‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
12.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCei mai mari importatori din UE, interesați de prunele moldovenești. Exportator: 90% din producători...

Cei mai mari importatori din UE, interesați de prunele moldovenești. Exportator: 90% din producători nu corespund cerințelor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Exporturile de prune moldovenești au înregistrat o creștere importantă în anul 2020, depășind ca valoare exporturile pe piața rusă.

Datorită producătorilor care au asigurat livrarea loturilor de prune de calitate, unii dintre cei mai importanți importatori de pe piața UE, solicită parteneriate cu producătorii noștri.

Recent, cooperativa germană importatoare OGA/OGV a transmis Agrobiznes lista soiurilor de prune solicitate pe piață, propunându-și în acest mod să stimuleze mai mulți producători autohtoni să le cultive.

‹ adv ›

Lista este disponibilă pe acest link.

În plus, recent, compania importatoare Greenyard a disuctat cu mai mulți producători de prune pentru a prezenta cerințele acestor piețe. Aceasta colaborează cu Asociația producătorilor de fructe din țară – Moldova Fruct.

Chiar dacă condițiile sunt avantajoase, companiile exportatoare de la noi susțin că, la moment, producătorii autohtoni, în mare parte, nu pot îndeplini cerințele companiilor de top din UE.

„Acești importatori solicită calitate extra, livrări realizate în termen. În plus, au foarte puțin timp pentru realizarea controlului mărfii, de aceea, loturile trebuie să fie uniforme, cu produse de calitate. Sortarea ulterioară a fructelor nu este realizată, iar dacă nu sunt respectate aceste cerințe, colaborarea va fi întreruptă.

Totuși, aceste condiții pot fi realizate, însă peste 90% din producătorii noștri nu sunt pregătiți pentru a realiza livrările la asemenea companii, deoarece nu avem o infrastructură dezvoltată pentru prune”, ne-a explicat exportatorul Ștefan Bîtlan, care a livrat prune companiei Greenyard.

‹ adv ›

Exportatorul susține că sunt necesare investiții nu doar pentru dezvoltarea infrastructurii post-recoltare, ci și în ambalaj.

„În mare parte, la noi prunele authotone sunt vândute în lăzi de lemn de 7 sau 10 kilograme (30×40 sau 30x50cm), însă aceste lăzi nu prea sunt acceptate. Importatorii solicită produsul în ambalaje mici, a câte un kilogram sau două. Ce ține de infrastructură, ar fi similară cu cea pe care o au producătorii noștri de mere. Vorbim, în special, de linii de sortare.

Totuși, avem nevoie de ceva timp pentru a corespunde acestor cerințe, însă prețurile oferite sunt foarte bune și merită a fi făcute. Pe aceste piețe pot fi obținute prețuri aproape duble, însă acum nu avem cantitatea necesară de fructe de calitate pentru a stabili asemenea parteneriate. În plus, producătorii noștri încă sunt obișnuiți să livreze pe piața rusă, aceștia își schimbă rapid deciziile. Astfel, nu putem elabora un plan fiabil în timpul sezonului. De aceea, îi îndemnăm să discute cu persoane de încredere, nu să se lase conduși de cei care profită de moment”.

Producătorii auntohtoni sunt îndemnați să investească mai mult pentru a produce fructe de calitate, iar cei care deja au făcut-o, confirmă că investițiile merită a fi făcute.

Producătorii mici, pentru care investițiile sunt prea mari, ar putea forma cooperative și investi în comun pentru construcția frigiderelor sau liniilor de sortare a fructelor.

‹ adv ›

În mare parte, pe piețele externe sunt solicitate certificările GLOBALG.A.P. și GRASP.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›