Bruno și Barbara Wirth-Dillier sunt o tânără familie din Elveția care a reușit să pună pe roate o afacere de familie, dar nu obișnuită, ci una care asigură consumatorii din zonă cu carne, fructe, produse de panificație și vin ecologic. Aceștia sunt convinși că, anume un astfel de model de afaceri este unul dintre cele mai eficiente, astfel, reușind să valorifice la maxim cele 50 de hectare certificate eco. Agrobiznes a avut ocazia să viziteze această fermă în cadrul unei vizite de studiu organizată recent de proiectul Livada Moldovei, Moldova Fruct și APM în Elveția și Germania.
Bruno, soția sa, copiii și chiar mama acestuia pot fi întâlniți în fermă zilnic realizând anumite lucrări, fie vorbim de îngrijirea animalelor și păsărilor sau întreținerea livezilor și viei. Au plantat diferite specii horticole: cais, piersic, păr, prun și viță de vie pentru a asigura consumatorii cu produse de calitate din iunie până-n octombrie. În pofida faptului că nu erau susținuți de prieteni, aceștia au reușit să înființeze o fermă de bivoli.
„După 15 ani în care am aplicat agricultura convențională, perioadă în care oricum depuneam efort pentru a reduce numărul tratamentelor chimice în agricultură, am ajuns la concluzia că, cel mai bine este să produci organic. Avem 50 de hectare de teren certificat ecologic, dintre care pe suprafața de 20 de hectare creștem culturi de câmp, cum ar fi porumb sau grâu ce sunt utilizate în calitate de furaj la fermă. Avem 40 de bivoli, ce sunt crescuți în gospodărie deja de peste 15 ani, carnea acestora fiind mult apreciată de consumatori, dar creștem și găini pentru ouă. Totodată, avem și o podgorie, unde producem struguri pentru vin. Vița de vie nu necesită îngrijire specială, cea mai importantă măsură fiind înlăturarea frunzelor din jurul bobițelor pentru a le permite să se matureze și mai oferă vinului un gust inedit. Producem o gamă destul de mare de fructe, ce sunt utilizate și pentru producerea gemurilor, nu doar comercializare în stare proaspătă. Cred că, cea mai rentabilă și ușor de întreținut este livada de prun constituită din 8 soiuri printre care și cel tradițional Fellenberg”, a spus Bruno Wirth-Dillier pentru Agrobiznes.
„Am îndrăgit foarte mult aceste animale. Se atașează și sunt foarte liniștite. Le place noroiul, pășunile și doar iarna sunt de găsit în grajd. Ei valorifică foarte bine hrana și sunt, cred eu, mai avantajoși decât vacile. Avem grijă de bivoli, le-am creat condițiile necesare, iar când se maturizează sunt transportați cu mare atenție la măcelar și sacrificați în condiții minime de stres”.
Pentru a realiza lucrările pe parcursul sezonului, producătorul solicită ajutorul muncitorilor din Portugalia, sau angajează lucrători din satul vecin. Problema insuficienței brațelor de muncă fiind actuală nu doar în Republica Moldova. Astfel, pentru a optimiza tăierile în livezi este aplicată tăierea mecanizată, iar producătorul susține că, astfel economisește timp și resurse.
„Plantația de prun a fost înființată acum 5 ani, primii doi constituind perioada de conversie în agricultura ecologică. În anul 3 au fost recoltate primele fructe, iar acesta este deja al treilea an în care ne oferă roadă. Livada ocupă o suprafață de 5 hectare. În general, producerea eco este mai problematică, necesită cunoștințe și răbdare, însă mereu ne-am dorit să producem ceva special. Tăierile sunt realizate mecanizat, acestea normează încărcătura, iar pomii, fiind încă tineri, reușesc să capteze lumina necesară”.
„Bolile cu care cel mai des ne confruntăm sunt făinarea, care se dezvoltă mai ales în anii secetoși, și cea mai mare problemă la sâmburoase rămâne a fi monilioza. Din cauza afectării livezii de piersic de monilioză vom fi nevoiți să o defrișăm. Tratamentele pe care le realizăm pentru combaterea bolilor sunt stropirile cu sulf, în acest an am realizat deja 3, ceea ce constituie norma per sezon. Totodată, aplicăm bicarbonat de potasiu în cantitate de 3,5 kg per hectar, înainte de înflorire sau înainte și după ploi. Ultimul tratament este realizat cu 3 săptămâni înainte de recoltare. Per sezon sunt realizate la prun 5 tratamente cu bicarbonat de potasiu, iar în livada de cais 3. Pentru livada de cireș avem instalată plasa antigrindină. Cu părere de rău, nu dispunem de produse omologate pentru combaterea afidelor, astfel, tratăm pomii cu uleiuri eterice, dar acestea sunt mai puțin eficiente. În anul precedent, afidele nu au afectat calitatea fructelor, dar în acest sezon acestea au pierdut din calitate. Însă, acest lucru nu înseamnă că întâlnim impedimente cu comercializarea. Fructele ecologice sunt vândute fără probleme, chiar dacă nu a fost stabilit din timp contract, ceea ce era greu de realizat în timpul producerii convenționale”.
Fermierul nu uită nici de importanța fertilizării solului, administrând compost pe câmpuri și în livezi. Totodată, înainte de plantare și la un an după plantarea livezilor a administrat gunoi de grajd.
„Recoltele pe care le-am obținut în livada de prun, cred că sunt destul de bune, spre exemplu, pentru soiul Tegera am avut 10 tone per hectar, Dobrovich – 12 tone și Ciacianskaia Ranniaia 14 tone. Ceea ce ține de preț, acesta este dublu pentru produsele eco. În acest an, prunele ecologice au avut prețul mediu de 3,20 franci elvețieni per kilogram (aproximativ 57 de lei), cireșele au fost livrate consumatorilor cu 9,50 franci (circa 170 de lei) iar caisele cu 8,50 franci (152 de lei). Acestea sunt comercializate pe piața locală din Elveția sau livrate direct la domiciliu. Solul în livezi este întreținut ca înierbat, pentru a evita eroziunea solului, pe parcursul sezonului iarba fiind cosită și în jurul pomilor datorită unui echipament performant. Pentru a combate unele insecte utilizăm capcane cu feromoni, dar, uneori, temperaturile înalte reduc eficacitatea acestora. Pentru a realiza polenizarea în livezi, solicităm ajutorul bondarilor”.
Chiar dacă fermierul consideră una dintre cele mai ușor de întreținut livada de prun, acesta, împreună cu familia sa, a optat pentru diversificarea producției de fructe pentru a avea varietate și a asigura consumatorii din zonă cu diferite produse. Astfel, aceștia au lansat un serviciu special de livrare a unui coș cu produse eco o dată sau de două ori pe săptămână celor doritori, în dependență de perioada anului și produsele disponibile.
Deci, consumatorii din zonă beneficiază de produse de calitate în baza unui abonament cu prețuri stabilite din timp. Aceștia pot primi, în funcție de sezon, direct la domiciliu pere, mere, prune, cireșe, gemuri produse de panificație, carne, vin (Pinot Noir, Cabernet Dorsa) sau ouă eco direct de la ferma soților Wirth-Dillier. Credem că este un model de afaceri ce ar putea fi aplicat și în Republica Moldova, voi ce părere aveți?
Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.