‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 21 decembrie, 2024
4.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriFermierii moldoveni caută soluții pentru prelucrarea și depozitarea produselor perisabile

Fermierii moldoveni caută soluții pentru prelucrarea și depozitarea produselor perisabile

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Depozitarea, prelucrarea și conservarea produselor perisabile a fost întotdeauna o problemă majoră pentru micii producători din Republica Moldova. Datorită consultărilor și schimbului de experiență, fermierii încearcă să extindă posibilitățile de păstrare a fructelor și legumelor, scrie east-fruit.com.

Antreprenoarea Valentina Poperecinaia din Drochia, a achiziționat o uscătorie de fructe. Echipamentul poate fi folosit pentru uscarea fructelor, legumelor, dar și ierburilor, semințelor.

„Am cumpărat uscătoria cu intenția de a usca prune. Însă am experimentat și am încercat să usuc și alte fructe și legume. În anul trecut, am uscat ardei dulce, care le-a plăcut mult prietenilor de familie, colegilor. Anul acesta am încercat să uscăm cireșe. Pentru aceasta am folosit procedura de uscare cu foc de lemne timp de 12 ore. Dintre cele trei tone de cireșe am obținut o tonă de produs uscat, cu un conținut de umiditate de 21% (comparativ cu 18% tipic pentru fructele uscate) și aceasta le oferă un gust special. Având în vedere că procedura de ambalare necesită costuri suplimentare, intenționăm să păstrăm produsul în pachete vacuum a câte 5-6 kg, în toamnă vom încerca să identificăm și alte soluții. Iarna, un kilogram de cireșe uscate vor fi vândute la prețul de 4,16 – 4,46 dolari „, a explicat producătoarea.

Împreună cu alți producători de produse certificate BIO, Valentine Poperecinaia pregătește o linie de producerea a amestecurilor de fructe uscate pentru producerea compoturilor, dar și amestecuri de legume uscate (tomate, ardei iute, dovleac, vinete, țelină, morcovi). Producătorii spun că datorită producerii și prelucrării, în conformitate cu toate standardele, produsele își păstrează gustul și calitățile nutriționale. Agricutorii speră să câștige un loc demn în acest segment al pieței.

‹ adv ›

În Moldova, sunt mulți fermieri mici care investesc în cultivarea fructelor și legumelor, dar nu se gândesc și la aspectul cum vor vinde aceste produse. Iar depozitarea, uscarea sau înghețarea este una dintre soluțiile de rezervă.

Conform celor mai recente studii statistice, 81,1% din volumul total de legume din Moldova sunt produse de micii fermieri. În ceea ce privește fructele și pomușoarelor, 49,3% sunt produse de producătorii agricoli mici, restul de întreprinderile agricole mari.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›