La moment, în camerele frigorifice sunt depozitate cantități destul de mici de struguri, iar în situația actuală vom putea exporta doar pe piața din UE, alte soluții nu sunt, susține Gheorghe Gaberi, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Moldova.
Pentru producătorii din Moldova principala piața de desfacere pentru struguri este Federația Rusă, urmată de România, Polonia, Slovacia, Cehia, ș.a.
„Este evident că să exportăm pe piața din Federația Rusă acum este imposibil. Conflictul dintre Rusia și Ucraina a blocat accesul produselor noastre, nu doar a strugurilor. Cu toate acestea, cantitățile rămase nu sunt semnificative. Pentru producătorii care au lăsat strugurii până la acest moment va fi o problemă, deoarece nu vor putea să-și recupereze cel puțin cheltuielile.
Nu pot să spun că avem probleme, dacă e să compar cu anii trecuți, când aveam zeci de mii de tone și nu aveam unde să le comercializăm. Acest fapt este unul pozitiv și mă bucur că producătorii au înțeles că strugurii trebuie vânduți în stare proaspătă, pe parcursul lunilor octombrie – noiembrie”.
În toamna anului 2021, s-au vândut cantități duble de struguri în stare proaspătă, decât media din anii precedenți.
„Este destul de riscant să păstrezi strugurii până în această perioadă, cu atât mai mult cu cât prețul oferit în lunile de iarnă a fost practic același cu cel care a fost oferit în lunile octombrie – noiembrie”.
Amintim că în anul 2021 recolta totală de struguri a fost mai mare de 100 de mii de tone , dintre care s-au exportat 70 de mii 500 de tone.
Comentarii