‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
11.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCiupercile entomopatogene Beauveria bassiana - cum controlează dăunătorii

Ciupercile entomopatogene Beauveria bassiana – cum controlează dăunătorii

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Ciupercile entomopatogene reprezintă o parte fundamentală a gestionării integrate a dăunătorilor. Aceste specii atacă insectele în orice stadiu de dezvoltare.

Utilizarea lor este una dintre cele mai bune alternative folosite ca și control biologic, deoarece sunt simple, economice și durabile din punct de vedere ecologic.

Pentru a garanta eficiența în aplicarea lor, este necesar să se știe că sunt necesare condiții optime de temperatură și umiditate pentru a obține cele mai bune performanțe.

‹ adv ›

Unele dintre aceste organisme se limitează în mod specific la o singură specie de insecte dăunătoare, însă altele au o gamă mai largă de gazde.

Printre cele mai utilizate în strategiile de protecție a culturilor se numără: Beauveria, Metarhizium, Paecilomyces, Verticillium și Trichoderma.

Citiți mai multe despre Cum tratăm răsadurile și legumele cu Trichoderma pentru a le proteja de boli.

‹ adv ›

Beauveria bassiana – cum acționează această ciupercă?

Ciuperca Beauveria bassiana a ajuns a fi utilizată pe scară largă în agricultură, datorită faptului că poate controla aproximativ 200 de specii de insecte. Ciclul său de viață constă în 2 faze (patogenă și saprofit).

Atunci când sporii microscopici ai ciupercii intră în contact cu corpul unei insecte gazdă, aceștia germinează, penetrează cuticula și se dezvoltă în interior, ucigând insecta în câteva zile.

După penetrarea corpului insectei, ciuperca își ramifică structurile și colonizează gazda, produce și o toxină numită Beauvericină.

‹ adv ›

Moartea insectei înseamnă sfârșitul fazei parazitare, din acest moment începe faza saprofitică. Un mucegai alb iese din cadavru. Acest mucegai pufos produce milioane de noi spori infecțioși care sunt eliberați în mediul înconjurător.

Ciuperca își înmulțește hifele și acestea cresc simultan, invadează toate țesuturile insectei și devin rezistente la descompunere, aparent datorită antibioticelor secretate de ciupercă.

Cu toate acestea, este posibil ca multe insecte de sol să aibă o toleranță naturală la acest agent patogen, toleranță care nu se manifestă la mulți dăunători foliari.

Prin urmare, dezvoltarea comercială a acestei ciuperci pentru controlul biologic a vizat în primul rând dăunătorii care se hrănesc pe cale foliară.

Diferite produse comerciale pe bază de Beauveria se utilizează pentru controlul musculițelor albe, diferitor specii de muște dăunătoare (musca cireșului, musca verzei), afidelor, tripșilor, păduchelui lânos sau unor specii de gărgărițe, cicade sau molii defoliatoare.

În general, produsele ce conțin Beauveria nu sunt toxice pentru insectele utile, însă trebuie evitate aplicațiile în zonele în care albinele se hrănesc în mod activ. Nu trebuie aplicate în apă, deoarece sunt potențial toxice pentru pești.

Din recomandările generale, produsele cu Beauveria nu trebuie să fie amestecate în rezervor cu fungicide. Fungicidele nu trebuie aplicate în termen de 24 de ore de la aplicarea Beauveria (o excepție poate fi hidroxidul de cupru).

Produsele Beauveria sunt compatibile cu o serie de adjuvanți și insecticide chimice și biologice. Dar, deoarece produsele cu Beauveria conțin organisme vii, unele substanțe chimice pot avea efecte dăunătoare, iar cultivatorii trebuie să contacteze producătorul sau distribuitorul pentru recomandări specifice.

Surse:

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›