Cererea globală pentru soiuri de struguri de masă fără semințe (apirene) crește în fiecare an, iar 2024 nu a fost o excepție, influențând atât producția, cât și structura pieței internaționale.
Consumatorii manifestă o preferință tot mai accentuată pentru strugurii fără semințe. Această tendință a determinat producătorii să se orienteze către cultivarea soiurilor apirene pentru a satisface cererea pieței internaționale.
Pe de altă parte, în Republica Moldova, suprafețele cultivate cu soiuri fără semințe sunt încă foarte limitate, ajungând nici măcar la 0,3% din totalul viței-de-vie destinate strugurilor de masă.
Producția mondială de struguri – în creștere
Producția mondială de struguri pentru anul de comercializare 2023/2024 a fost estimată să atingă aproximativ 28 de milioane de tone, marcând o ușoară creștere față de anul precedent.
Această creștere se datorează în principal țărilor precum China și India, care au compensat pierderile de recoltă din Uniunea Europeană, Turcia și Statele Unite, cauzate de condițiile climatice nefavorabile.
Soiurile de struguri de masă cele mai solicitate în ultimii ani
Există multe soiuri de struguri de masă disponibile, variind de la alb-verde la roșu și albastru închis. În Europa, cele mai populare pentru consum sunt soiurile fără semințe precum Thompson și Sweet Globe (alb-verde), dar și Crimson, Flame Seedless și Ruby (roșu).
Strugurii Candy au devenit un reper de referință.
O gamă largă de soiuri noi completează sau înlocuiesc soiurile mai vechi existente, majoritatea acestora fiind produse sub licență.
Soiurile cu semințe sunt în declin, însă sunt încă cultivate și disponibile pe scară largă, precum Italia (alb-verde), Globe (roșu) și Victoria red.
La nivel de țară, potențialul mai multor soiuri de struguri fără semințe este evaluat, însă pentru obținerea unor concluzii și recomandări sunt necesari mai mulți ani.
Vezi și Soiurile apirene de viță de vie – categorie „dificilă” la cultivare? Analiză și caracteristică.
Cum decurg vânzările de struguri pe piața UE
Operatorii pieței din UE menționează că, sunt în prezent la sfârșitul sezonului pentru strugurii albi italieni, în special pentru soiul fără semințe Autumn Crisp.
De ce UE rămâne o piață interesantă pentru strugurii de masă?
Strugurii de masă sunt unul dintre cele mai solicitate fructe în Europa. Piața este matură, iar consumul este relativ stabil.
Importul de struguri are loc pe tot parcursul anului și este estimat să crească treptat din cauza scăderii producției în Europa.
Importul și producția de struguri de masă în UE:
În 2021, strugurii de masă au înregistrat o valoare de import de 1,6 miliarde de euro, fiind al treilea cel mai valoros fruct importat, după banane și avocado.
Volumul importurilor a crescut treptat, de la 685.000 de tone în 2017 la 787.000 de tone în 2021, reflectând o creștere anuală medie de aproape 4%.
Deși prețurile fluctuează pe parcursul anului, prețul mediu anual al strugurilor (valoarea de import pe kilogram) este foarte stabil și, de obicei, nu variază cu mai mult de 5%.
Deficitul de aprovizionare în Europa poate crește temporar necesitatea de importuri externe, iar surplusul este relativ ușor absorbit de piață.
Promoțiile în retail pentru strugurii de sezon sunt frecvente. De-a lungul timpului, cererea pentru struguri va continua să crească lent, însă nu sunt așteptate creșteri bruște ale consumului.
Comentarii