14 C
Chișinău
luni, 13 iulie, 2020
14 C
Chișinău
‹ adv ›

Cum se face la Brăviceni brânza mozzarela în variantă moldovenească

‹ sponsorizat ›

Recomandate

Locuitorii unui sat din nordul țării susțin că „statul le-a furat pământul”

Peste 20 de ani s-au trezit că statul „le-a furat pâmântul”. Este situația în care s-au pomenit mai mulți cotași din Chiurt,...

C.Î. Agrostoc angajează Șef de Producere – sector administrativ în Florești

C.Î. Agrostoc angajează șef de Producere-sector administrativ în satul Domulgeni, raionul Florești.Responsabilități:Implementarea managementului general al...

VIDEO. Vinuri inedite cu Zorvec™ Vinabria™ – experiența Vinăriei Poiana

Pentru a produce vinuri de calitate, este nevoie și de o abordare pe măsură, iar protecției eficiente a culturii de viță de...

Fermierii din Basarabeasca cer declararea stării excepționale produsă de secetă

Seceta hidrologică și pedologică înregistrată de luni bune în unele raioane din sudul țării continuă să producă pagube importante fermierilor. În mare...
‹ adv ›
‹ adv ›

În satul Brăviceni, Orhei, de câțiva ani activează o mini-fabrică de producere a brânzei mozzarela în varianta moldovenească. De obicei brânza mozzarela este utilizată la prepararea pizzei. De altfel și mozzarela de la Brăviceni este la mare căutare în pizzeriile din Moldova.

Proprietara companiei Nina Cociorvă a spus că a deschis fabrica de prelucrare a laptelui „BraviLacta” în anul 1997 și că această întreprindere activează în cadrul companiei „VC-Saturn-13” SRL.

Nina Cociorvă

‹ adv ›

Nina Cociorvă a explicat pe scurt și tehnologia de producere a brânzei mozzarela. 

„Avem un rezervor unde brânza inițial se încheagă. Apoi se scurg zărurile și punem masa aceasta în niște saci de stofă albă. O introducem într-un rezervor călduț – termostat, cum ar sta sub cloșcă. Și acolo i se ridică aciditatea și specialiștii verifică dacă aciditatea ajunge la nivelul care trebuie – atunci o scoate și o taie în felii cum ar tăia slănina la porci. Și pe urmă aruncă în mașina care amestecă în apă fierbinte cu niște mâini mecanice. Noi am chemat o persoană din Transnistria care ne-a învățat să facem acest proces fără utilaje și pe urmă am cumpărat utilaj pentru că mâna omului nu rezistă la temperatura respectivă. După care pui forma care îți trebuie – dacă îți trebuie mozzarela pentru pizza pui o formă mai mare și dacă mai mici pui altă formă”, a spus Nina Cociorvă.

Ultima etapă – mozzarela pentru pizza împărțită în forme speciale. 
Brânză moale

Pe lângă mozzarela, la fabrica din Brăviceni se fac și alte produse din lapte – smântână, brânză moale cu verdeață, caș, etc. 

‹ adv ›

Brânza moale cu verdeață poartă numele fiului mai mic al proprietarei – Andrieș. 

„Am un fiu Andrei și am pus denumirea – brânză moale Andrieș. Dar și pentru că este un nume care deseori se întâlnește la moldoveni. Mai avem și o cafenea care poartă numele fetei mele – Diana, ea deja e matură și are copii. Ca să nu se supere feciorul am pus și numele lui la brânza moale”, a explicat Nina Cociorvă.

75 de lei kg este prețul unui kilogram de brânză Andrieș.

Fără E-uri

Produsele lactate de la Brăviceni le puteți găsi în mai multe supermarketuri din Moldova.

‹ adv ›

Totuși managerii magazinelor știu că la fabricarea produselor din Brăviceni nu sunt utilizate aditivii alimentari care ar prelungi termenul de păstrare a produselor și din cauza aceasta se arată uneori mai rezervați în a procurara această brânză, susține proprietara fabricii, Nina Cociorvă.

„Avem un termen mic de păstrare la brânzeturile moi, dar asta din cauza că noi nu punem conservanți. Eu cred că e mai bine ca toți copiii să mănânce brânză fără e-uri. La magazin nu prea le convine – ei cer termen mare. Dar noi le spunem luați mai puțin și noi o să vă livrăm mai des”, a spus Nina Cociorvă.

Tone de lapte

În fiecare zi fabrica prelucrează în jur de 10 tone de lapte. 

Nina Cociorvă a spus că laptele este adus în cisterne de colectori, iar cei care trăiesc în apropiere deseori aduc laptele în căldări. 

„Iarna mai puțin colectăm, ajungem și la 5 tone”, a spus Nina Cociorvă.

Specialiștii mai verifică și calitatea laptelui, adică grăsimea acestuia. Într-un registru special se duce evidența volumului de lapte livrat. În dreptul la fiecare nume se pune semnătura și cantitate de lapte livrată.

„Pentru a produce un kilogram de brânză moale se utilizează circa 7-8 litri de lapte. Pentru a produce un singur kilogram de mozzarela avem nevoie 10-11 litri de lapte”, a mai spus Nina Cociorvă.

Prețul de bază pentru un litru de lapte este de 3 lei și 75 de bani la grăsimea 3,5%, spune proprietara. 

Fabrica de brânzeturi din Brăviceni a servit drept primul punct de referință în aventura în care s-a lansat un grup de entuziaști care vor să exploreze Moldova în lung și în lat în cadrul expediției Pick-up Maraton 2017.

Agrobiznes este Partener Media al acestei frumoase expediții care durează 5 zile și are un traseu de aproape 2.000 km prin țară.

‹ adv ›

Video

‹ adv ›
(!) Urmărește Agrobiznes direct pe Viber, grupul de Facebook, canalul YouTube, abonează-te la pagina de Instagram sau newsletter-ul săptămânal.

Citește și ›

‹ adv ›

Advertoriale

VIDEO. Vinuri inedite cu Zorvec™ Vinabria™ – experiența Vinăriei Poiana

Pentru a produce vinuri de calitate, este nevoie și de o abordare pe măsură, iar protecției eficiente a culturii de viță de...
‹ adv ›

Recente

Nu-și mai pun speranța nici în floarea soarelui: Dacă vom recolta 300 kg per hectar, va fi bine

Raionul Basarabeasca este unul dintre cele mai afectate de secetă. Potrivit datelor prezentate de producătorii, dar și reprezentanții MADRM, recoltele în această...

Chicu: Fondul de subvenționare al agricultorilor va fi majorat. Guvernul va elabora o rectificare oficială

Fondul de subvenționare al agricultorilor va fi suplinit de autorități, iar reprezentanții opoziției sunt îndemnați să ofere consultanță în acest caz. Anunțul...

În Republica Moldova va fi înființat Colegiul Medicilor Veterinari

Parlamentul Republicii Moldova a votat în lectură finală proiectul de Lege privind organizarea şi exercitarea profesiei de medic veterinar. Documentul prevede crearea...
‹ adv ›