Geografia exporturilor pentru merele, strugurii sau prunele moldovenești s-a extins esențial în ultimii ani, fructele moldovenești ajungând în zeci de țări ale lumii.
Cu toate acestea, producătorii autohtoni sunt în mare parte dependenți de piața rusă, unde, datorită plantării propriilor livezi, importurile de fructe au scăzut considerabil, iar în următorii ani se estimează că acestea vor fi reduse la minim.
Dependența fructelor autohtone de piața rusă
Peste 90% din merele moldovenești, 50% din prune, dar și 70% din struguri sunt comercializați în acest sezon pe piața rusă. Exporturile au loc într-un ritm mult mai scăzut comparativ cu anii precedenți, iar în cazul în care acestea vor fi stopate o bună parte din fermierii autohtoni nu vor avea alternative de export, iar acest lucru se întâmplă deoarece producerea în mare parte a fost ajustată cerințelor pieței ruse de desfacere.
Dinamica recoltelor globale de fructe în Republica Moldova
Acest sezon a fost dificil pentru producătorii autohtoni, cu toate acestea, succesele înregistrate în anii precedenți demonstrează faptul că fructele moldovenești au acces și sunt solicitate pe o bună parte din piețe.
Una dintre cele mai mari probleme – ajustarea producerii la cerințele unei singure piețe
Anul acesta au fost exportate loturi de prune pentru testare în Canada, Japonia, iar acest lucru demonstrează faptul că putem diversifica esențial piața de desfacere.
Piața dictează condițiile de producere
Producerea diferitor soiuri, solicitate pe piață, dar și obținerea certificării cum ar fi GLOBALG.A.P și GRASP ajută producătorii să exporte fructele moldovenești pe mai multe piețe de desfacere, dar și la un preț mai avantajos. Până în prezent, doar puțin peste 70 de agricultori autohtoni s-au certificat GLOBALG.A.P..
Investițiile în horticultură sunt foarte mari, însă se dovedesc a fi nu doar necesare, ci și avantajoase. Totuși, producătorii necesită mai mult suport din partea statului pentru a atinge obiectivele.
Dependența de o singură piață de desfacere, expune producătorii autohtoni unui risc foarte mare. Astfel, specialiștii din sector recomandă acestora să diversifice sortimentul și opteze pentru îmbunătățirea calității.
Comentarii