‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 20 decembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFertilizarea lucernei - când se introduc îngrășămintele

Fertilizarea lucernei – când se introduc îngrășămintele

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Lucerna, fiind o cultură cu o productivitate ridicată, foloseşte mari cantităţi de elemente nutritive. La recolta de 10 tone la hectar extrage din sol peste 260 de kilograme de azot, 66 de fosfor, 150 de potasiu şi 290 kilograme de calciu.

Pentru comparaţie, vom aminti aici, că grâul de toamnă utilizează pentru recolta de 5 tone de boabe şi 8 tone de paie la hectar – 175 kilograme de azot, 60 de fosfor, 100 potasiu şi 26 de calciu.

În toate zonele de răspândire pe diverse tipuri de soluri şi relief, în condiţii de diferite nivele de aprovizionare cu apă şi variate direcţii de cultivare, lucerna are o reacţie pozitivă la îngrăşămintele organice şi la macro- şi microîngrăşăminte.

‹ adv ›

Lucerna recuperează bine prin producţia obţinută cheltuielile efectuate la introducerea îngrăşămintelor: în mediu pe trei ani de vegetaţie, cu 1 kilogram de îngrăşăminte complexe şi de azot – fosfor s-au obţinut 41 şi respectiv 33 de kilograme de masă verde.

Îngrăşămintele, mai ales cele de azot şi fosfor, contribuie la majorarea în plante a conţinutului de acizi valoroşi si de aminoacizi. 

Lucerna recţionează pozitiv la aplicarea îngrăşămintelor organice. Acestea se introduc, ţinându-se cont de fertilitatea naturală, umiditatea solului şi alţi factori, în doze de la 40 până la 80 de tone la hectar, sub arătură adâncă de toamnă.

‹ adv ›

Pe sectoarele unde s-au administrat dozele menţionate mai sus de îngrăşăminte organice, îngrăşăminte minerale, de regulă, nu se mai aplică.   

Cantitatea de îngrășăminte cu fosfor necesare pentru lucernă

Lucerna are nevoie de cantităţi mari de fosfor mobil, mai ales în primele luni de creştere şi dezvoltare, aproximativ (până la formarea celei de-a opta și a zecea frunză trifoliată).

Pentru producerea unor cantităţi mari de furaj pe întreg ciclul de cultură, precum şi pentru menţinerea şi ridicarea fertilităţii naturale a solului, lucerna necesită conţinuturi în fosfor mobil de 3,0-4,0 miligrame la 100 grame de sol (după Macighin).

‹ adv ›

Pe solurile cu conținut scăzut de fosfor mobil (1,0-1,5 mg/100g sol) sub arătură se aplică 160–180 kg P2O5/ha, iar pe cele cu conținut moderat de fosfor mobil (2,0-3,5 mg/100g sol) se aplică 80–90 kg P2O5/ha.

Lucerna este extrem de sensibilă la carenţa de fosfor la începutul vegetaţiei, de accea pentru această cultură sunt indicate doze mici de fosfor (10-20 kg/ha), încorporate pe rânduri la semănat.

Cantitatea de îngrășăminte cu azot necesare la cultivarea lucernei

Ca şi toate legumonoasele, lucerna este capabilă să asimileze, cu ajutorul bacteriilor de nodozităţi ce trăiesc pe rădăcinile sale, azotul din atmosferă, satisfăcându-şi în mare măsuă, necesarul în acest element, însă pentru realizarea unor producţii înalte lucerna îşi poate asigura, astfel, numai jumătate din cantitatea necesară de azot.

Deci, pentru menţinerea unui nivel ridicat de productivitate pe parcursul întregii perioade de vegetaţie, cerinţele lucernei faţă de acest element nutritiv trebuie satisfăcute pe deplin. 

Normele mari de îngrăşăminte cu azot deseori aduc la stânjenirea activităţii bacteriilor simbiotice, în acest fel lucerna pierzându-şi calitatea de acumulator de azot şi transformându-se în consumator al acestui element.

În așa condiții se reduce facultatea germinativă a seminţelor, se prelungesc intervalul de timp de la semănat până la apariţia plantelor şi se afectează creşterea acestora.

Îngrăşămintele azotice favorizează creşterea masei vegetale, în special în perioada iniţială de creştere, când bacteriile fixatoare de azot sunt încă slab dezvoltate şi din această cauză nu pot să asigure plantele cu azot atmosferic.

Administrarea a 20 sau 30 de kilograme de azot la hectar înainte de semănat accelerează creşterea plantelor.

În anii următori de exploatare a lucernei se recomandă să se aplice îngrăşăminte de azot, sub formă de fertilizare suplimentară, primăvara până la pornirea plantelor în vegetaţie şi după coase, în doze de 30 kilograme de azot la hectar, asigurând-se și necesarul de îngrăşăminte cu fosfor şi cu potasiu. 

Cantitatea de potasiu necesară la cultivarea lucernei

Pentru formarea recoltei lucerna are nevoie de mult potasiu. Acest îngrăşământ influenţează în mod diferit  procesele vitale ale plantelor, productivitatea lor vegetală şi de semințe.

S-a stabilit o corelaţie directă între creşterea productivităţii la lucernă şi conţinutul potasiului în frunze, ultimul contribuind la accelerarea formării frunzelor tinere, adică la acumularea mai rapidă a masei vegetale totale şi la creşterea numărului de coase.

Citește și despre Producerea silozului de lucernă – sfaturi practice.

Îngrăşământul potasic este necesar numai pe solurile care conţin mai putin de 16 mg potasiu mobil/100 g sol. 

Într-un ciclu de 3 ani de vegetaţie dozele de îngrăşăminte cu potasiu trebuie să constitiue  90 sau 120 de kilograme la hectar substanţă activă, care este util să se adminstreze sub arătura de bază înainte de înfiinţărea loturilor de lucernă.

Se poate renunţa la aplicarea îngrăşămintelor cu potasiu atunci când planta premărgătoare a beneficiat de îngrăşare cu gunoi de grajd complet fermentat.

Preparate bacteriene pentru creșterea productivității la lucernă

Lucerna are îsuşirea de a fixa azotul liber din aer pe cale biologică, adică prin intermediul bacteriilor de pe nodozităţi, ceea ce reduce brusc necesitatea fertilizării plantelor  cu azot mineral.

Ea reacţioneaza pozitiv la intervenţia cu preparate azoto-bacterine, preparate foarte eficiente pe sectoarele care nu au mai fost cultivate cu lucernă.

Este mai bine şi mai simplu ca aceste preparate să fie  aplicate tratând seminţele înainte de semănat. Aceste preparate se produc pe cale industrială și sunt însoţite de instrucţiuni privind modul lor de aplicare.

Administrarea preparatelor bacteriene contribuie la sporirea cantităţii de azot atmosferic acumulat de plante, permiţând aplicarea îngrăşămintelor azotate în doze mai mici sau excluzând în totalitate utilizarea acestora pe câmpurile ocupate  cu lucernă.

Citește și despre Cultivarea lucernei – o afacere profitabilă în condițiile Republicii Moldova. Vezi costul și profitul producerii.

Lucerna îmbogățește solul cu azot biologic în cantități de 200-250 kg/ha.

Aplicarea îngrăşămintelor foliare la lucernă

Se recomandă fertilizarea foliară la începutul vegetaţiei în pimăvară şi la 8-10 zile după fiecare cosire. Se aplică 500 litri soluţie/ha cu concentraţia de 1%.  

De asemenea, recomandăm la aplicarea erbicidelor amestecarea celor compatibile cu 3-5 kilograme la hectar îngrășământ foliar.

Bibliografie: Gumovschi A. Manualul fermierului pentru culturile de câmp. Vol. II, Chişinău, 2021.

‹ adv ›
‹ adv ›

2 Comentarii

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›