‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 20 decembrie, 2024
6.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAnul viticol 2021 - concluzii, lecții de învățat pentru producători

Anul viticol 2021 – concluzii, lecții de învățat pentru producători

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Anul 2021 a fost un an mai bun pentru sectorul vitivinicol din țara noastră decât cei doi precedenți. Viticultorii și-au vândut, în mare parte, strugurii, respectiv sunt gata pentru a începe sezonul nou.

Chiar și acei care au avut struguri de o calitate mai proastă au putut vinde roada fabricilor de vin.

Totodată, anul 2021 a fost unul plin de lecții pentru sectorul dat, iar cei care vor ține cont de ele și vor studia, respecta, adapta o tehnologie modernă de producere a strugurilor de masă, vor obține struguri de calitate pe care îi vor putea exporta atât pe piețe tradiționale, cât și pe cele care sunt gata să consume producția din Republica Moldova.

‹ adv ›

Solicitat de Agrobiznes, Gheorghe Gaberi, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Moldova, a remarcat faptul că trebuie să se continue munca și eforturile pentru a ajunge la cel puțin 100 de mii de tone de struguri exportați.

„De produs deja producem, dar trebuie să ridicăm calitatea ca să putem exporta”, a menționat Gheorghe Gaberi.

Dacă struguri de soiuri tehnice, Republica Moldova a produs tot timpul, atunci struguri de masă, ca industrie, au început să fie produși la scară largă în ultimii zece ani și suntem într-o permanentă modernizare a sectorului dat, pornind de la tehnologiile de înființare a plantațiilor, sortimentul până la sistemele de conducere a plantațiilor.

„La moment, dispunem de mai bine de 300 de ha de plantații superintensive, formate după sistemele Gable și Pergola. Aceste tehnologii  asigură un randament mai înalt a plantațiilor și sunt dotate cu sisteme de protecție antigrindină, unele din ele sunt acoperite cu peliculă, fapt ce ne permite să prelungim perioada de vegetație”, a mai adăugat președintele Asociației.

‹ adv ›

Lecția generală a anul 2021, a mai adăugat expertul, se referă la faptul că a fost un an foarte specific, după unul secetos, cu temperaturi foarte înalte cum a fost 2020.

„În anul precedent însă, temperaturile au fost mult mai scăzute, cu multe ploi și plantațiile și-au revenit după stresul din 2020. Consider că am avut noroc de un an cu multe precipitații, mai ales în prima jumătate, atunci când are loc creșterea masivă a părții vegetale și a roadei. Datorită acestui fapt, am obținut o recoltă bună. În anul 2021 ne-am confruntat cu situația în care mulți struguri nu s-au copt, chiar dacă au fost lăsați pe butuci până în luna noiembrie, aceștia nu au acumulat cantitatea necesară de zahăr. În premieră, în ultimii zece ani am avut înghețuri timpurii deja la data de 25 septembrie. Aceasta a fost o „lecție bună” pentru viticultorii, care consideră că pot să încarce butucul cât mai mult. Trebuie să realizăm normarea corectă a recoltei”.

Vezi aici Normarea încărcăturii de struguri la vița-de-vie. Cum influențează coacerea.

După cum a afirmat președintele Asociației, în anul 2021 recolta totală a fost mai mare de 100 de mii de tone, dintre care s-au exportat 70 de mii 500 de tone, ceea ce este un pic mai puțin decât în anul 2019, dar cu mult mai bine decât în 2020, când am avut o calitatea mai joasă și am exportat sub 50 de mii de tone.

‹ adv ›

Pe piața din Irak am înregistrat o creștere spectaculoasă a volumelor de struguri, unde am ajuns la circa 3000 de tone.

Aceeași cantitate am exportat și în Polonia, o piață de perspectivă, unde am putea ajunge și la 10 mii de tone, dacă am avea soiuri timpurii.

Pentru prima dată, s-au exportat 500 de tone de struguri pe piața Arabiei Saudite. În premieră, au fost exportate loturi de struguri pe piața din SUA. Au crescut exporturile și pe alte piețe cum ar fi Germania, Turcia, Mongolia, Olanda.

Este foarte îmbucurător că am revenit pe piața Țărilor Baltice, cu livrări semnificative în Letonia, de unde strugurii sunt distribuiți în celelalte state baltice.

„Pe piața tradițională, Federația Rusă, unde au fost livrate 36 de mii de tone, adică mai mult de jumătate din cantitatea totală exportată, pe această piață, dar și în Belarus, Ucraina deja ne-am apropiat de maximum potențial al acestei piețe. Creșterea exportului în aceste țări va avea loc doar în cazul în care vom avea soiuri apirene, timpurii și am mări volumele de export în perioada toamnei”.

În depozitele frigorifice, după 1 ianuarie 2022, au rămas la păstrare până la 10 mii de tone de struguri.

„În plus, o bună parte din roada anului trecut a fost vândută fabricilor de vin, deoarece am avut suprafețe de viță-de-vie ce nu au fost protejate suficient de bine și roada nu a fost de calitate, respectiv nu a putut fi vândută în stare proaspătă. Fabricile de vin, având un deficit mare de struguri, i-au recepționat și au achitat un preț destul de bun. Totodată, în anul trecut, în sfârșit, vânzătorii de struguri au auzit apelul nostru și au vândut struguri nu doar din frigider în lunile de iarnă, o tendință care s-a menținut pe parcursul ultimilor 3 ani, dar au vândut cantități  esențiale imediat după recoltare”.

În luna ianuarie prețurile de comercializare sunt la fel cum au fost în luna octombrie 2021, atunci când strugurii erau vânduți imediat după recoltare.

„Ne bucurăm că mesajul nostru a fost auzit și vânzătorii au vândut cantități mari de struguri încă în luna octombrie-noiembrie. În această perioadă au fost exportate cantități duble de struguri față de anii precedenți. Consumul strugurilor are un caracter sezonier și este bine venit ca să ținem cont de acest lucru și să comercializăm în stare proaspătă în septembrie – noiembrie. În lunile reci, pe piața din Federația Rusă, Belarus unde exportăm cele mai mari cantități, consumul este mult mai mic. Evident că și prețul de comercializare este unul mai mic”.

Gheorghe Gaberi a amintit și de faptul că producătorii trebuie să atragă atenția și asupra sortimentului de struguri de masă, deoarece, din păcate, suprafețele ocupate cu soiurile timpurii se reduc din an în an, iar cantitățile exportate în luna august – septembrie sunt mici.

„Anume aici sunt rezerve și am putea să mărim volumele de export, mai ales în statele europene. Trebuie să începem a vinde mai devreme, să avem un sortiment mai extins. Pe parcurs, am făcut mai multe apeluri către cei care planifică să înființeze plantații viticole să atragă o atenție sporită la soiurile apirene (fără semințe), deoarece ele sunt mult mai solicitate și au un preț mai mare. Uneori, prețul la strugurii apireni este dublu față de soiurile cu semințe”.

În ceea ce ține de acțiunile ce urmează a fi întreprinse de Asociație pentru a susține viticultorii, Gheorghe Gaberi a menționat că se dorește revenirea la producerea soiurilor timpurii, dar și la soiurile cu boabe albe.

Astfel, se vor organiza instruiri pentru a ajuta producătorii să însușească tehnologia de producere a diferitor soiuri.

„Soiul Codreanca cu boabă neagră, dar și altele cu boaba albă, cele timpurii și fără semințe sunt de perspectivă. Respectiv, aici avem o rezervă ca să putem mări volumele de producere, export în lunile de vară și începutul toamnei”.

Din păcate, încă mulți viticultorii comit mari greșeli începând de la tăierile în uscat și terminând cu recoltarea. Astfel, producătorii trebuie să fie instruiți ca să respecte normele și sistemele care asigură cea mai bună calitate.

„Vom instrui producătorii despre tehnologia de cultivare a fiecărui soi în parte. Ne propunem, totodată să identificăm soiuri apirene de struguri, purtăm, la moment, tratative cu mai multe companii care sunt proprietari de aceste soiuri din SUA și, în cel mai scurt timp, vom propune câteva soiuri care ne vor permite să majorăm substanțial suprafețele. De rând cu revenirea la soiurile noastre, care sunt foarte bune, dar au rămas în umbră. Însă, în situația în care cererea crește, iar prețul oferit este unul mult mai mare decât la soiurile cu semințe, va trebui să lucrăm și să cultivăm și aceste soiuri”. 

Este nevoie de o atitudine mult mai serioasă, de cunoștințe ample și profunde pentru a obține recolte de calitate, a concluzionat președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Moldova.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›