luni, 22 aprilie, 2024
8.3 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeFOTO. Noua generație de hibrizi DEKALB și aplicația inteligentă VitalFields, noutățile simpozionului organizat de...

FOTO. Noua generație de hibrizi DEKALB și aplicația inteligentă VitalFields, noutățile simpozionului organizat de Monsanto la Chișinău

Recomandate

Peste 180 de fermieri și reprezentanți din domeniul agricol din întreaga țară au participat marți, 6 februarie, la simpozionul cu genericul „Schimbă cu DEKALB”, eveniment organizat de Compania Monsanto. În cadrul întâlnirii, care a avut loc la Chișinău, au fost prezentate noile tendințe în agricultură, hibrizii de nouă generație din portofoliul companiei, dar și aplicația inteligentă pentru gestionarea fermei de la VitalFields România.

Portofoliul DEKALB cuprinde o varietate de hibrizi recomandați tuturor cultivatorilor de porumb care doresc să obţină producţii mari, stabile şi cu umiditate scăzută la recoltare, în orice condiţii de tehnologie şi pe toate tipurile de sol.

Vezi și: LIVE VIDEO. Simpozionul „Schimbă cu DEKALB!”, eveniment organizat de Monsanto la Chișinău

Ionuț Drobotă, Director de vânzări Monsanto în Republica Moldova, a menționat că activează pe piața locală începând cu sfârșitul anului 2014. Potrivit lui, Monsanto și-a propus ca prin intermediul hibrizilor DEKALB să crească profitabilitatea fermelor, cu o genetică de calitate, cu recomandări tehnice bazate pe cercetări științifice.

„Suntem prezenți de câțiva ani în Republica Moldova. Am început activitatea prin intermediul distribuitorilor, însa din anul 2014 avem o reprezentare directă. În momentul de față, ca și în oricare alt domeniu, în agricultură e nevoie de investitii pentru a obtine performanță si pentru a putea rezista într-un mediu concurențial atât de puternic. In opinia mea nu există altă variantă, decât aceea de a face performanță. Rezultatele înregistrate la hibrizii DEKALB sunt variate si reflecta in general tehnologia aplicata si conditiile pedoclimatice. În mod frecvent, în anul acesta vorbim de producții de 7-8 tone la ha, sau în cazuri mai fericite chiar de producții de peste 12-13 tone la ha. În evidențele noastre avem pana la 200 de fermieri cu care lucrăm în prezent. Pe lângă semințe de calitate excepțională încercăm să venim și cu recomandari catre fermieri, pentru a maximiza profitul din fermele clienților noștri. Ne adresăm, în special cultivatorilor de porumb, care au posibilitatea să aplice o anumită tehnologie, deoarece ca și în orice alt domeniu se găsesc și soluții mai ieftine, dar de regula, mai ieftin nu insemna mai bun. Noi comercializăm produse premium, calitative și ne adresăm in special fermierilor care fac un minim de tehnologie și obțin și rezultate pe măsură. Hibrizii actuali din portofoliul DEKALB au o serie de particularități genotipice si fenotipice. In prezent sunt creați hibrizi cu un sistem radicular bine dezvoltat, deoarece seceta este din ce în ce mai prezentă și atunci se incearca obtinerea unor plante care să facă față cât mai bine, acestui fenomen. În afară de sistemul radicular, hibrizii DEKALB au o tulpină cu o elasticitate foarte ridicată, astfel încât frângerea și căderea practic sunt inexistente în portofoliul nostru. Totodată, la hibrizii DEKALB unghiul de inserție al frunzelor este foarte mic în raport cu tulpina, astfel este optimizat spațiul de nutriție al plantelor și randamentul fotosintetic este unul foarte bun, în aceste condiții. Iar la nivel de știulete, la maturitate știuletele este caduc, se orientează cu vârful în jos și în felul acesta este prevenită retinerea apei in stiulete si încolțirea boabelor. Acestea ar fi principalele caracteristici ale geneticii DEKALB. De la anul 2018 îmi doresc să fie un an cel puțin la fel de bun ca 2017 și mă refer aici la nivelul productiilor obtinute. Totodată, este foarte important pentru noi să facem cele mai bune recomandări la nivel de fermă, deoarece eu am convingerea ca printr-o colaborare strânsă cu noi, fermierii își pot maximiza rezultatele”.

