Mihail Gașper, din satul Furceni, raionul Orhei este unul dintre producătorii agricoli din țara noastră care practică agricultura ecologică. Lucrând mai mulți ani în calitate de mecanizator știe, nu din auzite, cum se obțin roade bogate și este sigur că în scurt timp, dacă nu se întreprind măsuri, vom resimți efectele utilizării incorecte a ierbicidelor, fungicidelor, dar și a altor inputuri.
„Gospodăria țărănească pe care o gestionez deține peste 400 de hectare de pământ. Până în anul 2015, am recoltat convențional toată producția, după care am cunoscut specialiști care m-au informat despre posibilitatea de a practica agricultura ecologică. Este deja al doilea an în care producem ecologic și vom merge mai departe. În acest an, am semănat floarea soarelui, mazăre și grâu spelta. Am decis să aplic agricultura ecologică din mai multe motive. Primul motiv este că am văzut, lucrând mecanizator, cum se crește producție doar otrăvită, adică cu utilizarea incorectă și fără normă a pesticidelor, fungicidelor, erbicidelor. Acum, regret că mulți dintre colegii mei deja nu mai sunt. Cel puțin copiii și elevii din școli trebuie să se alimenteze sănătos, organic. Am avut cheltuieli relativ mari la producere, însă acestea sunt rezultatul agriculturii convenționale pe care o practicam în anii precedenți. Suntem datori să „însănătoșim” pământul, după care vom obține și rentabilitate mult mai înaltă. Eu cred că, putem schimba situația doar practicând agricultura ecologică”, a spus producătorul pentru Agrobiznes.
Fermierii au nevoie de argumente pentru a se convinge de necesitatea cultivării culturilor ecologice, iar eroul nostru se gândeșe, în primul rând, la cei 10 nepoți pe care îi servește doar cu produse bio.
„Motivul principal pentru care am decis să trec la agricultura ecologică este faptul că îmi doresc ca cei 10 nepoți ai mei să consume numai produse ecologice. Cu părere de rău, sunt puțini cei care fac agricultură ecologică la noi în țară, iar produsele eco sunt, cre eu, prea puțin susținute, promovate de autoritățile responsabile”, a mai spus Mihail Gașper.
Are o gospodărie cunoscută în părțile Orheiului și, spune fermierul, este contactat de colegii care doresc să procure grâu, porumb, mazăre, floarea soarelui, dar regretă că mai puțini întreabă despre produsele ecologice.
„Ceea ce este regretabil și vorbește, odată în plus, despre faptul că oamenii de la noi nu prea cunosc despre beneficiile produselor ecologice și că prea puțini întreabă sau cumpără produse ecologice. Respectiv, acest fapt ne creaze probleme la realizare în țară, totul este exportat în Europa. Îmi doresc foarte ca ai noștri să consume eco, să dezvoltăm o generație sănătoasă și o agricultură durabilă. Prețurile sunt avantajoase, însă sunt cantități care ne mai rămân în depozit când recolta este mai mare, cu drag aș realiza-o pe piața locală”, a propus fermierul.
Agricultura ecologică își are riscurile sale, a menționat Mihail Gașper, dar se merită de încercat, iar cea mai mare plăcere o ai atunci când realizezi că ai făcut ceva bun și că posibil văzând succesul și tinerii vor dori să se implice în agricutura ecologică.
„Sper pe viitor, tot mai mulți fermieri, mai ales cei tineri să aplice acest tip de agricultură, cu atât mai mult cu cât sunt oferite și subvenții. Dacă vorbim de creșterea producției ecologice, atunci este nevoie de a cointeresa, motiva producătorii. Investițiile necesare pentru practicarea agriculturii ecologice sunt mai mici decât în agricultura convențională, cele mai multe finanțe sunt necesare pentru procurarea semințelor. În schimb, nu se investește în inputuri, prețul cărora crește de la an la an. Dar cel mai important este, totuși, faptul că nu otrăvim solul. Spun foarte convins că, odată și odată, pământul o să se epuizeze, pentru că noi nu-i oferim nimic”.
În creșterea producției ecologice sunt folosite sideratele, care reprezintă un îngrășământ, iar dacă dispui de tehnică modernă poți realiza toate lucrările la timp și calitativ.
„Noi utilizăm siderate din sistemul biologic, care contribuie la dezvoltarea plantelor. Datorită asolamentului ecologic se poate de obținut roade foarte calitative. Personal, până la momentul dat, nu am diferență de recoltă obținută în agricultura ecologică față de cea pe care o aveam când practicam agricultura tradițională”, a conchis producătorul din Orhei.
Convingerea lui Mihail Gașper este că agricultura ecologică trebuie promovară, iar consumul produselor bio trebuie dezvoltată și în rândul moldovenilor, pentru că o merităm, spune fermierul.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, circa 80 la sută din producţia ecologică crescută în Moldova ajunge pe piețele din UE.
Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.