Piața de energie regenerabilă din Moldova are un potențial extrem de mare – companie românească

0

Piața de energie regenerabilă din Republica Moldova are un potențial extrem de mare, atât din punct de vedere al energiei solare, cât și al energiei eoliene.

Este un potențial destul de mare în Moldova și pentru zona de eolian, dar și hidro.

O spune Ana Nedea, director de strategie și dezvoltare de business la compania românească Simtel, lider de piață în construcția și mentenanța centralelor electrice fotovoltaice, transmite IPN.

Ana Nedea a menționat că Simtel este un grup care operează național și internațional.

Și un prim pas în ceea ce privește internaționalizarea a fost crearea unui sediu și a unei filiale în Republica Moldova: Sistem Solar, înființată în 2022.

„Ne-am dorit să contribuim la dezvoltarea și tranziția Republicii Moldova la zona de energie regenerabilă.

Am găsit în Republica Moldova o piață în plin proces de transformare și o dorință de schimbare destul de mare, o dinamică pe care noi ne-am dorit să o sprijinim altfel.

După cum spuneam, în 2022 am deschis sediul de acolo, am extins în continuu echipa.

În momentul de față avem un sediu, avem un depozit logistic, un country manager, project manager și echipă tehnică”, a declarat directoarea de strategie și dezvoltare de business Simtel într-un interviu pentru Independent news.

Ana Nedea menționează că în momentul de față Republica Moldova este dependentă energetic de țările de lângă și aceasta accentuează încă o dată nevoia de a se orienta cât mai mult pe zona de regenerabile și a asigura o pondere cât mai mare a energiilor regenerabile în mixul de energie.

„În primul rând putem contribui noi, cei de la Simtel, pentru că suntem o companie românească, putem contribui prin munca și experiența noastră, pentru că una dintre provocările cu care ne-am confruntat acolo este, probabil, conștientizarea încă insuficientă a necesității investițiilor în zona de regenerabile.

Iar asta vine la pachet cu lipsa de experiență și expertiză. Or, din punctul ăsta de vedere, noi am venit cu inima deschisă și cu tot know-how-ul și expertiza noastră pentru a aduce calitate și proiecte bine executate, care să aibă o durată de viață de cel puțin 20 de ani”, a precizat reprezentanta companiei.

Întrebată despre avantajele pieței din Republica Moldova, Ana Nedea a declarat că pentru un investitor din România un aspect important este proximitatea față de România.

Faptul că împărțim aceeași cultură și limbă e un atu important în ceea ce privește o comunicare eficientă.

Autostrada Moldovei, care este în lucru în momentul de față, va reprezenta un pas extrem de important atât pentru Republica Moldova, dar și pentru România în ceea ce privește exporturile și va facilita practic orice fel de interacțiune dintre cele două țări.

„Potențialul uman ridicat pe care l-am identificat noi acolo, oameni bine pregătiți, iar costurile în ceea ce privește resursele umane sunt reduse față de România, dacă ne gândim așa.

Nu în ultimul rând, Republica Moldova este o piață în creștere”, a mai spus Ana Nedea.

Simtel este o companie românească de inginerie și tehnologie listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București și lider de piață în construcția și mentenanța centralelor electrice fotovoltaice.

Macfrut 2024: Inovații în portaltoaie și varietate horticolă

0

Macfrut 2024 a pus un accent deosebit pe inovațiile din domeniul portaltoaielor pentru culturile pomicole precum mărul, părul și sâmburoasele.

Cercetarea actuală urmărește recuperarea toleranței tradiționale a acestor plante pentru a le face mai rezistente la noile boli și la schimbările climatice.

Stefano Lugli, coordonatorul salonului și convocatorul Simpozionului Internațional asupra Portaltoaielor (IRS), a explicat că direcția cercetării se îndreaptă către portaltoaie mai rustice, dar la fel de eficiente.

O tendință importantă menționată în cadrul Macfrut este migrarea horticulturii italiene și europene către est, către țări precum Azerbaidjan, Uzbekistan și Moldova.

Aceste regiuni oferă terenuri fertile și condiții climatice favorabile pentru cultivarea sustenabilă și profitabilă a merelor și cireșelor.

Lugli a subliniat avantajele acestor zone, cum ar fi precipitațiile reduse în primăvară și vară, utile pentru irigarea culturilor.

