luni, 20 mai, 2024
24.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeFermier: Hibridul de porumb DKC 4712 a fost în top. Vom testa și floarea-soarelui...

Fermier: Hibridul de porumb DKC 4712 a fost în top. Vom testa și floarea-soarelui Dekalb

Recomandate

Fiecare producător agricol își planifică minuțios investițiile pe care urmează să le realizeze odată cu începerea campaniei de primăvară. Majoritatea recunosc că la baza deciziilor de a opta pentru un hibrid sau altul, un produs de la o anumită companie stau rezultatele obținute în sezonul trecut.

Și, mai cu seamă, aceste rezultate sunt mult mai importante atunci când condițiile climaterice sunt tot mai imprevizibile și fermierii se confruntă cu tot mai mulți ani secetoși. În aceste condiții, doar o genetică performantă poate garanta o recoltă stabilă.

Gospodăria Vapricom SRL, din satul Văratic, raionul Râșcani, are în gestiune o suprafață de 1000 de hectare, pe care cultivă șapte culturi: porumb, floarea-soarelui, grâu, soia, sfecla pentru zahăr, rapița, orz.

Activitatea acesteia își are începutul în anul 2004, iar începând cu anul 2017 se implică și Alexandru Gasanov, care, alături de membrii familiei, dezvoltă această afacere, fiind în calitate de agronom. În cadrul gospodăriei activează 32 de muncitori.

Anul 2023 a fost unul dificil, chiar dacă au obținut o recoltă mai mare, comparativ cu regiunea de sud a țării, însă prețurile de comercializare mici nu le-au permis să obțină profit. Mai mult ca atât, nu au reușit să-și acopere nici costurile de producție, susține Alexandru Gasanov.

Fermierul povestește că, tehnologia de lucrarea a solului este una clasică, pentru că și-au creat un asolament pretabil. Totodată, dispun de tehnica necesară pentru această tehnologie.

„Pentru a trece la No-till ar trebui să investim foarte mult în utilaje și agregate noi. Luând în calcul fapătul că, în ultimii ani, prețurile la producția agricolă sunt foarte mici, nu riscăm să investim. Dar avem și culturi ca sfecla de zahăr pe care nici nu am putea să o cultivăm în tehnologia No-till. Înțelegem perfect că, pentru a obține rezultate avem nevoie de cel puțin cinci ani să practicăm No-till, rezultatele nu vin imediat, solul trebuie să se adapteze”.

Chiar dacă terenurile pe care le lucrează sunt amplasate în apropierea râului Prut, nu pot iriga permanent, pentru că pe timp de secetă apa scade foarte mult.

„Putem să irigăm aproximativ 150 de ha, dacă nivelul apei nu scade, dar nici sistemul de irigare nu ne permite să irigăm mai mult de 6-7 ha timp de 24 ore”. 

Cu compania Bayer au o colaborare de mai mulți ani, astfel că procură mai multe produse pentru diverse culturi, pornind de la hibrizi de porumb, cât și produse de uz fitosanitar.

„Hibridul de porumb Dekalb 4712, după recoltele obținute, s-a clasat pe primele poziții. În anul 2023, la acest hibrid am avut o recoltă de 8, 7 tone la ha. Însă, pe unele câmpuri, acesta, însămânțat după soia, a dat recolte de 11,2 tone la ha.

Un alt hibrid de porumb care la fel a înregistrat recolte bune, a fost DKC 4098. Pentru anul curent, cu siguranță rămânem la hibridul DKC 4712. În plus, ne propunem să testăm și noul hibrid de floarea-soarelui Dekalb”.

Ceea ce ține de produsele de uz fitosanitar, Alexandru Gasanov a menționat că aplică fungicidul sistemic Nativo® Pro la grâu și floarea-soarelui, Tilmor® la rapiță și Madison® la sfecla de zahăr.

„Suntem mulțumiți de rezultatele și recoltele pe care le-am obținut utilizând produsele Bayer. Le vom aplica și în continuare pentru că sunt de calitate. Hibrizii de porumb de la Dekalb oferă recolte înalte cu umiditate scăzută la recoltare, ceea ce desigur reprezintă un avantaj foarte mare, ținând cont de prețurile mari pe care ar trebui să le achităm la uscătorii”.

În contextul în care criza forței de muncă calificate devine tot mai acută, fermierul și-ar dori să achiziționeze tehnică mai performantă, dar acest pas este strict legat de realitățile cotidiene.

„Avem nevoie de tractoriști, alți specialiști calificați, iar cei care muncesc astăzi în agricultură, în cea mai mare parte, sunt oameni în etate. Din păcate, tinerii nu doresc să se încadreze în acest sector. Cred că în următorii 10-15 ani, cea mai mare problemă pentru domeniul agricol va fi lipsa forței de muncă.

Cu toții avem nevoie să trecem la o tehnică mai performantă, care să ne permită să realizăm aceleași lucrări cu costuri mai mici și cu o eficiență mai înaltă”. 

Tatiana Caraman
Tatiana Caraman
Staff Editor

Citește și ›

Advertoriale