vineri, 27 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeNelu Pîslaru: Hibridul DK Exception a oferit o recoltă medie de 4,2 t/ha de...

Nelu Pîslaru: Hibridul DK Exception a oferit o recoltă medie de 4,2 t/ha de pe o suprafață de 50 ha

Recomandate

Campania Bayer de prezentare a rezultatelor recoltării rapiței 2022 continuă. De această dată, prezentăm rezultatele obținute de fermierul Nelu Pîslaru de la Pociumbeni, Râșcani.

În toamna anului 2021, a semănat pe 50 de hectare hibridul de rapiță DK Exception, iar la recoltare s-a putut mândri cu cele mai bune rezultate obținute în gospodărie la cultura de rapiță.

„Am semănat rapița pe data de 25 august. Am avut circa 25 ml precipitații după semănat, ceea ce a permis răsărirea uniformă a culturii, fiind circa 600 de mii de plante la hectar. În ciuda densității mari pentru condițiile acestui an, plantele au rezistat și s-au dezvoltat bine. La semănat am adiministrat îngrășăminte standard, iar pe parcursul sezonului am realizat două tratamente cu fungicide și insecticid. Primăvara am aplicat circa 150 de kilograme de sulfat de amoniu, iar apoi am administrat suplimentar îngrășăminte cu azot în două etape. Adică, am realizat o schemă standard de întreținere a culturii, intervenind la momentul potrivit”, povestește Nelu Pîslaru.

Fermierul mai spune că din luna ianuarie până la recoltare a avut circa 140 de mm precipitații. Totuși, în condițiile anului 2022 a reușit să obțină o recoltă foarte bună de rapiță.

„Am recoltat circa 4,2 tone de rapiță per hectar. Cred că, dacă aveam precipitații la umplerea boabelor, am fi putut obține peste 5 tone. Silicvele au fost pline, dar scurte din cauza lipsei de precipitații. În schimb, au o rezistență foarte bună la scuturare, acest lucru s-a confirmat în condițiile acestul an, nu am avut pierderi chiar dacă am realizat recoltarea foarte târziu. Pentru alți hibrizi de rapiță de la alte companii am avut pierderi la recoltare”.

Datorită recoltelor, fermierul va semăna rapiță Dekalb pe toată suprafața și planifică în acest an să testeze și hibridul DK Imaret.

„Eu sunt foarte mulțumit de rezultat, aș recomanda și altor fermieri să testeze hibridul DK Exception. În acest an voi semăna și 6 saci de DK Imaret pentru a vedea cum se manifestă în condițiile gospodăriei noastre. Totuși, ceea ce vreau să menționez, este faptul că rapița are nevoie de întreținere corespunzătoare, astfel oferă și recolte pe măsură și este valorificat potențialul hibrizilor performanți”.

Pentru mai multe detalii despre hibrizii Dekalb, apelați reprezentanții regionali Bayer Moldova.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale