‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 21 noiembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCum a influențat seceta calitatea strugurilor din acest an

Cum a influențat seceta calitatea strugurilor din acest an

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Pe parcursul Conferinței Naționale a Filierei Vitivinicole (ediția a IV-a), cu subiectul „Recolta de struguri 2020: particularități și valorificare”, experții ONVV au vorbit despre potențialul oenologic al strugurilor și de recoltă al anului, în baza unei analize de maturare a boabelor în dinamică, efectuată pe parcursul lunii august. 

Elizaveta Breahnă, șefă de Direcție, Consultant în vinificație, ONVV:

„Am făcut o analiză  de maturare a soiurilor de struguri în dinamică. Am luat aceleași soiuri din diferite locații. Soiul Fetească Albă, la moment, întâlnește dificultăți la maturarea boabelor. Soiul Chardonnay are un conținut mai ridicat de zahăr și o aciditate titrabilă, însă, o greutate a boabelor mai mică. Cât privește soiurile cu bobul negru, până acum, cel mai bine se arată Pinot Noir, deși strugurii încă nu sunt copți, dar au o mărime a boabelor foarte mică. Am analizat, în dinamică, maturarea boabelor pe parcursul anilor 2018-2020. Dacă este să facem o paralelă în ce privește conținutul de zahăr, în toți cei 3 ani analizați, la aceeași dată calendaristică, rezultatele sunt următoarele: în anul 2018 a fost înregistrat  un conținut foarte mare de zahăr, în timp ce în anii 2019 și 2020 acesta este mult mai mic. În ultimii ani, avem o scădere a acidității titrabile și o creștere a conținutului de zaharuri. Acești indicatori sunt rezultatul stresului hidric sever, care se înregistrează în majoritatea plantațiilor viticole din țară. ”

Dr. Vladimir COROBCA , Consultant în viticultură, ONVV:

„În acest an, în majoritatea plantațiilor viticole continuă să se înregistreze un stres hidric sever. Ca urmare a acestui fapt, strugurii sunt mai mici, mai rari la boabe și bobul se reduce după volum, cu aproximativ 30 – 50%. Ca urmare a secetei severe din acest an, a înghețurilor de primăvară  și a temperaturilor joase, în anul 2020 se va înregistra diminuarea recoltei de struguri între 20…80%, în comparație cu anul 2019. Diminuarea recoltei va fi mai mare în raioanele de sud, unde seceta este mai severă, pe parcele viticole cu soiuri cu bobul negru, cu butuci bătrâni (peste 12…15 ani) și pe cele amplasate incorect, din punct de vedere al reliefului. Gradul de diminuare a recoltei va fi foarte diferit și va depinde de amplasarea geografică și orografică a parcelelor viticole, umiditatea din sol, structura mecanică a solului, sistemul de întreținere a solului, fertilizare, combinație altoi-portaltoi, gradul de încărcare a butucilor cu lăstari și struguri etc. Starea fitosanitară a plantațiilor viticole, în acest an, este relativ bună. Sezonul de recoltare în masă a strugurilor va începe cu 5-10 zile mai târziu, comparativ cu anul 2019.”

‹ adv ›

Vinificarea strugurilor în condiţii de secetă

Pe parcursul conferinței, reprezentantul Institutului Australian pentru cercetări vitivinicole a făcut publice datele unu studiu despre schimbările climatice și despre impactul acestora asupra sectorului vitivinicol mondial.

Astfel, datele cercetărilor/evaluărilor arată că efectele schimbărilor climatice vor fi mai vizibile în următoarea perioadă, iar tot mai multe episoade cu vreme extremă vor fi înregistrate.

‹ adv ›

Prin urmare, acest lucru va impune găsirea unor soluții pentru ca viticultura și industria producătoare de vinuri să treacă peste aceste dificultăți, iar vița-de-vie să reziste schimbărilor climatice.

Dr. Con SIMOS, Institutul Australian pentru cercetări vitivinicole:

„Cercetarea cuprinde prognoze pentru următorii 40 de ani, iar datele arată că se va înregistra o creștere a temperaturilor, vor veni mai multe valuri de căldură, vor fi mai puține zile cu temperaturi joase și precipitații și vom  avea parte de anotimpuri extreme. Deci, va fi o adevărată provocare pentru ca vița-de-vie să reziste, iar vinurile produse în următorii 40 de ani vor fi diferite de cele produse acum. Tendința este, că iernile vor începe mai devreme, vor apărea diferențe dintre perioadele de coacere ale strugurilor, iar perioada de recoltare se va micșora. Deci, strugurii albi și cei roșii vor fi recoltați cam în aceeași perioadă, iar acest lucru va crea dificultăți pentru companiile vinicole. Mai mult, strugurii își vor schimba aromele, conținutul de zahăr va crește, fiind copți mai devreme, vor fi mult mai dulci, vor avea o altă culoare, care nu era caracteristică acestor soiuri.”

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›