agriculturii

0

La Roma, a fost semnat un Memorandum de Înțelegere între Ministerul Agriculturii și Industriei alimentare din Republica Moldova și Ministerul Agriculturii, Suveranității Alimentare și Silviculturii al Republicii Italiene, de către miniștrii Vladimir Bolea și Francesco Lollobrigida.

Memorandumul are ca obiectiv principal promovarea cooperării economice, sociale și tehnologice între Republica Moldova și Italia în sectorul agricol și dezvoltarea rurală.

Documentul prevede schimbul de cunoștințe și experiență în diverse aspecte ale agriculturii, inclusiv diversificarea produselor, digitalizarea și inovația, bunăstarea animalelor, sustenabilitatea mediului și gestionarea riscurilor.

Un element esențial al documentului este armonizarea legislației și politicilor agricole cu cele ale Uniunii Europene.

Totodată, se urmărește dezvoltarea programelor comune de cercetare agricolă, schimbul de experiență în crearea și funcționarea cooperativelor agricole, precum și elaborarea unor programe comune de studii superioare în domeniul agrar.

Colaborarea dintre țările noastre va include și îmbunătățirea infrastructurii și serviciilor agricole prin organizarea vizitelor de studiu, programelor de formare pentru funcționari și participarea la seminarii, ateliere și conferințe.

Memorandumul de Înțelegere rămâne valabil pentru o perioadă de zece ani, consolidând astfel angajamentul reciproc pentru dezvoltarea unui sector agricol modern și sustenabil.

AGGRI – granturi de până la 1 milion USD pentru crescătorii de ovine și caprine

0

MAIA anunță lansarea celui de-al doilea apel de granturi al Proiectului AGGRI destinat exclusiv fermelor de ovine și caprine, specializate în producția de lapte și/sau carne.

Perioada de aplicare începe pe 20 mai și se va încheia pe 2 august 2024.

Valoarea maximă a unui grant poate ajunge la 1 milion USD, cu condiția ca suma să nu depășească 50% din valoarea investiției eligibile.

Banii pot fi utilizați pentru construcția și modernizarea exploatațiilor zootehnice, dotarea acestora cu tehnologii de ultimă generație, precum și achiziționarea animalelor de prăsilă.

De asemenea, sunt disponibile fonduri pentru eficientizarea energetică a exploatațiilor, inclusiv pentru implementarea tehnologiilor de obținere a energiei regenerabile (stațiilor de biogaz și a panourilor fotovoltaice).

Pentru a beneficia de granturi, producătorii trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • Să fie înregistrați și să activeze în teritoriul controlat de autoritățile Republicii Moldova, cu excepția municipiilor Chișinău și Bălți.
  • Să fie deținători legali ai bunurilor ce fac obiectul stimulării prin grant, având un termen de arendă sau comodat de minim cinci ani.
  • Să dispună de un plan de afaceri viabil pe termen lung.
  • Să contribuie cu minimum 50% din valoarea sub-proiectului investițional.

Dosarele pot fi depuse la oficiile teritoriale ale AIPA.

CCI a RM a dat start înscrierilor la Expoziția „Republica Moldova Prezintă” la Brașov

0

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a lansat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, Expoziția „Republica Moldova Prezintă” la  Brașov, ediția a IV-a.

Președintele CCI a RM, Sergiu Harea, a subliniat importanța acestui eveniment, evidențiind planurile de cooperare cu partenerii de peste Prut și estimând o prezență crescută a companiilor autohtone la evenimentele din România.

„Anul acesta estimăm un număr de peste 70 de companii autohtone participante din diverse domenii precum: industria agroalimentară, vinuri, produse cosmetice, textile, produse din sectorul construcției, mobilă etc., scopul cărora este promovarea exporturilor și stabilirea relațiilor de cooperare pentru penetrarea pieței Europene,” a menționat Sergiu Harea.

CCI a RM organizează evenimentul dat în parteneriat cu Primăria municipiului Brașov, Consiliul Județean Brașov, Camera de Comerț și Industrie Brașov și Ambasada Republicii Moldova în România.

Potrivit Președintelui CCI Brașov, Silviu Costea, luna iunie este una prielnică pentru evenimentul „Republica Moldova prezintă”, întru-cât regiunea este vizitată de persoane atât din România, cât și de peste hotare.

„Este o plăcere pentru mine, pentru toți brașoveni și pentru turiști să ne revedem în fiecare an în luna iunie cu producătorii din Republica Moldova.

Agenții economici din Brașov sunt interesați să descopere noi oportunități de afaceri, iar consumătorii, bineînțeles, în număr foarte mare vor fi prezenți în Piața Sfatului pentru a degusta  produsele alimentare și vinurile din Republica Moldova care sunt renumite în toata lumea”.

„Sunt sigur că ediția din acest an, va fi din nou una de succes și vom continuă această tradiție frumoasă și pe viitor pentru a dezvolta prietenii și parteneriate dintre mediul de afaceri din statele noastre”, a menționat  Bogdan Iancu, Inspector Relații Externe Primăria Brașov.

D-lui a menționat, că piața românească prezintă un interes din ce în ce mai mare pentru comunitatea de afaceri din Republica Moldova, în special în ceea ce privește exportul produselor agricole din industria alimentară, industria ușoară, turism, comerț etc.

Suportul Ambasadei Republicii Moldova în România în organizarea expozițiilor este unul excepțional.

„România este un promotor și susținător al dezvoltării Republicii Moldova și principalul partener comercial, iar expozițiile produselor moldovenești vin doar în susținerea competitivității exportatorilor autohtoni, a declarat ambasadorul Republicii Moldova în România, Excelenta Sa, Victor Chirilă.

„Republica Moldova Prezintă” la Brașov este o proiectare a evenimentului național organizat anual de CCI a RM – ,,Fabricat în Moldova” și o continuare a succesului expozițiilor cu același generic din Iași, Ploiești, Baia Mare, organizate pentru prima dată în anul 2016.

Suntem fermi convinși că expoziția „Republica Moldova Prezintă” la Brașov va contura noi idei de proiecte de cooperare economică, și îndemnăm antreprenorii să ia parte activă la expoziția care va da posibilitatea stabilirii unor relații durabile de colaborare.

Această expoziție va fi deschisă publicului larg și va fi o oportunitate perfectă pentru vizitatorii din România de a descoperi și de a achiziționa produse autentice moldovenești, sprijinind în același timp producătorii autohtoni din Moldova.

Fiind la cea de-a IV-a ediție, Expoziția „Republica Moldova Prezintă” la Brașov se va desfășura în perioada 28 – 30 iunie 2024.

Evenimentul va avea loc sub cerul liber, în Piața Sfatului din Brașov, unde vor fi amplasate corturile pentru prezentări și degustări de produse autohtone.

Ceremonia de inaugurare va avea loc la data de 28 iunie 2024, ora 11:00, cu participarea unor invitați oficiali de pe ambele maluri ale Prutului.

În cadrul expoziției va fi organizat și un program cultural-artistic. Concertul va fi organizat în prima și a doua zi a evenimentului cu genericul „Hai să dam mână cu mână”, unde vor participa ansambluri de dansuri populare și soliști, care vor reprezenta valoarea culturală a Republicii Moldova în cel mai distinctiv mod.

Antreprenorii autohtoni sunt încurajați să participe la eveniment, urmând să se înregistreze până la data de 10 iunie 2024.

Cererile pot fi transmise la adresele de e-mail: [email protected][email protected] și [email protected].

Pentru informații suplimentare: Secția Evenimente de Afaceri, Târguri și Expoziții, la numerele de telefon: 022 21 07 25 / 23 84 10 / 21 07 25.

De menționat, că Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova cu suportul proiectului OPTIM a lansat recent un Program de formare a capacităților managerilor „Republica Moldova – România”.

Programul este dedicat antreprenorilor și managerilor de IMM-uri din Republica Moldova, interesați să dezvolte relații comerciale cu companii din România sau să inițieze proiecte comune de afaceri.

Programul de sporire a capacităților managerilor „Republica Moldova – România” include 2 etape:

  • Program intensiv de instruire online cu experți calificați din România, pe subiecte ce țin de cercetarea pieței UE, identificarea partenerilor, canalelor de distribuție, reglementările Uniunii Europene, etc.
  • Vizită de studiu în Brașov, România, pentru a studia piața românească și a identifica potențiali parteneri de afaceri. Vizita de studiu va include organizarea unui forum de afaceri, întrevederi bilaterale de afaceri, de afaceri (B2B), vizite individuale sau de grup la companii românești, etc.

MAIA încurajează achiziționarea și exploatarea remorcilor apicole fabricate în condiții de producere autorizate

0

Secretarul de stat Vasile Șarban a avut o întâlnire cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne și ai Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Tehnică „Intehagro”.

Discuțiile s-au axat pe provocările întâmpinate de apicultori în procesul de înregistrare a remorcilor apicole fabricate individual, în condiții de casă.

Discuțiile au evidențiat o problemă recurentă în rândul apicultorilor, în special a celor care nu au înregistrată o formă juridică de activitate și care nu sunt eligibili pentru sprijinul din partea statului prin intermediul mecanismului de subvenționare.

Un obstacol major înregistrat este absența unei entități de stat sau private, care ar fi specializată în testarea și omologarea utilajelor și echipamentelor.

Acest lucru face imposibilă înregistrarea acestui tip de utilaje, deoarece nu pot garanta siguranța în trafic și nu pot fi admise pentru circulație pe drumurile publice.

Vasile Șarban a recomandat apicultorilor să achiziționeze și să exploateze remorci apicole fabricate în condiții de producere autorizate.

Acest demers nu numai că asigură conformitatea cu normele de siguranță, dar vine și cu un beneficiu suplimentar: statul oferă subvenții ce acoperă 50% din costul acestor utilaje.

Mai mult, valoarea subvenției crește cu 20% dacă echipamentele sau utilajele sunt fabricate în Republica Moldova, încurajând astfel producția internă și sprijinind economia locală.

Crăparea cireșelor și altor sâmburoase – cu ce fertilizăm pentru a o reduce

0

Crăparea fructelor sau a sâmburilor la sâmburoase este una dintre problemele care poate afecta calitatea fructelor înainte de recoltare, în special la cireșe sau prune.

În perioadele cu lipsă de precipitații, pielița fructelor își pierde elasticitatea. Atunci când acest lucru este urmat de irigare sau de ploaie, o cantitate mare de apă este absorbită în fruct, forțând pielița să se spargă în punctul său cel mai slab.

Minimizarea stresului prin irigarea corectă și reducerea încărcăturii cu fructe (prin tăiere) poate reduce stresul fiziologic și crăparea în cazul speciilor sau soiurilor sensibile.

Alegerea soiurilor mai puțin predispuse la crăpare poate avea, de asemenea, un efect pozitiv, în special în cazul în care precipitațiile de la sfârșitul sezonului sunt caracteristice, agravând problema.

Nutriția culturilor joacă un rol important în reducerea fenomenului de crăpare. În continuare, vorbim mai multe despre elementele nutritive care influențează crăparea fructelor.

Crăparea fructelor – calciul reduce incidența

Este bine cunoscut faptul că fructele cu niveluri ridicate de calciu și bor în pieliță au o fermitate mai mare, pereți celulari mai puternici și sunt mult mai puțin susceptibile la crăpare.

Pulverizările făcute înainte de recoltare vor îmbunătăți, de asemenea, gradientul osmotic, minimizând fluxul de apă în fruct.

Experiențele din câmp arată că pulverizările cu calciu pe fructe au crescut conținutul de calciu și au contribuit la reducerea crăpării cireșelor și prunelor.

La cireș, aplicarea unor săruri osmotice, cum ar fi clorura de calciu, reduce diferența osmotică dintre apa de ploaie pură de pe coaja fructului și pulpa fructului, ceea ce încetinește absorbția. Acestea trebuie reaplicate, deoarece sunt solubile în apă și pot fi spălate.

Clorura de calciu poate fi aplicată înainte de ploi, însă reziduurile pot deteriora frunzele sau se pot acumula pe fruct, reducând strălucirea fructelor.

Mai multe la acest subiect aflați din articolul Crăparea cireșelor – cauze, prevenire, soiuri tolerante.

Pentru livezile de cireș fără sistem antiploaie, absorbția apei prin cuticula fructului poate fi încetinită prin aplicarea unor produse care resping apa (hidrofobe). De obicei, acestea trebuie aplicate de mai multe ori pentru a asigura o acoperire intactă în timpul creșterii rapide a fructelor.

Crăparea fructelor

Cuprul ajută la îngroșarea pereților celulari

Borul și cuprul ajută la îmbunătățirea rezistenței pieliței fructelor, minimizând crăparea.

Cuprul joacă un efect major în îngroșarea peretelui celular și îmbunătățirea rezistenței cojii, menținând integritatea fructului, prin îmbunătățirea conținutului de lignină, pectină, celuloză și alcool insolubil al peretelui celular.

Dozele adecvate și mari de cupru aplicate în câteva reprize la 3 și 6 săptămâni după înflorire au dat cele mai bune rezultate, contribuind la reducerea crăpării.

Excesul de azot reduce grosimea pieliței fructelor

Prea mult azot, însă, poate reduce grosimea pieliței. Utilizarea excesivă a azotului va crește numărul de sâmburi despicați la piersici.

Sursă: ipt.us.com

În general, crăparea sâmburilor la piersic este rezultatul practicilor culturale care promovează o creștere rapidă, cum ar fi fertilizarea excesivă cu azot, rărirea excesivă sau udarea neregulată în timpul etapei de întărire a sâmburilor.

În plus, utilizarea excesivă de N întârzie maturitatea, înmoaie pulpa și subțiază pielița. De asemenea, poate reduce culoarea fructelor și conținutul de substanță uscată.

Utilizarea excesivă a azotului crește riscul de deteriorare în timpul culesului, depozitării și transportului, reducând capacitatea de comercializare a fructelor și durata de păstrare.

V-ar putea fi util și articolul despre Fertilizarea foliară și radiculară la cireș – sfaturi.

Alte elemente ce influențează calitatea fructelor

Potasiul are un rol important în îmbunătățirea calității fructelor prin creșterea conținutului de substanță uscată solubilă și a culorii fructelor.

Cu toate acestea, aprovizionarea trebuie să fie echilibrată, deoarece o disponibilitate excesivă poate duce la alte probleme de calitate din cauza concurenței dintre absorbția de K, Ca și Mg.

Fosforul îmbunătățește culoarea fructelor prin creșterea conținutului de antociani. De asemenea, ajută la minimizarea unei serii de tulburări fiziologice întâlnite la păstrare.

Fierul este important pentru stimularea creșterii și, ca urmare, pentru menținerea creșterii fructelor și a conținutului de zahăr.

Surse:

  1. Split pits in peaches and nectarines. University of Deleware.
  2. Stone Fruit: Avoiding Cherry Fruit Cracking Is A Balancing Act. Gregory Lang.
  3. How to prevent stone fruit cracking and splitting. Yara.co.uk.
  4. Fruit cracking. University of Deleware.

Calitatea apei pentru tratamente – unde o aflăm, cum o îmbunătățim

0

În agricultura modernă, la protecția și nutriția plantelor fiecare detaliu contează enorm. Unul dintre aspectele adesea neglijate, dar de o importanță crucială, este calitatea apei utilizate în tratamentele fitosanitare.

Adesea, fermierii declară revoltați o eficiență scăzută a produselor chimice procurate și utilizate în lucrări, pe când adevarata problemă se ascunde direct în calitatea apei utilizate în amestec.

Aceasta influențează direct eficacitatea produselor de protecție a plantelor, fiind elementul de bază care formează compoziția soluției de lucru. 

În amestec, impactul semnificativ asupra eficienței produselor aplicate este determinat de conținutul de săruri și duritatea apei utilizate.

Apa dură, bogată în calciu și magneziu, reduce eficacitatea erbicidelor și a altor pesticide prin formarea de complexe insolubile, care nu sunt absorbite eficient de plante.

Acest fenomen duce la o scădere a eficacității tratamentului aplicat și la necesitatea repetării lucrărilor, crescând astfel cheltuielile operaționale și impactând costul de producție.

Majoritatea surselor de apă din Republica Moldova sunt caracterizate de prezența bicarbonatului, care este un component major în tamponarea pH-ului și provoacă reacții de hidroliză, cauzând un proces în care moleculele de apă rup legături chimice în molecula pesticidului, astfel rezultând degradarea acestuia.

Prezența acestuia poate fi determinată doar în condiții de analiză de laborator.

Conștientizând aceste provocări, Biolab Test SRL oferă servicii de analiză a apei, asigurându-se că fiecare fermier înțelege exact ce modificări trebuie făcute pentru a maximiza efectele tratamentelor aplicate.

Testarea apei în laboratorul nostru specializat vă poate ajuta să identificați nivelul de duritate și conținutul de săruri, oferindu-vă datele necesare pentru ajustarea procedurilor de aplicare a produselor fitosanitare.

Promoție specială pentru fermierii conștienți

Înțelegând importanța accesului la aceste informații vitale, Biolab Test SRL vine în întâmpinarea fermierilor cu o ofertă specială.

Toți clienții care optează pentru analiza apei, vor primi gratuit spre testare produsul Proaqua Trio, un aditiv special conceput pentru a se combina cu diverse soluții fitosanitare, ajutând la reducerea efectelor negative ale apei dure și la îmbunătățirea absorbției substanțelor active de către plante.

proaqua trio

Alegeți să testați calitatea apei cu Biolab Test SRL, și veți îmbunătăți eficacitatea tratamentelor fitosanitare, practicând astfel o agricultură mai sustenabilă.

Eficiența sporită înseamnă mai puține tratamente, reducerea cantității de produse chimice utilizate și, implicit, un impact mai redus asupra mediului.

Vă invităm să luați legătura cu noi și să solicitați analiza apei. Descoperiți astfel cum o simplă verificare poate face diferența între un tratament eficient și unul ineficient dar foarte costisitor.

Biolab Test SRL este partenerul Dumneavoastră de încredere în obținerea celor mai bogate recolte!

Vă așteptăm în Laboratorul Biolab Test SRL, cu sediul în mun. Chișinău, com. Stăuceni, drum M2, km 10, nr 9 –Clădirea FPC Bioprotect.

Pentru consultații, apelați la:

V-ar putea plăcea și articolul Testările de sol – de ce devin obligatorii pentru toți agricultorii?

Antracnoza la căpșuni – sfaturi pentru control

0

Antracnoza la căpșuni este o boală importantă a culturii, deoarece toate părțile plantei (fructele, coletul, frunzele, pețiolurile și stolonii) sunt susceptibile la agentul patogen.

Trei specii înrudite de ciuperci din genul Colletotrichum, inclusiv C. acutatum, C. gloeosporioides și C. fragariae, pot fi asociate cu antracnoza.

Cu toate acestea, C. acutatum este principalul agent patogen asociat cu faza de putrezire a fructelor cauzată de antracnoză, despre care vom vorbi în continuare.

Controlul bolii este dificil atunci când condițiile de mediu sunt favorabile pentru dezvoltare și dacă este prezent inoculul.

Boala poate fi deosebit de destructivă pentru soiurile de căpșuni susceptibile (Chandler, Camarosa, Albion) atunci când sunt cultivate pe folie de mulcire neagră.

Antracnoza la căpșuni – simptome

Toate cele trei specii pot provoca de antracnoza a căpșunilor pot provoca pete pe frunze și/sau leziuni întunecate pe pețioli și stoloni, infecții ale receptaculului floral, uscarea florilor și putrezirea fructelor.

Petele pe frunze cauzate de C. acutatum sunt de culoare maro până la negru și deseori mai numeroase de-a lungul vârfurilor și marginilor frunzelor.

Pețiolii și stolonii pot deveni strangulați, cauzând moartea frunzelor și a plantelor fiice. Florile deschise sunt mai susceptibile la uscare decât bobocii închiși.

Antracnoza poate afecta și fructele în orice stadiu de dezvoltare, de la înflorire până la recoltare.

Pe fructe, simptomele pot începe ca mici leziuni de culoare deschisă sau impregnate cu apă, de câțiva milimetri în diametru.

Aceste leziuni devin progresiv mai mari și mai întunecate pe măsură ce se maturizează, terminându-se ca pete negre adâncite.

După câteva zile, în pete apar mase de conidii. Fructele pot deveni în cele din urmă mici și mumificate.

Coletul infectat de speciile Colletotrichum va fi tare și de culoare maro-roșcată în interior.

Antracnoza este capabil să provoace infecții ale coletului, dar plantele de obicei supraviețuiesc, rămân pipernicite și produc puține fructe. Infecțiile coletului pot apărea încă în pepinieră, dar pot rămâne latente până mult după plantare.

Condiții ce favorizează dezvoltarea

C. acutatum supraviețuiește iernii în resturile vegetale, în special în fructele mumificate. Inoculul primar este produs în primăvară.

Temperatura optimă pentru dezvoltarea bolii este de aproximativ 27°C, dar ciuperca poate infecta fructele la temperaturi mai scăzute, iar infecțiile de primăvară pot rămâne latente până când condițiile calde și umede induc dezvoltarea bolii.

Umiditatea sporită a aerului (prezența apei pe frunză după ploi, rouă, irigare) favorizează dezvoltarea.

Pe petele formate se produc conidii care pot continua procesul de infecție pe parcursul întregului sezon de creștere. Timpul de la infecție până la prima sporulare este de 7-11 zile la 5°C și de 2-3 zile la 25°C.

Ciuperca poate produce conidii la temperaturi cuprinse între 5-35°C, deși producția este cea mai abundentă la 22-26°C.

Sporii sunt cel mai adesea răspândiți de apă – ploaia cu stropi, irigare, dar pot fi transportați și de insecte, animale și lucrători agricoli.

Sfaturi pentru a crea condiții nefavorabile sau preveni antracnoza la căpșuni

  • Utilizați doar material săditor certificat, fără boli sau utilizați soiuri mai puțin susceptibile la antracnoză (Pelican, Sweet Charlie, Bish).
  • În sistemele anuale, antracnoza este cel mai des întâlnită pe paturi ridicate cu mulci de plastic negru.
  • Evitați irigarea prin aspersiune, folosiți mulci de paie pe paturile de căpșuni și între rânduri.
antracnoza capsun
  • Creșteți distanța între plante pentru a îmbunătăți circulația aerului.
  • Îndepărtați materialul vegetal infectat.
  • Nu cultivați căpșunul în sitemul peren mai mult de cinci ani, deoarece inoculul se acumulează.
  • Controlați buruienile, în special varietățile sălbatice, dacă sunt prezente.
  • Nu lucrați în câmpurile infectate atunci când frunzișul este umed.
  • Experimentele au arătat că, plantele cultivate în sol cu niveluri ridicate de azot, în special din îngrășăminte cu amoniu, sunt mai susceptibile la antracnoză decât plantele cultivate în soluri cu niveluri mai scăzute de azot sau cu niveluri ridicate de azotat de calciu. Utilizați surse de nitrat de calciu pentru azot în loc de amoniu.

Antracnoza la căpșuni – tratamente

Toate fungicidele sunt mai eficiente atunci când sunt aplicate preventiv. Produsele ce conțin Bacillus subtilis QST 713 (Serenade Aso – 4,0-8,0 l/ha se aplică la BBCH 55-89 de la apariția primelor flori) protejează fructele.

Produsele ce conțin cupru și sulf nu și-au demonstrat eficiența în controlul acestui patogen și ambele pot fi fitotoxice în anumite condiții.

Printre fungicidele convenționale ce controlează antracnoza, utilizate în diferite țări, se numără cele ce conțin azoxistrobin (Amistar 0,75-1,0 L/ha  Ortiva Top – 1,0 l/ha, LS-Azoxy – 0,75-1,0 l/ha), ciprodinil+ fludioxonil (Switch 62,5 WG – 1,0 kg/ha), captan (Kaplan 80 WG – 1,2-1,9 Kg/ha, se aplică înainte de înflorire (BBCH 53-59), difenoconazol+ ciflufenamid (Cidely Top 1,0 l/ha, aplicat de la 10 frunze până la a doua recoltare).

Verificați etichetele produselor pentru a afla momentul și normele de aplicare. Respectați întotdeauna instrucțiunile de pe etichetă – eticheta este legea.

Surse:

AgroMeteo: Meteorologii anunță înghețuri la suprafața solului

0

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis, prognoza meteo pentru intervalul 15.05.2024, ora 21°° – 16.05.2024, ora 21°°.

Vremea se menține răcoroasă. Condițiile de ploaie sînt minime, iar vântul rece va sufla din nord-est slab la moderat.

Temperaturile minime noaptea vor oscila între +4..+9°C și cu un grad sporit în zonele joase, cu mai puțină nebulozitate o să aibă loc și înghețuri la suprafața solului cu intensitatea de până la -2°C.

Ziua maximele în termometre vor indica valori între +14..+19°C.