vineri, 19 aprilie, 2024
13.9 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeFOTO. VIDEO. Bayer a prezentat la Negureni noi soluții pentru protecția pomilor fructiferi în...

FOTO. VIDEO. Bayer a prezentat la Negureni noi soluții pentru protecția pomilor fructiferi în livadă

Recomandate

Peste 150 de producători de mere din centrul și nordul țării au participat marți, 15 august, la un seminar teoretico-practic organizat de Bayer în livada gospodăriei „Prodcar SRL” din satul Negureni, raionul Telenești.

Producătorii, prezenți la eveniment, au făcut cunoștință cu noile tehnologii pentru protecția pomilor fructiferi, în mod special tehnologia de protecție a merelor. După partea teoretică a fost organizată o mică vizită în interiorul livezii pentru a vedea eficacitatea aplicării produselor Bayer.

Igor Copacinschi, directorul Diviziunii Bayer CropScience Moldova, a precizat că scopul seminarului a fost de a familiariza fermierii cu metodele de protecție a merelor de boli și dăunători și prezentarea soluțiilor Bayer pentru o protecție eficientă.

„Procesul de pregătire a merelor pentru păstrare începe cu mult timp înainte ca acestea să fie recoltate. Calitatea merelor și perioada de păstrare a acestora este direct dependentă de lucrările efectuate în câmp. Bolile ce sunt depistate la păstrarea merelor nu apar din senin la recoltare sau la depozitare, ci ele sunt infectate în timpul anului, începând cu fenofaza de buton roz al mărului. De aceea, mesajul nostru pentru fermieri este: ca să producă mere calitative și cu reziduuri minime ei trebuie să aibă o strategie bine gândită. O astfel de strategie, face ca horticultorii moldoveni să producă mere de o calitate înaltă care pot face concurență chiar și pe piața europeană. Compania Bayer are o gamă largă de produse pentru protecția pomilor fructiferi de boli, dăunători și buruieni, care sunt demonstrate astăzi în livada gospodăriei „Prodcar”. Unul din produsele cheie prezentate astăzi este „Luna Sensation”. Acest produs este unul de top pentru prevenirea bolilor cum ar fi rapănul, făinare, monilia, alternarea s.a. Anul acesta este un an greu pentru culturile multianuale. Temperaturile scăzute și zăpada de la finele lunii aprilie au afectat mult recolta, pomii au fost stresați, iar în aceste condiții au devenit mai vulnerabili în fața bolilor și dăunătorilor. Din aceste considerente am venit cu un seminar practic, în care prezentăm o schemă de protecție, făcută ca la carte, alegând produsele în dependență de starea fitosanitară în livadă și prognozele stației meteo locale”.

La eveniment a fost prezent și Ion Mutafa, directorul pentru dezvoltare și omologare a Companiei Bayer în România și Republica Moldova. Oaspetele din țara vecină a făcut o prezentare a produselor Bayer pentru protecția pomilor fructiferi, care urmează să apară pe piața Republicii Moldova în timpul apropiat.

„Anul acesta am preluat coordonarea dezvoltării și omologării a reprezentanței Companiei Bayer în Moldova. În următorii doi ani vom avea produse biologice pe bază de bacili, care vor fi integrate în produsele de protecție a plantelor, care vor constitui un tratament alternativ. De regulă, aceste produse biologice vor avea un rol special pentru păstrarea produselor peste iarnă, dar și pentru diminuarea reziduurilor. În ceea ce privește insecticidele, la fel, vom avea un produs nou, care va fi lansat pe parcursul unui an în România și pe parcursul a doi ani în Republica Moldova, un insecticid sistemic, selectat special pentru combaterea insectelor, dar și selectiv pentru protecția mediului, conform ultimelor recomandări ale UE. Acum în Europa se pune accentul nu atât pe eficacitatea produselor, ci pe asigurarea unui echilibru dintre om și mediu. Am văzut că și Moldova, din foarte multe puncte de vedere, urmează în mare parte tendințele Uniunii Europene. Compania Bayer lucrează și la produsele pentru combaterea bolilor pomilor fructiferi. În următorii ani vom avea un nou produs, a fost testat în România și urmează omologarea în Olanda”, a spus Ion Mutafa.

Nicolae Pascal, directorul gospodăriei „Prodcar SRL” a prezentat livada sa de mere, care este o livadă model la nivelul întregii țări, unde au fost aplicate produsele Bayer.

