Situația pe piața merelor este una problematică pentru producători. În mare parte, prețurile oferite pentru merele timpurii sunt foarte mici, cu minim 50% mai mici comparativ cu anii precedenți.
În plus, o bună parte din micii pomicultori care nu au instalate sisteme de protecție împotriva calamităților au înregistrat pierderi importante din cauza grindinei.
Acest lucru a fost relatat de către Constantin Furculița, directorul companiei Vitalitifruct-Grup SRL.
Introducerea cotelor la importul de mere – solicitată de producătorii ruși de mere, ar putea afecta esențial livrările de mere ce urmează a fi realizate în perioada toamnă-primăvară.
Ca opțiune pentru producătorii autohtoni ar fi piața UE, însă o bună parte din aceștia nu au ajustate tehnologiile de producere și soiurile la cerințele acestei piețe.
Soluția în această situație ar fi cooperarea micilor producători pentru a produce calitativ și a mări geografia exporturilor.
Inputurile s-au scumpit, respectiv și costurile de producere a merelor la fel, iar mecanismele existente sunt insuficiente pentru a asigura dezvoltarea producătorilor.
Amintim că, potrivit solicitărilor producătorilor ruși, cantitatea de mere totală importată nu ar trebui să depășească 40% din consumul total. Astfel, aceștia au solicitat introducerea cotelor la import în perioada septembrie-aprilie.
Cantitatea totală de mere produsă în Federația Rusă a crescut considerabil în ultimii ani, ajungând la 1,2 milioane de tone anul trecut.
‹ adv ›
Totodată, în luna mai asociațiile de profil din Rusia au declarat că vor obține recolte record în acest sezon – acestea ar putea constitui 1,5 milioane de tone.
Comentarii