Anul 2021 a fost un an mai bun pentru sectorul vitivinicol din țara noastră decât cei doi precedenți. Viticultorii și-au vândut, în mare parte, strugurii, respectiv sunt gata pentru a începe sezonul nou.
Chiar și acei care au avut struguri de o calitate mai proastă au putut vinde roada fabricilor de vin.
Totodată, anul 2021 a fost unul plin de lecții pentru sectorul dat, iar cei care vor ține cont de ele și vor studia, respecta, adapta o tehnologie modernă de producere a strugurilor de masă, vor obține struguri de calitate pe care îi vor putea exporta atât pe piețe tradiționale, cât și pe cele care sunt gata să consume producția din Republica Moldova.
‹ adv ›
Solicitat de Agrobiznes, Gheorghe Gaberi, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Moldova, a remarcat faptul că trebuie să se continue munca și eforturile pentru a ajunge la cel puțin 100 de mii de tone de struguri exportați.
„De produs deja producem, dar trebuie să ridicăm calitatea ca să putem exporta”, a menționat Gheorghe Gaberi.
Dacă struguri de soiuri tehnice, Republica Moldova a produs tot timpul, atunci struguri de masă, ca industrie, au început să fie produși la scară largă în ultimii zece ani și suntem într-o permanentă modernizare a sectorului dat, pornind de la tehnologiile de înființare a plantațiilor, sortimentul până la sistemele de conducere a plantațiilor.
Lecția generală a anul 2021, a mai adăugat expertul, se referă la faptul că a fost un an foarte specific, după unul secetos, cu temperaturi foarte înalte cum a fost 2020.
După cum a afirmat președintele Asociației, în anul 2021 recolta totală a fost mai mare de 100 de mii de tone, dintre care s-au exportat 70 de mii 500 de tone, ceea ce este un pic mai puțin decât în anul 2019, dar cu mult mai bine decât în 2020, când am avut o calitatea mai joasă și am exportat sub 50 de mii de tone.
‹ adv ›
Pe piața din Irak am înregistrat o creștere spectaculoasă a volumelor de struguri, unde am ajuns la circa 3000 de tone.
Aceeași cantitate am exportat și în Polonia, o piață de perspectivă, unde am putea ajunge și la 10 mii de tone, dacă am avea soiuri timpurii.
Este foarte îmbucurător că am revenit pe piața Țărilor Baltice, cu livrări semnificative în Letonia, de unde strugurii sunt distribuiți în celelalte state baltice.
În depozitele frigorifice, după 1 ianuarie 2022, au rămas la păstrare până la 10 mii de tone de struguri.
În luna ianuarie prețurile de comercializare sunt la fel cum au fost în luna octombrie 2021, atunci când strugurii erau vânduți imediat după recoltare.
Gheorghe Gaberi a amintit și de faptul că producătorii trebuie să atragă atenția și asupra sortimentului de struguri de masă, deoarece, din păcate, suprafețele ocupate cu soiurile timpurii se reduc din an în an, iar cantitățile exportate în luna august – septembrie sunt mici.
În ceea ce ține de acțiunile ce urmează a fi întreprinse de Asociație pentru a susține viticultorii, Gheorghe Gaberi a menționat că se dorește revenirea la producerea soiurilor timpurii, dar și la soiurile cu boabe albe.
Astfel, se vor organiza instruiri pentru a ajuta producătorii să însușească tehnologia de producere a diferitor soiuri.
Din păcate, încă mulți viticultorii comit mari greșeli începând de la tăierile în uscat și terminând cu recoltarea. Astfel, producătorii trebuie să fie instruiți ca să respecte normele și sistemele care asigură cea mai bună calitate.
Este nevoie de o atitudine mult mai serioasă, de cunoștințe ample și profunde pentru a obține recolte de calitate, a concluzionat președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Moldova.
Comentarii