joi, 21 noiembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
HomepageAgroEcoStela și Anatolie Bujag: Am certificat ecologic producerea mierii. Vrem să mărim stupina la...

Stela și Anatolie Bujag: Am certificat ecologic producerea mierii. Vrem să mărim stupina la 600 de stupi

Recomandate

Stela și Anatolie Bujag din Fălești de peste 30 de ani sunt implicați în apicultură. Ideea de a lansa o afacere în domeniu aparține lui Anatolie, iar soția l-a susținut, astfel încât au reușit să dezvolte o stupină cu 300 de familii de albine.

Datorită realizărilor și dedicației lor, au devenit un exemplu și pentru fecior, astfel încât acesta s-a întors acasă de peste hotare și îngrijește de 150 de stupi.

„Apicultura este o afacere în care dacă te implici cu toată inima, nu mai poți renunța la ea. Pentru a devenit activitatea, jobul de bază. Soția mai lucrează și la o întreprindere agricolă din regiune, iar de ceva timp și feciorul s-a implicat în afacere”, explică Anatolie Bujac.

Mierea o comercializează unui procesator din regiune, iar datorită faptului că stupina este amplasată în pădure, au decis să o certifice ecologic pentru a obține un preț mai bun pentru aceasta.

„Ne-a fost propus să certificăm producerea împreună cu alți apicultori. Noi oricum eram orientați spre o producere corectă, de aceea am acceptat. O parte din suportul necesar pentru conversia ecologică și certificare ne-a fost oferit de către proiectul USAID APM. Perioada de conversie în apicultura ecologică durează 12 luni”.

Totuși, perioada de conversie necesită realizarea mai multor schimbări, adică adaptarea întregului sistem de producere cerințelor.

Amplasarea stupinelor se face în așa fel încât, pe o rază de 3 km de la locul unde se află stupina, sursele de nectar și de polen să constituie culturi produse prin metode ecologice sau vegetație spontană, cum este cazul familiei Bujag, ori culturi tratate prin metode cu impact scăzut asupra mediului.

„Una dintre cele mai mari provocări a fost obținerea cerii ecologice pe care s-o putem utiliza ulterior, dar și înlocuirea ramelor, stupilor. Am înlocuit ceara, sârmele – optând pentru cele de inox, centrifugă de inox, căldări pentru extragerea mierii și alte echipamente și utilaje necesare”.

Ce ține de alimentația albinelor, în apicultura ecologică este important ca:

  • la sfârșitul sezonului de producție, stupii să rămână cu rezerve suficiente de miere și polen pentru ca albinele să supraviețuiască peste iarnă;
  • coloniile de albine pot fi hrănite numai în cazul în care supraviețuirea coloniilor este pusă în pericol din cauza condițiilor climatice cu miere ecologică, siropuri de zahăr ecologic sau zahăr ecologic.

„Mierea și alte produse apicole le vindem fie localnicilor, fie procesatorului datorită unui contract stabilit din timp. Într-un final, aceasta în mare parte ajunge pe mesele consumatorilor din Europa, dar și alte țări”.

Ce ține de tratamentele realizate în stupină, familia Bujac spune că acestea nu diferă prea mult de cele pe care le realizau în perioada în care nu erau certificați eco.

„Avem sublimatoare foarte bune, pe care le-a achiziționat feciorul din Germania. Cu ajutorul acestora facem tratamentele mult mai eficient”.

În apicultura ecologică sunt permise tratamente fizice pentru dezinfectarea stupinelor, precum fumul sau flacăra directă.

Practica distrugerii masculilor pentru ameliorare este permisă doar în scopul de a limita infestarea cu Varroa
destructor
.

În cazurile de infestare cu Varroa destructor, în apicultura ecologică se pot folosi acidul formic, acidul lactic, acidul acetic și acidul oxalic, precum și mentolul, timolul, eucaliptolul sau camforul.

„Dacă se aplică un tratament cu produse de sinteză chimică, inclusiv antibioticele neautorizate în producția ecologică, pe durata tratamentului, coloniile tratate se plasează în stupine izolate și toată ceara este înlocuită cu ceară provenită din apicultura ecologică”.

Apoi, aceste familii de albine trec perioada de conversie de 12 luni.

Au accesat și subvenții pentru a acoperi o parte din cheltuielile făcute la achiziționarea utilajelor necesare. Și, cu toate că au avut mai multe probleme de soluționat, sunt mândri de reușitele pe care le au.

„Fiind de 30 de ani în apicultură, am învățat să trecem peste probleme cu mai multă încredere. Un an este bun, altul rău, important este să nu cedezi atunci când îți este greu”.

Într-un final, soții Bujag ne-au spus că doresc să mărească numărul stupilor până la 600 pentru a produce mai multă miere ecologică.

„Dacă nu muncești, nu capeți rezultate, iar nouă munca în apicultură ne place mult. De aceea, vom activa în continuare și sperăm să le reușim pe toate”.

Mai multe detalii despre certificarea ecologică, găsiți în Regulamentul (UE) 2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2018 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului.

Acest material este realizat în cadrul proiectului „InfOrganic Moldova 2020-2022”, implementat de A. O. „Educație pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundației ”Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED). AED mulțumește Agrobiznes pentru produsul elaborat.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco