‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 15 ianuarie, 2025
0.2 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageArticoleCe cred apicultorii din țară despre proiectul dezvoltat de compania Ganea Group

Ce cred apicultorii din țară despre proiectul dezvoltat de compania Ganea Group

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

După ce acum două luni, compania Ganea Group a declarat că planifică să lanseze o afacere în apicultură pe teritoriul Găgăuziei cu un efectiv de familii de albine ce va ajunge la 16 mii, nu doar apicultori din UTA Gagauzia, ci din întreaga țară au declarat că acest lucru ar putea genera probleme grave și pune în pericol sectorul apicol.

Subiectul este la fel de actual și acum. Astfel, la adresa redacției Agrobiznes a fost transmisă o scrisoare în care câțiva apicultori au descris care sunt principalele probleme ce vor apărea în cazul implementării proiectului. Totodată, au solicitat comentariul ANSA și MADRM la acest subiect.

„Numărul mare de familii de albine vor nimici apicultorii mici din zonă. Aceștia vor fi nevoiți să abandoneze afacerile, căci, la sigur, nu vor face față concurenței având 100-200 de familii de albine. Potrivit proiectului, stupii vor fi amplasați pe circa 300 de hectare cu plante melifere, ceea ce este prea puțin pentru un efectiv de câteva mii de familii de albine. În Găgăuzia și așa este un număr prea mare de familii de albine, iar apicultorii nu au unde realiza stupăritul pastoral. Metisul pentru care reprezentanții Ganea Group planifică să opteze ar putea genera probleme albinelor locale. În plus, nu avem atât de multe familii de albine în țară și aceștia vor fi nevoiți să le importe. Totuși, vorbim de 16 mii, iar dacă acestea vor fi importate nu avem un organ de control cu specialiști care ar verifica dacă sunt albinele sănătoase sau nu”, au scris apicultorii.

Apicultorii au solicitat comentariul ANSA la capitolul dacă sunt sau nu verificate albinele corespunzător la importul în țară, deoarece au temeri în privința faptului că Ganea Group ar putea utiliza prisaca din Moldova pentru a importa mierea din Ucraina sau chiar China, iar apoi a o reexporta drept moldovenească.

„Având afacere și în Ucraina, noi credem că compania va exporta mierea ucraineană drept moldovenească, ceea ce ar putea duce la distrugerea reputației apicultorilor de la noi din țară. Acesta susține că familiile din Ucraina nu sunt pentru producerea mierii, însă 6 mii de stupi din Ucraina este prea mult pentru înmulțirea familiilor și ar putea apărea speculații. În postările sale pe rețelele de socializare reprezentantul proiectului susține că, deja a ambalat mierea proprie produsă în Moldova – cum poate fi posibil acest lucru dacă încă nu are prisaca sa aici, la noi în țară?

 

Schema transportului mierii ucrainene de calitate proastă în Moldova și exportul sub pretextul că e produsă în Moldova, ne va strica reputația sau chiar impune embargou pentru miere, ceea ce ne-ar distruge cu totul”, au relatat în scrisoarea lor apicultorii.

‹ adv ›

Solicitat de Agrobiznes, Vitalie Carauş, șeful Direcției Sănătatea și Bunăstarea animalelor din cadrul ANSA, a menționat că la importul în țară albinele sunt supuse unui control riguros, astfel apicultorii nu ar trebui să aibă suspiciuni la acest subiect.

„Albinele importate în țară obligatoriu sunt însoțite de un certificat ce confirmă faptul că acestea sunt sănătoase. Nu pot trece frontiera animalele sau produsele fără acest certificat veterinar care confirmă că albinele provin din regiuni neafectate de boli. Este interzis importul albinelor din zonele afectate de mucegaiul american și european. Toate prisăcile din țară sunt supuse controalelor oficiale. Asociațiile apicultorilor din țară au specialiști și medici veterinari cu o pregătire bună pentru a instrui apicultorii respectivi. Nu cred că aceste albine, în cazul în care sunt sănătoase, vor afecta cumva sănătatea altor albine. Statul încurajează populația ce dorește să se ocupe cu această profesie nobilă”, a explicat Vitalie Carauș.

La rândul său, Ion Maxim, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM), susține că fără specialiști suficienți ANSA ce vor verifica prisaca anual și specialiști în apicultură ar putea apărea epidemii de boli ce vor afecta nu doar prisaca respectivă, ci și altele din regiune.

Președintele ANARM susține că, suprafața disponibilă în țară pentru culesul pastoral este prea mică și este posibil, astfel, să apară conflicte între apicultori. Mai mult, amplasarea prisăcilor la distanțe mici una de alta, va duce la răspândirea bolilor.

‹ adv ›

Recent, în cadrul unui interviu acordat NewsMaker, Igor Ganea, directorul companiei Ganea Group, a menționat că din cauza unei astfel de reacții negative a apicultorilor locali, a decis să le arate acestora cum va fi de fapt.

„Nu are rost să dovedim ceva prin cuvinte. În primul rând, vom lansa o prisacă mică cu 2,5 mii de stupi, vom arăta cum funcționează și vom asigura apicultorii că totul este bine. Astfel, oamenii vor înțelege că s-au comportat urât și nu au dreptate”, a explicat Igor Ganea.

Amintim că, inițial acesta planifica ca prisaca din Găgăuzia să includă circa 6 mii de stupi, iar apoi să-și extindă activitatea pe întreg teritoriul țării ajungând la un efectiv de 16 mii de familii de albine.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

  1. oare nu va este clar ca cu orce pret vor ca ne distruga pe apicultorii mici dar sa nu utam ca sunt ani cind albinele nu au ce culege miere nici pentru dinsele

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›