De cealaltă parte, Bogdan Soare, director de vânzări pentru protecția plantelor Roundup în Moldova, România și Bulgaria, a comunicat fermierilor despre utilizarea corectă a erbicidelor, care vin să ajute producătorii în combaterea buruienilor. Totodată, a amintit și despre importanța consultărilor cu producătorii de erbicide pentru a cunoaște specificul fiecăruia și a elimina eventualele probleme ce pot apărea în urma utilizării incorecte.

„Menționez aici două aspecte foarte importante pe care trebuie să le cunoașteți înaintea utilizării erbicidelor, și anume dacă se dă simplu sau în amestec cu alte substanțe active. O altă latură asupra căreia trebuie să vă informați este volumul de apă recomandat la utilizarea preparatului. Compania Monsanto este la dispoziția fermierilor oricând. Puteți să ne contactați ori de câte ori aveți nevoie de suport în administrarea corectă a erbicidelor”, a conchis Bogdan Soare.

Agricultura, la fel ca și multe alte ramuri cunoaște o dezvoltare continuă. Astfel, producătorii agricoli trebuie să știe despre noile tendințe de dezvoltare a sectorului agricol și mai mult ca atât, trebuie să le aplice și în cadrul afacerilor pe care le administrează.

Bogdan Chirvăsuță, Director VitalFields România, a prezentat fermierilor două soluții ce țin de agricultura digitală. El speră că agricultorii din Republica Molodva vor fi interesați de această aplicație, care a devenit din ce în ce mai utilizată în administrarea fermelor din România.

„Este vorba despre softuri, aplicații care pot fi utilizate de fiecare doritor. Prima dintre ele se numește VitalFields. Este o aplicație creată și lansată în Estonia, în anul 2011. Începând cu anul 2016 a fost achiziționată de către Grupul Monsanto. Aceasta este destinată pentru administrarea fermelor. Rulează atât pe computer, cât și pe smartphone sau tabletă, cu ajutorul căreia fermierii își pot ține sub evidență terenurile agricole, pot să-și înregistreze lucrările agricole pe care le execută și să facă și o planificare a lor, pot să țină o gestiune a materialelor din depozit, să-și facă stocurile. De asemenea, pot să vadă prognoze și istoric meteorologic pe fiecare parcelă în parte și apoi să primească diferite rapoarte, unele cu caracter economic, altele cu caracter tehnologic pentru a îi ajuta să ia decizii mai bune în fermă. Pe baza acestor informații să poată să hotărască care practici au dus la rezultate bune și care ar putea fi îmbunătățite. În același timp, pot să facă acest lucru economisind timp, nu mai trebuie să scrie agende sau diferite documente, să mai scape de birocrație și de hârtie. Aceasta este o soluție pentru a organiza mai bine ferma. Cea de-a doua aplicație – Field Wiew este o soluție pe care încă o testăm în Europa, a fost lansată în SUA, acum 4 ani, și presupune colectarea de date de la tractor și de la combină, cum ar fi hărți de recoltat, de semănat, de tratamente pe baza cărora apoi se poate face o analiză a productivității pe fiecare zonă în parte. Fermierii din Moldova sunt interesați de aplicațiile pe care le-am prezentat, pentru că realizează faptul că trebuie să fie mai organizați, trebuie să folosească informațiile pe care le au în fermă, dar în același timp trebuie să facă acest lucru fără să le acapareze tot timpul. Softul trebuie să devină o unealtă care să-i ajute să economisească timp. Totodată, este accesibilă, producătorii nu trebuie să aibă cunoștințe avansate de IT. Costurile, la fel, sunt acceptabile, în funcție de suprafața pe care o administrează”, spune Bogdan Chirvăsuță.

Vitalie Țiganu, directorul Companiei „Vadalex Agro”, este unul dintre distribuitorii de produse DEKALB și spune că a înregistrat rezultate bune pe parcursul anilor de colaborare, își dorește să mențină parteneriatul care îi oferă încredere și stabilitate.

„Compania noastră activează pe piața Republicii Moldova începând cu anul 2005, suntem lideri, practic pe toate segmentele de piață, începând cu importul și distribuirea semințelor de culturi de câmp, semințelor de legume, pesticidelor și fertilizanților, dar și tehnicii agricole. Anul 2017, a fost un an destul de favorabil pentru fermierii din Republica Moldova, se observă schimbări pozitive și sperăm că această tendință se va păstra și pe viitor. Monsanto este un partener important pentru compania noastră și anume în producerea semințelor de porumb și de rapiță. Sperăm că, aceste semințe să ajungă la fermierii noștri, cu care colaborăm și cu care avem un parteneriat foarte bun. Monsanto este un lider mondial care dictează trendul semințelor de porumb. Semințele de la Monsanto au un potențial foarte mare, și dacă este respectată o tehnologie potrivită, dau rezultate remarcabile. Seminarele organizate sunt foarte utile, deoarece fermierii cunosc informația nouă prezentată de specialiștii companiilor producătoare de semințe, cei care cunosc cel mai bine avantajele și metodele de cultivare potrivite pentru hibrizii propuși.”

Vitalie Cornogolub, agronom-șef, director de producere la compania „Agro-Bio Management”, a menționat despre calitatea înaltă a semințelor DEKALB, care nu dezamăgesc.

„Dispunem de o suprafață de 7205 ha. Conlucrăm cu DEKALB de mai mulți ani, în anul 2017, am însămânțat 500 ha de rapiță. Planificăm să cultivăm, în anul 2018, 600 ha de porumb cu semințe de la DEKALB. Pe parcursul anilor am organizat loturi demonstrative cu semințe de la Monsanto, care și-au dovedit calitatea și mi-au arătat avantajele față de alte semințe de la alte companii. Diferența, care m-a convins că hibrizii de la Monsanto sunt cei mai buni, este viteza ridicată de pierdere a apei din bob. Astfel, sunt foarte mulțumit de rezultate. Totodată, am avut o experiență bună și cu semințele de rapiță de la DEKALB, care practic nu se scutură”.

Sergiu Ciobanu, agronom „Elita Alexanderfeld”, activeză mai mult de 30 de ani în agricultură și are experiență cu mai multe companii care comercializează semințe.

„De 3 ani lucrez cu semințele propuse de DEKALB. M-am axat pe 3 hibrizi: DKC4590, DKC4608, DKC4717, care sunt hibrizi performanți. În anul trecut, am reușit să înregistrăm rezultate destul de bune, chiar dacă condițiile climaterice au fost mai dure. În anul 2018, vom cultiva și în continuare acești hibrizi, pentru care deja am făcut comandă de semințe. Atunci când am organizat lotul demonstrativ, hibrizii de la DEKALB au demonstrat că sunt toleranți la arșiță și secetă, foarte productivi și cu un potențial ridicat de producție”.

Constantin Corjos, directorul companiei „Reco Agro”, raionul Cahul, satul Andrușul de Jos, spune că seminarele organizate sunt utile și necesare pentru fiecare fermier care își propune să aibă rezultate din afacerea pe care o administrează.

„Cultivăm porumb de la DEKALB pe circa 1000 de ha. Sunt mulțumit de roada pe care am recoltat-o în anul 2017. Îmi doresc ca și în anul curent să avem cel puțin atât cât am reușit să recoltăm în 2017. Deja, am contractat semințe și pentru anul agricol curent, sunt sigur în rezultate, în calitatea oferită de acești hibrizi, sunt toleranți la arșiță și secetă. Celor de la DEKALB le doresc realizări frumoase și o colaborare cât mai fructuoasă cu producătorii care cultivă cu semințe de la ei”.

Leonid Leo, director SRL „Agro Leleo” din raionul Cantemir, satul Porumbești, consideră că doar un fermier informat poate înregistra rezultate remarcabile.

„De mai bine de 2 ani cultivăm suprafețele noastre cu semințe de la DEKALB. În anul precedent am înregistrat rezultate foarte bune, am reușit să recoltăm circa 13 tone/ha. Pentru anul 2018, deja am contractat 2 hibrizi. Am testat mai mult timp și am văzut potențialul mare al semințelor de la DEKALB sunt rezistenți la arșiță și la secetă, au o productivitate bună, respectiv avem încredere în specialiștii care sunt gata să ne ajute și să ne consulte”.

În cadrul simpozionului a fost organizată și o tombolă, iar cei mai norocoși producători s-au ales cu premii pe potrivă. Organizatorii au ținut să accentueze importanța colaborării și parteneriatului durabil dintre producătorii de semințe și fermieri. Catalogul hibrizilor DEKALB include 11 hibrizi de porumb, care au fost testați, iar cercetările au studiat interacțiunea dintre germoplasmă, tipul de sol, tehnologia aplicată și condițiile climatice.

Click aici pentru a deschide Galeria Foto.

Monsanto România
Monsanto Româniahttps://www.dekalb.ro
Adresa: Global City Business Park, Șoseaua București Nord nr. 10, Clădirea O21, et. 5, Voluntari, județul Ilfov // Cod poștal: 077190 // Tel: 0040 21 305 71 40

Citește și ›

Advertoriale