‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 21 noiembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriCum se face la Brăviceni brânza mozzarela în variantă moldovenească

Cum se face la Brăviceni brânza mozzarela în variantă moldovenească

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În satul Brăviceni, Orhei, de câțiva ani activează o mini-fabrică de producere a brânzei mozzarela în varianta moldovenească. De obicei brânza mozzarela este utilizată la prepararea pizzei. De altfel și mozzarela de la Brăviceni este la mare căutare în pizzeriile din Moldova.

Proprietara companiei Nina Cociorvă a spus că a deschis fabrica de prelucrare a laptelui „BraviLacta” în anul 1997 și că această întreprindere activează în cadrul companiei „VC-Saturn-13” SRL.

Nina Cociorvă

Nina Cociorvă a explicat pe scurt și tehnologia de producere a brânzei mozzarela. 

„Avem un rezervor unde brânza inițial se încheagă. Apoi se scurg zărurile și punem masa aceasta în niște saci de stofă albă. O introducem într-un rezervor călduț – termostat, cum ar sta sub cloșcă. Și acolo i se ridică aciditatea și specialiștii verifică dacă aciditatea ajunge la nivelul care trebuie – atunci o scoate și o taie în felii cum ar tăia slănina la porci. Și pe urmă aruncă în mașina care amestecă în apă fierbinte cu niște mâini mecanice. Noi am chemat o persoană din Transnistria care ne-a învățat să facem acest proces fără utilaje și pe urmă am cumpărat utilaj pentru că mâna omului nu rezistă la temperatura respectivă. După care pui forma care îți trebuie – dacă îți trebuie mozzarela pentru pizza pui o formă mai mare și dacă mai mici pui altă formă”, a spus Nina Cociorvă.

‹ adv ›

Ultima etapă – mozzarela pentru pizza împărțită în forme speciale. 
Brânză moale

Pe lângă mozzarela, la fabrica din Brăviceni se fac și alte produse din lapte – smântână, brânză moale cu verdeață, caș, etc. 

Brânza moale cu verdeață poartă numele fiului mai mic al proprietarei – Andrieș. 

„Am un fiu Andrei și am pus denumirea – brânză moale Andrieș. Dar și pentru că este un nume care deseori se întâlnește la moldoveni. Mai avem și o cafenea care poartă numele fetei mele – Diana, ea deja e matură și are copii. Ca să nu se supere feciorul am pus și numele lui la brânza moale”, a explicat Nina Cociorvă.

‹ adv ›

75 de lei kg este prețul unui kilogram de brânză Andrieș.

Fără E-uri

Produsele lactate de la Brăviceni le puteți găsi în mai multe supermarketuri din Moldova.

Totuși managerii magazinelor știu că la fabricarea produselor din Brăviceni nu sunt utilizate aditivii alimentari care ar prelungi termenul de păstrare a produselor și din cauza aceasta se arată uneori mai rezervați în a procurara această brânză, susține proprietara fabricii, Nina Cociorvă.

„Avem un termen mic de păstrare la brânzeturile moi, dar asta din cauza că noi nu punem conservanți. Eu cred că e mai bine ca toți copiii să mănânce brânză fără e-uri. La magazin nu prea le convine – ei cer termen mare. Dar noi le spunem luați mai puțin și noi o să vă livrăm mai des”, a spus Nina Cociorvă.

‹ adv ›

Tone de lapte

În fiecare zi fabrica prelucrează în jur de 10 tone de lapte. 

Nina Cociorvă a spus că laptele este adus în cisterne de colectori, iar cei care trăiesc în apropiere deseori aduc laptele în căldări. 

„Iarna mai puțin colectăm, ajungem și la 5 tone”, a spus Nina Cociorvă.

Specialiștii mai verifică și calitatea laptelui, adică grăsimea acestuia. Într-un registru special se duce evidența volumului de lapte livrat. În dreptul la fiecare nume se pune semnătura și cantitate de lapte livrată.

„Pentru a produce un kilogram de brânză moale se utilizează circa 7-8 litri de lapte. Pentru a produce un singur kilogram de mozzarela avem nevoie 10-11 litri de lapte”, a mai spus Nina Cociorvă.

Prețul de bază pentru un litru de lapte este de 3 lei și 75 de bani la grăsimea 3,5%, spune proprietara. 

Fabrica de brânzeturi din Brăviceni a servit drept primul punct de referință în aventura în care s-a lansat un grup de entuziaști care vor să exploreze Moldova în lung și în lat în cadrul expediției Pick-up Maraton 2017.

Agrobiznes este Partener Media al acestei frumoase expediții care durează 5 zile și are un traseu de aproape 2.000 km prin țară.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›