‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriExportul de energie din Moldova în Ucraina a crescut de 5 ori

Exportul de energie din Moldova în Ucraina a crescut de 5 ori

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În trimestrul II al anului 2024, exportul de energie electrică din Republica Moldova în Ucraina s-a majorat de circa 5 ori faţă de primul trimestru al acestui an, dar şi comparativ cu aceeaşi perioadă din 2023, arată date publicate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), notează mold-street.com.

Astfel, dacă în primul trimestru al acestui an exportul de energie din Moldova în Ucraina a constituit 21,6 GWh, apoi în trimestrul II a urcat la 118 GWh, adică a crescut de peste cinci ori.

Importurile de energie din Ucraina s-au prăbuşit

Acest salt al exporturilor de curent electric în Ucraina a coincis cu un deficit major de energie electrică în ţara vecină, ca urmare a distrugerii de către Rusia a infrastructurii energetice.

‹ adv ›

În aceeaşi perioadă, importurile de energie din Ucraina în Republica Moldova au scăzut de circa 7,5 ori: de la 38,9 GWh la doar 5,2 GWh.

Comparativ cu trimestrul II din 2023, importurile de energie din Ucraina s-au redus de 13,6 ori.

Potrivit datelor ANRE, în trimestrul II al 2024 Republica Moldova a exportat în total în Ucraina şi România 133,6 GWh de energie, aproape dublu faţă de primele trei luni ale anului.

‹ adv ›

În aceeaşi perioadă, importurile din România şi Ucraina au constituit 125,9 GWh, fiind în scădere cu circa 30,6%.

Moldgres rămâne principalul furnizor de energie

ANRE susţine că sursa de bază pentru asigurarea ţării cu energie electrică o constituie Centrala Termoelectrică Moldovenească (Moldgres) din regiunea transnistreană, care în perioada aprilie-iunie 2024 a avut o pondere de aproximativ 72,5% din cantitatea de curent electric achiziționat pe piața angro (primul trimestru – 50,4%).

Aproximativ 11,2% din procurările angro au fost asigurate de importurile din Ucraina şi România.

‹ adv ›

Producerea locală de energie electrică din surse regenerabile a fost la nivel de circa 125 milioane kWh – în creștere cu 5,5% față de trimestrul precedent, acest fapt fiind condiționat în principal de majorarea cantităților de energie electrică produsă din surse solare cu 179% comparativ cu trimestrul anterior.

Astfel, sursele regenerabile au asigurat peste 10% din necesarul de energie, în timp ce CET-urile – doar 5,6%: pentru că nu mai produc şi energie termică, ele îşi reduc la minimum producţia.

ANRE menţionează că energia electrică facturată consumatorilor finali înregistrează o diminuare de 15% comparativ cu trimestrul I al anului 2024 și o creștere de 3% raportat la același indicator înregistrat în același trimestru al anului precedent.

Producţia de energie fotovoltaică a depăşit producția de energie eoliană

Autoritatea de reglementare precizează că, în cazul energiei electrice produsă local din surse regenerabile în trimestrul II pe tipuri de surse, prevalează energia fotovoltaică, cu o pondere de 46% din totalul de energie electrică produsă din surse regenerabile, cantitativ fiind în volum de 57,9 milioane kWh (neincluzând energia electrică produsă de instalațiile fotovoltaice deținute de utilizatorii mecanismului de contorizare netă și facturare netă).

Urmează energia eoliană cu o pondere de 41%, respectiv – 51 milioane kWh, energia hidro reprezintă circa 9% din totalul de energie regenerabilă și o cantitate de 10,7 milioane kWh, iar biogazul – cu o pondere de circa 4% și o cantitate de 5,2 milioane kWh.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›