Malocluzia este cea mai frecventă problemă dentară întâlnită la iepuri și se referă la închiderea deficitară a maxilarelor. Aceasta determină dezvoltarea incorectă a celor doua perechi de incisivi – tocirea lor poate fi neregulată (cei de jos să crească mai lungi decât cei de sus și să determine curbarea spre interior a incisivilor superiori, de exemplu).
Malocluzia poate cauza o serie de probleme, de la ușoare la foarte grave, de aceea este important să fie localizată și identificată la timp. Printre semnele care trădează malocluzia la iepuri se numără salivarea abundentă, consumul redus de hrană, refuzul de a roade alimente tari, incapacitatea de a mesteca alimentele, etc.
Află aici Cum îngrijim iepurii primăvara ca să avem iepurași sănătoși.
La o examinare atentă, vei putea descoperi inegalitățile incisivilor iepurilor, moment în care este necesară intervenția medicului veterinar. Întrucât malocluzia este, în cele mai multe cazuri, ereditară, scurtarea dinților în cabinetul specialistului va trebui realizată periodic, de-a lungul întregii vieți a animalului.
Pentru a ameliora situația unui iepure suferind de malocluzie, se recomandă o alimentație bogată în fibre, care să îi permită animalului de companie să mestece un timp cât mai îndelungat, favorizând tocirea dinților.
Pentru a preveni oarecum aceste probleme dentare la iepuri, ar fi bine de a le administra o nutriție corectă, care ar include, fân, cereale/granule speciale pentru iepuri, periodic de le administrat câteva crenguțe. În așa mod, ei își vor toci dinții uniform și vor avea o creștere corectă.
Află aici despre Boala hemoragică a iepurilor – maladie contagioasă.
Cel puțin odată pe an, dar mai bine ar fi de două ori pe an, să verificați starea de sănătate a iepurelui, mai ales a dinților incisivi și molari.