Stela și Anatolie Bujag din Fălești de peste 30 de ani sunt implicați în apicultură. Ideea de a lansa o afacere în domeniu aparține lui Anatolie, iar soția l-a susținut, astfel încât au reușit să dezvolte o stupină cu 300 de familii de albine.
Datorită realizărilor și dedicației lor, au devenit un exemplu și pentru fecior, astfel încât acesta s-a întors acasă de peste hotare și îngrijește de 150 de stupi.
Mierea o comercializează unui procesator din regiune, iar datorită faptului că stupina este amplasată în pădure, au decis să o certifice ecologic pentru a obține un preț mai bun pentru aceasta.
Totuși, perioada de conversie necesită realizarea mai multor schimbări, adică adaptarea întregului sistem de producere cerințelor.
Amplasarea stupinelor se face în așa fel încât, pe o rază de 3 km de la locul unde se află stupina, sursele de nectar și de polen să constituie culturi produse prin metode ecologice sau vegetație spontană, cum este cazul familiei Bujag, ori culturi tratate prin metode cu impact scăzut asupra mediului.
Ce ține de alimentația albinelor, în apicultura ecologică este important ca:
- la sfârșitul sezonului de producție, stupii să rămână cu rezerve suficiente de miere și polen pentru ca albinele să supraviețuiască peste iarnă;
- coloniile de albine pot fi hrănite numai în cazul în care supraviețuirea coloniilor este pusă în pericol din cauza condițiilor climatice cu miere ecologică, siropuri de zahăr ecologic sau zahăr ecologic.
Ce ține de tratamentele realizate în stupină, familia Bujac spune că acestea nu diferă prea mult de cele pe care le realizau în perioada în care nu erau certificați eco.
În apicultura ecologică sunt permise tratamente fizice pentru dezinfectarea stupinelor, precum fumul sau flacăra directă.
Practica distrugerii masculilor pentru ameliorare este permisă doar în scopul de a limita infestarea cu Varroa
destructor.
În cazurile de infestare cu Varroa destructor, în apicultura ecologică se pot folosi acidul formic, acidul lactic, acidul acetic și acidul oxalic, precum și mentolul, timolul, eucaliptolul sau camforul.
Apoi, aceste familii de albine trec perioada de conversie de 12 luni.
Au accesat și subvenții pentru a acoperi o parte din cheltuielile făcute la achiziționarea utilajelor necesare. Și, cu toate că au avut mai multe probleme de soluționat, sunt mândri de reușitele pe care le au.
Într-un final, soții Bujag ne-au spus că doresc să mărească numărul stupilor până la 600 pentru a produce mai multă miere ecologică.
Mai multe detalii despre certificarea ecologică, găsiți în Regulamentul (UE) 2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2018 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului.
Acest material este realizat în cadrul proiectului „InfOrganic Moldova 2020-2022”, implementat de A. O. „Educație pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundației ”Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED). AED mulțumește Agrobiznes pentru produsul elaborat.