vineri, 26 aprilie, 2024
11.1 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeFOTO. Care este potențialul de producție al hibrizilor Dekalb în condițiile din zona de...

FOTO. Care este potențialul de producție al hibrizilor Dekalb în condițiile din zona de Centru-Sud

Recomandate

„Poţi mai mult cu Dekalb!” – acesta a fost genericul evenimentului organizat în câmp de echipa DEKALB, miercuri, 26 septembrie, pentru fermierii interesați să cunoască mai multe despre noile tendințe în agricultură, despre hibrizii de nouă generație din portofoliul companiei.

Peste 50 de fermieri din diferite zone ale republicii au vizitat lotul demonstrativ organizat de DEKALB în parteneriat cu Agriscop Grup, din satul Tochiile Răducani, raionul Leova, acolo unde a fost recoltat un lot de porumb însămânțat cu 7 hibrizi DEKALB: DKC4541, DKC4608, DKC4590, DKC4943, DKC4717, DKC5068, DKC4351.

Totodată, participanții au discutat aspecte privind tehnologia de cultivare a porumbului, principalele probleme cu care s-au confruntat în anul curent și au fost identificate soluții pentru îmbunătățirea procesului tehnologic.

Ionuț Drobotă, directorul regional al companiei Monsanto în Republica Moldova, a menționat pentru Agrobiznes, că portofoliul DEKALB, pentru anul 2018-2019 cuprinde un număr de 10 hibrizi de la cei extra-timpurii până la semi-tardivi, dar în cadrul lotului experimental au fost prezentați 7 dintre ei. Directorul a ținut să menţioneze că recent compania Bayer a definitivat procesul de achiziție a companiei Monsanto (Bayer), astfel brandul DEKALB devine parte a grupului Bayer.

„Am organizat un eveniment în câmp unde ne-am propus să arătăm potențialul de producție al hibrizilor Dekalb în condițiile din zona Centru-Sud a Republicii Moldova. Practic, am făcut proba cântarului de față cu producătorii, am măsurat parcela, am luat dimensiunile exacte, care au fost verificate de către unii participanți la eveniment, după care am raportat producțiile obținute, la hectar. Rezultatele sunt conform așteptărilor, în condiții de tehnologie medie spre intensivă. Astfel, am obținut producții cuprinse între 11 și 13.5 tone de porumb la hectar, iar umiditățile sunt apropiate de umiditatea STAS, adică cuprinse între 13.9-15.3%. Hibrizii Dekalb se pretează la tehnologia clasică a porumbului și nu necesită un tratament deosebit față de alți hibrizi de porumb, dar vin cu câteva avantaje. Unul dintre acestea fiind capacitatea de a se adapta foarte bine în medii diferite de cultură, oferind producții bune și stabile atât în condiții de secetă și arșiță dar și în condiții mai favorabile de cultivare a porumbului, când se recomandă a se folosi desimi mai ridicate. În general, în condițiile pedoclimatice din Repubila Moldova în funcție de tehnologia aplicată, desimea recomandată la hibrizii de porumb Dekalb, este cuprinsă între 65 și 75 de mii de plante la neirigat, iar în condiții de irigare, această densitate poate să crească cu 5-10 mii de plante. Dekalb, întodeauna a avut ca și obiectiv inovația și asta am încercat să facem și pe parcursul evenimentului de astăzi. În prezentarea de astazi am încercat să abordăm pe deoparte elemente de fiziologie a plantei de porumb, precum si unele aspecte tehnologice, însă consider că cel mai mare plus al acestui eveniment a fost acela ca am vizualizat pe viu, în câmp, aceste aspecte și le-am dezbătut împreuna cu fermierii. Astfel, în cadrul evenimentului de astazi, în afara de cele menționate anterior și de recoltarea hibrizilor, am prezentat fermierilor participanți o groapă tehnologică, prin care ne-am propus sa verificăm în condiții reale de câmp profunzimea sistemului radicular la hibrizii Dekalb. Așa cum s-a văzut din groapa tehnologică, sistemul radicular a depășit adâncimea de 1,5 metri. Având în vedere avantajele pe care le oferă hibrizii Dekalb, avantaje care au fost dovedite și în cadrul evenimentului de astazi, le recomand fermierilor să cultive cu încredere hibrizii Dekalb, pe suprafețe cât mai mari, deoarece toți hibrizii aflați în portofoliul Dekalb oferă producții mari și stabile, iar hibrizii noi Dekalb, ofera un plus de valoare, cu avantaje de producție dovedite statistic”, a explicat directorul companiei Bayer-Dekalb în Republica Moldova.

În debutul evenimentului, Eugen Adam, directorul Întreprinderii Agriscop Grup, a salutat prezența fermierilor pe care îi cunoaște profesioniști în domeniu și care fac agricultură în diferite zone ale republicii. Totodată, a constatat că anul curent a fost un an deloc ușor pentru culturile de porumb și floarea soarelui, însă rezultatele pe care le arată câmpurile, nu vor fi mai mici decât cele din anii precedenți.

„Am prezentat platforma demonstrativă organizată împreună cu DEKALB. Este un eveniment tehnologic, în primul rând, în care ne-am propus să testăm anumite elemente precum ar fi prelucrarea solului, fertilizarea, tehnologia de protecție a culturii de porumb. Pentru mine, nu a fost niciodată principial să obțin rezultate record, îmi doresc rezultate stabile, an de an. Cu siguranță, recoltele pe care le arată câmpul bucură. Vom continua să elaborăm platforme tehnologice, atât pe testarea hibrizilor, cât și pe partea de protecție și fertilizare a culturii de porumb. Recomand tuturor fermierilor să testeze procedee agrotehnice, să analizeze rezultatele obținute și să identifice greșelile pe care le-au făcut, astfel ca pe viitor să le excludă. Greșeli am comis și noi, și consider că, acestea nu sunt un element de care noi trebuie să fugim, trebuie doar să știm cum să le evităm. Acumulând experiență, vom putea obține recolte profitabile din punct de vedere economic, dar și stabile. Tehnologia aplicată este una accesibilă pentru toți producătorii. Preconizăm, pentru anul viitor, să implementăm o tehnologie nouă și anume aplicarea azotului lichid într-o fază mai înaintată a porumbului. Aceasta, la moment, nu se aplică nicăieri în Republica Moldova”, a accentuat Eugen Adam.

Producătorii au fost îndemnați să participe la estimarea producției pentru fiecare hibrid în parte, iar acei care au reușit să se apropie cel mai mult de proba cântarului au fost recompensați cu premii ce au constat din saci cu sămânță DEKALB hibridul DKC4590.

Valeriu Plămădeală, din satul Zăicana, raionul Criuleni, a specificat că, de mai mulți ani procură semințe de la DEKALB, iar acestea, chiar și în condiții de secetă, au dat roade peste 11 tone la hectar, ceea ce l-a convins să cultive și în continuare acești hibrizi.

„Activăm din 2007, avem o suprafaţă de 350 de hectare, porumb însămânţăm pe circa 140 de hectare. 90% din suprafaţa însămânțată cu porumb a fost cu hibrizi de la DEKALB, care s-au prezentat foarte bine, atât la roadă, cât şi la umiditatea boabelor. Prognozăm o recoltă de circa 10 tone la hectar. Cultivăm porumbul după tehnologia veche, clasică, adică arăm, cultivăm, semănăm. Desigur că, aplicăm și îngrășăminte aproximativ 100-130 de kilograme la hectar, dar în anul curent am aplicat chiar 200 de kilograme NPK la hectar. Sigur că se vede diferența. Colegilor le-am recomandat şi le recomand hibrizi de porumb de la DEKALB, deoarece oferă rezultate bune chiar şi în condiţii de secetă. În anul acesta, a fost o perioadă de la însămânţare și până în luna iulie când nu au fost precipitaţii, însă hibrizii de la DEKALB arată roade destul de înalte”, ne-a spus producătorul.

Gheorghe Jurcanu, compania RumenAgro din satul Rumeanţev, raionul Cahul a spun că este interesat de tot ceea ce este nou în agricultură, iar hibrizii DEKALB fac parte din ceea ce se numește agricultură modernă. Deja, de mai mulți ani seamănă hibrizii companiei, iar rezultatele sunt pe măsura așteptărilor.

„Avem în total 850 de hectare, dintre care în fiecare an 200 de hectare sunt semănate cu porumb, 150 de hectare porumb de la DEKALB. Sunt foarte mulţumit, pentru că anul trecut am recoltat 12 tone, anul acesta o să fie mai puţin deoarece în zona noastră nu au fost ploi. Sunt mulțumit şi de calitatea şi de umiditatea boabelor. Pot spune cu certitudine că sunt hibrizi foarte buni pentru zona noastră. Astăzi, au fost prezentați și hibrizi noi, pe care i-am studiat și am fost curios să văd cum s-au manifestat în condițiile din zona dată. Rezultatele pe care le-am văzut sunt destul de bune, spre care tindem și noi. Recent, am participat la un seminar în România unde au fost prezentați hibrizi care oferă şi 15-16 tone la hectar, dar desigur cu irigare. Evenimentul în câmp este unul reușit, apreciez că am avut posibilitatea să vedem pe viu ce și cum se recoltează”, a mai adăugat Gheorghe Jurcanu.

Anatolia Apetri, din satul Cârpeşti, raionul Cantemir, a menționat că cea mai bună apreciere este atunci când testezi direct în câmpul tău, poți vedea cu adevărat potențialul fiecărui hibrid, după care decizi pe care să-i cultivi pe terenuri mai mari. Hibrizii de la DEKALB sunt cei mai pretabili pentru zona noastră.

„Gospodăria noastră activează din anul 1999, creştem doar culturi cerealiere, pe suprafaţa de circa 630 de hectare. Porumb avem circa 180 de hectare. În ultimii 3 ani, procurăm şi semănăm hibrizi de porumb de la Monsanto-DEKALB. În anul 2017, am însămânțat 5 hibrizi. I-am testat într-un câmp demonstrativ şi am văzut unde am obţinut cel mai bun rezultat. Deja, în anul curent, am semănat 2 din cei testați. Încă nu am început recoltarea, dar prognozăm minim 10 tone la hectar. Încercăm să combinăm şi tehnologia tradiţională şi No-Till şi Mini-Till. Producătorilor le recomand să procure hibrizi de porumb de la Monsanto(Bayer) nu o să dea greş, mai ales dacă o să urmeze o tehnologie corectă”, a constatat fermierul.

Portofoliul DEKALB cuprinde o varietate de hibrizi recomandați tuturor cultivatorilor de porumb care doresc să obţină producţii mari, stabile şi cu umiditate scăzută la recoltare, în orice condiţii de tehnologie şi pe toate tipurile de sol.

Pe finalul evenimentului au fost anunțate și rezultatele obținute la cântar, astfel toți cei 7 hibrizi au arătat recolte înalte cuprinse între 11-14 tone la hectar. Fermierii au vizualizat pe viu potențialul și au ales care dintre cei prezentați sunt cei mai portiviți pentru gospodăria lor.

 

Tatiana Caraman
Tatiana Caraman
Staff Editor

Citește și ›

Advertoriale