Dezvoltările în domeniul portaltoaielor includ cercetări realizate de rușii Gennady și Viktor Eremin la Stația Experimentală pentru Îmbunătățirea Genetică Krymsk.

Aceștia au selectat noi portaltoaie pentru sâmburoase, adaptabile la insuficiența de apă în sud și la iernile reci din nord. În paralel, cercetătorii de la USDA și Universitatea Cornell din Geneva au lucrat pe linii de portaltoaie pentru măr, rezistente la boli bacteriene și alți patogeni.

În ceea ce privește părul, se caută alternative la portaltoaiele pitice din grupul gutuiului, utilizate în sistemele intensive de producție. Cercetările vizează portaltoaie semipitice, mai rustice și mai rezistente la schimbările climatice și la bolile actuale.

Direcția emergentă este către sisteme de plantare mai puțin intensive, dar eficiente în termeni de producție și calitate.

Macfrut: Lanțul de inovație varietală în horticultură

Programele de îmbunătățire genetică continuă să avanseze în Europa, în ciuda provocărilor legislative recente.

Centrul Experimental Laimburg din Bolzano a raportat progrese remarcabile în îmbunătățirea genetică a mărului, acordând 293 de privilegii în Europa din 1995 până în prezent.

Actualmente, există 110 cereri în curs de procesare, dintre care 21 sunt italiene, reprezentând 19%. Drepturile de protecție asupra 129 de varietăți au expirat, dintre care 9 sunt italiene, reprezentând 7%.

Centrul Laimburg a fost un pionier în acest domeniu, inițiind un plan de îmbunătățire genetică a mărului de la sfârșitul anilor ’90.

Suprafețele cu soiuri de măr exclusive (club varieties) depășesc 230 de hectare în Europa.

Germania este pe primul loc cu 65 de soiuri exclusive distribuite în diverse regiuni de producție, dintre care aproximativ 20 sunt rezistente la boli.

Urmează Italia cu 25 de soiuri exclusive în Tirolul de Sud, 22 în Emilia-Romagna și 15 în Piemont, dintre care 5, 7 și 7 sunt rezistente, respectiv. 

Elveția este un lider în cercetarea soiurilor rezistente, având 15 din 18 soiuri exclusive cu această caracteristică.

Jurgen Braun de la Kiku a discutat despre importanța protecției mărcilor pentru a preveni canibalizarea semințelor de către producători.

În cadrul Kiku Club, protecția parțială a permis libertatea asupra semințelor, ceea ce a dus la concurență între producători.

În schimb, varietatea Crimson Snow a beneficiat de protecție completă, facilitând expansiunea producției de la 40.000 la 50.000 de tone, cu teste comerciale avansate în America de Nord, America de Sud și Africa.

New Plant, o companie consorțială formată din Orogel Fresco, Apofruit și Apo Conerpo, a lansat varietatea de kiwi chinensis „Dulcis”, care, deși verde, are gustul specific kiwi-ului galben.

V-ar putea plăcea și articolul Apofruit – cooperativa din Italia cu 2700 de membri, anunță planurile de investiții în inovație varietală.

Varietatea a fost înregistrată în Europa și se fac eforturi pentru protecția sa în emisfera sudică. Următoarea fază este completarea intrării în producție a 250 de hectare, în timp ce testele de consumatori sunt în desfășurare în Italia și Europa.

Macfrut 2024 a demonstrat importanța inovației în portaltoaie și varietatea horticolă pentru viitorul agriculturii. Evenimentele și discuțiile au evidențiat necesitatea adaptării la schimbările climatice și a colaborării internaționale pentru dezvoltarea unor practici agricole sustenabile și eficiente.

Amintim și despre oportunitatea programului BRIDGE, datorită căreia pot fi acoperite o parte din cheltuielile de participare la diferite evenimente pentru dezvoltarea afacerilor, beneficiar al căruia este și Agrobiznes.

Programul este realizat de Proiectul Tehnologiile Viitorului Innovate Moldova, proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală, cu susținerea Agenția de Investiții/Invest Moldova Agency, USAID, Guvernul Suediei.

Olga Harcenko: Producem cașcavaluri artizanale, cu grijă față de natură

0

Un produs sănătos, gustos și prietenos cu mediul – asta și-a propus să creeze Olga Harcenko atunci când a înființat la Tiraspol o mini-fabrică de producere a cașcavalurilor artizanale.

În procesul de producere, Olga respectă metodele tradiționale de fabricare a brânzeturilor, care păstrează gustul și valoarea nutritivă a produsului timp de mai multe luni.

„Producția noastră se bazează pe ideea de a crea un produs viu. În timpul procesului de producție nu folosim substanțe chimice, doar lapte, apă, sare, bacterii lactice și enzime pe bază de plante”, ne spune Olga Harcenko. 

Principala preocupare a antreprenoarei este ca produsul final să fie nu doar o experiență gustativă delicioasă, ci și un produs sănătos pentru toată lumea, bogat în proteine, calciu și alți nutrienți importanți.

Brânzeturile nu sunt doar o sursă valoroasă de substanțe nutritive de care organismul are nevoie pentru a funcționa normal, dar și cea mai eficientă modalitate de conservare a produselor lactate.

Producătoarea este de părere că astfel de activități generează venituri suplimentare pentru fermieri și contribuie la dezvoltarea economică a localității.

Pentru a-și dezvolta afacerea, Olga Harcenko a participat la concursul organizat de proiectul PNUD „Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor”, cu asistența financiară a Suediei.

Concursul era destinat femeilor cu activitate economică în gospodării casnice care doreau să dezvolte o afacere prietenoasă mediului și rezilientă la schimbările climatice.

Producătoarei i-a fost oferit echipament modern de procesare și formare a brânzeturilor cu o capacitate de 150 de litri.

Acest lucru a făcut posibilă procesarea de două ori mai rapidă a laptelui decât anterior și sporirea calității produsului finit.

Cașcavalurile artizanale se bucură tot mai mult de popularitate, motiv pentru care Olga deja a dezvoltat o rețea de clienți fideli în stânga Nistrului și își dorește să o dezvolte pe malul drept. 

„Asistența financiară și mentoratul obținut în cadrul proiectului mi-au permis să-mi realizez visul. Acum pot spune cu încredere că aceasta a fost cea mai bună investiție pentru viitorul familiei”, spune Olga Harcenko.

Aflată la început de cale, antreprenoarea spune că ajutorul obținut în cadrul proiectului a fost un imbold extraordinar de a continua dezvoltarea afacerii și de a perfecționa rețetele de producere a brânzeturilor.

Olga consideră că fabricarea produselor naturale nu înseamnă doar să ai grijă de sănătatea oamenilor, dar și de natură.

„Ingredientele naturale nu numai că hrănesc organismul, ci au și un impact pozitiv asupra mediului.

Mai puține substanțe chimice folosite în alimente înseamnă mai puțină poluare a apei, a solului și a aerului. Aceasta este mica mea contribuție la echilibrul ecologic”, susține producătoarea.

De aceeași părere este și Ludmila Șelencova din satul Crasnogorka din stânga Nistrului, care produce cașcavaluri artizanale din lapte de capră, utilizând energie verde.

Datorită asistenței obținute din partea Suediei în cadrul proiectului PNUD „Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor”, Ludmila are acum echipament modern de producere a cașcavalului, dar și panouri solare pentru alimentarea liniei de producere a brânzeturilor. 

„Sustenabilitatea a fost întotdeauna importantă pentru mine. Nu doar ne străduim să satisfacem nevoile clienților noștri, ci și să ne gândim la viitor.

Utilizarea panourilor solare și a altor surse de energie regenerabilă ne ajută să respectăm natura și să devenim mai independenți financiar”, ne spune producătoarea. 

Acestea sunt două din cele 120 de femei care au obținut mentorat și echipamente de până la 4.400 dolari din partea Suediei în cadrul proiectului PNUD „Comunități rezistente la schimbări climatice prin abilitarea femeilor” pentru a iniția în gospodăriile lor activități economice reziliente la schimbările climatice.

Beneficiarele au fost selectate în cadrul a două concursuri publice organizate de proiectul PNUD, la care au participat femei din raioanele Nisporeni, Călărași, Basarabeasca, Leova, Dubăsari, UTA Găgăuzia și regiunea transnistreană.

AIPA îndeamnă agricultorii să depună online cererile pentru subvenții

0

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură reamintește despre posibilitatea depunerii On-line a cererilor de acordare a subvențiilor complementare pentru următoarele măsuri:

  • M.5. Stimularea accesării creditelor investiționale sau pentru mijloace circulante;
  • M.5.9. Subvenționarea primelor de asigurare în agricultură.

Pachetul de documente necesar, ce urmează a fi depus, poate fi accesat pe site-ul AIPA la rubrica Ghidul solicitantului pentru accesarea subvențiilor complementare.

Pentru a depune dosarul, accesați rubrica Depune dosarul on-line aici

Cererea depusă prin platforma „Depune dosarul on-line” se va înregistra automat și va primi număr de înregistrare.

Notă: Informăm solicitanții că pentru a depune dosarul On-line e necesar să dețină semnătura electronică și să semnează actele prin intermediul platformei.

FAO: Agrobiznes, unul dintre cele mai de succes proiecte tech-media din Europa de Est

0

Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) în perioada anilor 2022-2023 a selectat și analizat în cadrul unui studiu amplu 25 de istorii ale unor fermieri și antreprenori mici, mijlocii și mari din Europa și Asia Centrală care au adoptat cu succes digitalizarea, printre acestea numărându-se și proiectul Agrobiznes.

Studiul publicat recent evidențiază Agrobiznes ca fiind una dintre cele mai de succes inițiative media de acest tip din Europa de Est.

Realizat în colaborare cu Universitatea Central Europeană (CEU), studiul detaliază elementele esențiale, factorii de succes și impactul semnificativ al Agrobiznes asupra sectorului agricol.

Înființat în 2012, Agrobiznes a debutat ca o companie media modestă cu scopul de a oferi știri agricole și servicii digitale. De-a lungul anilor, s-a transformat într-o resursă vitală pentru fermieri și profesioniști din domeniul agricol, oferind știri, date și îndrumare expertă prin intermediul unei platforme ușor de utilizat.

Studiul FAO subliniază mai mulți factori interni și externi care contribuie la succesul Agrobiznes. Un element cheie este viziunea și perseverența echipei, care a împins constant limitele inovației digitale în agricultură.

Creșterea proiectului și extinderea acestuia în mai multe țări este, de asemenea, susținută de trendul de dezvoltare semnificativ al sectorului agricol din Moldova și din Europa de Est, unde există o cerere crescândă pentru conținut digital și cunoștințe de specialitate de calitate.

studiu fao

Potrivit studiului, un aspect notabil al Agrobiznes este accesibilitatea sa. Platforma este concepută pentru a necesita niveluri relativ scăzute de competențe digitale, ceea ce o face un instrument valoros chiar și pentru micile gospodării și comunitățile mai sărace.

Această incluzivitate este îmbunătățită prin utilizarea de canale de comunicare populare precum Viber, Telegram, WhatsApp și Facebook, asigurând că mai mulți utilizatori pot beneficia de serviciile sale fără a întâmpina bariere digitale semnificative.

Raportul FAO evidențiază, de asemenea, modelul de afaceri hibrid al Agrobiznes, care a fost esențial în menținerea stabilității financiare și independenței platformei.

Generând venituri în principal prin servicii media orientate către afaceri de mărime medie și mare, Agrobiznes poate oferi bogăția sa de informații și servicii de consultanță gratuit, sprijinit de parteneriate cu organizații locale și internaționale.

Mai mult, studiul menționează că, Agrobiznes a realizat progrese semnificative în promovarea conținutului sensibil la gen, reflectând nevoile și contribuțiile femeilor în agricultură.

Echipa editorială, majoritar feminină, este pivotul în crearea de conținut care abordează problemele importante pentru fermiere, inclusiv accesul la programe de formare și ajutor financiar.

„În 2021, Agrobiznes a făcut pași semnificativi pe plan internațional, lansând website-ul în România (agrobiznes.ro), urmat de versiunea italiană (agrobiznes.it) în 2022. Aceste două extinderi sunt un testament al potențialului de replicabilitate și arată că abordarea implementată în Republica Moldova poate fi adoptată în alte țări, în ciuda diferențelor de context socio-economic.

Rezultatele inițiale sunt promițătoare, ambele platforme înregistrând o creștere semnificativă a numărului de vizitatori de la inaugurarea lor. Mai mult, Agrobiznes a lansat și Agromag, primul marketplace agro-industrial din Moldova, destinat facilitării comerțului. Platforma găzduiește peste 100 de companii, prezentând peste 5000 de produse. Aceste inițiative subliniază angajamentul Agrobiznes pentru extindere și inovație, consolidându-și poziția ca lider în informarea și digitalizarea sectorului agricol”, se mai arată în studiul FAO.

Pe măsură ce transformarea digitală continuă să modeleze peisajul agricol, Agrobiznes se remarcă ca un far al inovației și sprijinului comunitar.

Studiul FAO stabilește un etalon pentru inițiative similare la nivel global, arătând potențialul platformelor digitale de a favoriza schimbări semnificative în sectorul agricol.

Balotierele KRONE – noi standarde de calitate a furajelor, rezistență în timp și eficiență maximă

0

KRONE, brand german cunoscut pentru producția de utilaje agricole de înaltă calitate, se poziționează pe locul 1 la nivel mondial la capitolul utilaje de recoltat furaje, unele dintre acestea fiind balotierele.

Balotierele KRONE sunt unele dintre cele mai apreciate utilaje agricole din industrie, datorită tehnologiei avansate și fiabilității lor.

Acestea sunt proiectate pentru a optimiza procesul de balotare, eficientizând colectarea și compactarea fânului, paielor sau silozului în baloți de diferite dimensiuni și forme.

La sediul companiei Agromotor Premium, dealerul exclusiv al brandurilor cu renume cum ar fi KRONE în Republica Moldova, sunt disponibile trei tipuri de balotiere.

FORTIMA F 1250 MC – cameră fixă, cu un diametru de 1250 cm, dotată cu tocător cu 17 cuțite ce pot fi înjumătățite sau ascunse complet. Camera are transportor simplu și rezistent, cu lanț și bare, legarea făcându-se cu plasă.

VARIPACK V 125 XC – cameră variabilă, cu o variere de la 80 până la 165 de cm, dotată cu tocător fie cu 17 cuțite, fie cu 26 de cuțite. Camera variabilă asigură presarea balotului încă din stadiul formării.

COMPRIMA CF 155 XC – este specifică datorită transportorului său puternic, patentat, prevăzut pentru toate tipurile de culturi, atât verzi cât și uscate.

Acesta este silențios și oferă o putere de presare foarte ridicată.

V-ar putea plăcea și articolul KRONE obține argintul la Agritechnica Innovation Awards 2023.

Pentru mai multe detalii, accesează agromotorpremium.md – dealerul exclusiv KRONE pe teritoriul Republicii Moldova.

Liberalizarea comerțului cu UE – prelungită pentru încă un an

0

Încă un an producătorii din Republica Moldova vor exporta pe marea piață europeană struguri de masă, roșii, usturoi, mere, cireșe, prune și suc de struguri, fără taxe și restricții cantitative. O decizie în acest sens a fost aprobată ieri, 13 mai 2024, de Consiliul European.

Această extindere a liberalizării comerciale reprezintă o oportunitate semnificativă pentru antreprenorii moldoveni, oferindu-le posibilitatea de a-și dezvolta afacerile și de a-și promova produsele pe piața europeană.

În urma liberalizării temporare a comerțului în perioada 2021-2023, exporturile moldovenești către Uniunea Europeană au înregistrat o creștere remarcabilă:

  • strugurii – de la 15,8 mii de tone în 2021 la 32,3 mii de tone în 2023;
  • exporturile de mere proaspete au crescut de la 1,0 mii de tone la 13,2 mii de tone în aceeași perioadă;
  • prunele au cunoscut o creștere semnificativă, ajungând de la 25,8 mii de tone la 60,4 mii de tone;
  • cireșele au înregistrat, de asemenea, o creștere substanțială, trecând de la 74,0 tone la 2,9 mii de tone.

Unele produse au depășit cotele prevăzute, reflectând aprecierea și cererea crescută pentru calitatea produselor moldovenești. De exemplu:

  • exporturile de struguri au depășit cu 62% cotele stabilite;
  • prunele au înregistrat o creștere impresionantă de 300%;
  • cireșele au depășit cotele cu 93%.

Pe lângă beneficiile economice directe, liberalizarea temporară a avut și un impact pozitiv asupra agricultorilor moldoveni. În 2023, aceștia au economisit aproximativ 6 milioane euro și au înregistrat afaceri în valoare de 89,5 milioane USD, în creștere cu 129% față de anul precedent.

Aceste măsuri de liberalizare a comerțului sprijină competitivitatea exporturilor agricole moldovenești și ajută fermierii să identifice și să exploreze noi piețe.

Uniunea Europeană rămâne un partener solid și deschis, oferind oportunități semnificative pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova.

„Încă o dovadă a sprijinului constant al Uniunii Europene pentru țara noastră. Mulțumim partenerilor noștri europeni”, a notat viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

Măsurile de liberalizare a comerțului vor intra în vigoare începând cu data de 25 iulie 2024, atunci când actualele măsuri de liberalizare vor expira.

Cel mai mare producător de pâine din Moldova anunță primul profit după trei ani de pierderi

0

Cea mai mare fabrică de panificație din Republica Moldova, combinatul Franzeluța SA din Chișinău a raportat pentru 2023 venituri din vânzări de circa 730,8 milioane lei, în creştere cu circa 7,1%, faţă de 2022, notează mold-street.com.

Aceasta este cea mai mare cifră de afaceri înregistrată de Franzeluţa din istoria întreprinderii.

Creşterea a avut loc în special ca urmare a majorării vânzărilor de produse de panificație, cota cărora în cifra de afaceri s-a majorat anul trecut cu 1,5 puncte procentuale, faţă de 2022 şi a ajuns la o pondere de 21,3% din total.

Producţia şi comercializarea pâinii însă rămâne în continuare principala activitate a întreprinderii, cu o cotă de 45,4% din vânzări, în scădere nesemnificativă de 0,3 p.p. faţă de 2022.

Raportul financiar relevă că circa 84,8% din veniturile întreprinderii Franzeluţa au fost obţinute din vânzările pe piaţa internă, iar 13,3% din exportul producţiei, care anul trecut s-a apropiat de nivelul de 100 milioane lei.

Cel mai mare producător de pâine din Republica Moldova, a înregistrat anul trecut şi primul profit după trei ani de pierderi financiare: 23,3 milioane lei, în timp ce în 2022 raporta pierderi de 19,1 milioane lei, iar în 2021 – 12,5 milioane lei.

Potrivit administraţiei SA Franzeluţa, profitul a fost obţinut şi ca urmare a reducerii costurilor, în special ca urmare a unei diminuări cu peste 20% a consumurilor de materie primă şi cu aproape 10% a celor pentru materialele de împachetare a produselor finite.

De notat că anul trecut administraţia Franzeluţa planifica obţinerea în anii 2023-2025 a unui profit net de doar 5,1 milioane lei pe an.

Noul director general al combinatului, Andrei Beșliu a declarat la finele anului trecut că la întreprindere vor fi luate mai multe măsuri pentru creşterea calităţii produselor şi optimizarea sortimentului, modernizarea întreprinderii şi a formelor de distribuţie şi comercializare etc.

Valoarea investiţiilor capitale planificată pentru anii 2023-2025 este de peste 73 milioane lei, din care aproape 49 milioane lei pentru tehnologii şi utilaje moderne, iar 18,6 milioane lei – pentru dezvoltarea Casei de Comerţ.

Menţionăm că statul prin Agenția Proprietății Publice deţine o cotă de 55,24%, primăria muncipiului Chişinău – are 1,36%, iar restul de 43,4% – sunt deţinute de persoane fizice şi juridice.

Franzeluța este considerat cel mai mare producător de pâine din Republica Moldova cu o cotă de piață de 20% din total. La întreprindere lucrează aproape 1.300 de angajați.  

Cei mai mari concurenţi pe piaţa locală ai Franzeluţa sunt 7 Spice SRL (afiliat grupului Moldretail/Linella), Brodeţchi SRL din Orhei, Iug Intertrans SRL (Millina), Fabrica de Pâine din Bălţi, etc.

Ecornarea la viței – metode recomandate în funcție de vârstă

0

Ecornarea la viței este o practică comună în majoritatea efectivelor de bovine, indiferent dacă sunt crescute pentru lapte sau carne. Specialiștii afirmă că, în gospodăriile cu rumegătoare ecornate, productivitatea animalelor crește cu circa zece la sută.

Nu este o noutate în rândul crescătorilor că întreținerea vacilor cu coarne împreună cu cele ciute duce, inevitabil, la apariția conflictelor, creșterea ratei traumatismelor, inclusiv a avorturilor traumatice.

Riscul traumatismelor crește, în special, la transportarea animalelor. Ecornarea se face și la vacile adulte, prin metodă chirurgicală, dar procedura este mult mai complicată, costisitoare și dureroasă.

Din această cauză, înlăturarea coarnelor se recomandă a fi efectuată până la vârsta de 2 luni, pentru a reduce riscul sângerării, complicațiilor post-operatorii, infecțiilor etc.

După ecornare, tineretul bovin devine mult mai calm și domol, sporește rata de consum a furajelor, iar în urma scăderii nivelului de stres, crește producția de lapte.

Citiți în acest articol:

  • Pentru ce se face ecornarea vițeilor;
  • Cum crește cornul;
  • Când se face ecornarea;
  • Pregătirea vițelului pentru ecornare;
  • Ecornarea cu ajutorul pastei;
  • Ecornarea termică.

Pentru ce se face ecornarea la viței

  • Pentru a reduce traumatismele la vacile din fermă;
  • Ca să se manevreze și să se fixeze mai ușor animalele;
  • Să se minimizeze riscurile pentru îngrijitorii de animale;
  • Pentru că vacile cu coarne necesită cu până la trei ori mai mult spațiu pentru furajare și în timpul transportului;
  • De asemenea, pe suprafața adăpostului poate fi întreținut un număr mai mare de animale ciute;
  • Coarnele pot avea o creștere anormală, concreștere în țesuturile moi ale animalului sau disconfort pentru vaca adultă, la care decornarea devine mai anevoioasă;
  • Se consideră că vacile fără coarne sunt mai liniștite față de semenii săi și față de îngrijitori;
  • Pentru aspectul estetic, în special la animalele de expoziție.

Citește și Cum hrănim vițeii la diferite vârste pentru creștere rapidă.

Cum crește cornul

Cornul la viței se dezvoltă din mugurul cornual. Acesta, la rândul său, crește din pielea de la baza viitorului corn.

Primele două luni, mugurul plutește liber sub țesutul cutanat, mărindu-se în dimensiuni. După această perioadă, el se atașează de procesul cornual al osului frontal.

De la 2 la 4 luni, cornul continuă să crească, pentru ca la vârsta de 4 luni să înceapă deschiderea sinusului cornual spre sinusul frontal.

Pe măsura avansării în vârstă, sinusul devine tot mai mare, iar la decornarea tardivă sinusul rămâne deschis și expus infecțiilor până la regenerare (închidere).

Scopul ecornării timpurii este îndepărtarea inelului de țesut din piele, din care are loc formarea mugurului cornual.

Acesta cuprinde 1 – 1,5 cm în jurul bazei cornului. Dacă operațiunea va fi efectuată corect, acest țesut va fi înlocuit cu piele și păr, creșterea cornului fiind sistată.

Cea mai frecventă eroare în timpul ecornării este îndepărtarea incompletă a inelului de piele. Dacă rămâne o parte de țesut germinativ, cornul își va relua creșterea, iar procedura va trebui repetată.

Când se face ecornarea la viței

Cea mai recomandată vârstă pentru ecornarea la viței este de la 2 la 8 săptămâni. În această perioadă vițeii sunt domoli și ușor de manipulat, nivelul de stres în urma procedurii este redus, viteza de creștere fiind influențată mai puțin sau deloc. Hemoragiile, rănile complicate și infecțiile sunt foarte rare.

Mai devreme de 14 zile mugurul este mai dificil de palpat, respectiv, locul aplicării procedurii poate fi determinat greșit. Mai târziu de două luni mugurul începe să se prindă de osul frontal și operațiunea e mai anevoioasă.

Pentru efectuarea ecornării se aleg zile răcoroase și uscate, pentru o regenerare mai rapidă a rănii și pentru că riscul de contaminare în aseamenea condiții este mai mic.

Se evită zilele fierbinți, cu activitate crescută a insectelor, care sporesc riscul dezvoltării complicațiilor postoperatorii.

Dacă vârsta potrivită ecornării corespunde cu sezonul cald al anului, procedura se efectuează seara, când temperatura scade și insectele sunt mai puțin active.

Vezi și Stresul termic la viței – sfaturi pentru o creștere bună pe timp de vară.

