‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 3 noiembrie, 2024
5.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCe spun producătorii despre intenția Guvernului de cultivare a culturii energetice Miscanthus giganteus

Ce spun producătorii despre intenția Guvernului de cultivare a culturii energetice Miscanthus giganteus

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În urma declarațiilor făcute de vicepremierul Andrei Spînu, precum că Republica Moldova intenționează să planteze 100 de ha de Miscanthus Giganteus, care ulterior să fie transformat în biomasă, ca sursă alternativă de energie, mai mulți urmăritori ai portalului Agrobiznes și-au exprimat îngrijorarea față de această inițiativă. 

Unii susțin că este un proiect care nu a fost cercetat și că vor exista mai multe probleme în urma plantării. Producătorii se întreabă dacă există studii despre impactul asupra solului, rezistența la secetă și înghețuri, dar și tehnologia de prelucrare și producere a brichetelor și peleților. 

Instituțiile de cercetare susțin că planta energetică Mischanthus este pretabilă pentru Moldova, are productivitate bună, însă succesul este asigurat doar în cazul cultivării soiurilor omologate, ce au demonstrat pretabilitatea cultivării în condițiile țării.

‹ adv ›

Argumentele contra sau unele particularități de care trebuie să se țină cont, le citiți în continuare:

Contactat de Agrobiznes, Ivan Guci, directorul de dezvoltare a unei companii, susține că cei care au plantat Miscanthus giganteus s-au dezamăgit și au fost nevoiți să renunțe, deoarece există 2 mari dileme: valorificarea și impactul asupra solului.

„Încă prin anul 2014 o companie promova plantarea acestuia ca ulterior să procure materialul pentru brichetare și peletare. La Cineșeuți s-au plantat 60 de ha de Miscanthus, dar s-a dovedit că rădăcinile sunt la fel ca la stuf. Planta crește până la 1,60 – 1,80 m, foarte rar ajunge la 2 m. După mai bine de 2 ani de la plantare, după ce s-a înrădăcinat bine pentru a genera masă, nu a avut cum să o valorifice. Nu sunt utilaje de brichetare, iar compania care a promovat plantarea nu procură, deoarece, spun ei, nu există cerere. Din câte cunosc, terenul trebuie erbicidat 2 ani pentru a putea fi întors în circuitul agricol. Nu există tehnologii de prelucrare, iar reintroducerea și renunțarea la această cultură este foarte dificilă”.

Sergiu Belinschi, directorul companiei AGROOPT a confirmat că a plantat 20 de hectare cu Miscanthus, dar experiența nu a fost una reușită. 

„Din păcate, am descoperit că această plantă are nevoie de apă pentru a se dezvolta. Dacă aveți posibilitatea de a iriga, atunci puteți conta că aceasta o să crească, în caz contrar nu se merită investiția. A fost plantată acum vreo 5 ani în urmă, după 3 ani ne-am dezamăgit și am renunțat. Nu a crescut suficient de înaltă pentru a face ceva din ea. Lipsa umidității reprezintă principala problemă. Noi am folosit masa pentru mulcire în sere. Referitor la impactul asupra solului nu pot să spun că este unul negativ, la moment, pe acea suprafață se cultivă porumb. La noi, din păcate, nu a mers această plantă”.  

‹ adv ›

Miscanthus giganteus, sau stuful chinezesc, iarba elefantului, originară din Asia, este o plantă energetică perenă din familia Miscanthus. Este caracterizată ca fiind o plantă ierboasă care se înmulțește pe cale vegetativă, prin rizomi.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

  1. Este o dezinformare crasă și o manipulare tendențios dirijată, precum că ,,Instituțiile de cercetare susțin că planta energetică Mischanthus este pretabilă pentru Moldova, are productivitate bună, însă succesul este asigurat doar în cazul cultivării soiurilor omologate, ce au demonstrat pretabilitatea cultivării în condițiile țării”. Nu este adevărat. Unicele cercetări în scopul determinării particularităților agrobiologice a genotipurilor de Mischanthus, ca sursă alternativă de energie, sunt în curs de realizare în cadrul unui Proiect din Program de Stat, la Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor. Din cauza vulnerabilități și sensibilității sporite a acestora la condițiile extremale de climă, loturile experimentale au fost supuse reparației în fiecare an, fapt ce pune sub semn de întrebare necesitatea elaborării recomandărilor de cultivare a genotipurilor create în alte zone geografice, cu mari cerințe față de nivelul de aprovizionare cu apă, în condiții de secetă cu deficit cronic de umiditate.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›