Fiecare producător agricol își planifică minuțios investițiile pe care urmează să le realizeze odată cu începerea campaniei de primăvară. Majoritatea recunosc că la baza deciziilor de a opta pentru un hibrid sau altul, un produs de la o anumită companie stau rezultatele obținute în sezonul trecut.
Și, mai cu seamă, aceste rezultate sunt mult mai importante atunci când condițiile climaterice sunt tot mai imprevizibile și fermierii se confruntă cu tot mai mulți ani secetoși. În aceste condiții, doar o genetică performantă poate garanta o recoltă stabilă.
Gospodăria Vapricom SRL, din satul Văratic, raionul Râșcani, are în gestiune o suprafață de 1000 de hectare, pe care cultivă șapte culturi: porumb, floarea-soarelui, grâu, soia, sfecla pentru zahăr, rapița, orz.
Activitatea acesteia își are începutul în anul 2004, iar începând cu anul 2017 se implică și Alexandru Gasanov, care, alături de membrii familiei, dezvoltă această afacere, fiind în calitate de agronom. În cadrul gospodăriei activează 32 de muncitori.
Anul 2023 a fost unul dificil, chiar dacă au obținut o recoltă mai mare, comparativ cu regiunea de sud a țării, însă prețurile de comercializare mici nu le-au permis să obțină profit. Mai mult ca atât, nu au reușit să-și acopere nici costurile de producție, susține Alexandru Gasanov.
Fermierul povestește că, tehnologia de lucrarea a solului este una clasică, pentru că și-au creat un asolament pretabil. Totodată, dispun de tehnica necesară pentru această tehnologie.
Chiar dacă terenurile pe care le lucrează sunt amplasate în apropierea râului Prut, nu pot iriga permanent, pentru că pe timp de secetă apa scade foarte mult.
Cu compania Bayer au o colaborare de mai mulți ani, astfel că procură mai multe produse pentru diverse culturi, pornind de la hibrizi de porumb, cât și produse de uz fitosanitar.
Ceea ce ține de produsele de uz fitosanitar, Alexandru Gasanov a menționat că aplică fungicidul sistemic Nativo® Pro la grâu și floarea-soarelui, Tilmor® la rapiță și Madison® la sfecla de zahăr.
În contextul în care criza forței de muncă calificate devine tot mai acută, fermierul și-ar dori să achiziționeze tehnică mai performantă, dar acest pas este strict legat de realitățile cotidiene.