‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 11 octombrie, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleTomate deformate – cauze, cum evităm problema

Tomate deformate – cauze, cum evităm problema

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Uneori, pe tomatele ce urmează să se coacă se formează cicatrici, crăpături și dungi care afectează aspectul fructelor. În limba engleză, fenomenul poate fi întâlnit sub denumirea de „cat facing” (față de pisică) și reprezintă o tulburare fiziologică a tomatelor de câmp și de seră.

Această tulburare nu a fost studiată extensiv și nu este pe deplin înțeleasă. Însă, incidența acestor formațiuni poate crește șansele ca fructul de tomate să se infecteze prin cicatricea aspră lăsată de floare de alternarioza, potrivit ag.umass.edu.

Identificare: Fructele sunt deformate (adesea cu crăpături adânci sau găuri) și cicatrizate la capătul unde se afla floarea. Astfel, o tomată este considerată a fi cu „cat facing” dacă cicatricea lăsată de floare este mărită sau perforată. De multe ori, fructul devine extrem de deformat.

‹ adv ›

Această tulburare apare cel mai frecvent la soiurile cu fructe mari.

Cauzele formării cicatricilor, deformării tomatelor: S-au făcut puține cercetări privind această problemă la roșii, iar cauzele tulburării nu sunt pe deplin înțelese.

S-a demonstrat, însă, că temperaturile scăzute în timpul înfloririi pot crește incidența deformării fructelor la tomate, la fel și fluctuațiile extreme de temperatură între noapte și zi.

‹ adv ›

În anumite condiții, defolierea realizată incorect și nivelurile ridicate de azot pot crește incidența tulburării. În plus, deteriorările cauzate de tripși pe pistilul florilor pot provoca deformările la tomate.

Totodată, unele soiuri sunt predispuse mai mult spre formarea acestor cicatrici.

Chiar dacă nu sunt afectate calitățile gustative, unii specialiști recomandă înlăturarea fructelor deformate, deoarece acestea nu se vor coace uniform și vor consuma resursele plantei ce pot fi utilizate pentru dezvoltarea altor fructe. Evident, alegerea vă aparține.

‹ adv ›

Cum prevenim deformarea tomatelor, dezvoltarea cicatricilor

Ținând cont de faptul că este o tulburare fiziologică, este recomandat să:

Evitați fertilizarea excesivă cu azot

Aplicarea îngrășămintelor cu azot la tomate stimulează creșterea și dezvoltarea rapidă a acestora. Dar, excesul de azot face țesuturile plantei mai extinse, reduce imunitatea și crește riscul de apariție a bolilor. Pielița tomatelor devine mai puțin rezistentă și se crapă ușor, formându-se cicatrici caracteristice.

Pentru a evita acest lucru, aplicați îngrășăminte cu azot la timp, înainte de înflorire și formarea fructelor, respectând strict norma recomandată de producător. În perioada de formare și creștere a fructelor, utilizați îngrășământ complex cu potasiu și fosfor.

Citiți mai multe despre Fertilizarea tomatelor – sfaturi și perioade recomandate.

Evitați schimbările bruște de temperatură

Nu este un secret că tomatele iubesc căldura, iar variațiile de temperatură pot cauza încetinirea creșterii și deformarea fructelor. Temperaturile optime pe timpul zilei la tomate sunt considerate a fi +24…+26 grade Celsius, iar pe timpul nopții acestea nu ar trebui să scadă sub +16 grade.

Soiurile de tomate cu fructe mari este mai bine să fie cultivate în seră, pentru a evita aceste deviații bruște. Pe timpul zilei, deschideți ușile și ferestrele laterale, iar seara, după apusul soarelui, închideți sera.

Nu plantați răsaduri în tuneluri înalte prea devreme dacă nu puteți să asigurați temperatura necesară. În plus, nu plantați răsadurile în câmp deschis până când temperaturile nu cresc suficient și este evitat pericolul temperaturilor reduse.

Trebuie să creșteți temperatura solului și temperatura ambientală pentru a cultiva cu succes roșii timpurii care nu sunt grav deformatate („catfaced”).

Evitați defolierea excesivă

Formarea corectă a plantei de tomate este cheia unei recolte bune, dar tăierea reprezintă un factor puternic de stres pentru plante, care poate provoca oprirea creșterii fructelor pentru o perioadă. După o tăiere intensivă, roșiile pot deveni deformate și se pot crăpa.

Nu eliminați prea multe frunze deodată de pe plantă, faceți acest lucru treptat, începând de jos. Se recomandă să tăiați nu mai mult de trei frunze o dată de pe o plantă de tomate, din normele generale, de obicei, recomandându-se 1-2 frunze.

Citiți mai multe despre Defolierea tomatelor – care frunze și când se înlătură.

O altă recomandare ar fi să folosiți soiuri care sunt mai puțin predispuse la deformare. Soiurile mai vechi tind să fie mai predispuse la această caracteristică decât soiurile noi.

V-ar putea fi util și articolul Umeri verzi la tomate – cauzele apariției, cum evităm problema.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›