„Este o livadă de trei ani, conform tehnologiilor performante, cu suprafața de 4 mii de pomi la un hectar. Este un altoi care intră în rod începând din al doilea an de la plantare, iar la al 4-lea an potențialul de recoltă depășește deja 50 de tone la hectar. Calitatea fructelor în acest an este bună. Mai avem o livadă de 20 de hectare, după alte tehnologii, fără plasă de protecție antigrindină, iar eficacitatea este de 4 ori mai mică. Pentru a avea o livadă performantă este necesar de investit foarte mulți bani. Este demonstrat că livezile clasice pot duce la pierderi anuale și există riscuri mari de a nu fi recuperată investiția anuală. În agricultură trebuie de investit mult pentru a câștiga. Dacă investești puțin, te paște riscul de a nu câștiga nimic. De compania Bayer, pe mine mă leagă o istorie de mulți ani, de când am fost reprezentant al acestei companii, iar acum am ajuns un consumator fidel al produselor Bayer. Le recomand tuturor cu cea mai mare încredere”, a spus Nicolae Pascal.

LIVE VIDEO transmis de echipa Agrobiznes în direct de la locul evenimentului.

Semion Cerchez-Bălțatu, agronomul companiei Bayer:

„Anul acesta am prezentat o noutate în protecția merelor, și anume insecticidul „Movento”, un insecticid cu sistemicitate acropetală și bazipetală care este destinat pentru combaterea dăunătorilor sugători în mod special păduchele din San Jose, păduchele lânos și puricele melifer al părului. De asemenea ne-am împărtășit cu experiența noastră în aplicarea fungicidului „Luna” pentru prevenirea bolilor de păstrare. Aplicat cu 2 săptămâini înainte de recoltare, fungicidul „Luna” asigură o bună păstrare a merelor în frigider. Anume acest tratament este o verigă principală pentru o păstrare îndelungată a merelor, deoarece infecția cu agenți patogeni are loc încă în livadă sub formă latentă”.

Mihai Țurcanu, proprietarul unei gospodării țărănești din raionul Florești, cultivă pomi de meri pe 80 la sută din suprafața gospodăriei sale. Pomicultorul din Florești a menționat importanța utilizării tehnologiilor moderne pentru protecția mărului.

„Particip la multe seminare. Știu situația cu înghețurile și ninsorile din această primăvară. Mulți spun că au fost afectați, dar la mine roada este mai bună decât în 2016. Asta pentru că am luat la timp măsuri sporite de protecție. Văzând că este frig, am folosit stimulatori de creștere, care au luptat contra efectelor temperaturilor scăzute. Am folosit produsele necesare și în timpul înfloririi, dar și după înflorire. M-am orientat la situație și poate că am investit mai mulți bani ca de obicei. Dar s-a justificat. Acum când aud cum unii dau vina pe îngheț pentru lipsa roadei, eu pot doar să spun că nu au fost luate la timp măsurile necesare. Dacă vrem să avem roadă, trebuie de investit, trebuie de orientat în situație și nu trebuie să dormim noaptea. Dacă e minus 7 grade nu se mai poate face nimic, dar la 2-3 grade se poate de luat măsuri. Folosesc produse și de la firma Bayer. Sunt mulțumit”, a spus pomicultorul.

Victor Melnic, proprietarul gospodăriei țărănești „Melnic” din satul Jora, raionul Orhei:

„Avem o pepinieră pomicolă. Creștem circa 200 de mii de pomi de culturi diferite. Avem și o livadă. Anul acesta avem roadă mică, în aprilie, când a nins, au fost afectați pomii înfloriți. Însă, calitatea fructelor care au rămas este bună. Datorită produselor speciale, inclusiv și a celor de la Bayer, am reușit să evităm mai multe probleme”.

Mai puțin optimist s-a arătat Oleg Cioban, directorul SRL „Soragrovis” din raionul Soroca, care are în proprietate o livadă de mere de 80 de hectare.

„A fost un an agricol capricios, cu decalaje mari de temperatură și lipsă îndelungată a precipitațiilor. Am avut probleme cu livada, mai întâi a înghețat floarea. Apoi a fost grindina. Așa a scăzut și calitatea fructelor. Au fost boli și vătămători. Lucrăm cu produse speciale, sunt firme care oferă o gamă largă de produse, căci fără aceste produse nu putem face față provocărilor climaterice, bolilor și dăunătorilor. Lucrăm și cu produse de la Bayer, care sunt cam scumpe, dar sunt super”.

Produsele companiei Bayer sunt cunoscute în Republica Moldova încă din anii 80. Reprezentanța oficială a fost deschisă în anul 1998. Bayer este cunoscut ca lider pe piața produselor de uz fitosanitar din Republica Moldova și al doilea la nivel mondial, având mai mult de 116 mii de angajați și 4.2 miliarde investiții anuale în cercetare și dezvoltare.

Click aici pentru a deschide galeria foto de la eveniment.

Bayer
Bayerhttps://agrobiznes.md/bayer
Reprezentanţa Companiei „BAYER” SRL Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt 196 MD-2004, mun. Chişinău Tel: 022 212 354; 022 211 155; 069 300 529 sau 069 914 093 Email: [email protected]

Citește și ›

Advertoriale