‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 15 ianuarie, 2025
1.2 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageArticoleExportatori: În 5 ani, merele moldovenești nu vor mai avea acces pe piața rusă

Exportatori: În 5 ani, merele moldovenești nu vor mai avea acces pe piața rusă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În prima decadă a lunii decembrie o bună parte din fermierii din țară au început exporturile de mere. Potrivit exportatorilor, sezonul este destul de dificil, atât din cauza calității recoltei, care a fost afectată de condițiilor climaterice, cât și din cauza reducerii importurilor de către Federația Rusă – principala piață de desfacere pentru merele autohtone.

Potrivit datelor oficiale, aproximativ 90-95% din exporturile de mere moldovenești au fost realizate în ultimii ani pe piața rusă. Cu toate acestea, mai mulți exportatori în nenumărate rânduri ne-au spus despre faptul că în curând această piață s-ar putea să nu mai fie accesibilă.

„Sperăm să realizăm livrări importante începând cu luna februarie. În acest sezon, exporturile de mere pe piața rusă s-au redus cu aproximativ 70%. Astfel, merele au rămas în frigidere. Ținând cont de faptul că Rusia a investit sume importante în înființarea livezilor, dar mai puțin în construcția depozitelor, în următoarele luni, după ce vor finaliza producția proprie, sperăm să realizăm livrări”, ne-au spus exportatorii.

Potrivit reprezentanților Asociației Moldova Fruct, importurile de mere pe piața rusă s-au redus considerabil în ultimii ani.

„Ținând cont de faptul că peste 90% din merele autohtone ajung pe piața rusă, producătorii authotoni sunt nemijlocit dependenți de ceea ce se întâmplă pe această piață. Rusia u redus esențial importurile. Dacă acum câțiva ani acestea constituiau 1,2 milioane de tone de mere, cantitatea a scăzut la aproximativ 700 de mii de tone”, ne-a spus Adrian Cojocaru, Director Departamentul Marketing.

‹ adv ›

Amintim că, recolta globală de mere în Republica Moldova în acest sezon a fost de circa 450 de mii de tone.

Ce cantitate de mere importă Rusia

Potrivit surselor ruse de informare, importul de mere în Rusia în sezonul anterior a constituit puțin peste 710 mii de tone, cu 80 de mii de tone mai puțin decât în 2018. Cantitățile tradițional importate au fost înlocuite cu mere din producția proprie. Cu toate acestea, piața merelor în perioada 2015-2019 a crescut cu 16,2% (de la 1,56 la 1,81 milioane de tone).

Estimările exportatorilor autohtoni privind schimbările pe piața rusă sunt argumentate și prin faptul că în 2019 Rusia a plantat cele mai mari suprafețe de livezi din istorie. Comparativ cu cifrele din 2010, suprafețele plantate au crescut de cinci ori.

‹ adv ›

În plus, pe data de 16 octombrie 2020, Rusia a aprobat foaia de parcurs privind autoaprovizionarea cu fructe. Pentru următorii 2 ani este stabilit drept obiectiv o dezvoltare importantă a sectorului fructelor.

În document este indicată și excluderea merelor, perelor, prunelor și gutuilor de pe lista mărfurilor importate cu preferințe tarifare din țările în curs de dezvoltare, pentru a asigura accesul produselor rusești în lanțurile de vânzare cu amănuntul.

Pentru anul 2020 analiștii ruși au prognozat o reducere a vânzărilor de mere cu 12,4%, scădere provocată de pandemie, respectiv de reducerea veniturilor populației. Cu toate acestea, până în anul 2024 este prognozată o creștere a pieței merelor cu 2,9%, până la 1,86 milioane de tone.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›