Primele zece cooperative din România au înregistrat în 2019 afaceri totale cumulate de 855,3 milioane de lei (circa 180 mil. euro), în creştere cu 2,4% comparativ cu anul precedent, potrivit calculelor ZF pe baza datelor publice şi a celor oferite de companii, citează businessmagazin.ro.
Stancu crede că formele asociative în agricultură se pot bucura de putere prin reprezentare la nivel înalt. El consideră că fermierii ar trebui să conlucreze cu cei care fac legile, astfel încât să fie în avantajul lor, iar în cooperativă şansa de a lua cuvântul este mai mare.
De altfel, achiziţia în comun a inputurilor agricole, precum şi valorificarea în comun a producţiei obţinute, la preţuri mai bine negociate, este un alt avantaj al asocierii.
Citește aici despre Alianţa pentru Agricultură: Realizarea obiectivelor PAC fără a diminua competitivitatea producătorilor agricoli, printre priorităţi.
Pe primul loc în topul cooperativelor din România se află Cooperativa Agricolă Integrată Ţara Mea, furnizorul principal al retailerului german Kaufland, înfiinţată în 2015 cu scopul de a creşte producţia şi consumul de produse româneşti. În 2019 a avut o cifră de afaceri de 214 milioane de lei, potrivit reprezentanţilor companiei, din vânzarea legumelor, fructelor, mierii, lactatelor, produselor din carne de porc şi de pui, pâinii şi produselor de băcănie.
Cooperativa are peste 1.000 de membri şi are desfacere şi în reţeaua Penny Market, iar Florin Burculescu, preşedintele acesteia, spunea la începutul lunii mai că fermierii au nevoie de centre de colectare şi de aparatură performantă ca să poată face faţă cerinţelor hipermarketurilor.
Cooperativa AAylex Agro din Buzău se află pe următoarea poziţie, cu o cifră de afaceri de 166 mil. lei, în scădere cu 2% faţă de anul precedent, conform datelor publice.
Aceasta operează fabrica de hrană pentru pui a producătorului de carne de pasăre marca Coco Rico, potrivit datelor publicate pe site-ul companiei. Înfiinţată în 2009, nu a mai înregistrat scăderi ale veniturilor până anul trecut.
Pe locul trei între cele mai mari cooperative agricole din România se află Cooperativa Agricolă Dobrogea Sud din Techirghiol, formată din 44 de membri cooperatori care exploatează împreună peste 20.000 de hectare în judeţul Constanţa, cu afaceri de 81,3 milioane de lei în 2019, în scădere cu 12% faţă de anul precedent.
Reprezentanţii acesteia susţin că anul 2019 a fost unul cu provocări, din cauza secetei prelungite, iar producţiile membrilor au scăzut cu 25-30%.
Cele mai multe cooperative agricole din top zece activează în ramura vegetală, ocupându-se de cultivarea cerealelor şi a plantelor oleaginoase.
În prezent, în România sunt peste 1.500 de cooperative agricole, conform informaţiilor de la Ministerul Agriculturii. Veniturile totale realizate de cooperativele locale trec de 1 miliard de lei anual, conform datelor de la Registrul Comerţului.
Anul trecut au fost înfiinţate 190 de cooperative, potrivit Confodas, platformă de analiză financiară a companiilor. Numărul record al companiilor de acest tip, înfiinţate, a fost înregistrat în 2018, de 280 de cooperative, maximul ultimului deceniu.
Vezi aici Companie din Germania recrutează Manager de fermă și manager de producție în pomicultură.
România este unul dintre cei mai importanţi producători de cereale din UE, cu o producţie de 29,5 milioane de tone în 2019.
Astfel, la porumb şi floarea-soarelui s-a situat pe primul loc în UE, iar la grâu pe locul patru. Seceta din acesta an îi determină însă pe agricultori să fie pesimişti, estimând o scădere de 30-50% a recoltei.
Comentarii