Obiceiul de a produce în fiecare sezon legume sau anumite culturi care s-au bucurat de succes anul trecut este caracteristic pentru o bună parte din fermieri.
Cererea pe piața internă nu se modifică mult de la un sezon la altul, însă realizarea importurilor a devenit un obicei.
În aceste condiții, fermierii ce produc legume sau alte culturi anuale susțin că le este complicat să investească în dezvoltarea afacerii atunci când pe piață este instaurată incertitudinea.
Datele statistice oferite de Biroul Național de Statistică nu oferă prea multă claritate. În mare parte, monitorizarea cantităților produse este realizată pentru întreprinderile ce au peste 10 hectare în gestiune, ceea ce nu este relevant în condițiile în care o bună parte din întreprinderile ce activează în sector sunt mici, având în gestiune câteva hectare.
Potrivit datelor oficiale din 2019, la nivel de țară peste 90% din întreprinderile din Moldova sunt mici și mijlocii.
Amintim că, în acest an zeci de fermieri au solicitat ajutor de la portalul Agrobiznes pentru a identifica cumpărători pentru ceapă, varză, iepuri, cartofi sau alte culturi. Producătorii nu și-au putut vinde o parte din produse inclusiv din cauza că pandemia a făcut aproape inactiv sectorul HoReCa.
Potrivit expertului național în politici economice Veaceslav Ionița, IDIS Viitorul, problema ar putea fi soluționată creând o bursă agricolă.
Bursa ar asigura producătorii că aceștia își vor putea vinde marfa în următorii 2-3 ani, respectiv, își vor putea planifica eficient activitatea.
Pentru lansarea unei burse agricole ce ar soluționa problemele menționate mai sus ar fi necesare investiții de aproximativ 150-250 de milioane de euro, lucru posibil doar cu suportul investitorilor străini, a adăugat expertul.
Comentarii