Pregătirea pentru ecornare

Contenția (fixarea) animalului

Cu cât mai bine va fi fixat animalul, cu atât mai rapidă și mai eficientă va fi procedura, vițelul va trece prin mai puțin stres și durere. În același timp, persoana care efectuează ecornarea va putea lucra mai ușor și cu riscuri minime.

Vițelul poate fi introdus în boxe spreciale (travalii), cu fixarea bună a capului sau legat ferm, pentru o imobilizare maximă. Preferabil, să fie implicate una sau două persoane care vor ține strâns animalul și vor asista procedura.

Tunderea părului la baza coarnelor

Ecornarea este mult mai ușoară, dar și mai sigură, dacă la baza mugurilor cornuali se tunde sau rade părul. Procedura va face mai ușoară determinarea locului de elecție, mugurul devenind vizibil dar și bine palpabil.

În plus, regiunea se antiseptizează mai ușor, scăzând la maxim pericolul de infecție.

Anestezia și analgezia

Conform legislației europene, este interzisă ecornarea vițeilor fără administrarea analgeticelor, cu excepția aplicării pastelor pentru ecornare la vițeii mai mici de șapte zile.

Durerea și efectele ei nu pot fi subestimate: stresul și cortizolul asociat acesteia influențează direct viteza de creștere.

Cea mai eficientă metodă este blocajul nervului cornual, dar acesta poate fi efectuat doar de către specialiștii veterinari, deoarece necesită cunoașterea anatomiei, fiziologiei și nu doar.

Procedura presupune injectarea soluției de lidocaină pe traiectul nervului, la jumatatea distanței dintre orbită și baza cornului. Injectarea se face în ambele părți. Pierderea sensibilității apare la 2-10 minute și durează până la 5 ore.

Post-operator se administrează antiinflamatoare (ex. Meloxicam), care vor preveni iflamația și vor asigura un efect analgezic pe următoarele zile.

Vezi și Colostru – reguli de bază pentru sănătatea vițeilor.

Ecornarea la viței cu ajutorul pastei

Această procedură este numită ecornare chimică și presupune aplicarea unei paste caustice de hidroxid de potasiu, sodiu sau calciu pe pielea de la baza mugurului cornual. Scopul este de a distruge celulele germinative, din care urmează să crească cornul.  

Metoda este eficientă în prima săptămână de viață, de la 3 la 7 zile, imediat cum se face posibilă palpația mugurului. Dacă se întârzie, pasta nu mai este la fel de eficientă, ecornarea fiind incompletă.

Deși relativ simplă de efectuat, ecornarea chimică prezintă anumite dezavantaje și riscuri:

  • Disconfortul vițelului este mare pe durata acțiunii pastei;
  • Pasta poate ușor să se împrăștie pe zonele învecinate, mai ales spre ochi, dacă animalul se freacă cu piciorul sau dacă nimerește în ploaie;
  • Pasta poate nimeri pe ugerul vacii sau alte părți corporale ale animalelor din jur în timpul suptului sau altor interacțiuni, provocând leziuni.

Pentru un contact mai bun al pastei cu pielea vițelului se tunde zona de la baza mugurilor cornuali, iar pentru a izola pasta la locul aplicării se recomandă formarea unui inel în jur cu ajutorul unui balzam sau a unui unguent cremos.

Ecornarea termică

Tehnologia presupune distrugerea țesutului germinativ din jurul bazei cornului cu ecornatorul termic (arderea). Metoda este rapidă, eficientă și mai puțin stresantă decât ecornarea chimică.

Vârsta optimă pentru ecornarea termică este de la 7 zile la 2 luni.

Există diferite tipuri de ecornatoare termice, electrice, cu fir sau cu acumulator. Principiul de lucru este același, diferă doar puterea și comoditatea în utilizare. Important să se urmărească o încălzire suficientă și timpul de aplicare să corespundă instrucțiunii.

Dispozitivul trebuie să fie bine potrivit pe inelul din jurul mugurului cornual, se aplică presiune adecvată pe timp suficient (în funcție de dispozitiv, 5 – 10 – 20 sec).

Ecornarea la viței prin metoda termică este cea mai recomandată din următoarele considerente:

  • Este cea mai puțin stresantă sau traumatică;
  • Se efectuează rapid;
  • Eficiența este foarte înaltă;
  • Recuperarea este rapidă;
  • Leziunile sunt mai mici, riscul de infecție – redus;
  • Necesită mai puțin efort din partea operatorului.