‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 26 decembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCultivarea salatei - sfaturi la semănat și îngrijire

Cultivarea salatei – sfaturi la semănat și îngrijire

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Salata este o cultură apreciată de consumatori datorită căpățânilor (frunzelor) consumate în stare proaspătă. Ce ține de cultivarea salatei, pentru o cultură de succes trebuie să țineți cont de următoarele aspecte, incluse în acest articol:

  • Cerințele salatei față de temperatură, sol umiditate
  • Pregătirea terenului pentru cultura de salată
  • Când se seamănă salata, distanțe și norme
  • Producerea răsadului de salată
  • Îngrijirea culturii de salată
  • Fertilizarea și irigarea culturii de salată
  • Recoltarea culturii de salată

Cerințele salatei față de temperatură, sol umiditate

Salata este o cultură puţin pretenţioasă faţă de căldură. Seminţele de salată răsar la temperatura de 2-3°C, iar la 5-10°C germinează şi plantele răsar în 6-10 zile de la semănat.

La temperatura de peste 25°C seminţele unor soiuri nu mai răsar. În faza de rozetă cu 5-6 frunze, rezistă la -5…-6°C fără a pieri. În faza de formare a căpăţânilor şi de emitere a tulpinilor florale chiar temperaturile de minus 2 – 3°C sunt dăunătoare.

‹ adv ›

Temperatura optimă de creştere a frunzelor şi formare a căpăţânilor de salată este de 16°C.

Salata este o plantă de zi lungă, caz în care are o perioadă scurtă de vegetaţie şi formează tulpini florale înainte de a forma căpăţâni normale. În condiţii de zi scurtă, salata formează un aparat foliar bogat şi căpăţâni mari.

Pentru creșterea căpățânii are nevoie de o intensitate a luminii de 4-5 mii de lucși.

‹ adv ›

Salata este o cultură cu cerințe mari față de sol, preferând soluri mijlocii, bogate în humus, cu pH 6-7,2.

Și față de umiditate are cerințe sporite, mai ales în perioada răsăririi și formării căpățânilor, fiind necesară asigurarea a 70-80% de umiditate din capacitatea de câmp.

Pregătirea terenului pentru cultura de salată

Terenul pentru salată terenul trebuie să fie bine mărunţit şi nivelat.

‹ adv ›

Totodată, pentru o cultură reușită sunt recomandate administrarea îngrășămintelor. Pentru cultura de salată recomandate sunt 50-60 de tone de gunoi de grajd semi descompus.

Îngrășămintele minerale se introduc doar în baza analizei solului. Per general, pentru un sol cu fertilitate mijlocie, sunt recomandate 100 kg P2O5, 75 kg K2O. Acestea se încorporează cu arătura realizată la 25-28 cm.

Este important să înlăturăm resturile vegetale, să realizăm o afânare la 8-10 cm, înainte de nivelare.

Modelarea solului se face toamna pentru culturile ce urmează să se înfiinţeze primăvara devreme, cu câteva zile înaintea semănatului sau plantatului la culturile ce urmează să se înfiinţeze primăvara mai târziu, vara sau toamna.

Cu 10-12 zile înainte de înființarea culturii se combat buruienile cu ajutorul unui erbicid specific culturii sau realizând lucrarea solului.

Modelarea solului se efectuează sub formă de straturi înălţate. O variantă o puteți vizualiza în următoarea schemă:

Salata se cultivă prin răsad sau prin semănat direct în câmp.

Când se seamănă salata, distanțe și norme

Salata se însămânţează direct în câmp, la aceleaşi distanţe între rânduri ca şi la plantatul răsadurilor. Adâncimea de încorporare a semințelor de salată este de 1-2 cm până la 3 cm, în funcţie de epocă şi umiditatea solului (dacă solul este uscat, adâncimea este mai mare și invers), folosindu-se 2-2,5 kg sămânţă la hectar.

Scheme posibile de semănat pentru salată:

  • 50+25+25+25+25 cm x 20 cm pe rând (recomandat la suprafețe mici);
  • 66+28+28+28 cm (strat de 150 cm), 15-20 cm pe rând la soiuri timpurii, 25-30 cm la soiuri de vară;
  • 66+20+34+20 cm (strat de 140 cm), 15-20 cm pe rând la soiuri timpurii, 25-30 cm la soiuri de vară.

În general, la salată se recomandă o distanță între rânduri de 50 cm, iar între plante pe rând de 15-20 cm.

Salata se semănă în perioada:

  • culturile timpurii de primăvară: 20-25 martie;
  • culturile de vară: începutul lunii aprilie;
  • culturile de toamnă: 15-25 august;
  • culturile de iarnă: 1-15 septembrie.

Producerea răsadului de salată

Pentru cultura de salată răsadul se produce în răsadnițe calde sau solarii încălzite, semănând 2-3 grame de semințe pe 1m2. Astfel, vom obține 1000-1200 de fire.

Semințele de salată pentru răsad se seamănă în a doua jumătate a lunii februarie, plantându-se răsadul în câmp la vârsta de 35-45 de zile. Răsadul poate fi repicat în substrat (lăsând cca 400 fire pe 1m2) pentru culturile extratimpurii și protejate sau cuburi nutritive (4-5cm).

FOTO: rastenievod.com

Pentru a evita dezvoltarea bolilor, semințele se tratează. Chiar înainte de însămânțare, semințele sunt scufundate timp de 30 minute într-o soluție de permanganat de potasiu (1 gram la un litru de apă).

În plus, în lipsa produselor de tratare a semințelor, puteți realiza un tratament al semințelor cu hipoclorit de sodiu de 1% (menținute în soluție timp de 50 de minute) sau cu apă călduță, de 40-50 de grade Celsius, timp de 20 de minute.

Pentru culturile de toamnă și iarnă răsadul se produce în răsadnițe epuizate sau pe straturi în liber. În acest caz, pentru producția de toamnă semințele de salată se seamănă la începutul lunii august, iar pentru cultura de iarnă la începutul lunii septembrie. Plantarea se face la 35-40 de zile.

Pentru a produce răsadul necesar la un hectar se folosesc 400-500 grame de semințe de salată.

Sustratul se udă astfel încât să evităm uscarea acestuia, dar și excesul de apă. Temperatura de creștere a răsadului recomandată este de 18-20 grade Celsius, iar după ce apar primele plantule se reduce cu 3-4 grade.

Călirea plantelor este foarte importantă atunci când se plantează devreme. Călirea se face timp de 15 zile, reducând treptat temperatura, deschizând orificiile de ventilare sau mutând răsadurile afară, în fiecare zi pe tot mai mult timp.

Îngrijirea culturii de salată

După plantare peste câteva zile se face completarea golurilor, iar la culturile semănate se înlătură plantele de prisos după răsărire (când plantele au 2-3 frunze, la jumătatea intervalului recomandat și când plantele au 4-5 frunze la distanța definitivă).

Pentru cultura de iarnă, în zonele cu ierni aspre și lipsite de zăpadă, plantele se acoperă cu paie, pleavă sau frunze (pe suprafețe mici).

Combaterea buruienilor se face prin prașile manuale sau mecanizate.

Bolile și dăunătorii se combat prin tratamente foliare și de sol. Bolie de care poate fi atacată cultura de salată sunt Mana (Bremia Lactucae și Peronospora spinaciae) și Putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea).

În scopul prevenirii bolilor, este necesar să respectați regulile de rotație a culturilor, să tăiați frunzele afectate și căpățânile la timp, iar la sfârșitul sezonului de vegetație, asigurați-vă că îndepărtați toate resturile de plante și le compostați.

Dintre dăunători, pot și întâlniți Păduchii de frunze (Aphis fabae) și Melcii fără cochilie (Agriolimax sp., Limax maximus).

Găsiți în acest articol câteva recomandări de combatere a limacșilor pe suprafețe mici.

Tratamente se fac cu produse omologate, obligatoriu respectându-se termenul de pauză indicat la fiecare produs.

Culturile de iarnă sau de primăvară devreme pot fi protejate cu tunele joase sau prin acoperire directă cu folii perforate sau cu materiale speciale (agrotextile), ce rămân pe cultură timp de 3-4 săptămâni până în momentul în care timpul se încălzește la nivelul cerințelor plantei.

Irigarea și fertilizarea culturii de salată

Imediat după plantare salata se irigă cu 100-150 de m3 de apă. Salata are nevoie de umiditatea în sol de 70-75% din intervalul umidităţii active la adâncimea de 30-40 cm. Aceste cerințe se respectă la irigarea prin picurare.

La irigarea prin aspersiune, de obicei, la cultura de salată se fac 2-3 udări cu norme de 200-300 m3 de apă/ha.

De obicei, după irigarea imediat după plantare, a doua irigare se efectuează când plantele încep să lege căpăţâni, iar a treia în timpul creşterii acestora.

Recoltarea salatei

Recoltarea salatei se realizează pe etape, prin tăierea plantelor ce au format căpățâni sau rozete normale, se curăță de frunzele exterioare și se plasează în lăzi. Producția medie obținută la salată per hectar este de 15-30 de tone, dar poate varia în funcție de particularități.

Păstrarea salatei se realizează nu mai mult de 2-3 zile, la 1-2 grade Celsius și 90-95% umiditate atmosferică.

Vezi și Cultivarea spanacului – sfaturi la semănat și îngrijire.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›